«هوش مصنوعی دانشمند»؛ انقلاب علمی یا خیالپردازی دیجیتال؟

شرکت FutureHouse در تلاش است با توسعه «هوش مصنوعی دانشمند»، روند کشفهای علمی را متحول کند. این پروژه با بهرهگیری از چهار ابزار هوشمند، هدف دارد وظایف پیچیده علمی را سریعتر و دقیقتر از انسان انجام دهد.
«هوش مصنوعی دانشمند» وارد میشود
هوش مصنوعی بویژه در پردازش دادههای حجیم و شناسایی الگوهای پنهان بسیار مفید است و با سرعت بالایی عمل میکند و میتواند در نقش هوش مصنوعی دانشمند، با استفاده از تمامیدادهها در کنار یکدیگر، به اکتشافات جدیدی در زمینه علمیدست یابد؛ اکتشافاتی که انسان باید برای دستیابی به آنها سالها تلاش کند.
در دنیای فناوری، جایی که حوزههایی مانند رمزارزها از پیشرفتهای محاسباتی بهره میبرند، کاربرد هوش مصنوعی به طور مداوم مرزها را جابهجا میکند. در این میان بهکارگیری هوش مصنوعی، توسعه علم و فناوری را افزایش داده و هر روز پیشرفتهای چشمگیری میکند. به تازگی دانشمندان شرکت FutureHouse اعلام کردهاند در پروژهای جدید قصد دارند یک هوش مصنوعی دانشمند بسازند تا محققان بتوانند از آن به عنوان ابزاری قدرتمند برای اکتشافات علمیاستفاده کنند.
۴ ابزار حیاتی هوشمند
شرکتFutureHouse اعلام کرده است، از ۴ ابزار اصلی برای ساخت این ابرهوش مصنوعی استفاده میکند و تا یک دهه آینده، شگفتیآفرین خواهد شد. یکی از این ابزارها Crow است که بر جستوجوی ادبیات علمیو پاسخ به سؤالات تمرکز دارد. ابزار دیگر Falcon نام دارد که جستوجویهای عمیقتر در پایگاههای داده تخصصی علمیرا در اختیار محققان قرار میدهد.
Owl هم دیگر ابزاری است که این هوش مصنوعی دانشمند از آن استفاده خواهد کرد تا از تحقیقات قبلی در حوزههای مختلف استفاده کند. آخرین ابزار مورد استفاده در این ابرهوش مصنوعی هم Phoenix است که برنامهریزی آزمایشهای شیمیایی را انجام میدهد. گفته میشود این ابزارها میتوانند بسیاری از وظایف علمیرا مؤثرتر از انسانها انجام دهند. دسترسی به مقالات علمیباکیفیت و فرآیند استدلال شفاف، از مزیتهای کلیدی این ابرهوش مصنوعی دانشمند است.
هوش مصنوعی بویژه در پردازش دادههای حجیم و شناسایی الگوهای پنهان بسیار مفید است و با سرعت بالایی عمل میکند و میتواند در نقش هوش مصنوعی دانشمند، با استفاده از تمامیدادهها در کنار یکدیگر، به اکتشافات جدیدی در زمینه علمیدست یابد؛ اکتشافاتی که انسان باید برای دستیابی به آنها سالها تلاش کند.
چالشهای هوش مصنوعی
البته با وجود پتانسیل بالای هوش مصنوعی، موانع جدی نیز برای تحقق این هوش مصنوعی دانشمند وجود دارد که یکی از اصلیترین آنها وجود دادههای غلط است. پیشبینی تمام متغیرهای دنیای واقعی هم یکی دیگر از موانع موجود است و علاوه بر آن، برخی از محققان نیز اعتماد چندانی به قابلیتهای هوش مصنوعی ندارند. تلاشهای گذشته برای استفاده از هوش مصنوعی در علم، گاهی نتایج ناامیدکنندهای داشته است.
به عنوان مثال در پروژه GNoME گوگل در سال ۲۰۲۳، ادعا شد که هوش مصنوعی به سنتز مواد جدید کمک کرده است، اما تحلیلهای بعدی نشان داد که هیچکدام از این مواد واقعاً نوآورانه نبودهاند، به همین دلیل حالا محققان محتاطتر شدهاند. محققان شرکت FutureHouse نیز با تأیید این چالشها میگویند که ابزارهای هوش مصنوعی آنها بویژه Phoenix
ممکن است مرتکب اشتباه شوند اما تیم پژوهشی این شرکت تمامیتلاش خود را برای دسترسی به هوش مصنوعی دانشمند انجام خواهد داد.