بررسی ابعاد مختلف مسابقه جدید «میدون»

روزنامه هفت صبح، مرجان فاطمی | مسابقه جدید «میدون» با موضوع استارتاپها و حمایت از کسبوکارهای نوپا آخر هفته گذشته روی آنتن شبکه سه رفت. آیا این مسابقه میتواند مخاطبان را سرگرم کند؟
شبکه سه پنجشنبه و جمعه این هفته ساعت ۲۲:۳۰ اولین قسمتهای مسابقه «میدون» را روی آنتن برد تا جای خالی مسابقههایی مثل «برنده باش» و «عصرجدید» بیش از این خالی نماند. آیا «میدون» میتواند گزینه مناسبی برای شبهای پنجشنبه و جمعه باشد و اوقات فراغت مخاطبان شبکه سه را پر کند؟ یا صرفا مسابقه جدیدی درعرصه استعدادیابی شغلی است و در مقام مقایسه با سایر برنامههایی که در زمینه استارتاپها و حمایت از کسبوکارهای نوپا تولید میشوند، اثر بدیع و موفقی به حساب میآید؟ ابعاد مختلف این مسابقه جدید شبکه سه را بررسی میکنیم.
*** قابل قبول در طرح و ایده
در چند سال اخیر، شبکههای مختلف تلویزیونی، برنامههای زیادی درباره کارآفرینی و لزوم ایجاد کسبوکارهای خانگی و مشاغل نوپا و … روی آنتن فرستادهاند اما متاسفانه اکثر آنها برنامههای جذابی نبودند و از صحبت مستقیم در این حوزه و مصاحبه با صاحبان این مشاغل فراتر نمیرفتند. اگر بخواهیم مسابقه «میدون» را از این جهت بررسی کنیم در وهله اول میتوانیم بگوییم نسبتبه آثار قبلی، اثر خلاقانهتر و سرگرمکنندهتری است.
از یک طرف، برگزاری یک مسابقه اینچنینی، فرصت خوبی را در اختیار مخترعان و طراحان جوان قرار میدهد تا استعدادهایشان را به داوری بگذارند و شناخته شوند و از طرف دیگر به مخاطبان نوید میدهد که میتوانند به راحتی دست به چنین کارهایی بزنند و فعالیتی را در این عرصه شروع کنند؛ اثری که معمولا در برنامههای جدی و میزگردهایی که در این زمینهها تولید میشد شاهدش نبودیم. پس در ابتدا باید بگوییم شکلگیری مسابقهای مانند «میدون» اقدام قابل قبولی است و جای آن در تلویزیون کاملا خالی بوده است.
*** ساختار برنامه
برنامه با تیتراژ جالبی شروع میشود. آهنگ تیتراژ آن را پارسا خائف، نفر سوم مسابقه «عصرجدید» خوانده و باعث شده تا در نقطه شروع، برنامه کاملا به چشم بیاید و دیده شود. طراحی صحنه مسابقه به خاطر استفاده از طرحهای جدید و رنگهای گرم حس خوبی درمخاطبان القا میکند و مسابقه از این جهت هم امتیاز مثبت میگیرد. مجری برنامه داخل مسابقه دخالتی ندارد و فقط به عنوان رابط میان بخشها کارش را درست انجام میدهد و پرگویی نمیکند.
داوران مسابقه هم از میان بهترینها در این رشتهها انتخاب شدهاند و اگر تنها خانمی که در جمع آنهاست را فاکتور بگیریم، سایرین نظرات حرفهای و سازندهای ارائه میکنند. علت جدا کردن خانم داور این است که مدام میان صحبتهای شرکتکنندهها میپرد و با لحنی جدی آنها را بازخواست میکند و استفاده از این لحن باعث میشود مخاطبان احساس خوشایندی به تماشای برنامه نداشته باشند.
*** محتوای جذاب یا کسلکننده؟
مسئله اصلی که باید بیشتر از سایرین مورد توجه قرار بگیرد این است که آیا مسابقهای مانند «میدون» با تمام ویژگیهای مثبتی که ذکر شد مناسب پخش در شبهای آخر هفته است؟ یعنی آیا مخاطبان تمایلی دارند که اوقات فراغتشان را پای این مسابقه بگذرانند و وقتی در مهمانیها دورهم جمع میشوند به همراه هم آن را تماشا کنند؟
با توجه به آنچه در قسمت اول مسابقه شاهد بودیم متاسفانه باید بگوییم خیر! این مسابقه جزو آن دسته مسابقاتی است که مخاطبان خاص خودش را دارد یعنی باید یا علاقهمند به پدیده استارتاپها باشی و از رقابت چند جوان در این حوزه لذت ببری یا خودت قصد انجام چنین کاری داشته باشی و به دنبال اطلاعات جدید در این زمینه بگردی. در غیر این صورت، احتمالا خیلی سخت میتوانی با آن ارتباط بگیری و بخشی از فرصت پایان هفتهات را برای تماشای آن صرف کنی.
*** اهمیت جذابیت برنامههای آخر هفته
ناگفته پیداست که مخاطبان از تلویزیون انتظار دارند برای آخر هفتهها برنامههایی در نظر بگیرند که بتوانند از تماشای آنها سرگرم شوند چون طبیعتا برنامههای تخصصیتر را میتوان به راحتی در کنداکتور اوایل یا اواسط هفته چید و مخاطبان علاقهمند هم خودشان برای تماشای آنها برنامهریزی میکنند. اینکه بیایند مسابقهای مانند «میدون» را پنجشنبه و جمعهها ساعت ۲۲:۳۰ روی آنتن ببرند و منتظر باشند مخاطبان هم از آن استقبال کنند انتظار دور از ذهنی است.
شاید اگر داوران مسابقه از میان چهرههای آشناتر انتخاب میشدند ماجرا فرق میکرد. مثلا شاید بهتر بود برای بالا بردن قابلیت سرگرمکنندگی «میدون»، گزینههایی مثل مرتضی حیدری، علی دلاوری، کیا اسفندیاری و … هم در جمع داوران حضور میداشتند یا مثلا از یک چهره شناخته شده برای اجرا دعوت به عمل میآمد. در شرایط فعلی، یک مقدار سخت است بخواهند انتظار دیده شدن داشته باشند. البته شاید با گذشت زمان، به مرور این اتفاق بیفتد و «میدون» جزو مسابقههای پرمخاطب این شبکه شود.