کاربر گرامی

برای استفاده از محتوای اختصاصی و ویدئو ها باید در وب سایت هفت صبح ثبت نام نمایید

با ثبت نام و خرید اشتراک به نسخه PDF روزنامه، مطالب و ویدئو‌های اختصاصی و تمامی امکانات دسترسی خواهید داشت.

کدخبر: ۵۵۲۶۸۱
تاریخ خبر:

درگذشت ایران اخوان ثالث

 درگذشت ایران اخوان ثالث

چند خبر کوتاه از تازه‌های کتاب و ادبیات را بخوانید.

روزنامه هفت صبح| هفته گذشته ایران اخوان ثالث، همسر مهدی اخوان‌ثالث درگذشت. خانواده مهدی اخوان ثالث در اطلاعیه‌ای که در صفحه این شاعر فقید منتشر شده، نوشته‌اند: «مادر گرامی‌مان، «ایران اخوان ثالث» از رنج تن رها و همنشین و یار و همراه همسرش، مهدی اخوان ثالث شد. می‌گویند پشت هر مرد بزرگی، زنی بزرگ ایستاده است.

 

در زندگی پدرمان زنده‌یاد «مهدی اخوان ثالث» مادرمان «ایران» همان زن بزرگی است که سال‌ها همراه و یاور پدر بود. چراغ خانه ما از وجود «ایران» روشن بود. مادر، ایران اخوان ثالث با مهری سرشار، صبری ستودنی و تدبیری خردمندانه، مایه امید، پشت‌گرمی و ستون زندگی خانواده و پدر بود. با اینکه دست بی‌رحم گرفتاری‌ها و نامهربانی‌های روزگار گریبانش را رها  نکرد و داغ فرزند (لاله) را دید، همیشه امیدوار و پرتلاش بود و برای ما و اخوان خانه را تبدیل به محیطی امن، آسوده و سرشار از مهربانی کرد و به ما آموخت نگهبانی از خانواده نیازمند از خودگذشتگی‌ است.»

 

او همسر مهدی اخوان ثالث بود؛ شاعری که از جمله‌ چهره‌های برجسته شعر معاصر ایران به شمار می‌رفت. مهم‌ترین مؤلفه در آثار مهدی اخوان ثالث، رجعتی به گذشته باستانی و اساطیری ایران بود در عین حفظ دغدغه‌های انسان معاصر. اشعاری که در قالب شعر نیمایی سرود، هنوز هم جزو آثار شاخص شعر معاصر فارسی به شمار می‌روند؛ از جمله آن‌ها می‌توان به شعر «زمستان» اشاره کرد که هنوز هم مردم آن را به یاد دارند و ابیاتش را می‌خوانند. او چهارم شهریورماه ۱۳۶۹ در تهران درگذشت.

 


زندگی من، تو، ما 
مجموعه داستان «زندگی من، تو، ما...» با گردآوری فرحناز علیزاده در نشر «پلات» منتشر شد. این‌ کتاب شامل چهارده داستان کوتاه به قلم گروهی از نویسندگان است. در توضیح باید گفت این‌ مجموعه داستان، برآیند تکاپوی نویسندگانی‌ است که از واقعیت‌های جامعه و نگرانی‌ها و دغدغه‌هایش الهام گرفته‌ و ترس‌، فقر، مرگ، عشق و مهربانی و... را با آمیزه‌ای از خیال به تصویر کشیده‌اند و مخاطب را  همراه خود در سفری پر رمز و راز به مکان‌های گوناگون می‌برند و لحظه‌هایی هر چند کوتاه ما را از روزمرگی‌ها دور می‌‌سازند.

 

این کتاب نثری روان و شیوا دارد و سبک داستان‌ها نیز ساده است. در این مجموعه با پیرمردی همراه می‌شویم که از تنهایی می‌ترسد، با راوی بی‌جانی روبه‌رو می‌شویم که ما را با خود به دنیای وهم و پندار می‌برد، با طراح مهربان و دلسوزی که دلی دریایی دارد،  با موجوداتی خیالی که تصورشان نفس‌مان را بند می‌آورد، با خودکشی، اتهام قتل و مردی که به روی زنی هفت‌تیر می‌کشد

 

و سرانجام با ماجرایی که در پی اثبات عشق نویسنده‌ای در سالمندی شکل گرفته داستان‌ها به پایان می‌رسند. داستان‌ها، زندگی روزمره افراد جامعه است که در خانه، کافه، کارگاه و... رخ داده‌اند؛ گاه با شادی و غم و گاه با عشق و نفرت و... با شخصیت‌‌های داستان‌ همزادپنداری می‌کنیم و از بودن در کنار آن‌ها لذت می‌بریم. نویسندگان این مجموعه برخی داستان اولی‌ و در پی شناخته شدن هستند و برخی چندمین داستان‌شان است. این کتاب در ۸۴ صفحه و بهای ۸۰ هزار تومان عرضه شده است.

 


چکاوک، چکاوک 
فهرست نامزدهای نهایی جایزه ادبی «نویسندگان‌» که پیش‌تر با نام «راثبونز فولیو»‌ شناخته می‌شد اعلام شد. زادی اسمیت، پل موری و نائومی کلین‌ از جمله چهره‌هایی به شمار می‌روند که به فهرست نامزدهای نهایی جایزه ادبی «نویسندگان» (Writers)  که پیش‌تر با نام «جایزه راثبونز فولیو»‌ شناخته می‌شد، راه یافته‌اند.

 

گاردین‌ خبر داد «فریب» که نخستین رمان تاریخی نوشته «اسمیت»‌ محسوب می‌شود و «نیش زنبور» به قلم «موری»‌ که جزو نامزدهای نهایی «بوکر»‌ شده بود، به همراه «چکاوک،‌ چکاوک»‌ اثر «آن انرایت» در فهرست نامزدهای نهایی بخش داستانی جایزه ادبی «نویسندگان»‌ قرار گرفته‌اند. در بخش آثار غیرداستانی این جایزه نیز «غرش رعد» به قلم «لورا کامینگ»‌ و «تهدید خشونت»‌ نوشته «مارک اوکانل»‌ در کنار «همزاد»‌، کتابی در جست‌وجوی حقیقت در سیاست به قلم «نائومی کلین»‌ نامزد دریافت جایزه شده‌اند.

 

سه مجموعه شعر «خودنگاره‌ای همچون اتللو»‌ نوشته «جیسون الن پیسنت»‌، «کودک خانه»‌ نوشته «لیز بری» و «ترس آشکار» نوشته «مری جین چان» نیز فهرست نامزدهای نهایی این جایزه را تکمیل کردند. از هر یک از این سه شاخه‌ یک نفر برنده جایزه ۲۰۰۰ پوندی خواهد بود و از بین این سه برنده نیز یک نفر برنده کلی خواهد بود و جایزه ۳۰هزار پوندی را دریافت ‌خواهد کرد.

 

البته گفته شده شرکت «راثبونز» که حمایت مالی این جایزه را برعهده داشت از این مسئولیت کناره‌گیری کرده است. سال گذشته «مارگو جفرسون»‌ برای نگارش کتاب «ساخت یک سیستم عصبی» به عنوان برنده کلی این جایزه انتخاب شد. از دیگر برندگان جایزه فولیو می‌توان به «ریموند آنتروباس»‌ و «کولم توبین»‌ اشاره کرد.

گلستان ظفر 
کتاب همواره مرجع و منبع و زمینه ساز آگاهی و رشد بشر بوده و هست و البته کتاب خوب، انسان‌ها را به سوی تعالی کشانده تا در مسیر درست گام برداشته و به دور از تعصب به زیباشناسی و اندیشه پاک دست یابند، کتاب، آدمی را به دنیای اندیشه و تفکر کشانده و به ذهن انسان شاخ و برگ بخشیده تا بشر را به پرواز در بی‌کرانه‌ها درآورد.


با این مقدمه شاید بهتر بتوان سراغ کتاب «گلستان ظفر» رفت. این مجموعه شعر، اثر شهراد شاهرخی طهرانی، چاپ امسال (سال ۱۴۰۲)، کتابی‌ست عرفانی مشتمل بر دو فصل. فصل اول آن را مثنوی و فصل دوم، غزل‌ها را شامل می‌شود. قالب هر دو بخش، به سبک کلاسیک و مضامین آن‌ها عارفانه و عاشقانه هستند.


همچنین «گلستان ظفر»، 90 صفحه است که از سوی انتشارات «کوشش پاینده» چاپ شده است. نویسنده این کتاب را به دلیل شوق و ارادتی که به معلم معنوی خویش، حاج نظام‌الدین واعظی (ظفرعلی) دارد، «گلستان ظفر» نام نهاده. یکی دیگر از دلایل سرودن این کتاب، آشنایی نسل جوان با شعر کلاسیک و عرفانی‌ست

 

که بایستی در نگهداری شعر قدیم و اشعار قدما مانند مولانا، سعدی، حافظ و دیگر بزرگان عرفا و شعرای قدیم سعی و اهتمام ورزید، چراکه اصل و ریشه تاریخ شعر ما بسیار کهن و دیرینه است و باید آن را پاس داشت. در واقع کتاب راهنمای سلوک بشر است و با آموختن کتاب، انسان خوراک ذهنی پیدا کرده و پربارتر و هوشمندتر از گذشته خواهد بود.

 

 

کدخبر: ۵۵۲۶۸۱
تاریخ خبر:
ارسال نظر