بازتاب وسیع حرفهای علی لاریجانی با فرخ نگهدار

روزنامه هفت صبح | یک: تا چند ماه پیش تصور اینکه افرادی از گرایشهای سیاسی مختلف از اصلاحطلب و اصولگرا و اپوزیسیون دور هم بنشینند و مستقیم گفتوگو کنند خیلی سخت بود. الان اما به لطف شبکهاجتماعی صوتی کلابهاوس این مرزها از بین رفته و خیلی راحت گفتوگوهایی از این نوع شکل میگیرد.پای کاندیداهای ریاستجمهوری هم حتی به این شبکه باز شده و عملا میتینگهای انتخاباتی به این فضا منتقل شده.
آن هم در شرایطی که به علت کرونا امکان برگزاری تجمع و گردهماییهای چند هزار نفری حضوری وجود ندارد. پنجشنبه شب علی لاریجانی در یکی از جلسات کلابهاوس شرکت کرد و به مدت چهار ساعت به سوالات کاربران پاسخ داد. تعداد شرکتکنندگان در این نشست پرسش و پاسخ مجازی هم قابل توجه بود. علاوه بر اینکه ظرفیت ۸هزار نفری اتاق اصلی گفتوگو پُر شد، اتاقهای اقماری دیگری هم راه افتاده بود که فقط صدای آنچه در اتاق اصلی در جریان بود را پخش میکرد و به این ترتیب تعداد مخاطبان همزمان این گفتوگو با رئیس سابق مجلس شورای اسلامی به ۳۸هزار نفر رسید.
به این ترتیب در فاصله یک ماه مانده به برگزاری انتخابات ریاستجمهوری و در شرایطی که هنوز لیست نهایی کاندیداها از سوی شورای نگهبان اعلام نشده، تنور انتخابات در این شبکهاجتماعی داغ شده. با توجه به فضای باز و بدون سانسور این شبکه شاید حتی مناظرههای تلویزیونی هم کارکرد سابق خود را نداشته باشند و بیراه نیست اگر بگوییم سرنوشت انتخابات ۱۴۰۰ در کلابهاوس تعیین میشود.
* دو: در شبکهاجتماعی کلابهاوس حضور فعالان رسانهای پررنگ است و بسیاری از این جلسات مجازی پرمخاطب را هم آنها میزبانی میکنند. تا اینجا در برگزاری جلسات با چهرههای شاخص سیاسی که بازتاب وسیعی در رسانهها هم داشته به طور عمده توسط سه فعال رسانهای برگزار شده. فرید مدرسی که میزبانی از چهرههایی مثل علی لاریجانی و محمدجواد ظریف را برعهده داشت. مصطفی فقیهی که گرداننده جلسه پرسش و پاسخ با فائزه هاشمی و علیاکبر صالحی بود.
سید محمد صادقالحسینی که گفتوگوهای اقتصادی با مسعود پزشکیان و محمود احمدینژاد را ترتیب داده. وجه اشتراک این سه نفر در این است که بیشتر به اصلاحطلبان نزدیک هستند. فرید مدرسی که سالها خبرنگار بخش حوزه روزنامههای اصلاحطلب بود و گزارشهای خواندنی از جریانات حوزوی و بیوت مراجع مینوشت. مدرسی مدافع نیروهای میانهرو و اعتدالگراست و در این دوره هم اولین نفری بود که خبر قطعی ثبتنام لاریجانی را منتشر کرد. مصطفی فقیهی مدیرعامل سایت انتخاب است و فرزند یکی از روحانیون قم. فقیهی به خانواده آیتالله هاشمی و حزب کارگزاران نزدیک است.
صادقالحسینی سومین نفر در این جمع است که بیشتر به عنوان یک کارشناس اقتصادی شناخته میشود و سایت اقتصادآنلاین را هم به عنوان رسانه متبوع خود در اختیار دارد.او فرزند مشاور وزیر سابق آموزش و پرورش و نماینده دوره سوم مجلس شورای اسلامی است. بنابراین فضا در کلابهاوس بیشتر در اختیار نیروهای میانهرو و اصلاحطلب است و اصولگرایان هنوز در پیوستن به این موج تعلل میکنند. هرچند که چهرههای رسانهای این جریان هم در اتاقهای سیاسی حضور فعالی دارند اما هنوز نتوانستند خودشان جلسات مجازی پررونقی برای کاندیداهای بالقوه طیف اصولگرایان ترتیب بدهند.
* سه: جلسه پنجشنبه شب علی لاریجانی رکورد تعداد مخاطب فارسی زبان در کلابهاوس را با ۳۸هزار نفر زد. در حالی که رکورد قبلی متعلق به گفتوگوی فائزه هاشمی در ۲۵ فروردین ماه بود که تعداد مخاطبان آن به ۲۴هزار نفر رسید. در این اتاق گفتوگو بعضی خبرنگاران ایرانی خارج از کشور از نیویورک تایمز و بیبیسی فارسی و منوتو هم فرصت طرح سوال از علی لاریجانی را پیدا کردند. همینطور چهرههای رسانهای نزدیک به کاندیداهای رقیب از جمله سعید جلیلی هم موفق شدند از لاریجانی سوال بپرسند. نقطه اوج این ماجرا اما جایی بود که فرخ نگهدار فعال سیاسی چپگرا با بغض از لاریجانی پرسید آیا در دولت شما امکان بازگشت کسانی که ۴۲ سال از وطن دور هستند و فعالیت احزاب سوسیالیستی وجود دارد یا خیر؟
لاریجانی هم اشاره جالبی به سالهای اول انقلاب داشت و گفت که فرخ نگهدار را در مناظرههای تلویزیونی اول انقلاب دیده و به یاد دارد. اشاره لاریجانی به مناظرههای ایدئولوژیک است که در بهار ۱۳۶۰ از صداوسیما پخش میشد و چهرههایی مثل فرخنگهدار به نمایندگی از سازمان چریکهای فدایی خلق (اکثریت) همراه با احسان طبری مقابل چهرههای مذهبی مثل دکتر عبدالکریم سروش و آیتالله مصباح یزدی مینشستند و گفتوگو میکردند.
این مواجهه فرخ نگهدار با علی لاریجانی از اتفاقات جالبی بود که احتمالا فقط در حال و هوای انتخابات و به واسطه کلابهاوس میتوانیم شاهد آن باشیم. لاریجانی در پاسخ به سوال فرخ نگهدار درباره فعالیت احزاب سوسیالیستی هم گفت: «ایران امروز آن خطرات قدیم و اول انقلاب را از سر گذرانده و برخی گروهها هم کار مسلحانه پیش گرفتند و شرایط امنیتی شد اما در آینده این ظرفیت هست که تحملها بیشتر شود.» نگهدار در ۷۵سالگی ساکن لندن است و البته در انتخابات دورههای اخیر هم رای داده بود و مواضع او به اصلاحطلبان و اعتدالگرایان نزدیک شده است.