«گربسان» فرصتی برای دیدار و تأمل بر روزمرگیها

هنر معاصر آینهای از تعامل انسان و گربه، به همت حامی حیوانات
هفت صبح، محمدعرفان صدیقیان| نمایشگاه هنرتجسمی «گربسان» به همت خانه تمرین شمس و مجموعه کاخ هنر 3 تا 5 خرداد برگزار شد. یکی از نمایشگاههای متفاوتی که شاید امروز در تهران سراغ بگیرید و به آن سر بزنید. شاید به دیدارش نرفته باشید، شاید از اسمی که بر آن گذاشته شده هم متوجه ماهیت موجود در نمایشگاه نشده باشید؛ اما آنجا همهچیز درباره گربهها بود.
نمایشگاهی ترکیبی از هنر تجسمی که نمایشگری بر پیوند پیچیده و چند لایه میان انسان و گربه بود. طراح نمایشگاه که خود تجربه متفاوتی با گربهها داشته است با همراهی دو هنرمند دیگر که هر دو از حامیان حیوانات هستند، یک ایده متفاوت را به کاخ هنر میبرد. ارتباطی میان انسان و حیوانی که در تمام روزمرههای زندگی ما حضور دارد و ما با آنها به همزیستی مسالمتآمیز رسیدهایم. این رویداد بازتابی از تجربههای زیسته، ابعاد روانی و الهامبخشی گربه در هنر معاصر است.
تمرکز نمایشگاه بر بازنمایی گربه در قالب هنر نقاشی، مجسمهسازی و عکاسی بود و این امکان را به هنرمندان داد تا با رویکردی خلاق، رابطه انسان و گربه را به گونهای متفاوت و هنری به نمایش بگذارند. سرانجام این فرصت مجموعهای از نقاشیها، مجسمهها و عکسهایی بود که همزیستی گربه و انسان را در فرصتی منحصر به فرد برای کاوش دنیای پیچیده و هنری همزیستی انسان و گربه در قالب هنر به تصویر کشیده بودند.
تجربه زیسته تعامل با گربهها
ایمون رضایی، طراح و کیوریتور نمایشگاه «گربسان»، این رویداد تجسمی را بر پایه تجربه زیستهاش با گربهها و تأمل بر روزمرگیها شکل داده و تلاش کرده با کنار هم قرار دادن هنرمندان نسلهای مختلف، فضایی برای گفتوگو، خلاقیت و همنشینی میان هنرمندان و مخاطبان فراهم کند.
ایمون رضایی، طراح و کیوریتور نمایشگاه «گربسان»، درباره ایده و شکلگیری این پروژه، گفت: «این پروژه از تجربه زیسته خودم آغاز میشود. در کارگاههای خلاقیتی که برگزار میکنم و تاکید همیشگیام به هنرجویان تمرین، ازخود گفتن، از خود شنیدن و از خود ساختن است و خودم هم تمام پروژههای شخصیام را مطابق با همین روش همیشه پیش بردهام. چون معتقدم زندگی زیسته هر کدام از ما سراسر ایدههای درخشان است که فقط باید درک و شنیده و البته اجرایی شود.
از فوبیا تا رویدادی برای مواجهه با ترسها
او ادامه میدهد: «پنج سال پیش متوجه شدم که دچار فوبیای شدیدی نسبت به گربهها هستم. سالها بعد که به طور اتفاقی سرپرست ۲ گربه شدم، تجربهای متفاوت داشتم، پر از درس و ایدههای جدید بود.»
حیوانی که درمانگر شد
وی افزود: «این تجربه برای من خیلی جالب بود که گربه بتواند به عنوان یک درمانگر یا آینهای باشد که وجود ما را به خودمان نشان دهد. این حیوان فراتر از یک حیوان خانگی باشد و امکانی برای تأمل و دیدار با روزمرگی را فراهم سازد. خواستم این تجربه زیسته را با دیگران به اشتراک بگذارم و بپرسم آیا گربه برای دیگران هم چنین نقش مهمی دارد؟ یا فقط برای من اینگونه است؟»
گفتوگو و همنشینی میان هنرمندان
رضایی با بیان اینکه از همین پرسشها و تجربهها بود که ایده نمایشگاه «گربسان» شکل گرفت، تأکید کرد: «پیش از این نمایشگاههای متعددی با محوریت گربه برگزار شده، اما آنچه برای من اهمیت داشت، شکل دادن به فضایی بود که دیدار و ملاقات بین هنرمندان نوین و هنرمندان باسابقه شکل بگیرد. این همنشینی برای من بسیار جذاب است و میخواهم این فرصت به وجود بیاید تا بتوانیم با هم گفتوگو کنیم و تجربههایمان را به اشتراک بگذاریم.»
حامی حیوانات کنار هم رویداد ساختند
او درباره همکاری با علی شمس، مدیر پروژه نمایشگاه «گربسان» و محمد شمس مدیر هنری که هر دو از حامیان اصلی حیوانات هستند، توضیح داد: «علی شمس و محمد شمس از حامیان اصلی حیوانات، به ویژه گربهها هستند است و رویکرد خلاقانه و حمایتگری نسبت به هنر دارند.
علی شمس معلم من در مسیر خلاقیت بوده و نقش مهمی در این پروژه ایفا کرده است. حمایت و پشتیبانیاش کمک بزرگی به انسجام و غنای تجربه ما کرده و حضور تأثیرگذاری در پروژه داشته است. همکاری با محمد شمس نیز از نکات مثبت و تاثیرگذار این پروژه برای من بود و این همکاری باعث افزایش سطح کیفی نمایشگاه «گربسان» شد.»
تنها نمایش آثار هدف نیست
وی درباره ویژگیهای این نمایشگاه تجسمی افزود: «این نمایشگاه در امتداد نمایشگاههای تجسمی پیشین برگزار میشود اما تفاوتش در رویکرد خلاقانه و نگاه چندصدایی است. ما تلاش کردهایم که هر نوع نگرش، سلیقه و دیدگاهی در آن حضور داشته باشد و از این تنوع استقبال کنیم. هدف ما این است که نمایشگاه فقط یک فضا برای نمایش آثار نباشد بلکه محلی برای گفتوگو و تعامل باشد.»
یک لحظه درنگ برای خلاقیت کافی است
ایمون رضایی درباره اهمیت خلاقیت در این پروژه، یادآور شد: «من دوست دارم این نمایشگاه جایی باشد که خلاقیت در آن زاده شود، حتی اگر کوچک باشد. شاید یک لحظه درنگ، یک قدم کوچک بتواند جرقهای از خلاقیت را در مخاطب روشن کند. این روزها بیشتر به این باور رسیدهام که خلاقیت نیازی به قدمهای بزرگ ندارد. همین لحظات کوچک میتواند آغاز راهی روشن باشد.»
وی درباره انواع آثار حاضر در نمایشگاه، عنوان کرد: «اکثر آثار، تصویرسازی و کارهای دیجیتال هستند. علاوه بر آن، مجسمههایی از جنس پاپیهماشه و یک اثر عکاسی هم داریم. بیش از ۴۰۰ اثر دریافت کردیم و حدود ۳۰ اثر را انتخاب کردیم. البته ظرفیت پذیرش تمام آثار را نداشتیم ولی تلاش کردیم که تنوع دیدگاهها و سبکها حفظ شود و هر هنرمند با اثرش بتواند سهمی در این تجربه داشته باشد».
محدودیت سنی نبود
رضایی در مورد حضور هنرمندان مختلف در این رویداد توضیح داد: «در این رویداد، از هنرمندان ۶ ساله تا کسانی که نمایشگاههای انفرادی زیادی داشتهاند، همه کنار هم حضور دارند. این همنشینی برای من بسیار ارزشمند است و میخواهم همه احساس کنند بخشی از این تجربه هستند، نه صرفا تماشاگر.»
اینجا آغاز یک ملاقات است
او در ادامه با اشاره به هدف شخصیاش از برگزاری چنین نمایشگاهی بیان کرد: «من دوست دارم این نمایشگاه آغاز یک ملاقات باشد؛ ملاقات با خلاقیت و با خودمان. شاید همین نمایشگاه باعث شود که یک لحظه کوچک درنگ کنیم و حتی یک نقاشی کوچک بکشیم که این خودش جرقهای برای خلاقیت است. این روزها به این فکر میکنم که خلاقیت را نباید فقط در قدمهای بزرگ جستجو کرد بلکه در قدمهای کوچک و تجربههای زندگی روزمره نیز میتوان آن را یافت.»
رضایی در پایان ضمن تشکر از همراهان این پروژه، بیان کرد: «همراهی و همدلی مدیریت و عوامل کاخ هنر در برگزاری نمایشگاه «گربسان» بسیار تاثیرگذار و پراهمیت بود. «گربسان» حاصل تلاش عوامل زیادی است که همه با تمام وجود و انرژی همراه شدند تا این تجربه شکل بگیرد امیدوارم رویدادهای خلاقانه بیشتری شکل بگیرد که فقط محل نمایش آثار نباشد؛ بلکه فضایی برای ملاقات، گفتوگو و خلق تجربه مشترک باشد.»