پنج نکته درباره پرتفوی صندوقهای اهرمی
شمش طلا به دارایی اصلی صندوقها تبدیل شده است و سهام دلاری محبوبیت زیادی برایشان دارد
هفت صبح| صندوقهای سرمایهگذاری اهرمی برای کاهش ریسک دست به دامن طلا شدهاند. بررسی پرتفوی داراییهای صندوقهای اهرمی نشان میدهد اغلب صندوقها شمش طلا را به عنوان یکی از داراییهای مهم در پرتفویشان نگهداری میکنند.
صندوقهای اهرمی عموما به سهام دلاری علاقهمند هستند و سهام ریالی جایگاه چندانی در پرتفوی آنها ندارد. بعضی از آنها چندان سبد متنوعی نچیدهاند و در یک مورد شاهد آن هستیم که 10 سهام اول صندوق، بیش از 50درصد داراییهای صندوق را به خود اختصاص داده است. بعد از شمش طلا بیشترین میزان سرمایهگذاری صندوقهای اهرمی متعلق به سهمهای وغدیر، فولاد، فملی، وبملت و شپدیس است.
شمش طلا؛ مهمترین دارایی صندوقهای اهرمی
بزرگترین دارایی صندوقهای اهرمی توان و شتاب، شمش طلا است. آنها در هیچ نماد دیگری به اندازه طلا سرمایهگذاری نکردهاند. محبوبیت طلا به همینجا ختم نمیشود. در دیگر صندوقهای اهرمی هم طلا بین 10 نماد اول قرار گرفته و بررسیها نشان میدهد صندوقهای اهرمی در مجموع دو هزار و 650 میلیارد تومان از داراییهای خود را به سرمایهگذاری در شمش طلا اختصاص دادهاند و این موضوع باعث شده شمش طلا بیشترین سهم از دارایی کل صندوقهای اهرمی را داشته باشد. این موضوع نشان میدهد صندوقهای اهرمی برای کاهش ریسک سرمایهگذاری و تبدیل سهام به یک دارایی امنتر، طلا را انتخاب کردهاند.
توان بیشترین و موج کمترین تنوع را در پرتفوی دارند
10دارایی اول صندوق موج بیش از 54 درصد از پرتفوی این صندوق اهرمی را به خود اختصاص دادهاند. موضوعی که نشان میدهد مدیران صندوق علاقه زیادی به این 10 سهم دارند که تا این حد ریسک سرمایهگذاری در آنها را پذیرفتهاند. تا جایی که تاصیکو به نهایی حدود یکدهم پرتفوی صندوق موج را تشکیل میدهد و کوچکترین تغییری در قیمت سهام آن تاثیر زیادی بر عملکرد صندوق میگذارد. در طرف مقابل صندوق اهرمی شتاب، بیشترین تنوع را در سبد خود اعمال کرده و 10 دارایی اول این صندوق کمتر از یک سوم پرتفوی آن را تشکیل دادهاند. بیشترین سهم متعلق به شمش و شپنا به ترتیب با 6/1و 5/2درصد از پرتفوی سرمایهگذاری شتاب است.
وغدیر؛ نماد محبوب صندوقهای اهرمی
بعد از شمش طلا، صندوقهای سرمایهگذاری بیشترین سرمایه را به ترتیب به نمادهای وغدیر، فولاد، فملی، وبملت و شپدیس اختصاص دادهاند. مجموع داراییهای سرمایهگذاری شده در این پنج نماد بورسی توسط صندوقهای اهرمی فعال در بازار به عدد 11 هزار و 500 میلیارد تومان میرسد. وغدیر درحالی به محبوبترین نماد صندوقهای اهرمی تبدیل شده که عموما شستا را به عنوان رهبر گروه هولدینگها میشناسند.
خودروییها جایی در پرتفوی اهرمی ندارند
گروه خودرو و ساخت قطعات همیشه بین گروههای پرطرفدار بین سهامداران حقیقی بوده و حجم معاملات روزانه بسیار بالایی دارد، ولی با این حال هیچ نمادی از این گروه حتی خودرو و خساپا در بین 10 دارایی اول صندوقهای اهرمی حضور ندارند. موضوعی که نشان میدهد صندوقهای اهرمی به کلی از این گروه صنعت نفرت دارند و علاقه چندانی به سرمایهگذاری در شرکتهای زیانده این گروه از خود نشان ندادهاند.
صنایع فلزی و شیمیایی در صدر پرتفوی اهرمی
نگاهی به ترکیب پرتفوی صندوقهای اهرمی به تفکیک گروههای صنعتی بورس نشان میدهد گروه فلزات اساسی و محصولات شیمیایی بیشترین سهم از پرتفوی صندوقهای اهرمی را به خود اختصاص دادهاند. طوری که در عموم صندوقها این دو گروه حدود یکسوم کل دارایی صندوق را به خود اختصاص دادهاند.
موضوعی که نشان میدهد صندوقهای اهرمی بیشتر تمایل به سهام دلاری دارند و روی افزایش قیمت دلار حساب باز کردهاند. این موضوع در پرتفوی بیدار پررنگتر ظاهر شده. چراکه هیچ گروه ریالی در بین پنچ گروه اول سبد دارایی این صندوق وجود ندارد. دیگر صندوقها حداقل یک نماینده مثل بانک از صنایع ریالی در سبد سهام خود در نظر گرفتهاند.