ناقوسهای نوتردام دوباره به صدا درآمدند
نگاهی به دیدار سهجانبه ترامپ، مکرون و زلنسکی
هفت صبح| یک آتشسوزی ویرانگر در ۱۵ آوریل ۲۰۱۹ به کلیسای جامع ۸۶۰ ساله نوتردام پاریس آسیب زد و سقف و مناره نمادین آن را ویران کرد. امانوئل مکرون رئیسجمهور فرانسه، همان شب در فضایی دودآلود در مقابل ویرانهها وعدهای داد که بسیاری آن را غیرممکن میدانستند: «ما نوتردام را بازسازی خواهیم کرد. فرانسویها از ما انتظار انجام این کار را دارند و تاریخ ما شایسته انجام آن است.» پنج سال گذشته و «بانوی پاریس» آماده است تا دوباره درهای خود را به روی مردم بگشاید.
کاری که مکرون آن را «پروژه قرن» مینامید اکنون به پایان رسیده است. قرنها گرد و غبار و آلودگی از نوتردامِ جدید زدوده شده، پنجرههای شیشهای رنگی میدرخشند و مجسمههای مرمرین سوسو میزنند. خروسی طلایی در میان پرهای شعلهور در بالای مناره جدید قرار گرفته که نمادی از تولد دوباره کلیسای جامع از دل خاکستر است. مدیر انتصابی مکرون در پروژه بازسازی، گفته است که نوتردام با استفاده مصالح سنتی و بهکارگیری تمهیدات ایمنی در برابر آتشسوزی بازسازی شده تا تضمین شود که این بنای تاریخی پرآوازه فرانسوی دستکم ۸۶۰ سال دیگر پابرجا میماند.
حدود ۲ هزار صنعتگر، ۱۳۰۰ متر مکعب سنگ را تعویض کردند، ۱۵۰۰ قطعه چوب بلوط را تراشیدند و ۸ هزار لوله ارگ نوتردام را تمیز و کوک کردند. پروژه بازسازی حدود ۷۳۷ میلیون دلار هزینه برداشت و با حمایت ۳۴۰ هزار خیر از ۱۵۰ کشور انجام گرفت.
ترامپ در مراسم بازگشایی نوتردام در کنار نزدیک به ۵۰ رئیس دولت و بیش از ۱۵۰ اسقف و کشیش کاتولیک از بیش از ۱۰۰ اسقفنشین پاریس حضور داشت. پاپ فرانسیس در این مراسم حضور نیافت اما او پیشتر از اهمیت بازسازی و بازگشایی نوتردام گفته و آن را «سمبلی قدرتمند و پیشگویانه از جانب خداوند خوانده بود.» جشن روز شنبه با مراسمی باشکوه به ریاست لوران اولریش، اسقف اعظم آغاز شد.
بدین ترتیب، درهای نوتردام گشوده و ارگ عظیم آن متبرک و از نو نواخته شد. این مراسم همچنین شامل دعا، طلب آمرزش از اسقف اعظم و خواندن سرود «تو خدایی» بود. از این گذشته، همسرایان نوتردام پاریس در این مراسم برنامه اجرا کردند. ارگ بزرگ توسط چند نوازنده خبره از جمله اولیویه لتری، وینسنت دوبوآ، تیری اسکش و تیبو فژول نواخته شد. مراسم تقدیس و تبرک و عشای ربانی در روز یکشنبه برگزار خواهد شد.
پس از آن به نیازمندان غذا داده میشود. با مراسم عشای ربانی یکشنبه، بازگشایی هشتروزه نوتردام آغاز شده و از عموم مردم و مؤمنان دعوت میشود که از کلیسای جامع بازدید کنند. با افتتاحیه رسمی نوتردام برای عموم، دیگر رویدادهای سال تا جشن پنطیکاست در ژوئن ۲۰۲۵ برگزار خواهند شد. بازسازی و بازگشایی نوتردام فصل جدیدی از شکوه و تاریخ کلیسای جامع خواهد بود.
اما بازگشایی نوتردام، برنامهای دیگر را نیز در گوشه و کنار خود داشت؛ دیدار سهجانبه مکرون، ترامپ و زلنسکی. ترامپ به افتخار حضور زلنسکی و اعلام حمایتش از او در جنگ مقابل روسیه، کراوات قرمز خود را با کراواتی زرد که نماد اوکراین است جایگزین کرد و پس از ۴ سال دوری دوباره با سبک و سیاق خاص خود که نمادی از بالاتر بودن دست او نسبت به طرف مقابل است، با مکرون دست داد.
رئیسجمهور فرانسه، امانوئل مکرون، از رئیسجمهور منتخب ایالات متحده، دونالد ترامپ در اقامتگاه رسمیاش کاخ الیزه، استقبال کرد. در آخرین لحظه، رئیسجمهور اوکراین، ولادیمیر زلنسکی، به آنها پیوست و هر سه نفر به بازگشایی کلیسای نوتردام در پاریس رفتند. مکرون مراسمی گرم برای استقبال از ترامپ ترتیب داد؛ ترامپی که اولین سفر خارجیاش را پس از پیروزی در انتخابات ماه گذشته انجام میداد.
رئیسجمهور فرانسه از ترامپ دعوت کرد تا در آستانه مراسم تحلیف ریاستجمهوری ایالات متحده، گفتوگوهای دوجانبهای داشته باشند. ترامپ قبل از اینکه به همراه مکرون به داخل کاخ بروند و جلسهای ۹۰ دقیقهای پشت درهای بسته برگزار کنند، گفت: «به نظر میرسد دنیا الان کمی دیوانه شده باشد و ما درباره آن صحبت خواهیم کرد.»
پس از آن، زلنسکی وارد شد و مکرون نیز او را در کاخ ریاستجمهوری پذیرفت. پس از یک خوشآمدگویی گرم و گرفتن عکسهایی به یادگار، رئیسجمهور فرانسه زلنسکی را به داخل برد، جایی که او در جلسهای با ترامپ شرکت کرد و درباره حمله نظامی روسیه به اوکراین صحبت کرد.
زلنسکی سپس در گفتگو با رسانهها حین خروج از کاخ الیزه، دیدار با همتای فرانسویاش و ترامپ را «سازنده» توصیف کرد. او در کانال تلگرام رسمی خود از ترامپ تقدیر کرد و از او به خاطر «پافشاری همیشگی» در حمایت از اوکراین تشکر کرد. او افزود که وضعیت میدانی را برای ترامپ شرح داده و خواستار پایان هرچه سریعتر و عادلانهتر جنگ در کشورش شد و به «صلح عادلانه» اشاره کرد.
زلنسکی همچنین از ماکرون به خاطر مهماننوازی گرم و ترتیب دادن این ملاقات در پاریس تشکر کرد و وعده داد که به همکاری با متحدان غربی اوکراین در هفتههای آینده ادامه دهد. ترامپ تاکنون در مورد این ملاقات در پلتفرمهای اجتماعیاش نظری نداده و ترجیح داده تا الان سکوت کند. همچنین هیچ بیانیه رسمیای از ریاستجمهوری فرانسه پس از گفتوگوهای سهجانبه منتشر نشده است.