از هفتصبح تا هفتقلم

سالگرد چهاردهمین سال انتشار هفتصبح با حضور بزرگان حوزه رسانه و فرهنگ برگزار شد
هفتصبح با همکاری دانشگاهتهران جایزه هفت قلم را برای انتخاب بهترین تولیدات اهالی رسانه برگزار میکند
در سالگرد انتشار«هفت صبح»، همهچیز صمیمی، پرشور و پرلبخند بود. مراسمی گرم و پر از آشنایان قدیمی و چهرههای ماندگار؛ از استادان دانشگاه و پیشکسوتان مطبوعات گرفته تا سردبیران، مدیران رسانه، نویسندگان و روزنامهنگاران خوشقلم. فضای روزنامه پر بود از گفتوگو، خاطره و لبخندهایی که با هر سلام و احوالپرسی، پررنگتر میشد. در این جمع صمیمی از « هفتقلم» نیز رونمایی شد. جایزهای برای تکریم اهل قلم، آنان که بیوقفه مینویسند، روایت میکنند، تصویر میسازند و در دل جامعه جاریاند.
«هفتقلم» اما نشانهای از یک مسیر تازه است، مسیری برای گسترش همکاریهای علمی، پژوهشی و فرهنگی در حوزه رسانه. در همین راستا، تفاهمنامهای میان روزنامه «هفت صبح» و دانشگاه تهران امضا شد. گامی مهم برای پیوند محکمتر دانشگاه و صنعت رسانه. سالگرد انتشارهفت صبح با حضور اهالی رسانه، رونمایی از جایزه هفتقلم و آغاز همکاری با دانشگاه تهران به یادماندنی شد.
به قدمت هفت، به مبارکی هفت صبح
«نشان هفتقلم» برازنده کسانی است که از راه قلم زیست میکنند، البته با تغییر شرایط مکان و زمان مفاهیم هم عوض میشوند و امروز قلم نه فقط نوشتن، بلکه ثبت کردن و به تصویر کشیدن را نیز شامل میشود. مفتخریم قلم به دستان زبده را تکریم کنیم، مگر نه اینکه خدا نیز در قرآن به قلم و آنچه مینویسد قسم یاد کرده است.
اگر در فرهنگ و ادب فارسی «هفت پیکر»، «هفت شهر عشق»، «هفت خان رستم»، «هفت طبقه آسمان»، «هفت اورنگ»، «هفت اقلیم»، «هفت سین» داریم چرا در «هفت صبح» نشان هفت قلم نداشته باشیم. میکوشیم به عدد هفت تشخص بدهیم و حتی مرامنامه هفت صبح هم هفت بند دارد. هفت قلم مبارک کسانی است که قلم را پاس میدارند. صد البته که طی این مرحله بیهمرهی خضر ممکن نیست و بیتردید در این مسیر پر بلا همه امید ما اول به لطف خدا و دوم به یاری و کمک اساتید، صاحبان اندیشه و تفکر، اساتید زبده و دلسوز و پاک اندیشان و بزرگان خواهد بود.
به قدمت هفت، به مبارکی هفت صبح
امیر تاجیک
مدیر مسئول روزنامه هفت صبح
«نشان هفتقلم» برازنده کسانی است که از راه قلم زیست میکنند، البته با تغییر شرایط مکان و زمان مفاهیم هم عوض میشوند و امروز قلم نه فقط نوشتن، بلکه ثبت کردن و به تصویر کشیدن را نیز شامل میشود. مفتخریم قلم به دستان زبده را تکریم کنیم، مگر نه اینکه خدا نیز در قرآن به قلم و آنچه مینویسد قسم یاد کرده است.
اگر در فرهنگ و ادب فارسی «هفت پیکر»، «هفت شهر عشق»، «هفت خان رستم»، «هفت طبقه آسمان»، «هفت اورنگ»، «هفت اقلیم»، «هفت سین» داریم چرا در «هفت صبح» نشان هفت قلم نداشته باشیم. میکوشیم به عدد هفت تشخص بدهیم و حتی مرامنامه هفت صبح هم هفت بند دارد. هفت قلم مبارک کسانی است که قلم را پاس میدارند. صد البته که طی این مرحله بیهمرهی خضر ممکن نیست و بیتردید در این مسیر پر بلا همه امید ما اول به لطف خدا و دوم به یاری و کمک اساتید، صاحبان اندیشه و تفکر، اساتید زبده و دلسوز و پاک اندیشان و بزرگان خواهد بود.
حرکت ناگزیر به سمت دنیای چندرسانهای
افشین امیرشاهی
سردبیر رونامه هفت صبح
ما در هفتصبح تلاش میکنیم که علاوه بر انتشار نسخه چاپی، در حوزههای چندرسانهای هم فعالتر شویم. واقعیت این است که روزنامهنگاری امروز تحت تأثیر مستقیم پیشرفت تکنولوژی، از جمله گسترش هوش مصنوعی و ابزارهای دیجیتال قرار گرفته است؛ اتفاقی که مسیر رسانههای چاپی را هم دگرگون کرده.
ما هم در هفت صبح ناگزیر از حرکت در این مسیر هستیم و سعی میکنیم محتوایی تولید کنیم که هم برای نسخه مکتوب مناسب باشد و هم برای شبکههای اجتماعی و بخشهای تصویری مثل فیلم و ویدیو. رسانهها ناچارند خود را با این تحولات همسو کنند، و ما هم با برنامهریزی و تلاش تیمی، قدم به قدم در حال تقویت خود در این زمینه هستیم.
برای من روزنامه هفت صبح یک امانت است. در طول این ۱۴ سال، همکاران زیادی با تلاش بیوقفهشان این روزنامه را سر پا نگه داشتهاند. هفت صبح روزنامهای است که مردم دوستش دارند و من هم سعی میکنم با حفظ کیفیت، روزنامهای حرفهای، خواندنی و نزدیک به دغدغههای مردم ارائه کنم. من معتقدم موفقیت یک رسانه، نتیجه یک کار گروهی است. اگر میخواهیم روزنامهای داشته باشیم که خوانده شود و تأثیر بگذارد، باید همه با هم تلاش کنیم.
در پایان، از همه شما بزرگان و دوستان رسانهای خواهش میکنم اگر نقد، پیشنهاد یا نکتهای دارید، حتماً با من در میان بگذارید. راهنماییها و تجربههای شما برای من و مجموعه هفت صبح بسیار ارزشمند است.
چهارده سالگی قشنگ
احمد مسجد جامعی
پژوهشگر حوزه فرهنگ
چهارده سال سن قشنگی است. امیدوارم که با آمدن گروه جدید کارهای بهتری عرضه شود. امید دارم که در دورهای که مطبوعات کاغذی کمتر مورد توجه هستند، این مطبوعه کاغذی مورد توجه قرار بگیرد.
مرغ عزا وعروسی!
بدرالسادات مفیدی
روزنامهنگار پیشکسوت
دعوت ما به این مراسم نشان میدهد هنوز ما روزنامهنگاران قدیمی را به حساب میآورند؛ هرچه باشد ما از دور خارج شدیم! طی سالهای اخیر وضع روزنامهنگاران و رسانهها، بهخصوص رسانههای مکتوب دچار آسیبها و لطماتی شده است. همیشه روزنامهنگاران مرغ عزا و عروسی بودهاند و سرشان بریده شده. طی این سالها آموختیم رعایت اعتدال، صبوری و پایداری کمک کرده که ما بقا و حیات داشته باشیم. چنانکه درهمین شرایط سخت شاهد حضور و فعالیت رسانههای مکتوب و مجازی با وجود سختیهای متعدد هستیم.
جا دارد در این مراسم یادی کنیم از نقش زنان در روزنامهنگاری کشور. بعد از دوم خرداد و سر کار آمدن آقای خاتمی، حضور زنان در رسانهها بیشتر شد. یادم است پیش از دوم خرداد فقط من و یکی از همکارانم، تنها زنان تحریریه روزنامه «سلام» بودیم. اما به تدریج پس از پیروزی آقای خاتمی حضور زنان در رسانهها پررنگتر شد. امیدوارم در روزنامه «هفت صبح» هم زنان توانمند بیشتری حضور داشته باشند و از استعداد، نبوغ و خلاقیت آنها استفاده شود.
روزنامهنگار نشوید
محمد مهاجری
روزنامه نگار پیشکسوت
میگویند اگر دنیا میخواهید حتما روزنامهنگار نشوید، اگر به دنبال آخرت هستید هم حتما روزنامهنگار نشوید. اما من گاهی دوست دارم کاغذی جلویم بگذارم و رویش چیزی ننویسم.
جایزهای برای فرمانروایی محتوا
داتیس خواجهئیان
مدیر گروه و مدیریت رسانه دانشگاه تهران
اتفاق مبارکی در روزنامه «هفت صبح» افتاد. اتفاقی که قدرت محتوا را تعیین میکند و در دانشگاه تهران به آن «قلمرو پادشاهی و فرمانروایی محتوا» میگوییم. تمرکز ما در دانشگاه، توزیع است. توزیع محتوایی با اهمیتی که تلاش میکنیم تا به سمع و نظر افراد بیشتری آن را برسانیم.
«هفت صبح» هم با همین اهمیتگذاری در حوزههای مختلف، برای توزیع سرمایهگذاری میکند. چندرسانهای اشاره به انطباق محتوا با سلیقه نسل جدید مخاطبان و اهمیت به توزیع است. ما سعی میکنیم در این حوزه در کنار «هفت صبح» و دیگر رسانهها باشیم. تمرکز ما بر این است که مخاطبان بیشتری مثل نسل زد بتوانند محتوا را به تناسب نیاز خودشان در قالب ویدئوبلاگ یا اخبار آنلاین و کوتاهنوشتها در دسترس داشته باشند. مشارکت ما در این جشنواره و رونمایی از جایزه مهم «هفت قلم» برای همین مهم است؛ تا بتوانیم بهترین نوشتهها را که مطابق با نسل جدید خوانندگان و مصرفکنندگان رسانهای است را بشناسیم و مورد تشویق قرار دهیم. خوشحالم که کنار این مجموعه هستیم و میتوانیم کنار مجموعه اثرگذار باشیم.
روشنی شمع پرفروغ رسانههای مکتوب
ایمان شمسایی
رئیس مرکز ارتباطات، رسانه و امور فرهنگی مجلس
روزنامه «هفت صبح» از روزنامههایی است که از سبک زندگی و امید گفته است. از روزمرهای گفته که روزمره نیست و از شرایطی که میتواند بهتر باشد. من از زمان معاونت مطبوعاتی، همیشه عاشق این سبک روزنامهنگاری بودم. فرم صفحهآرایی و سبک پرداختن به موضوعات در این روزنامه بسیار جذاب است. این روزنامه هم سعی کرده به نوبه خود چراغ رسانههای مکتوب را روشن نگه دارد.
این رسانه به معنی واقعی کلمه خصوصی است. همیشه میدانستیم این رسانه با همان میزان کاغذ دریافتی، روزنامه منتشر میکند و این ستودنی است. ضمن اینکه باید از تیم قبلی تشکر کرد، امید دارم تیم جدید این شمع پرفروغ رسانههای مکتوب را همچنان زنده، پاینده و پرفروغ نگاه دارد و در سبد خرید خانوار ما قرارش بدهد. باید گفت که مردم از رسانه گریزان نیستند، تنها ذائقههایشان عوض شده و به سمت دیگری کوچ کردهاند که باید به آن توجه کرد. این میراث مکتوب را باید حفظ کرد. یکی از جاهایی که خیلی خوب در این زمینه تلاش میکند روزنامه «هفت صبح» است.
ما هنوز هستیم
هادی خانیکی
استاد ارتباطات
وقتی از من پرسیدند بعد از چهارده سال انتشار روزنامه، چه تیتری انتخاب میکنید، گفتم ما هنوز هستیم. این هنوز، پشتوانه و فلسفه دارد. فلسفهاش این است که آیا میشود روزنامهنگاری مکتوب در این فضای متحول و متغیر رسانهای اجتماعی باقی بماند؟ که به نظرم باید باقی بماند. بیش از هزار سال پیش عنصری سرود «به روزنامه ایام در همه پیداست / اگر بخواهی دانست روزنامه بخوان». پس امروز روزنامه باید باشد. اینکه چگونه باید بماند؟ اینکه با چه نگاهی ادامه دهد؟ به نظرم با قرار دادن زندگی و سبک زندگی در کانون توجهش و نگاه اجتماعی داشتن به همه مسائل، حتی مسائل سیاسی، اقتصادی و بینالمللی، میتواند بماند.
روزنامهنگاری پیشه سختی است. یکی از تهدیدهایش شتابزدگی است و اینکه در موج مسائل روزمره گرفتار میشود. به همین دلیل شاید کمتر بتواند آیندهنگرانه به مسائل نگاه کند. روزنامهنگاری از مسائل روز غفلت نمیکند اما در مسائل روز محاط نمیشود. مسئله امروز ایران فهم اجتماعی همه مسائل کشور است، اما ما خیلی زود تحت تأثیر قرار میگیریم، از فهم اجتماعی دست برمیداریم و مقابل فهم سیاسی که عمدتا فهم اکنونزدگی است تسلیم میشویم. امیدوارم «هفت صبح» بتواند با نگاه اجتماعی به مسائل ایران جای خود را در چند رسانهای باز کند. چراکه روزنامهنگاری مثل انرژی میماند، نابود نمیشود.
از جرأت نوآوری تا رسیدن به عرصه بینالمللی
بهروز بهزادی
مدیرمسئول روزنامه اعتماد
افتخار دارم که ۱۵ سال پیش، زمانی که هنوز هفت صبح متولد نشده بود، به دفتری دعوت شدم؛ احمد توکلی، حسین الهامی و چند نفر دیگر از دوستان حضور داشتند، آنان گفتند میخواهیم روزنامهای منتشر کنیم. سوال این بود چه کنیم؟ من به این فکر بودم که راهاندازی روزنامهای کلاسیک در کنار سایر روزنامههای کلاسیک، فایده چندانی ندارد. بعد از چند ماه، روزنامهای متمایز به میدان آمد که توجهها را به خود جلب کرد. روزنامهای که با دیگر روزنامهها تفاوتهای چشمگیری داشت. آرش خوشخو، با علاقه و دید خاص خود روزنامه را به این صورت درآورد. در همه این سالها، این روزنامه در نوع خود پیشرو بوده است. مهم است که یک روزنامه متفاوت از سایر رقبای خود باشد و در برابر چالشها با دقت و شجاعت ایستادگی کند. «هفت صبح» با استفاده از نگاه تیزبین و جرأت نوآوری، همواره سعی کرده است تا در جهت بهبود فرهنگ رسانهای و توجه به مطالبات جامعه گام بردارد. روزنامهای که همزمان با حفظ استقلال خود، همواره در تلاش برای ارتقاء کیفیت و تنوع در محتوای خود بوده است.
آرزو میکنم در آینده این روند برای هفت صبح ادامه داشته باشد و با پیشرفت روزافزون و گامهای استوار در مسیر رشد و نوآوری، در عرصه رسانههای ایرانی و بلکه در سطح بینالمللی نیز شناخته شود. این امید را دارم که تیم «هفت صبح» با نگاه روشن و صادقانه، گامهای مؤثری در جهت ارتقای کیفیت روزنامهنگاری و پاسخگویی به نیازهای جامعه بردارد.
باید به آینده فکر کنیم
علیاکبر قاضیزاده
روزنامهنگار پیشکسوت
سلام به همه کسانی که برای کار حساس و سخت و خطرناک آگاهیرسانی تلاش میکنند. یکی از دلایلی که من کل این خیابان را سربالایی و بعد سرازیری آمدم تا در این نشست باشم این بود که برایم خیلی جای خوشحالی است که هم با همکار از دست رفتهام جلیل خوشخو و هم با فرزند ایشان آرش خوشخو همکاری داشتهام. قبل از آن تصمیم داشتم تقاضا کنم از حضار یک دقیقه به خاطر تمام رسانهها و مطبوعات که در این چنددهه به اجبار تعطیل شدند سکوت کنیم اما از این گذشتم؛ گفتم خوب نیست.
باید به آینده فکر کنیم. به جوانهایی فکر کنیم که الان وارد تحریریه میشوند. باور کنید هر روز که روی دکه اعتماد را میبینم خوشحال میشوم که هنوز منتشر میشود؛ هنوز چراغ تحریریه خاموش نشده است.
باور کنید برای آدمی به سن من مرور اسم و محتوای روزنامههایی که به اجبار یا از سر ناچاری به محاق تعطیلی رفتهاند باعث دگرگونی حالم میشود. آرزوی فردایی بهتر به هرشکل ممکن برای کار دقیق و مقدس آگاهیرسانی دارم.
روشنی شمع پرفروغ رسانههای مکتوب
حسین سلاح ورزی
رئیس سابق اتاق بازرگانی ایران
امروز، روز خوبی بود چون در یک جمعه بهاری این توفیق را پیدا کردم که در چهاردهمین سال تأسیس روزنامه «هفت صبح» شرکت کنم. به عنوان یک فعال اقتصادی که علاقهمند به پیگیری فضای روزنامهنگاری هستم، حضور جمع گستردهای از پیشکسوتان و طیفی از جوانان و نسل جدید روزنامهنگاران در جشن تأسیس «هفت صبح» را نشانه موفقیت این روزنامه میدانم. ۱۴ سال فعالیت بیوقفه و مستمر در فضای پرچالش رسانه، موفقیت و شاهکار است. عشق، استقامت و تعهد کسانی که در این مسیر گام برداشتهاند، قابل تحسین است. روزنامهنگاری مستقل مانند حرکت روی لبه تیغ و راه رفتن روی طناب باریک در هوای توفانی است. گاهی تنگناهای مالی مانند دیوار بلندی جلوی حرکت رسانهها را میگیرد. در دهه اخیر، محدودیتهای متعددی بر سر راه رسانهها قرار داشته است.
اکوسیستم رسانههای ایران نمونههای تلخ و شیرین زیادی دارد. با وجود تیمهای حرفهای و عاشق، برخی نتوانستهاند از پس چالشها برآیند. تداوم حیات یک رسانه مستقل دشوار و ارزشمند است. «هفت صبح» با ایستادگی و درخشش خود، موفقیتهای خوبی در حوزه اجتماعی و سبک اجتماعی رقم زد. این روزنامه صداهای خاموش جامعه را بازتاب داد و به همین دلیل، شایسته دیده شدن است.
در این روز قشنگ، آرزوی صمیمانه برای دستاندرکاران «هفت صبح» دارم و امیدوارم این رسانه به رسالت خود ادامه دهد و همیشه با قلم آزاد و نگاه صادقانهاش پیشگام باشد.