نقد فیلم قلب رقه؛ عاشقانهای پرتنش در دل جنگ با داعش

«قلب رقه» داستانی عاشقانه در دل جنگ و خشونت است؛ روایتی از عشق، ایثار و نجات در شهری اشغالشده توسط داعش. فیلم با فضایی واقعی و بازیهای قابلتوجه، مخاطب را تا پایان با خود همراه میکند.
قلب رقه، شاید در ابتدا شنیدن این نام باعث شود، شما فکر کنید که رقه نام کسی است اما اصلا اینطور نیست، رقه نام شهری است که در آن شاهد اتفاقات مختلفی خواهید بود. از جنگهای مخفی و پرتنش گرفته تا عشقی گمشده، این داستان فیلمی است که شما را به شهر رقه خواهد برد.
فیلم قلب رقه، این فیلم سال ۱۴۰۲ در جشنواره فیلم فجر اکران شد و توانست در بخشهای مختلفی، نامزد دریافت سیمرغ شود اما آنطور که باید جایزهای دریافت نکرد. فیلم سینمایی قلب رقه تقدیم شده به یکی از شهدای بزرگوار ایرانی یعنی شهید سید رضی موسوی است، این فیلم داستان ایشان را شرح نمیدهد و اصلا ارتباطی با ایشان ندارد، فیلم به این خاطر به شهید سید رضی موسوی تقدیم میشود که ایشان در مراحل تولید بهعنوان یک راهنما در کنار عوامل فیلم قلب رقه بوده است. شهید سید رضی موسوی یکی از فرماندهان بهنام ایرانی در جنگهای سوریه و علیالخصوص جنگ حماس با اسرائیل بودند، ایشان در ۴ دی ۱۴۰۲ توسط نیروی هوایی اسرائیل در سوریه ترور میشوند و به مقام والای شهادت میرسند.
قلب رقه، فیلمی با مضامین جنگی اما عاشقانهای دلچسب است، بهنظرم بهترین برداشتی که میتوان نسبت به فیلم قلب رقه داشت، همین جمله است. جدا از همهی اینها که قلب رقه فقط یک داستان است و جنبهی واقعی ندارد ولی تماشای این دست از داستانها جذابیت دارد، چرا که اینگونه از فیلمها طرفدارن دو ژانر مختلف را به خود جذب میکند، عدهای که علاقهمند به ژانر عاشقانه هستند، به تماشای یک فیلم اکشن نیز نشستهاند و گروهی که بیننده ژانر اکشن هستند، با داستان عاشقانهی فیلم، این خشونت را خنثی میکنند. این یکی از ویژگیهای اصلی فیلم قلب رقه است، فیلمی که بهخوبی نشان خواهد داد از چه بلای خانهمانسوزی توانستیم به لطف نیروهایی چون شهید سید رضی موسوی نجات پیدا کنیم؛ فیلم قلب رقه فقط تکهای کوچک از این ماجراها است و هنوز هستند تکههای بزرگتری که من و شما از آن بیخبریم.
این مطلب مقداری از داستان فیلم قلب رقه را لو میدهد.
عشقی گمشده در شهری جنگزده
داستان فیلم از شهری جنگزده و در تصرف داعش شروع میشود، «رقه» شهری است در سوریه که اواسط جنگ میان داعش و سوریه به تصرف کامل داعش میرسد، فیلم اینگونه شروع خواهد شد که یکی از شیوخ بزرگ این شهر جاسوس جمهوری اسلامی ایران است، او پس از یک جلسهای اطلاعات لازمه را به آقا مرتضی (فرهاد قائمیان) فرمانده گروه میدهد، پس از رساندن این خبر به آقا مرتضی، عباس (محمدرضا شریفینیا) برای تکمیل اطلاعات در جلسهای دیگر از بزرگان شهر و داعش شرکت میکند اما اینبار با دفعات قبلی تفاوت خواهد داشت، چرا که داعشیها فهمیدهاند که عباس یک جاسوس است و اطلاعات آنها را لو میدهد، بههمین خاطر با یک بمبگذاری کوچک آن را دستگیر میکنند.
آقا مرتضی که یکی از نیروهای خودش را از دست داده، رضا (شهرام حقیقتدوست) را برای نجات او به قلب رقه میفرستد تا عباس را نجات دهد، رضا در گام اول وارد مقر اصلی فرمانده شهر رقه میشود و بهعنوان نیروی رسانه در آنجا فعالیت خودش را شروع میکند. رضا همینطور که بهدنبال عباس میگردد، در یکی از بیمارستانهای شهر رقه عشقی که گم کرده را میبیند، عشقی که سه سال از آن بیخبر است، او همسرش ریما (شادی مختاری) را در بیمارستان میبیند، از اینجای داستان بهبعد همهچیز برای رضا فرق میکند، چون او باید علاوهبر اینکه عباس را نجات دهد، همسرش ریما را نیز نجات بدهد. در مدتی که ریما فکر میکرد رضا کشته شده است در خانهی یکی از سران داعش به نام ابوعصام زندگی میکرد، ابوعصام عاشق ریما است اما ریما به خواستگاری او جواب رد داده است.
بعد از اینکه رضا، ریما را پیدا میکند از او میخواهد که برایش عباس را پیدا کند تا جان او را نجات دهد، ریما با رضا در این مسیر همکاری میکند و اطلاعاتی را از عباس به رضا میرساند. در این بین ابوعصام متوجهی این ارتباط پنهانی میشود و بههمین خاطر ریما را به یک جای دیگر منتقل میکند تا دست رضا به او نرسد، زمانی که ابوعصام رضا را در کنار ریما میبیند، به تمام نیروهایش دستور میدهد تا به هرطریقی که میتوانند او را پیدا کنند و پیش آن ببرند اما هیچکدام از نیروهایش موفق نمیشوند ولی برخلاف آنها، این رضا است که علاوهبر فرماندهی شهر رقه، ابوعصام را نیز میکشد و همسرش ریما و عباس را از آنجا نجات میدهد و به یک نقطه امن میرساند.
آیا فیلم سینمایی قلب رقه ارزش تماشا دارد؟
در همین ابتدا پاسخ سوال بالا را بدهم و بعد به سراغ ادامهی ماجرا و ارزیابی فیلم قلب رقه برویم، قلب رقه اثری است که تماشای آن برای یک مرتبه ارزش دارد، اگر شما علاقهمند به فیلمهای اکشن با محوریت جنگ باشید، قلب رقه ساختهای است که میتواند شما را مجذوب خودش کند. داستان فیلم ریتم خوبی دارد و نگاه بیننده را اذیت نمیکند، فیلم بهخوبی پیش میرود و به شخصیتهای فیلم بهدرستی پرداخته میشود. این داستان هربار میان عشق و مبارزه بالا و پایین میشود، همین موضوع خودش باعث خسته نشدن مخاطب خواهد شد، اینگونه از فیلمها باعث خواهد شد که مخاطب ساختهای یکنواخت را تماشا نکند و از تماشای آن اثر خسته نشود.
در رابطه با بازیگران فیلم قلب رقه نیز باید بگویم، از نقش اول فیلم تا نقش چندم، همگی انتخابهای خوبی هستند و نقششان را بهدرستی ایفا میکنند. شهرام حقیقتدوست در نقش اول فیلم، تمام توان خودش را میگذارد تا بدون کمترین کاستی نقشش را ایفا کند، علاوهبر او شادی مختاری در نقش روبهرو شهرام حقیقتدوست با اینکه آنچنان تجربهای ندارد اما بهخوبی نقش خودش را بازی میکند. نکتهی حائز اهمیتی که باعث متمایز شدن فیلم قلب رقه با دیگر فیلمهای این سبکی خواهد شد، زبان بازیگران است؛ نقشهای درون فیلم همگی به زبان عربی سخن میگویند، این موضوع باعث خواهد شد تا مخاطب درک بهتری از فضا و جو فیلم داشته باشد، اگر داعشیها میخواستند فارسی صحبت کنند و ایرانیها هم به زبان خودشان، مشخصا فیلم حالتی آبکی به خودش میگرفت و دیگر این تاثیرگذاری را نداشت.
در پایان اینطور پرونده فیلم قلب رقه را ببندیم که این اثر از وجههای مختلفی قابل تحسین است، چند مورد از این موارد شامل بازیگری خوب، فضاسازی درست، جلوههای ویژه جذاب، موسیقی شاهکار و غیره است، پیش از بهپایان رساندن مطلب نقد و بررسی فیلم قلب رقه باید بگویم: موسیقی این اثر کاملا با فضا و اتفاقات رخ داده همخوانی دارد و بینقص است، این همخوانی فقط به موسیقی مربوط نمیشود و در بخشهای دیگر نیز این موضوع را مشاهده خواهید کرد. در مجموع فیلم قلب رقه ساختهای است که کمنقص میباشد و اگر نقصی هم وجود داشته باشد، توسط نقاط قوت آن پوشانده شده است، من بهشخصِ از تماشای این فیلم لذت بردم و به شما هم پیشنهاد میکنم که این اثر ایرانی را از دست ندهید.