کاربر گرامی

برای استفاده از محتوای اختصاصی و ویدئو ها باید در وب سایت هفت صبح ثبت نام نمایید

با ثبت نام و خرید اشتراک به نسخه PDF روزنامه، مطالب و ویدئو‌های اختصاصی و تمامی امکانات دسترسی خواهید داشت.

کدخبر: ۵۲۴۹۹۰
تاریخ خبر:

در کدام کشورهای اروپایی باید از ۵۰۰یورویی حذر کنید‌؟‌

در کدام کشورهای اروپایی باید از 500یورویی حذر کنید‌؟‌

روزنامه هفت صبح، سارا سبزی | تا پيش از 26 آوريل سال 2019 اسكناس بنفش‌رنگ 500 يورويي باارزش‌ترين اسكناس منطقه يورو محسوب مي‌شد، اما بعد از اين تاريخ پرونده آن براي هميشه در سراسر منطقه يورو بسته شد. آلمان و اتريش آخرين كشورهاي منطقه يورو بودند كه ارائه اين اسكناس را متوقف كردند. اين منطقه 19 كشور عضو اتحاديه اروپا دارد و ساير كشورها اين تصميم را 29 ژانويه همان سال اجرا كردند، با اين حال هنوز استفاده از آن ادامه دارد.

بانك مركزي اروپا كه سياست‌هاي پولي حوزه يورو را تعيين مي‌كند علت توقف درشت‌ترين اسكناس يورو را مقابله با جرايمي مانند تامين مالي تروريسم،‌ پولشويي و كار سياه اعلام كرد. با وجود سنگين بودن اين اسكناس و شانس كم آن براي نقد شدن، هنوز هم براي بسياري از مردم گزينه خوبي براي پس‌انداز يا جابه‌جا كردن است.

اين اسكناس به‌دليل ارزش بالا و قابليت حمل آسان از محبوبيت خاصي بين كساني كه پولشويي مي‌كردند و همچنين قاچاقچيان برخوردار بود و با تعداد كمي از اين اسكناس‌ها مي‌توانستند به سادگي مبالغ بالا را جابه‌جا كنند. در كشورهايي كه قوانين ضدپولشويي دارند، به راحتي نمي‌توانيد از اين اسكناس استفاده كنيد. علاوه بر آن بيشتر فروشگاهها آن را براي شما خرد نمي‌كنند و صرافي‌ها هم براي اين كار ممكن است هزينه زيادي از شما دريافت كنند.

500 يورويي با ارزش‌ترين اسكناس جهان محسوب مي‌شود و به‌دليل ارزش بالا و قابليت حمل آسان تا سال‌ها به عنوان اسكناس محبوب خلافكاران لقب گرفته بود. تعدادي از مسافران ايراني كه در ماه‌هاي اخير راهي كشور سوئد شده‌اند، خبر داده‌اند كه برخي از صرافي‌هاي رسمي يا غيررسمي ايراني بدون توضيح به مشتريان خود با اين ادعا كه فقط اسكناس 500 يورويي داريم،‌ با فروش آن خود را از شرش راحت مي‌كنند.

همه صرافي‌هاي داخلي 500 يورويي دارند
يكي از صرافان تهران به هفت صبح مي‌گويد همه صرافي‌هاي داخلي 500 يورويي دارند و مشكلي هم در اين زمينه وجود ندارد. حتي برخي از مشتريان خودشان تمايل دارند كه حتما اين اسكناس را داشته باشند؛ چون جابه‌جايي آن برايشان راحت‌تر است. پذيرفته نشدن آن هم در برخي از كشورها به اين دليل است كه اسكناس سنگيني محسوب مي‌شود و خرد كردنش راحت نيست. كشورهاي آسيايي مانند تركيه و ارمنستان مشكلي در پذيرش 500 يورويي ندارند، اما كشورهاي اروپايي مثل آلمان كه قوانين ضدپولشويي دارند اين اسكناس را نمي‌پذيرند. استفاده از آن هم رايج است و صراف نيازي ندارد كه بخواهد از شر آن راحت شود.

كارشناس اقتصادي ديگري هم به هفت صبح مي‌گويد استفاده از اين اسكناس‌ها ممنوعيتي ندارد و صرفا ديگر چاپ نمي‌شود. اگر مواردي از سختگيري هم وجود داشته باشد، چندان رايج نيست و در مجموع اتحاديه اروپا سعي كرد كه ميزان چاپ آن را كمتر كند. مشكل در فروشگاه‌ها پيش مي‌آيد كه فروشنده نمي‌تواند آن را براي شما خرد كند.

يكي از اين كشورهايي كه اين اسكناس را نمي‌پذيرد سوئد است؛ اين اسكناس در بانك‌ها، هتل‌ها، فروشگاه‌ها، مراكز خريد و … پذيرفته نمي‌شود. بيشتر صرافي‌هاي اين كشور هم از پذيرفتن اسكناس 500 يورويي خودداري مي‌كنند و صرافي‌هاي معدودي كه آن را مي‌پذيرند هزينه بسيار بالايي براي خردكردن آن مي‌پردازند. برخي كشورها مثل دانمارك و بريتانيا و آلمان هم به‌طور كلي پذيرش اسكناس 500 يورويي را متوقف كرده‌اند.

يكي از مسافران ايراني سوئد به رسانه‌هاي محلي در اين كشور توضيح داده است كه «در صرافي فرودگاه تهران كه قرار بود ارز پيش پرداخته شده خودم را تحويل بگيرم،‌ به من گفتند كه فقط اسكناس 500 يورويي داريم. من هم كه مجبور بودم تا ساعتي ديگر پرواز كنم، چاره ديگري نداشتم و قبول كردم و با خودم گفتم در اولين فرصت در سوئد در فرودگاه آن را خرد مي‌كنم، اما وقتي به اين كشور آمدم، ديدم هيچ بانك و صرافي و فروشگاهي اسكناس 500 يورويي نمي‌پذيرد و بعد متوجه شدم كه اين اسكناس در حال جمع شدن است و چهارسال است كه چاپ نمي‌شود.»

يك 500 يورويي، 27 ميليون تومان
يك اسكناس 500 يورويي ارزشي معادل 27 ميليون تومان دارد و تا قبل از جمع شدن آنها از بازارهاي مالي اروپا، دو تا چهار درصد از اسكناس‌هاي چرخه پولي را تشكيل مي‌دادند،‌ اما بيش از 20 درصد بازار را در اختيار گرفته بودند. تا ماه نوامبر سال 2018 حدود 521 ميليون قطعه اسكناس 500 يورويي در چرخه پولي جهان وجود داشت.

اسكناس 500 يورويي در كوتاه مدت به ارز منتخب خلافكاران بين‌المللي تبديل شد. تا سال‌ها همه تصور مي‌كردند كه جرم‌هاي بين‌المللي و سنگين با دلار انجام مي‌شود‌، اما از سال 2000 ميلادي به بعد يورو به عنوان ارز منتخب خلافكاران انتخاب شد؛ چون جابه‌جايي دسته‌هاي آن آسان‌تر از دسته‌هاي دلار بود و كم كم اين اسكناس به پادشاه جهان مجرمان تبديل شد.

در سال 2010 حدود 90 درصد از 500 يورويي‌هاي فروخته شده در بريتانيا در دست گروه‌هاي جنايي بود. تجارت با اين اسكناس بين خلافكارهاي سازمان‌يافته بيشتر از رقم خودش ارزش داشته است. حالا قبل از اينكه از صرافي‌هاي داخلي اسكناس 500 يورويي بگيريد، قوانين مالي كشور مقصد را بخوانيد تا كار خرد كردن يك اسكناس 500 يورويي برايتان سخت نباشد.

برای پیگیری اخبارکاربران ویژه - اقتصادیاینجا کلیک کنید.
کدخبر: ۵۲۴۹۹۰
تاریخ خبر:
ارسال نظر