پایان قصه گوهردشت؛ زندان رجاییشهر چرا تعطیل شد؟

روزنامه هفت صبح| خبرگزاری میزان دیروز به نقل از رئیس کل دادگستری استان البرز، از تعطیلی زندان رجاییشهر خبر داد. حسین فاضلی هریکندی، به این خبرگزاری گفت: پس از سفر استانی رئیس قوه قضائیه (در فروردین ماه) و ابلاغ مصوبات سفر، انتقال زندانیان از ندامتگاه رجاییشهر کرج از روز سهشنبه ۱۰ مردادماه آغاز و تا پایان هفته گذشته نیز کلیه زندانیان منتقل شدند و به این ترتیب ندامتگاه رجايیشهر کرج به صورت کامل تخلیه و تعطیل شد.
رجاییشهر کجاست؟
زندان رَجاییشَهر با نام قبلی زندان گوهَردَشت یک زندان در شمال شهر کرج در استان البرز است. فاصله این زندان تا مرکز شهر کرج حدود 3 کیلومتر است و به نوعی میتوان این زندان را با توجه به موقعیت مکانی آن به زندان اوین در تهران تشبیه کرد. اطلاعی دقیق از سال ساخت این زندان و دلیل نامگذاری آن به رجاییشهر نیست. اما برخی از منبعهای خبری سال ساخت این زندان را قبل از انقلاب ۱۳۵۷ میدانند و میگویند به احتمال زیاد این زندان پس از انقلاب و در حوالی سال 1361، بهطور رسمی تکمیل و تأسیس شد. زندان دارای ده اندرزگاه بود که هر اندرزگاه به سه سالن تقسیم میشد و هر سالن دارای ۳۰ یا ۳۱ اتاق بود.
چه کسانی در رجاییشهر نگهداری میشدند؟
عموما متهمان جرایم عمومی از نوع خشن در این زندان نگهداری میشدند اما برخی اوقات برخی زندانیان امنیتی نیز به این زندان منتقل میشدند. در دهه شصت نیز برخی از زندانیان مربوط به گروههای تروریستی مثل منافقین در این زندان نگهداری میشدند. حمید نوری، فردی که این روزها در سوئد به اتهام مشارکت در اعدام برخی زندانیان در دهه شصت در بازداشت طولانی مدت قرار گرفته، متهم است که دادیار این زندان بوده است.
چرا تعطیل شد؟
رئیس کل دادگستری استان البرز انتقال این زندان از محیط شهری را بهعنوان مصوبهای در سفر رئیس قوه قضائیه نام برده است.بنابراین قوه قضائیه نمیخواسته زندانی که گفته شده دستکم 3 هزار زندانی، آنهم مرتبط با جرایم خشن در آن اقامت داشتند، در نزدیکی کرج قرار داشته باشد.
او در این زمینه این توضیحات را هم داده است: تعطیلی زندان رجايیشهر به دلیل موقعیت جغرافیایی خاص آن در شهر، همواره یکی از مطالبات جدی شهروندان و مسئولان استان از دستگاه قضایی در سالهای اخیر بوده است… با توجه به مشکلات ایجاد شده بهواسطه وجود این ندامتگاه از جمله گرههای ترافیکی، نقل و انتقال زندانیان و رفت و آمد خانوادههای آنها،
حاشیهنشینی و سکونت خانوادههای غیر بومی زندانیان در حاشیه شهرهای استان، معضلات و آسیبهای فرهنگی و اجتماعی، در سفر رئیس قوه قضائیه به استان این دغدغهها از سوی دادگستری کل استان و سایر مسئولان استان البرز طرح شد… در دورههای گذشته نیز به جهت مشکلات متعدد مربوط به استقرار زندان رجايیشهر، همواره مطالبات مردمی و مسئولان استانی برای جابهجایی و انتقال زندان از محیط شهری کرج، مطرح بوده و لکن تاکنون اجرایی نشده بود.
چه خواهد شد؟
دیروز برخی گفتند که این زندان که در زمینی به طول یک کیلومتر و 700 متر عرض، در یکی از نقاط خوب کرج قرار گرفته، در لیست طرح مولدسازی دارایی قرار خواهد گرفت تا با فروش آن، پول به دست قوه قضائیه بیاید.
و حالا قزلحصار
دیروز همچنین رئیس کل دادگستری استان البرز با یادآوری اینکه بخش دیگری از اجرای بند چهارم مصوبه سفر رئیس قوه قضائیه ناظر به «بررسی، امکانسنجی و ارائه پیشنهاد در خصوص نحوه مدیریت و یا انتقال زندان قزلحصار» است افزود: اجرای این مصوبه نیز از اولویتهای دادگستری کل استان البرز بوده و پیگیری و برنامهریزیهای لازم در حال انجام است که امیدواریم با مساعدت و حمایت ویژه رئیس قوه قضائیه شاهد تحقق آن باشیم.