کاربر گرامی

برای استفاده از محتوای اختصاصی و ویدئو ها باید در وب سایت هفت صبح ثبت نام نمایید

با ثبت نام و خرید اشتراک به نسخه PDF روزنامه، مطالب و ویدئو‌های اختصاصی و تمامی امکانات دسترسی خواهید داشت.

کدخبر: ۵۷۲۲۶۱
تاریخ خبر:

گزارشی از صبح خونین خیابان خیام| از دو قاضی شهید چه می‌دانیم؟

گزارشی از صبح خونین خیابان خیام| از دو قاضی شهید چه می‌دانیم؟

ترور‌ دو قاضی باسابقه دیوان‌عالی‌ کشور

هفت صبح| صبح روز شنبه ۲۹ دی‌ماه سال ۱۴۰۳ صدای شلیک گلوله در ساختمان دیوان‌عالی کشور واقع در کاخ دادگستری پیچید. چند ثانیه  پرالتهاب کافی بود تا کارکنان سراسیمه به سمت محل صدا بروند و با پیکر غرق در خون دو تن از قضات باتجربه روبه‌رو شوند. فقط چند ثانیه بعد بار دیگر صدای شلیک شنیده شد و این‌بار صدای وحشت‌آور از راه‌پله‌های منتهی به طبقه بالا بلند شده بود. جسد نیروی خدماتی دیوان‌عالی کشور در مسیر راه‌پله افتاده بود.

 

ماجرا چه بود؟

صبح روز حادثه نیروی خدماتی مجموعه، ابتدا به محافظ قضات با سلاح سرد حمله کرده و بعد از مجروح کردن این فرد،  اسلحه‌اش را برداشت. او سپس به‌سرعت به سمت دفتر کار قاضی مقیسه و قاضی رازینی دوید و در چشم برهم زدنی با شلیک گلوله این دو قاضی با‌سابقه را به شهادت رساند. قاتل بعد از این جنایت هولناک که در کمتر از یک دقیقه رقم زده بود به سمت پله‌های منتهی به طبقه بالا دوید و در مسیر پله‌ها با همان اسلحه‌ای که در دست داشت به زندگی خود پایان داد. مراتب موضوع خیلی سریع در دستور کار تیم جنایی قرار گرفت و تیم تشخیص هویت پلیس آگاهی نیز در محل وقوع جنایت حاضر شد.

 

شهادت دو قاضی

مرکز رسانه قوه قضائیه ساعتی بعد از این حادثه وقوع جنایات را برنامه‌ریزی شده خواند و اعلام کرد:«صبح روز شنبه فرد مسلحی نفوذی در دیوان‌عالی کشور در اقدامی برنامه‌ریزی شده، اقدام به ترور دو قاضی شجاع و پرسابقه در مبارزه با جرائم علیه امنیت ملی، جواسیس و تروریزم کرد. 

 

حجت‌الاسلام‌والمسلمین رازینی، رئیس شعبه 39 و حجت‌الاسلام‌والمسلمین مقیسه، رئیس شعبه 53 دیوان‌عالی کشور بودند.... براساس تحقیقات اولیه، فرد مورد اشاره نه پرونده‌ای در دیوان‌عالی کشورداشته و نه از مراجعان به شعب دیوان بوده است. بلافاصله پس از اقدام تروریستی صورت گرفته برای دستگیری فرد مسلح اقدام می‌شود که وی به‌سرعت اقدام به خودکشی می‌کند. در حال حاضر تحقیقات برای شناسایی و دستگیری عقبه این اقدام تروریستی آغاز شده است.»

 

شایان ذکر است طی یک سال اخیر، اقدامات گسترده‌ای از ناحیه قوه قضائیه درخصوص شناسایی، تعقیب، دستگیری و محاکمه عوامل و عناصر وابسته به رژیم منحوس صهیونیستی و اذناب آمریکا، جواسیس و گروهک‌های تروریستی صورت گرفته است.گفتنی است پیش‌تر نیز در دی‌ماه سال 1377 حجت‌الاسلام والمسلمین رازینی مورد سوء‌قصد تروریست‌ها قرار گرفته بود. 

 

 پشت‌پرده عکس قاتل

در حالی که خبر شهادت دو قاضی در فضای مجازی پیچیده بود، تصویری منتسب به قاتل نیز منتشر شد که مرکز رسانه قوه قضائیه اعلام کرد تصویر منتشرشده از فرد ضارب و سلاحش در اقدام تروریستی امروز واقعیت ندارد.  و گفته شد تصویری با عنوان فرد ضارب و سلاحش منتشر شده که طبق بررسی‌ها این تصویر مرتبط به این حادثه نیست. روزگذشته همچنین در برخی کانال‌های خبری، شایعاتی مبنی بر مجروح‌شدن قاضی میری و حجت‌الاسلام‌والمسلمین نیری و بازداشت چند تن از کارکنان کاخ دادگستری، منتشر شد که از سوی مرکز رسانه قوه قضائیه تکذیب شدند.

 

از دو قاضی شهید چه می‌دانیم؟

علی رازینی متولد سال ۱۳۳۲ در شهر رزن استان همدان بود. خبرگزاری میزان دیروز در زندگی‌نامه او نوشته بود: «حجت‌الاسلام والمسلمین علی رازینی در زمان پیروزی انقلاب ۲۶ سال داشت و بدون تردید در پیروزی انقلاب شکوهمند اسلامی نقش به‌سزایی داشته». اما «یکی از مهم‌ترین مقاطع فعالیت حجت‌الاسلام والمسلمین رازینی، دهه ۶۰ بود؛ دوره‌ای که سازمان مجاهدین خلق (منافقین) به اقدامات تروریستی، بمب‌گذاری و ترور مسئولان جمهوری اسلامی دست می‌زد... دادگاه‌های انقلاب اسلامی نقش مهمی در رسیدگی به پرونده این گروهک تروریستی داشتند و حجت‌الاسلام والمسلمین علی رازینی از جمله قضاتی بود که قاطعانه و بر اساس احکام اسلامی، منافقین و سایر جریان‌های معاند را محاکمه کرد.

 

(او از سال 1363 تا 1366 دادستان انقلاب تهران بود) وی در دوران ریاست بر دادگاه ویژه رسیدگی به تخلفات جنگ (که با حکم امام به این سمت رسیده بود)، نیز با قاطعیت به جرایم عناصر نفوذی و خرابکاران رسیدگی کرده و مانع از نفوذ و فعالیت دوباره آن‌ها شد.» دو برادر او نیز در دوران جنگ به شهادت رسیدند. رازینی هم‌چنین از سال 1366 ریاست دادگاه ویژه روحانیت را نیز بر عهده داشت و این مسئولیت تا سال ۱۳۹۱ ادامه داشت.  او در دهه هفتاد، ریاست کل دادگستری استان تهران از سال 1373 تا ۱۳۷۸ را بر عهده داشت و در جریان همین مسئولیت برای نخستین بار ترور شد.

 

این ترور توسط یک گروه انحرافی به نام مهدویت انجام شد. پس از آن او به مدت ۵ سال ریاست کل دیوان عالی و نیز به مدت ۱۰ سال نمایندگی همدان در دوره چهارم مجلس خبرگان را بر عهده داشت و مدتی نیز رئیس سازمان قضایی نیروهای مسلح بود.  او در زمان ترور عهده‌دار ریاست شعبه ۳۹ دیوان عالی کشور بود که در آن به پرونده‌هایی نظیر داعش، محاربه و تهدید کنندگان امنیت ملی و... رسیدگی می‌شد.‌

 

از کاخ دادگستری چه می‌دانیم؟ 

کاخ زیبای دادگستری ایران که دیوانعالی کشور هم بخشی از آن است حاصل نبوغ طراحی گابریل گئورگیان معمار ارمنی‌الاصل است. گئورگیان که در استانبول متولد شد و در کودکی به همراه پدر وخانواده و  برای  فرار از فشار عثمانی‌ها علیه ارامنه به تهران گریختند، ‌تحصیلات معماری خود را در فرانسه تکمیل کرد و در  موج شبه مدرن اواخر دوره رضاشاهی، پروژه طراحی کاخ دادگستری را در سبک نئو کلاسیک بر عهده گرفت.

 

حاصل طراحی او نوعی ساختمان زیبای بی زمان و مکان  و با وقار است که هنوز هم زیبایی‌های خود را حفظ کرده و رنگ کهنگی نگرفته است. البته که الهام از نقش و نقوش تخت جمشید و دیوارنگاره های ایران باستان را در برخی جزئیات این کاخ زیبا می‌توان جست و جو کرد. پیمانکار ساخت این پروژه شرکت اشکودای چکسلواکی بود که با دقت و وسواس خاص اروپای مرکزی، ‌این پروژه را در سال 1317 کلید زد. وقفه‌ای به خاطر جنگ پیش آمد و در نهایت در سال 1325 همه قسمت‌های این پروژه تکمیل شد.

 

جالب است که در سال 1324،‌احمد کسروی و دستیارش در جلوی همین کاخ توسط علی و حسن امامی از اعضای فدائیان اسلام ترور شده بودند و این تا به امروز مهم‌ترین اتفاقی بود که در جلوی این کاخ رخ داده بود. یکی دیگر از حوادث مشهور این کاخ، ‌تلاش باورنکردنی مهدی بلیغ کلاهبردار مشهور تهرانی برای  فروختن  کل کاخ دادگستری  به دو توریست آمریکایی بوده که ترفندهای بلیغ برای نشان دادن این کاخ به صورت یک هتل و اقامتگاه دیگر به افسانه‌ها پیوسته و در هر بازگویی شاخ و برگ‌های تازه‌ای به خود می‌گیرد. 

 

محمد مقیسه متولد سال  ۱۳۳۵ در شهر سبزوار خراسان رضوی است. او فعالیت خود را از سال ۱۳۶۰ با نام مستعار ناصریان در دادسرای انقلاب اسلامی آغاز کرد. وی ابتدا دادیار شعبه بود و در سال ۶۴ ناظر زندان قزل‌حصار شد. او بعد از بسته شدن زندان قزل‌حصار، دادیار و ناظر زندان رجایی‌شهر (گوهردشت) شد.قاضی مقیسه ۳۳ سال در دادگاه انقلاب حضور داشته و یکی از قضات با سابقه این دادگاه به حساب می‌آید. 

 

اتحادیه اروپا طی تصمیم مورخ ۲۳ فروردین ۱۳۹۰ (۱۳ آوریل ۲۰۱۱)، ۳۲ مقام ایرانی از جمله محمد مقیسه را در لیست تحریم‌های ضد ایرانی خود قرار داد. همچنین، در ۲۸ آذر سال ۱۳۹۸ نیز وزارت خزانه‌داری ایالات متحده آمریکا نام محمد مقیسه را در فهرست تحریم‌های خود قرار داد و در ۲۹ خرداد ۱۴۰۲، وزارت خارجه کانادا نیز نام محمد مقیسه را در فهرست تحریم‌های خود گنجاند.

 

او آبان ۱۳۹۹ به دیوان‌عالی کشور منتقل ولی طی روز‌های گذشته به ریاست شعبه ۵۳ دیوان عالی کشور منصوب شده بود.  خبرگزاری فارس دیروز در خبری در مورد او نوشته بود: به محاکمه متهمان سیاسی از جمله رهبران بهایی، اغتشاشگران ۸۸، مهدی هاشمی، بابک زنجانی و شاخ‌های اینستاگرامی همانند «سحر تبر»، دکل نفتی و... پرداخته بود. ریاست دادگاه سرکرده عرفان حلقه را نیز برعهده داشته است. همچنین، در پرونده‌هایی مانند نسرین ستوده و مدیر آپارات نیز حکم صادر کرده بود. 

 

پیام رهبر انقلاب در پی شهادت دو قاضی برجسته

متن پیام آیت‌الله خامنه‌ای به این شرح است:

بسم الله الرحمن الرحیم

شهادت عالِم مجاهد جناب حجت الاسلام و المسلمین آقای حاج شیخ علی رازینی و همکار ایشان قاضی شجاع جناب آقای حاج شیخ محمد مقیسه رضوان الله علیهما را به بازماندگان مکّرم ایشان تبریک و فقدان آنان را تسلیت عرض میکنم.

شهید رازینی در گذشته نیز در معرض سوء قصد بدخواهان قرار گرفته و سال‌ها رنج جانبازی را تحمل کرده بودند. دو برادر گرامی ایشان قبلا به شهادت رسیده‌اند.

رحمت و رضوان خدا بر همه‌ آنان و بر خانواده‌های باگذشت و صبورشان باد.

 

 

کدخبر: ۵۷۲۲۶۱
تاریخ خبر:
ارسال نظر