کاربر گرامی

برای استفاده از محتوای اختصاصی و ویدئو ها باید در وب سایت هفت صبح ثبت نام نمایید

با ثبت نام و خرید اشتراک به نسخه PDF روزنامه، مطالب و ویدئو‌های اختصاصی و تمامی امکانات دسترسی خواهید داشت.

کدخبر: ۵۹۰۲۰۰
تاریخ خبر:

رتبه بندی ارتش‌های برتر جهان در سال ۲۰۲۵؛ ایران چندم است؟

رتبه بندی ارتش‌های برتر جهان در سال ۲۰۲۵؛ ایران چندم است؟

نگاهی به ارتش‌های برتر جهان در ۲۰۲۵ می اندازیم و جایگاه ایران و رقبای کشورمان را به لحاظ قدرت دفاعی و نظامی بررسی میکنیم.

به گزارش هفت صبح، در دورانی زندگی می‌کنیم که حرف از جنگ و دشمنی بیش از صلح و دوستی شنیده می‌شود. شوربختانه بشریت از جنگ جهانی اول و دوم فاصله گرفته و حافظه تاریخی‌اش رو به زوال است، وگرنه نباید خساراتی که از جانب کشورهای متحد و متفق به بار آمد، به دست فراموشی سپرده شود. چین، ایالات متحده، روسیه، کره شمالی و اتحادیه اروپا در زمره قدرت‌های برتر نظامی هستند که زرادخانه‌هایی از انواع تجهیزات نظامی و دفاعی دارند.

ارتش‌های برتر جهان در ۲۰۲۵

ارتش‌های برتر جهان در ۲۰۲۵

افزایش هنگفت بودجه نظامی چین طی روزهای اخیر و جنگ تعرفه‌ای که ترامپ با چشم بادامی‌ها به راه انداخته، اگر عاقبتی جز جنگ به دنبال نداشته باشد، خسارات آن کمتر نخواهد بود. به هر حال در دنیای امروز، کشورها تلاش می‌کنند که ارتش‌های خود را تقویت کنند و از هر گونه افزایش بودجه و واردات سلاح‌های مدرن و جدید، مضایقه نخواهند کرد.

صحبت پیرامون ارتش‌های قدرتمند و رتبه‌بندی آن‌ها گرچه دقیق نیست، اما می‌تواند تا حدودی ما را به سمت حقیقت رهنما باشد. بی‌شک کشورهایی نظیر ایالات متحده آمریکا و چین بر سر رتبه اول با یکدیگر می‌جنگند و در رده‌های بعدی می‌توان به روسیه، کره شمالی و اتحادیه اروپا اشاره کرد. ارتش قدرتمند در میانه نبرد، قادر به دفاع از سرزمین خواهد بود و می‌تواند بر سایر کشورهای منطقه حکمرانی کند. 

شاخص جهانی قدرت

شاید تصور کنید که کشوری دارای ارتش قدرتمند است که زرادخانه‌هایش از تجهیزات نظامی و دفاعی سبک و سنگین پر باشد، اما این تمام ماجرا نیست. با توجه به شاخص جهانی قدرت، کشورها براساس سه مولفه اقتصادی، نظامی و ژئوپلیتیکی دسته‌بندی می‌شوند. با بررسی این سه عامل مهم، کشورها میزان نفوذ و نیز قدرت خود را به رخ دشمنان می‌کشند.

برای مثال کشور پهناور و پرجمعیتی همچون هندوستان، توانسته به وسیله تلاش بی‌وقفه و پشتکار مثال زدنی، در رده چهارم قدرتمندترین ارتش‌های جهان قرار بگیرد یا ایالات متحده در جایگاه نخست ایستاده است. روسیه و چین در رتبه‌های بعدی قرار گرفته‌اند و همچنان از بسیاری کشورها بالاتر هستند. در سال جاری باید به تلاش‌های آمریکا و سیاست های ترامپ پیرامون اقتصاد و صنعت نظامی اشاره کرد و به نظر می‌رسد آنچه رئیس جمهور ایالات متحده در سر می‌پروراند جنگ غیرمستقیم با دومین قدرت اقتصادی و نظامی جهان، چین است.

۱۰. ایتالیا

ارتش‌های برتر جهان در ۲۰۲۵

یکی از اعضای موفق و پرقدرت ناتو که ارتش پیشرفته‌ای به لحاظ سطح بهره‌مندی از فناوری‌های نوین دارد، ایتالیا است. ارتش این کشور کارآمد و حرفه‌ای بوده و در عملیات‌های اعزامی و استراتژیک، عملکرد فوق العاده‌ای دارد. ایتالیا در سال گذشته نزدیک به ۲۸ میلیارد دلار بودجه برای صنعت دفاعی خود در نظر گرفت و از آنجایی که متحد ناتو به شمار می‌رود، وضعیت خوبی دارد.

تعداد پرسنل نظامی ارتش این کشور 165 هزار نیروی فعال بوده و 18 هزار نیرو به عنوان ذخیره انجام وظیفه می‌کنند. بخشی از نیروهای ارتش ایتالیا به صورت داوطلبانه و کاملا حرفه‌ای و به وقت نیاز، فعال می‌شوند. در راستای تقویت ارتش، دولتمردان ایتالیایی اقدام به نوسازی ناوگان هوایی، دریایی و جنگ الکترونیک کردند و هم اکنون بیش از 700 فروند هواپیما شامل یوروفایتر تایفون و F-35A دارند.

ارتش مجهز به سلاح هسته‌ای نیست، اما به منظور دفاع از تمامیت ارضی خود، مجهز به چتر هسته‌ای ناتو شده است. در زرادخانه‌های ایتالیا انواع موشک‌های بالستیک و کروز وجود دارد تا در موقع نیاز بر سر اهداف متخاصم فرود بیایند. ۲۰۰ عراده تانک در اختیار نیروهای پیاده نظام است و به اندازه کافی خودرو زرهی و جنگی وجود دارد.

دو ناو هواپیمابر در اختیار ناوگان دریایی ایتالیا هستند و ارتش در حال توسعه زیردریایی‌ها و کشتی‌های سطحی است. میزان سرمایه گذاری این کشور در حوزه سایبری قابل توجه بوده و استراتژی آن‌ها دفاع منطقه‌ای در برابر تهدیدات سایبری است. در پایان باید خاطرنشان کرد که سرویس‌های اطلاعاتی ایتالیا در منطقه به اثربخشی خود مشهور هستند.

۹. ترکیه

ارتش‌های برتر جهان در ۲۰۲۵

ارتش ترکیه با هدف حفظ ثبات منطقه و مشارکت با کشورهای دوست به فعالیت‌های خود ادامه می‌دهد. عمده شهرت نیروهای نظامی ترکیه در شمال آفریقا و خاورمیانه به دست آمده است. بودجه نهمین ارتش قدرتمند جهان در سال ۲۰۲۴، ۱۳ میلیارد دلار بوده که هم اکنون به محدوده ۲۰ میلیارد دلار رسیده است. یکی از مهم‌ترین اهداف این کشور، افزایش تولیدات بومی خود و تلاش برای نوسازی ناوگان هوایی (خرید جنگنده اف ۳۵ از آمریکا) و سامانه‌های موشکی است.

360 هزار پرسنل نظامی در ارتش ترکیه فعالیت می‌کنند که 180 هزار نفر دیگر به عنوان نیرو ذخیره هستند. مردان باید در سنین 20 تا 41 سال به سربازی اجباری بروند. در آشیانه‌های ارتش بیش از هزار فروند جنگنده F-16 و F-35 حضور دارند و یکی از نقاط قوت آن‌ها، ذخایر پهپادی قدرتمندی مثل پرنده شناسایی بایراکتار تی بی 2 است.

این کشور هسته‌ای نیست، اما زیر سایه ناتو به چتر هسته‌ای آن‌ها تکیه داده است. تعداد تانک‌های ارتش بیش از ۲۵۰۰ عراده بوده که عمدتا از نوع لئوپارد ۲ و ام ۶۰ هستند. نیروی دریایی هم مجهز به انواع زیردریایی‌ها و کشتی‌های سطحی شده و روز به روز در حال پیشرفت است. تمرکز آن‌ها و سرمایه گذاری در حوزه جنگ سایبری، توانمندی‌های قابل توجهی به ارتش بخشیده است.

۸. ژاپن

ارتش‌های برتر جهان در ۲۰۲۵

کشور بعدی که ارتش قدرتمند و پشتوانه نظامی خوبی بین کشورهای دنیا دارد، ژاپن است. آن‌ها تمرکز خود را صرف دفاع از منطقه خود کرده‌اند و با کشورهایی مثل آمریکا، همکاری‌های استراتژیک دارند. در سال گذشته بودجه نظامی ارتش ژاپن، ۵۱ میلیارد دلار بود و این بودجه در سال جاری به ۵۷ میلیارد دلار رسیده که تقریبا تغییری نسبت به قبل نداشته است.

یکی از برنامه‌های مهم ارتش برای تقویت خود، خرید جنگنده‌های پیشرفته‌ای مثل اف 35 لایتنینگ 2، زیردریایی‌ها و سامانه‌های موشکی مختلف است. 240 هزار نفر پرسنل نظامی و 57 هزار نفر نیروی ذخیره برای ارتش ژاپن خدمت می‌کنند که تقریبا تمام آن‌ها داوطلبانه هستند. تعداد هواپیماهای ناوگان هوایی بیش از 1500 فروند است که عمدتا شامل F-35A و F-2 می‌شود.

ژاپن قربانی اصلی سلاح هسته‌ای در اثنای جنگ جهانی بود و امروزه دسترسی به بمب اتم ندارد و تنها تجهیزات موشکی آن‌ها شامل موشک‌های بالستیک و کروز می‌شود. ۹۰۰ تانک در اختیار نیروی زمینی قرار گرفته و ناوگان دریایی آن‌ها تلفیقی از زیردریایی‌ها و کشتی‌های سطحی است. یکی از اهداف ژاپن، تقویت نیروی دریایی برای مقابله با تهدید چین است.

۷. فرانسه

ارتش‌های برتر جهان در ۲۰۲۵

قطع به یقین در هر فهرستی که بخواهید راجع به ابرقدرت‌های جهان صحبت کنید، باید به فرانسه اشاره کرد. نیروهای مسلح این کشور نقش مهمی در حراست از اتحادیه اروپا ایفا می‌کنند. فرانسه طی یک دهه اخیر به میزان قابل توجهی بودجه نظامی‌اش را افزایش داده و هم اکنون برای ۲۰۲۵ قریب به ۶۳ میلیارد یورو در نظر گرفته است. (سال گذشته ۴۷ میلیارد دلار بوده)

فرانسه برنامه مدونی به نام «عقرب» را دنبال می‌کند که شامل نوسازی سیستم‌های زمینی، خودروهای زرهی و یکپارچه سازی دیجیتال برای ارتباطات نبرد می‌شود. ۲۰۰ هزار پرسنل نظامی و ۴۴ هزار نیروی ذخیره برای ارتش این کشور اروپایی خدمت می‌کنند. یکی از خطوط قرمز فرانسه، خودمختار بودن در استراتژی است و در عین حال معتقد است که باید با نیروهای متحد در اروپا و آمریکا، سرمایه گذاری‌های انسانی داشته باشد.

تعداد ۱۹۷ جنگنده رافال در خدمت ناوگان هوایی فرانسه بوده و از انواع هواپیماهای جنگ الکترونیک، هواپیماهای بدون سرنشین و ماهواره‌های نظارتی استفاده می‌کند تا پشتیبانی از نیروی هوایی را تکمیل کند. ۲۹۰ کلاهک هسته‌ای در زرادخانه‌های این کشور وجود دارد و نیروی دریایی مجهز به چهار زیردریایی موشک بالستیک هسته‌ای شده است.

ناوگان دریایی همچنین یک ناو هواپیمابر هسته‌ای به نام شارل دوگل و ۱۵ ناوچه دارد. فرانسه در حوزه جنگ سایبری حدود ۱.۶ میلیارد یورو سرمایه گذاری کرده و در نظر دارد تا پایان سال جاری، ۱۰۰۰ نیروی متخصص و زبده استخدام کند.

۶. انگلستان

ارتش‌های برتر جهان در ۲۰۲۵

ارتش بریتانیا مبتنی بر دو اصل عملیات‌های اعزامی و مشارکت‌های استراتژیک با متحدان است. بودجه دفاعی ارتش انگلیس در سال ۲۰۲۴ حدود ۵۹ میلیارد دلار بود که عمدتا شامل نوسازی نیروهای خودی و تقویت همکاری با اعضای ناتو می‌شد. برنامه آن‌ها خرید جنگنده‌های پیشرفته، زیردریایی‌ها و تقویت قابلیت جنگ سایبری است.

تعداد پرسنل ارتش بریتانیا 190 هزار و تعداد نیروی ذخیره آن‌ها 30 هزار نفر است. بیش از 900 فروند هواپیما شامل F-35B و یوروفایتر تایفون در ناوگان هوایی مشغول خدمت هستند. علاوه بر این، میزان سرمایه گذاری استعمارگران پیر در حوزه پهپادها قابل توجه بوده است. 225 کلاهک هسته‌ای در زرادخانه‌های ارتش وجود دارد که بعضی از آن‌ها مختص زیردریایی حمل کلاهک هسته‌ای ونگارد هستند.

نیروی زمینی بریتانیا مجهز به ۲۲۰ تانک از نوع چلنجر ۲ است و انواع خودروهای زرهی و وسایل نقلیه شناسایی پیشرفته آژاکس دارد. دو ناو هواپیمابر در اختیار نیروی دریایی قرار گرفته و زیردریایی‌ها و کشتی‌های سطحی دیگری در خدمت ارتش هستند و عمدتا سعی می‌کنند جایگاه خود را در اقیانوس هند و آرام حفظ کنند.

۵. کره جنوبی

ارتش‌های برتر جهان در ۲۰۲۵

یکی از اصلی‌ترین دشمنان کره جنوبی که همواره تهدیدی جدی برای این سرزمین به حساب می‌آید، کره شمالی است. با این اوصاف، ارتش این کشور باید بتواند از سرزمین خود علیه دشمنان خارجی محافظت کند. در سال ۲۰۲۴، بودجه دفاعی این کشور بیش از ۵۰ میلیارد دلار بود که عمدتا صرف نوسازی تجهیزات نظامی با همکاری آمریکا شد.

بیش از 620 هزار پرسنل نظامی در خدمت ارتش هستند و سربازی اجباری برای مردان 18 تا 35 سال وجود دارد. بیش از 1400 هواپیما شامل جنگنده و بالگرد در ناوگان هوایی کره جنوبی وجود دارد که عمدتا شامل F-16 و F-35A می‌شوند. این کشور مجهز به سلاح هسته‌ای نیست و تنها به موشک‌های بالستیک و کروز تکیه دارد.

نیروی زمینی ارتش مجهز به 2400 تانک K1 و K1A1 شده و در حال تجهیز با تانک‌های پیشرفته‌تری مثل K9 تاندر و K2 بلک پانتر است. نیروی دریایی کره‌ای‌ها تنها شامل زیردریایی‌ها و کشتی‌های سطحی می‌شود و زمان زیادی را صرف شبیه سازی جنگ‌های زیردریایی می‌کنند.

۴. هند

ارتش‌های برتر جهان در ۲۰۲۵

شاید به چشم نیاید، اما هند یکی از کشورهای قدرتمند دنیا و یک قدرت نظامی مهم در آسیا و اقیانوسیه است. یکی از ارتش‌های بزرگ جهان را در اختیار دارد که قابلیت‌های متعددی دارند. بودجه دفاعی هند در سال گذشته قریب به ۶۷ میلیارد دلار بوده و هزینه‌های نظامی امسالش به ۷۵ میلیارد دلار می‌رسد. تلاش برای نوسازی ارتش و تجهیزات با تکیه بر توان بومی، مهم‌ترین برنامه هند است.

خدمت سربازی در این کشور اجباری نیست و تنها مشوق‌هایی برای ملحق شدن به سربازی وجود دارد که همه آن‌ها داوطلبانه به حساب می‌آیند. ۲۱۰۰ فروند جنگنده در این سرزمین یافت می‌شود که عمدتا رفال و تجاس هستند. نباید از قدرت پهپادی هند غافل شد، چرا که در حال توسعه است و به زودی می‌تواند با تولیدات بومی به میدان بیایند.

هند کشوری هسته‌ای است و 160 کلاهک دارد که شامل موشک‌های SLBM و ICBM می‌شوند. 4065 عراده تانک برای نیروی زمینی این کشور مشغول فعالیت هستند که شامل مدل‌های T-72 و T-90 می‌شوند. علاوه بر این نیروی زمینی مجهز به انواع خودروهای زرهی و جنگی شده است. دو ناو هواپیمابر هند، وظیفه حراست از مرزهای آبی این کشور پهناور را به عهده دارند و برای نظارت دقیق از زیردریایی‌ها و کشتی‌های سطحی نیز استفاده می‌شود.

۳. چین

ارتش‌های برتر جهان در ۲۰۲۵

چین در بحث نظامی رقیب مستقیم ایالات متحده است. سرمایه گذاری قابل توجه چشم بادامی‌ها در صنایع دفاعی و نظامی، باعث شده تا به سرعت پیشرفت کنند. آمریکایی‌ها باور دارند که چین یک مقلد بوده و خلاقیت و پشتکاری برای طراحی و توسعه تجهیزات نظامی ندارد. به عبارت دیگر آن‌ها معتقدند که تمام تجهیزاتی که چین دارد، کپی بی‌ارزشی از تجهیزات نظامی آمریکاست.

چین در سال ۲۰۲۴ حدود ۲۳۰ میلیارد دلار برای ارتش آزادی بخش خلق هزینه کرد و بودجه سال جاری آن به ۲۶۷ میلیارد دلار می‌رسد. تلاش این کشور برای توسعه موشک‌های مافوق صوت، قاره پیما و هواپیماهای رادارگریز، قابل ستایش است. ۲.۲ میلیون پرسنل نظامی در ارتش چین خدمت می‌کنند و ۵۰۰ هزار نیروی دیگر به عنوان ذخیره هستند.

ناوگان هوایی این کشور مجهز به حداقل 2500 فروند هواپیمای جنگی شده که شامل نمونه‌های J-20 و J-31 می‌شوند. زرادخانه هسته این چشم بادامی‌ها با 350 کلاهک هسته‌ای در زمره بزرگ‌ترین زرادخانه‌های اتمی جهان است. ارتش آزادی بخش خلق همچنین مجهز به 7150 عراده تانک شده که شامل مدل‌های تایپ 99 و تایپ 96 می‌شوند.

نیروی دریایی دو ناو هواپیمابر دارد و تعداد زیادی زیردریایی و کشتی نظامی هم در خدمت ارتش هستند. سرمایه گذاری آن‌ها در حوزه جنگ سایبری هنگفت بوده و عملیات‌های جاسوسی فراوانی توسط تیم جنگ سایبری چین علیه آمریکا انجام شده است.

۲. روسیه

ارتش‌های برتر جهان در ۲۰۲۵

چین پس از آمریکا دومین ابرقدرت جهان است، اما به لحاظ نظامی در جایگاه سوم می‌ایستد. با این حال روسیه به لحاظ نظامی قدرتمندتر است. تجهیز ارتش این کشور وسیع با کلاهک‌های هسته‌ای و موشک‌های مافوق صوت و سامانه‌های دفاع موشکی پیشرفته، دلیل انتخاب شدن این کشور به عنوان دومین ارتش قدرتمند جهان بوده است.

در سال گذشته روس‌ها تنها ۶۵ میلیارد دلار صرف بودجه نظامی خودشان کردند و بودجه در سال ۲۰۲۵ به ۱۲۶ میلیارد دلار رسیده است. هم اکنون روس‌ها با اوکراین در جنگ هستند و همین باعث شده تا بودجه دو برابر شود. عمده تمرکز این کشور صرف نوسازی تجهیزات هسته‌ای، سامانه‌های پدافندی پیشرفته و قابلیت‌های جنگ سایبری می‌شود.

یک میلیون پرسنل نظامی فعال در خدمت ارتش هستند و تعداد نیروهای ذخیره حدود ۲.۵ میلیون نفر است. علاوه بر این، سربازی رفتن مردان ۱۸ تا ۲۷ ساله در روسیه اجباری است. ناوگان هوایی روس‌ها متشکل از ۳۵۰۰ فروند هواپیمای جنگی از جمله سوخو ۳۵ و سوخو ۵۷ است و نباید هواگردهای ترابری را از قلم انداخت.

در زرادخانه هسته‌ای این کشور قریب به ۵۹۷۷ کلاهک هسته‌ای وجود دارد که شامل موشک‌های زیردریایی و قاره پیما می‌شود. تعداد تانک‌های ارتش روسیه به ۱۳ هزار عراده می‌رسد که ترکیبی از مدل‌های تی ۷۲ و تی ۹۰ هستند. نیروی دریایی هم با انواع زیردریایی‌ها، ناوهای هواپیمابر و کشتی‌های سطحی تجهیز گردیده است.

۱. ایالات متحده آمریکا

ارتش‌های برتر جهان در ۲۰۲۵

در نهایت باید به قدرتمندترین ارتش جهان که از هر نظر در صدر فهرست قرار می‌گیرد، اشاره کنیم. ایالات متحده آمریکا نه تنها بودجه دفاعی فوق العاده هنگفتی دارد، بلکه در اغلب شاخص‌های قدرت نظامی، سرآمد و طلایه دار است. برای سال جاری، بودجه دفاعی این کشور حدود ۸۴۹ میلیارد دلار بوده که چندین برابر از هر کشور دیگری بیشتر است.

در کنار تمام فعالیت‌هایی که آمریکا به عنوان یک ارتش برتر دارد، میزان سودی که از صادرات تجهیزات نظامی در سال گذشته برده، ۳۱۸ میلیارد دلار بوده است. ۲ میلیون و ۱۲۷ هزار پرسنل نظامی در خدمت ارتش هستند که ۱ میلیون و ۳۲۸ هزار نفر به صورت فعال خدمت می‌کنند و الباقی ذخیره هستند.

بزرگ‌ترین نیروی هوایی جهان با ۱۳ هزار فروند هواپیمای نظامی شامل جنگنده و هواگرد، در اختیار ارتش ایالات متحده است. اف ۲۲ رپتور و اف ۳۵ لایتنینگ ۲ تنها دو فروند از جنگنده‌های رادارگریز و مشهور آمریکا به شمار می‌روند. زرادخانه‌های این کشور مجهز به کلاهک‌های هسته‌ای شده و انواع موشک‌های قاره پیما و بالستیک زیردریایی به منظور حمل کلاهک‌ها در اختیار ارتش قرار دارد.

تعداد تانک‌های جنگی ارتش بیش از ۴۶۰۰ عراده و تعداد خودروهای زرهی بیش از ۳۹ هزار دستگاه است. ۶۷۱ واحد توپخانه خودکششی و ۱۲۱۲ سامانه توپخانه یدک کش به علاوه ۶۴۱ سامانه موشک پرتاب چندگانه در زرادخانه‌ها قرار دارد. ناوگان دریایی نیز متشکل از ۱۱ ناو هواپیمابر هسته‌ای، تعداد زیادی ناوشکن و ناوچه و زیردریایی است.

قدرت نظامی ایران در میان رقبا

ایران پس از جنگ تحمیلی با عراق، تمام تلاش خود را برای رسیدن به خودکفایی انجام داد و هم اکنون توانسته با پشت سر گذاشتن اسپانیا، استرالیا و مصر، در رتبه شانزدهم قدرتمندترین ارتش‌های جهان قرار بگیرد. در جدول زیر می‌توانید اطلاعات دقیق‌تری از رتبه‌های ۱۱ تا ۲۰ کسب کنید.

رتبه کشور شاخص قدرت
۱۱ برزیل ۰.۲۴۱۵
۱۲ پاکستان ۰.۲۵۱۳
۱۳ اندونزی ۰.۲۵۵۷
۱۴ آلمان ۰.۲۶۰۱
۱۵ اسرائیل ۰.۲۶۶۱
۱۶ ایران ۰.۳۰۴۸
۱۷ اسپانیا ۰.۳۲۴۲
۱۸ استرالیا ۰.۳۲۹۸
۱۹ مصر ۰.۳۴۲۷
۲۰ اوکراین ۰.۳۷۵۷

 

 

منبع: گجت نیوز
کدخبر: ۵۹۰۲۰۰
تاریخ خبر:
ارسال نظر