کاربر گرامی

برای استفاده از محتوای اختصاصی و ویدئو ها باید در وب سایت هفت صبح ثبت نام نمایید

با ثبت نام و خرید اشتراک به نسخه PDF روزنامه، مطالب و ویدئو‌های اختصاصی و تمامی امکانات دسترسی خواهید داشت.

کدخبر: ۵۸۹۹۴۴
تاریخ خبر:
چطور کلاهبرداران در تلگرام و اینستاگرام به‌سراغ داوطلبان کنکور می‌روند؟

سوالات کنکور فروخته نمی‌شود؛ فریب نخورید!

سوالات کنکور فروخته نمی‌شود؛ فریب نخورید!

‌کلاهبرداران از عناوین و کلیدواژه‌های جذابی مانند فروش سوالات آزمون سراسری، کلید سرجلسه کنکور و قبولی تضمینی استفاده می‌کنند

هفت صبح، سیما فراهانی| تب کنکور هر سال داغ‌تر می‌شود و در این میان، سودجویان فرصت را غنیمت شمرده و با وعده‌های دروغین فروش سوالات، به کمین نشسته‌اند. فضای مجازی، به بستری برای جولان این افراد تبدیل شده و با تبلیغات فریبنده، جوانان و خانواده‌هایشان را به دام می‌اندازند.

 

آزمون‌های سراسری بازاری مکاره برای کلاهبرداران راه انداخته که سال‌هاست ادامه دارد. هنوز هم عده‌ای در تله این تبهکاران گیر می‌افتند. آنهایی که درگیر روز تعیین‌کننده برای آینده‌شان هستند، به قربانیان ساده لوح تبهکاران تبدیل می‌شوند. فریبکارانی که در این روزهای بهاری کار و بارشان سکه می‌شود. اما آیا واقعا سوالات کنکور در این فضا به فروش می‌رسند؟ و چه خطراتی در کمین داوطلبانی است که به دنبال راه میان‌بر می‌گردند؟

 

 کنکور یکی از مهم‌ترین و استرس‌زاترین آزمون‌های زندگی برای بسیاری از جوانان است. این فشار باعث می‌شود که افراد به دنبال هر راهی برای موفقیت باشند، حتی راه‌های غیرقانونی و پرخطر. بسیاری از افراد به دنبال راهی میان‌بر برای رسیدن به موفقیت هستند و تصور می‌کنند که خرید سوالات کنکور، می‌تواند این مسیر را برایشان هموار کند. این در حالی است که خیلی از این داوطلبان، از عواقب قانونی و اخلاقی خرید سوالات کنکور آگاه نیستند و تصور می‌کنند که این کار بدون مشکل خواهد بود. این عوامل در کنار هم، باعث می‌شوند که افراد در معرض خطر فریب خوردن در خصوص فروش سوالات کنکور قرار بگیرند.

 

دستگیری ۸۴ متهم کلاهبردار کنکور

از زمان آغاز ثبت‌نام در کنکور سراسری، شبکه‌های متعددی درجهت فریب و کلاهبرداری از داوطلبان فعال شده‌ که در این باره ۸۴ متهم دستگیر شده‌اند. سردار حسین ابراهیمی، معاون اجرایی پلیس فتا فراجا، در این زمینه آمارهایی در خصوص بسترهای کلاهبرداری ارائه می‌کند و می‌گوید: «45 درصد بسترهای کلاهبرداری، در تلگرام و 44 درصد نیز در اینستاگرام صورت گرفته است. این در حالی است که ۹۳ درصد کاربران از طریق عضویت در تلگرام فریب خورده‌اند. این اتفاق بیشتر از طریق چت در شبکه‌های اجتماعی و جستجوی کلیدواژه‌ها در موتورهای جستجو انجام می‌شود.»

 

شگردهای کلاهبرداری

 سردار ابراهیمی به برخی از روش‌های کلاهبرداری اشاره می‌کند و می‌گوید: «کلاهبرداران با وعده‌های کاذب و نمایش تعداد دنبال‌کنندگان، سعی در جلب اعتماد داوطلبان دارند. کلاهبرداران از عناوین و کلیدواژه‌های جذابی مانند فروش سوالات آزمون سراسری، کلید سرجلسه کنکور و قبولی تضمینی استفاده می‌کنند.

 

عناوین و کلیدواژه‌هایی که بیشتر مورد استفاده کلاهبرداران قرار گرفته است شامل فروش سوالات آزمون سراسری، کلید سرجلسه کنکور و نهایی، فروش کلید کنکور، کنکور قبل از جلسه، فروش سوال کنکور، کلید کنکور ۱۴۰۴، تقلب در کنکور سراسری، قبولی تضمینی در کنکور، خرید قبل از جلسه، بوده است.

 

نوع ارتباط با تارنماها نیز از طریق چت و گفت‌وگو در شبکه‌های اجتماعی بوده است. همچنین این شبکه‌ها و تارنماها سعی کرده‌اند با عنوان کمک و مساعدت در پرداخت هزینه خرید سوالات و پاسخنامه چند مرحله‌ای اعتماد داوطلبان را جلب کنند.

 

گردانندگان تارنماهای کلاهبرداری در کنکور با این ادعای ارائه پاسخ سوالات و قبولی صددرصدی و اینکه هزینه را بعد از قبولی در آزمون و اعلام نتایج دریافت می‌کنند از داوطلبان می‌خواهند که یک فیلم از خودشان بگیرند و کارت آزمون را در دست بگیرند و در فیلم بگویند در صورت قبولی هزینه را واریز می‌کنند، در واقع از داوطلبان مدرک می‌گیرند. متاسفانه برخی از داوطلبان از روز کنجکاوی و یا فشار روانی، تصویر خودشان را می‌فرستند و در فیلم می‌گویند «بقیه پول سوالاتی که به من فروخته شده را می‌دهم». این مسائل باعث می‌شود که مشکلاتی برای داوطلبان پیش بیاید.»

 

ستاد ویژه مقابله با کلاهبرداران 

با وجود اینکه وزیر علوم تضمین داده در کنکور سراسری امسال هیچ گونه تقلبی انجام نمی‌شود و به داوطلبان هم توصیه کرده فریب ادعاهای فروش سوالات کنکور را نخورند، اما همچنان عده‌ای سفت و سخت به دنبال جست‌وجو در فضای مجازی برای یافتن بهترین روش‌های تقلب هستند.

 

پاک‌کن‌های سیم‌کارت خور و عینک‌های سیم‌کارت خور از جمله ابزارهایی هستند که در حوزه تقلب در کنکور وارد کشور شده‌اند و به راحتی در سایت‌ها خرید و فروش می‌شود. ابزارهای هوشمند که بسیار کوچک و نامرئی هستند. این ابزارها هم سیم کارت دارند و هم هندزفری.

 

سردار ابراهیمی با اشاره به این موضوع ادامه می‌دهد: «ستادهای ویژه مقابله با این شبکه‌های کلاهبرداری و خرید و فروش ابزارهای تقلب هوشمند تشکیل شده است. با قضات به صورت ویژه هماهنگی صورت گرفته است و حساب‌های اجاره‌ای که برای خرید و فروش سوالات جعلی ایجاد شده است را مسدود کردیم. پیشنهاد قطع نقطه‌ای اینترنت در محل برگزاری آزمون را هم ارائه کردیم.

 

عمده تمرکز شبکه‌های کلاهبرداری بر روی داوطلبان گروه علوم تجربی است.آخرین آمار دستگیری‌ها بر می‌گردد به سال پیش. ۱۵۶ نفر در این زمینه دستگیر شدند که مدیریت بیش از ۳۰۰ تارنمای مجرمانه را برعهده داشتند. این درحالی است که برخوردهای قضایی با متهمان در این حوزه ضعیف است و به‌رغم این تعداد دستگیری، هنوز بازدارندگی ایجاد نشده است. با اینکه پرونده‌ای بوده که تمام مستندات وجود داشته و افراد اعتراف کرده‌اند اما منع قضایی صادر شده که این امر موجب می‌شود بازدارندگی کامل صورت نگیرد.»

 

هیچ پولی بابت ابزار تقلب پرداخت نکنید 

این مسائل نشان‌دهنده نیاز به اقدامات جدی‌تر و کارآمدتر برای مقابله با کلاهبرداری‌های کنکور است. سرهنگ رامین پاشایی، رئیس مرکز امداد و فوریت‌های سایبری پلیس فتا، در این باره به خبرنگار هفت صبح می‌گوید: «در بیشتر این کلاهبرداری‌ها، فرد مجرم، نمونه سوالات ادوار گذشته را فتوشاپ می‌کند و به عنوان سوال جدید، می‌فروشد. 

 

داوطلب نیز تازه سر جلسه امتحان به این موضوع پی می‌برد. البته آنها ابزار تقلب و گوشی و وسایل خاص را هم تبلیغ می‌کنند. درصورتیکه کاربران باید این را بدانند که سر جلسه امتحان، بازرسی فیزیکی صورت می‌گیرد و آنها به هیچ عنوان نمی‌توانند چنین وسیله‌هایی را همراه خود سرجلسه ببرند. بنابراین مردم به هیچ عنوان هیچ پولی بابت این ابزار پرداخت نکنند. چون حتی اگر جعلی نباشند، باز هم امکان استفاده آن در جلسه امتحان بسیار پایین است.»

 

ابزار جدید برای کلاهبرداری

علیرضا طباطبایی، وکیل جرایم رایانه‌ای به بازار داغ کلاهبرداران اینترنتی در ایام کنکور اشاره می‌کند و ادامه می‌دهد: «علاوه بر این‌ها در این فصل، سوءاستفاده گران، موارد دیگری هم به فروش می‌رسانند. مثلا ساعت‌های کوچکی که به ادعای فروشندگان، فرد می‌تواند آن را به دستش ببندد و هنگام آزمون با بیرون ارتباط برقرار کند. و یا هندزفری‌های ناپیدا یا پنهان که فرد می‌تواند با بیرون ارتباط بگیرد و تقلب کند.

 

ولی درواقعیت این ابزار اصلا وجود ندارد و اغلب به دست مردم نمی‌رسد و یا چیزی که به دست فرد می‌رسد، یک وسیله تقلبی یا خراب است. این درحالی است که اگر افراد سوالات را بخرند و از آن استفاده کنند، کار مجرمانه‌ای انجام داده‌اند. ولی وقتی سوالی وجود ندارد که فروخته شده باشد، این افراد می‌توانند شاکی باشند. به همین دلیل است که خیلی از داوطلبان در این زمینه از ترس اینکه خودشان گیر بیفتند، از شکایت صرف نظر می‌کنند.

 

درواقع اولین نکته‌ای که مردم باید مدنظرشان باشد، این است که اگر در تلگرام با همچین پیامی مواجه شدند، به هیچ عنوان به سمت آن نروند چون بدون شک پای کلاهبرداری در میان است. اینطور نیست که سوال کنکور پخش شده و دست مردم باشد. درواقع عدم اعتماد به سیستم امنیت آموزش باعث چنین اتفاقاتی می‌شود. مثلا مردم تصورشان این است که سیستم امنیتی باگ دارد و کسانی هستند که به این سوالات دسترسی دارند و می‌توانند آن را بفروشند.

 

از طرف دیگر برخی از این افراد نیز تحت تاثیر کسانی هستند که مثلا نتوانستند در کنکور موفق باشند و به نوعی با شایعه پراکنی این مسئله را به گردن افرادی می‌اندازند که سوالات را از قبل خریده بودند. این موضوع باعث می‌شود که بعضی‌ها نیز تصور کنند سوالات کنکور دست بقیه است و می‌توان آن را خرید.»

 

 

کدخبر: ۵۸۹۹۴۴
تاریخ خبر:
ارسال نظر