پوشش هنرمندان در جشنواره فیلم فجر؛ از پالتوهای یقهبرگردان تا شلوار جین زانوانداخته
هرچند جشنواره فیلم فجر، به عنوان مهمترین فستیوال ایرانی نهفقط سبک پوششی برای مهمانان تعیین نکرد، حتی شخصیتی برای سبک پوشش این مراسم نیافرید.
هفت صبح| در روزگاران دور لباس در جامعه ایرانی برگرفته از اقلیم و فرهنگ منطقه بود. شهرنشینی و سبک پوشش شهری که پیدا شد باز هم لباسهای شهری هر منطقه نشانی از فرهنگ و اقلیم آن منطقه داشت. گرچه البسه ایرانی تحت تأثیر لباس سایر کشورها قرار میگرفت و بر سایر کشورهای جهان نیز تأثیرگذار بود، اما هویت ایرانی خود را از دست نداده بود. آغاز روند تحول در پوشاک ایرانی از دوران قاجار آغاز شد. همزمانی سلطنت پادشاهان قاجاری با قرن هجدهم که شروع توجه غرب به مد بود، ایران و لباس ایرانی را تحت تأثیر قرار داد. بدین ترتیب از آن دوران، پوشاک دیگر فقط نمایی از فرهنگ و اقلیم نبود، حالا مطابق با دنیای مد و دنیای فشن پیش میرفت.
امروز دیگر نوع پوشش تحت تاثیر دربار، حکومت یا تاجران برگشته از فرنگ نیست، بلکه از فرسنگها دورتر با روندهای جهانی در تعامل درهمتنیدهای است. کافی است سری به صفحات مجازی بزنید تا از آخرین مد روز باخبر بشوید. وقتی با عکسی از خانواده بکهام مواجه میشوید، استایل دیوید بکهام یا ویکتوریا خیلی زود در یکی از آنلاینشاپ یا بوتیکها آفتابی میشود تا بخرید و عکسهایتان را با خانواده بکهام مقایسه کنید! اما چهرههای داخلی از چه سبکی پیروی میکنند؟ این دقیقا همانجایی است که ما قرار است در چند شماره به آن پبردازیم.
جشنواره فیلم فجر بهترین فرصت برای تحلیل سبک پوشش بازیگران سینمای ایران است. بازیگرانی که تا دو دهه پیش، که از اینستاگرام و فضای مجازی خبری نبود الگوی تام و تمام نوع پوشش طرفداران و بخش قابل توجهی از جامعه بودهاند. اما امروز در مواجهه لحظهای مخاطب با آخرین مدهای جهان، آنها نه فقط الگو نیستند که حتی از قافله عقب ماندهاند. دیگر نپوشیدن کت و شلوار رسمی در افتتاحیه جشنواره فیلم فجر قابل قبول نیست. پوشیدن پالتوی یقه برگردان به جا مانده از دهه پیش، پیراهن مردانه چهارخانه مانده از دوران سینمای دهه هشتاد ایران یا بلوز بافت و شلوار جین زانو انداخته برازندۀ بینندۀ ایرانی نیست.
هرچند جشنواره فیلم فجر، به عنوان مهمترین فستیوال ایرانی نهفقط سبک پوششی برای مهمانان تعیین نکرد، حتی شخصیتی برای سبک پوشش این مراسم نیافرید که این خود عامل بخشی از آشفتگی در لباس مهمانان است که به مدیران سینمایی، دبیران ادوار گوناگون، داوران و دستاندرکاران این جشنواره باز میگردد که هرگز پا را فراتر از کتوشلوار مقبول سازمانهای دولتی نگذاشتهاند. اغلب چهرههای مشهور ایرانی با وجود اینکه هنوز زیر ذرهبین نگاه طرفداران هستند هیچگاه با دنیای مد دست دوستی ندادهاند و از مشاوره فردی متخصص در این زمینه بهره نبردهاند. این غریبگی بار دیگر در نوع پوشش و انتخاب لباسهای مهمانان چهل و سومین جشنواره فیلم فجر رخ مینماید.