فامیل مصدق ، رئیس فوتبال بلژیک

روزنامه هفتصبح علی رستگار
****
۱) یک ایرانی به نام مهدی بیات رئیس فدراسیون فوتبال بلژیک شد. دیگر از چه چیزی باید در این دنیا تعجب کنیم؟ چطور این ایرانی توانسته به نفر اول فوتبال صدرنشین رنکینگ فیفا تبدیل شود؟ این مهدی بیات از کجا پیدایش شده؟ بگذارید یک فلاش بک بزنیم به عقب و بعد ببینیم این ایرانی ثروتمند چطور به اینجا رسیده. نزدیک دو دهه پیش باشگاه شارلوا بلژیک ناگهان تبدیل شد به پاتوق بازیکنان ایرانی. منظورمان اوایل دهه ۸۰ شمسی است و تقریبا همزمان با آغاز قرن ۲۱ میلادی. در این مقطع بازیکنانی مثل علیرضا امامیفر، محمدرضا مهدوی، مهرداد میناوند و داریوش یزدانی به این تیم ترانسفر شدند. خب قضیه یک مقدار عجیب بود دیگر. چطور بازیکنان ایرانی سر از این باشگاه ناشناخته (برای ما) در میآورند؟ بعدتر مشخص شد که مدیریت این باشگاه بر عهده یک ایجنت ایرانی به نام مجتبی بیات افتاده و او زمینه انتقال بازیکنان ایرانی به این باشگاه را فراهم کرده. آن مجتبی بیات که بعدها خبر آمد به علت مسائل مالیاتی در بلژیک دستگیر شده برادر همین مهدی بیات است. مجتبی بیات بین سالهای ۲۰۰۳ تا ۲۰۱۰ مدیریت شارلوا را برعهده داشت و بعد دوران مهدی بیات در این باشگاه ریشهدار
بلژیکی شروع شد. این دو برادر البته به واسطه عمویشان عباس بیات وارد فوتبال بلژیک شدند که بین سالهای ۲۰۰۰ تا ۲۰۱۲ از اعضای هیات رئیسه باشگاه شارلوا بود. مجتبی بیات که در رسانههای بلژیکی به موجی بیات معروف است چهارسال از مهدی بزرگتر است و وقتی به اتهام پولشویی دستگیر شد مهدی بیات مصاحبه کرد و گفت بازداشت برادرم ارتباطی به من و باشگاه شارلوا ندارد.
۲٫ماجرا را تا اینجا برایتان گفتیم که مهدی بیات یک دهه پیش مالکیت باشگاه شارلوا را برعهده گرفت. در دوران او باز هم نسل جدیدی از بازیکنان ایرانی راهی تیم گورخرها شدند (گورخر نماد این باشگاه است). کاوه رضایی، علی قلی زاده، یونس دلفی و امید نورافکن بازیکنانی بودند که انتقال بعضی از آنها جنجالهایی هم به همراه داشت. مثلا اینکه میگفتند شارلوا باید به استقلال خوزستان بابت انتقال یونس دلفی حق رشد بدهد یا انتقال امید نورافکن با نارضایتی هواداران استقلال مواجه شده بود. شارلوا در فوتبال بلژیک خیلی تیم تراز اولی محسوب نمیشود و افتخارات چشمگیری ندارد اما به هرحال ۱۱۵ سال قدمت دارد و به پرورش بازیکنان جوان و مستعد مشهور است. از اصل ماجرا خیلی دور نشویم. مالکیت و مدیریت شارلوا سکوی پرتاب فوتبالی مهدی بیات شد. او در مجمع اخیر اتحادیه فوتبال بلژیک دو رقیب داشت. یکی گیلبرت تیمرمانس و دیگری فیلیپه گودین. نفر دوم خودش قبل از رای گیری کنار کشید و تنها رقیب باقی مانده هم با ۷ رای در مقابل ۱۵ رای به مهدی بیات باخت. بنابراین مهدی بیات جایگزین جرارد لینارد ۷۶ ساله شد و حداقل تا دو سال آینده این کرسی را در اختیار خواهد داشت.
****
۲) پدر بزرگ او مرتضی قلی بیات ملقب به سهامالسلطان است که در دوران پهلوی وزیر و مدت کوتاهی نخست وزیر ایران بود. دقیقتر اگر بخواهیم بگوییم مرتضی قلی بیات فعالیتهایش را از کابینه محمدعلی فروغی و در جایگاه وزیر دارایی شروع کرد. بین سالهای ۱۳۲۳ و ۱۳۲۴ در مدت حدود ۶ ماه نخست وزیر ایران بود. چند دوره هم از اراک نماینده مجلس شورای ملی بود. او بین سالهای ۱۳۳۴ تا ۱۳۳۶ مدیریت شرکت ملی نفت ایران را برعهده داشت. این خاندان بیات در آن دوران چهرههای با نفوذ دیگری مثل مصطفی قلی بیات (از چهرههای نامدار کشاورزی مدرن ایران) هم داشتند که حالا کاری نداریم. در حقیقت پدر بزرگ مهدی بیات، خواهر زاده دکتر مصدق هم بوده. بعضی رسانهها به اشتباه مرتضی قلی بیات را پدر این مهدی بیات معرفی کردند که طبعا درست نیست. در واقع پدر او شخصی به نام نادر بیات است که غیر از تصاویری از او در کنار پسرها و عروسهایش اطلاعات دیگری در دسترس نداریم.
****
۳) خود مهدی قلی بیات یا رابرت بیات متولد دی ماه ۱۳۵۷ در تهران (به روایتی ملایر یا اراک) است. گفته شده که او یک سال در دوران کودکی در ایران زندگی کرده و بعدها به فرانسه و بلژیک مهاجرت کرده. فعالیتهای اقتصادی مهدی بیات جلوتر از مدیریت ورزشی و تولید وسایل ورزشی، تجارت و ساخت و ساز در پاریس و مارسی و نیس فرانسه است. او متاهل است و یک فرزند دارد. علاقه زیاد الوصفی به سلفی دارد و اگر صفحات او را در شبکههای اجتماعی رصد کنید پُر است از سلفیهایی که خود او در نقاط مختلف گرفته با و شعف خاصی به اشتراک گذاشته است.
****
۴) خب حالا اینکه یک ایرانی شده رئیس فدراسیون فوتبال بلژیک برای ما آیا اهمیت خاصی دارد؟ بله. این ماجرا فراتر از این است که مثلا اخیرا یک زن ایرانی نماینده پارلمان بلژیک شده بود. مهدی بیات قبلا در مدیریت شارلوا نشان داده که تمایل به همکاری با فوتبال ایران دارد. بنابراین تعجبی ندارد اگر از حالا شاهد مراودات بیشتری بین فوتبال ایران و بلژیک باشیم چون بلژیک هم در سال های اخیر به تیم پر مُهره ای تبدیل شده و تا رتبه اول رنکینگ فیفا بالا آمده یعنی این به سود فوتبال ما است. یادمان نرود که سرمربی جدید تیم ملی فوتبال ما ویلموتس هم بلژیکی است. دست کم اگر از ریاست مهدی بیات، یک اردوی آماده سازی در خاک بلژیک و یک بازی دوستانه با تیم پرستاره این کشور عاید تیم ملی ما شود هم اتفاق خوبی است.
****
خانواده بیات به روایت میناوند
برای اینکه بیشتر با رئیس جدید فدراسیون فوتبال بلژیک آشنا شویم، شاید بهتر باشد سراغ کسانی برویم که سابقه همکاری با او را دارند. مهرداد میناوند، بازیکن سابق تیم ملی و پرسپولیس یکی از این افراد است که در سال ۲۰۰۱ و در یک مقطع ششماهه به شارلوا رفت. او درباره آشنایی با بیات میگوید: «این آقایی که رئیس جدید فدراسیون فوتبال بلژیک شدند، برادرزاده عباس بیات هستند که در دوران حضور من در شارلوا مالک باشگاه بود. اگر رئیس جدید فدراسیون از شیوه مدیریتی عمویش استفاده کند قطعا تبدیل به مدیر موفقی خواهد شد چون من در آن دوران کوتاهی که در بلژیک بودم، شاهد کارهای مدیریتی این خانواده بودم و خاطرات خوبی در ذهن من ثبت شده و خانواده بیات نشان دادند که در حوزه مدیریت ورزش، افراد مستعدی هستند.»
میناوند که از انتخاب بیات به عنوان رئیس فدراسیون فوتبال بلژیک، حسابی خوشحال است در ادامه صحبتهایش با خبرنگار هفت صبح به یک نکته مهم اشاره میکند: «ما ایرانیهایی داریم که در اروپا توانستهاند در حوزه مدیریت ورزش به مدارج بالایی برسند اما در کشور خودمان مشکل نداشتن یک مدیر ورزشی خوب داریم و امیدوارم روزی برسد که یکروز هم در کشور خودمان، در این زمینه مشکلی نداشته باشیم چون نبود مدیر ورزشی متخصص یکی از بزرگترین مشکلات ورزش کشورمان است.»