بفرمایید کمی تنلرزه! | نمایش سه فیلم جنجالی قاتل و وحشی، پیرپسر و رکسا
نمایش این سه فیلم در کاخ جشنواره روی دیگر سینمای ایران را نشان خواهد داد
هفت صبح| ستاد جشنواره و مسئولین سینمایی ارشاد آن کار سخت را انجام دادند و سه فیلم مهم رکسانا، پیرپسر و قاتلووحشی را در برنامه بخش ویژه جشنواره گنجاندند. هر سه فیلم در صورت حضور در جشنواره و در بخش مسابقه میتوانستند جوایز فراوانی را درو کنند اما حالا هم حضورشان نشانه تعهد دبیر جشنواره به قول و پیمانی بود که با اهالی سینما بسته بود.
میدانیم که بر چه موانعی غلبه کرده است تا این فیلمها را به نمایش محدود در کاخ جشنواره بکشاند. حدس میزنیم هر سه فیلم با ممیزیهایی برای نمایش محدود، روبهرو شدهاند. روایت است که یک صحنه در انتهای رکسانا ممیزی شده است. یک نمای کوتاه از پشت برهنه پسر جوان فیلم. در مورد پیرپسر هم شاید برخی سکانسهای مربوط به خانم حاتمی اسیر ممیزی شده باشند.
چند اینسرت احتمالا و شاید برخی از تصاویر خشونتبار فیلم هم محدود شده باشند. اما قاتلووحشی بعد از یک محاق ششساله به جشنواره میآید. فیلمی بهغایت سادیستیک و مضطربکننده که همتای بهروزترین و مدرنترین تریلرهای روز آمریکایی، ضربان قلب شما را به اوج میرساند. صحنههایی که خطوط قرمز نمایش خشونت و تحقیر را کیلومترها که نه، فرسخها پشت سر میگذارد.
شاید نعمتالله از قصد، چنین حجم از خشونت ویرانگر را به سمت ناظران و ممیزان آوار کرده تا آنها را دچار تشویش و سرگیجه کند. خشونت فیلم در حدی است که شما اصلا فراموش میکنید که به سر تراشیده لیلا حاتمی فکر کنید! سر تراشیدهای که کلی مکافات برای فیلم ایجاد کرده بود!
هر سه فیلم، تجربه سینمایی و بصری قدرتمندی را برای تماشاگر میآفرینند. یک تجربه دیدنی هولناک پر از فراز و نشیب و هولوتکان. در این سه فیلم خبری از آن ایده قائل شدن به نقش تربیتی برای سینما وجود ندارد. بخصوص در پیرپسر و قاتلووحشی که سازندگانش با حدت و شدت، یقه تماشاگر را گرفته و او را در یک تجربه بصری هولناک و گاه اغواگرایانه شریک میکنند. قاتلووحشی را حمید نعمتالله ساخته که کارنامه درخشانی دارد(بوتیک، بیپولی، رگ خواب، آرایش غلیظ، سریال وضعیت سفید و...)
او در کنار مانی حقیقی، بلافاصله پشت سر اصغر فرهادی به عنوان نمایندگان نسل سوم سینماگران پس از انقلاب شناخته میشوند. پیرپسر دومین فیلم اکتای براهنی، پسر پنجاه ساله مرحوم رضا براهنی است که این دومین فیلم بلندش است؛ پس از فیلم مهجور و خوب پل خواب. براهنی دوتا فیلمنامه جنجالی هم داشته یکی عنکبوت و دیگری لتیان.
پیرپسر نشاندهنده ذائقه خاص براهنی، در شخصیتپردازی و میزانسن است. او شیفته ترسیم دنیای خشن و بیرحمی است که نشانههایش را در پلخواب و لتیان دیده بودیم. و در پیرپسر به اوج خود میرسد. او بخصوص مهارت ویژهای در ترسیم پرترههای جذاب از زنان دارد. در هردو فیلم پیر پسر و قاتلووحشی، لیلا حاتمی نقشآفرینی میکند. نماد پایدار و بیگزند زنانگی و ظرافت – گاه - اغواگرایانه در برابر مردانگی مهاجم خشن.
نمایش این دو فیلم میتواند جایگاه حاتمی را به عنوان یکی از مهمترین بازیگران تاریخ سینمای ایران تثبیت کند. جاذبههای بصری این دو فیلم اما شما را از امتیازات رکسانا غافل نکند که یکی از بهترین فیلمهای پرویز شهبازی است و دو بازیگر اصلی فیلم دو جوان جویای نام بهسادگی میتوانستند مدعی دریافت سیمرغهای بازیگری باشند.
جشنواره 43 با نمایش این سه فیلم معنای تازهای پیدا میکند. جشنوارهای که حالا بهجز نمایش فیلمهای خوب و شیرین و پیامدار، نشان میدهد که توانایی برانگیختن و شوکه کردن و آزار دادن تماشاگر را نیز داراست.