همه چیز در مورد غذای شرقی ترسناک

روزنامه هفت صبح | شاید بعد از پیتزا و همبرگر، سوشی معروفترین غذا و خوراکی است که مرزهای جهانی شدن را در نوردیده و حالا به یکی از محبوبترین و پرطرفدارترین خوراکیهای دنیا تبدیل شده است. امروزه حتی اگر کسی سوشی را نخورده باشد حداقل چندباری اسم آن به گوشش خورده و حتی از روی تصویر هم میتواند تفاوت سوشی با دیگر غذاها را تشخیص دهد. سوشی هم همانند خورش یا کباب خودمان یا استیک و پیتزا تنها یک اسم عام برای مجموعهای از غذاها با مفهوم و ترکیباتی مشترک است.
از چین تا سانفرانسیسکو
اکثر مردم دنیا منشا سوشی را کشور آفتاب تابان یا ژاپن میدانند و اما همانند بسیاری از اولینها، ردپای اولیه این غذا نخستین بار در جنوب چین دیده شده است. فرآیند رسیدن به سوشی هم اینگونه بوده که در ژاپن برای نگهداری طولانی مدت گوشت ماهی، ابتدا آن را نمک زده و در برنج تخمیر شده میپیچیدند. این کار باعث جلوگیری از فساد زودهنگام ماهی میشد و زمانی که به این تکه گوشت برای مصرف نیاز بود برنج میان آن را دور میانداختند.
ژاپنیها علاقهمند بودند تا ماهی را با برنج بخورند (مثل سبزی پلو با ماهی خودمان) برای همین سوشی از روشی برای نگهداری ماهی به یک دستور یا روش برای تهیه خوراکی جدید تبدیل شد. همین اتفاق ساده باعث خلق و ابداع یکی از پر طرفدارترین خوراکیهای دنیای امروز، یعنی سوشی شد. البته مسیر طولانی در پیش بود که سوشی راهش را به بقیه جاهای دنیا هم باز کند. در سال ۱۸۲۴ میلادی و در اواخر دوره ادو، در شهر ادو، یک آشپز به نام هانایا یوهی برای نخستین بار برش نازک ماهی خام و تازه را بر روی قطعهای از برنج با طعم سرکه قرار داد و بدین نحو نیگیریزوشی توسط او ابداع شد.
هانایا یوهی پدر سوشی مدرن بهشمار میآید. از آنجاییکه ماهی تازه برای این گونه سوشی از خلیج توکیو که در قدیم خلیج ادو نامیده میشد، تأمین میشد، این گونه سوشی به نام ادومائهزوشی یا سوشی ادو نیز معروف است. نخستین بار نام سوشی در یک لغتنامه ژاپنی به انگلیسی، در سال ۱۸۷۳ میلادی ذکر شدهاست. در این لغتنامه آمدهاست «سوشی یک گونه غذا با برنج و ماهی با چاشنی سرکه است.» برای نخستین بار یک رستوران ژاپنی در سانفرانسیسکو در ایالات متحده در سال ۱۸۸۷ آغاز بهکار کرد. میان سالهای ۱۸۷۰ تا ۱۸۸۰ شمار مهاجران ژاپنی در ایالت کالیفرنیا بسیار افزایش پیدا کرد.
نخستین رستوران مخصوص سوشی در محله ژاپنیهای لسآنجلس، به نام لیتل توکیو در سال ۱۹۰۶ افتتاح شد. با این حال، پیش از جنگ جهانی تنها ژاپنیها مشتریان این رستوران بودند و تنها گونههای ساده سوشی در این رستوران ارائه میشد. با آغاز جنگ جهانی دوم ژاپنیهای مقیم آمریکا به اردوگاههای اجباری فرستاده شدند و محله لیتل توکیو رونق خود را از دست داد. پس از پایان جنگ روابط آمریکا و ژاپن بهبود یافت و از اواخر دهه ۵۰ رستورانهای ژاپنی یکی پس از دیگری افتتاح شدند.
سوشی را گاز نزنید
برای اینکه باسوشی بیشتر ارتباط بگیرید باید کمی با آداب خوردن آن آشنا شوید و بعد می رویم سراغ بهترین رستورانهایی که در شهری مانند تهران برای شما سوشی سرو میکنند.یادتان باشد که قبل از خوردن سوشی حتما دست ها را بشویید. خیلی از رستورانهای حرفهای مخصوص سوشی برای مشتریان حوله مرطوب و داغ میآورند تا دستهایشان را تمیز کنند. همچنین بهتر است قبل از خوردن سوشی از گارسون بپرسید که هر کدام از مدلهای سوشی را چطور میتوانید بخورید.
جالب اینکه از قدیم سوشی را با دست میخوردند اما امروزه این سنت قدیمی کمی کم رنگ شده و در اغلب رستوران ها سوشی همراه با چاپستیک سرو میشود اما شاید هنوز هم بتوانید مدلهای مختلفی از آن را به راحتی با دست بخورید. نکته مهم اینکه نباید سوشی را گاز بزنید. عشاق سوشی و کسانی که به اصالت آن اهمیت میدهند تاکید میکنند که هر قطعه سوشی باید یکباره در دهان گذاشته شود تا مزه همه ترکیبات آن با هم در دهان حس شود. ضمن اینکه اگر سوشی را گاز بزنید ممکن است بافت از هم باز شود و انسجامش را از دست بدهد.
کجا سوشی بخوریم؟
رستوران کاتسو یکی از بهترین رستورانهای آسیایی تهران است که توانسته توجهها را به خودش جلب کند اما قیمتهای این رستوران به نسبت بالا ارزیابی میشه و ممکنه وقتی برای یک خرید ساده راهی پالادیوم شدید و هوس سوشی کردید و تصمیم گرفتید بین رستورانهای مختلف فود کورت کاتسو را انتخاب کنید قیمتها برایتان بالا باشد. رستوران سوشی خونه که در محدوده خیابان شریعتی تهران هم گزینه خوب دیگری است که میتوانید روی آن حساب کنید.
رستوران سوشی خونه شعبههای دیگری هم در منطقههای مختلف تهران از جمله اقدسیه و پاسداران دارد و شما در هر یک از ۳ محدوده شهر که باشید میتوانید به راحتی سوشیهای خوش طعم و لذیذ این رستوران را امتحان کنید. سبک غذایی این رستوران کره ای و ژاپنی است و انواع سوشی و غذاهای دریایی را سرو میکند. البته این را هم باید گفت که سوشی خونه کمی کوچک است و این موضوع بعضیها را اذیت میکند. رستورانای واسابی هم بین سوشی خورها محبوب است.
سوشی کو، یک رستوران زنجیرهای است که در شهرهای مختلف ترکیه مثل استابول، آنکارا، آنتالیا و ازمیر شعبه دارد. شعبه تهران این رستوران که در محدوده الهیه است غذاهای متنوع ژاپنی، چینی و تایلندی را با کیفیت مطلوبی سرو میکند. همانطور که از اسم رستوران پیداست، مهمترین و بهترین غذای این رستوران سوشی است. میگوهای این رستوران هم البته طعم لذیذی دارند و میگو با سس ترش و شیرین از جمله محبوبترین غذاهای این رستوران است. سوشی کو هم جزو رستورانهای گران قیمت محسوب میشود.
اگر میخواهید جیبتان را برای سوشی خوردن آماده کنید باید بدانید که سوشی معمولا در پرسهای هشت تکه سرو میشود که معمولا برای سیر کردن یک نفر کافی است و جالب تر اینکه سوشی از خیلی غذاها ارزانتر است مگر اینکه راهی رستورانهای لوکس بشوید وگرنه متوسط یک پرس هشت تکه سوشی دود ۱۸۰ تا ۱۹۰ هزار تومان است اما بعضی رستورانها سوشیهای خاص که با ماهیهایی رسیده از خود قلب ژاپن سرو میکنند برای یک وعده هشت تکه تا ۹۰۰ هزار تومان هم دریافت میکنند.