با رونمایی از نخستین خودروی برقی ایرانی، نخستین گام برای ورود به عصر جدید صنعت خودرو برداشته شد گرچه فاصله ما با دنیا هنوز بسیار است
هفته قبل بود که شرکت سایپا بعد از گذشت مدت طویلی، سرانجام وعده خود را عملی کرده و از محصولی کاملا الکتریکی خود در قالب سدان ساینا الکتریکی رونمایی کرد. البته که خبرهای مربوط به تلاش سایپا برای ساخت یک محصول برقی به حدود یک سال قبل باز میگردد و حالا مهندسان سایپا در همکاری با دانشگاه خواجه نصیر و یک شرکت بلژیکی از نخستین نمونه ساینا برقی رونمایی کرده اند.
با این وجود برنامه ریزی برای تولید انبوه ساینا برقی برای ۱۸ ماه آینده انجام شده است و قیمت تمام شده این خودرو نیز در حدود ۷۰ میلیون تومان خواهد بود که رقم قابل توجهی نسبت به نسخه های بنزینی ساینا با قیمت ۲۸ میلیون تومان به نظر می رسد. البته سایپا امیدوار است که با حمایت های دولتی و ارائه تسهیلاتی ویژه، قیمت تمام شده خودرو برای مشتریان به حدود ۴۰ میلیون تومان کاهش پیدا کند، هرچند که باید منتظر ماند و دید که آیا دولت و سایر نهاد های وابسته از توان مالی کافی برای ارائه سوبسید ۳۰ میلیون تومانی بر روی هر دستگاه ساینا برقی برخوردارند یا خیر؟
از حیث فنی اما به نظر می رسد که محصول برقی سایپا تلفیقی از تکنولوژی های داخلی و خارجی باشد، توان موتور برقی ساینا برقی ۷۰ کیلو وات معادل حدود ۹۳ اسب بخار اعلام شده است که رقمی بسیار نزدیک به نمونه بنزینی ساینا به نظر می رسد.
باتری توسط شرکت صبا باتری تامین شده است و احتمالا ادوات کنترلی نیز ماحصل دانش شرکت بلژیکی حاضر در این پروژه است، اما آنچه تا حدی بر روی عملکرد ساینا برقی سایه می افکند، پیمایش نسبتا اندک این خودرو است که چیزی بین ۱۷۰ الی ۲۱۰ کیلومتر اعلام شده است و چنین رقمی ساینا برقی را تبدیل به خودرویی برای جا به جایی های محدود درون شهری می کند. اما در نقطه مقابل به گفته مسئولین پروژه، شارژ ساینا برقی با شارژر های سریع تنها ۴۰ دقیقه زمان میبرد و در صورت استفاده از شارژرهای عادی نیز این رقم به ۳ ساعت و ۴۰ دقیقه افزایش می یابد.
در مقام مقایسه با رنو زویی آر۹۰، نیسان لیف ایپلاس و تسلا مدل ۳ که خودروهایی مشهور، پرفروش و پیشرفته در رده اتومبیلهای الکتریکی هستند، ساینا محصولی عقبتر است. پیمایش هر یک از این ۳ خودرو ساخت رنو، نیسان و تسلا با یک بار شارژ به ترتیب برابر است با ۴۰۰ کیلومتر، ۳۶۰ کیلومتر و ۳۵۴ کیلومتر. این در حالی است که شارژ کامل این ۳ خودرو به ترتیب برای رنو، نیسان و تسلا حدود ۲ ساعت و۴۰ دقیقه، ۳ ساعت و ۱ ساعت و ۱۵ دقیقه طول میکشد.
به هرحال باید منتظر ماند و دید که سرنوشت این پروژه چه خواهد شد اما با توجه به شرایط فعلی صنعت خودرو جهان می توان گفت که تلاش صورت گرفته برای ساخت ساینا برقی شایسته تقدیر است و امید می رود که با حمایت و توسعه این پروژه خودروسازان کشورمان نیز روزی بتوانند خود را در زمره تولید کننده محصولات سبز و پاک تلقی کنند. این راه بلندی است که ساینا رد ابتدای آن قرار دارد. آیا ما قدر فرصتها را میدانیم و به جرگه الکتریکیسازها میپیوندیم؟ زمان همه چیز را مشخص میکند.



