احتمال افت میانمدت قیمت طلا با کاهش ریسکهای جهانی؛ سرمایهگذاران محتاط شدند

شورای جهانی طلا (World Gold Council) اعلام کرده است که با وجود برخی شایط ممکن است قیمت طلا در میانمدت تضعیف شود.
به گزارشهفت صبح بازار جهانی طلا در وضعیت تثبیت نسبی پس از یک صعود پرقدرت قرار دارد. قیمت هر اونس طلا روز جمعه، در آخرین روز کاری هفته، با عبور از مقاومتهای قبلی تا مرز ۳۳۶۸ دلار پیشروی کرد و در نهایت، معاملات هفتگی را در سطح ۳۳۵۵ دلار به پایان رساند. این عملکرد نشاندهنده قدرت تقاضا در سطوح بالا و آمادگی بازار برای واکنش به سیگنالهای اقتصادی و ژئوپلیتیکی هفته آینده است.
کاهش قیمت در صورت افت ریسکهای بینالمللی
بر اساس گزارش اکونومیک تایمز ، در صورت کاهش تنشهای سیاسی-اقتصادی جهانی یا افزایش هزینه فرصت سرمایهگذاری - در نتیجه تقویت دلار و رشد سود اوراق خزانهداری آمریکا - قیمت طلا احتمالاً با فشار کاهشی روبهرو خواهد شد. این تغییرات میتوانند تمایل سرمایهگذاران برای نگهداری داراییهای بدون سود ثابت مانند طلا را کاهش دهند.
کاهش خرید بانکهای مرکزی و تقاضای خُرد
در ادامه گزارش آمده است: در صورت کاهش سرعت خرید طلا توسط بانکهای مرکزی و کاهش تمایل سرمایهگذاران خُرد برای ورود به بازار طلا، شاهد اصلاح قیمتی در میانمدت خواهیم بود.
طلا در چه نقطهای قرار دارد؟
تا جمعه هفته گذشته، قیمت هر 10 گرم طلا در بازارهای هند حدود 97511 روپیه بوده است.
از نوامبر 2022 که طلا در پایینترین سطح خود قرار داشت (1429 دلار در هر اونس)، روند صعودی قابلتوجهی را تجربه کرده و تا 3287 دلار در هر اونس رسیده است؛ این به معنای نرخ رشد مرکب سالانهای معادل 30٪ است.
این روند صعودی عمدتاً به دلیل، خریدهای پیوسته بانکهای مرکزی و افزایش بیسابقه تنشهای ژئوپلیتیکی و تجاری اخیر اتفاق افتاده است؛ عواملی که تأثیر منفی ناشی از افزایش نرخ بهره واقعی و کاهش تورم در فاصله نوامبر 2022 تا اوت 2024 را تحتالشعاع قرار دادهاند.
نگرانی از بازگشت نزولی
با ادامهی شکستن سقفهای قیمتی، بسیاری از سرمایهگذاران نسبت به پتانسیل ریسکهای آتی محتاط شدهاند. شورای جهانی طلا در این گزارش عنوان میکند که با بررسی چرخههای نزولی پیشین و الگوهای تاریخی، عواملی را شناسایی کرده که میتوانند منجر به اصلاح قیمت در میانمدت یا حتی بلندمدت شوند.
سناریوی احتمالی بازگشت
در این گزارش تأکید شده است: «اگرچه این سناریوها را محتمل نمیدانیم، اما عقبنشینیهای بلندمدت ممکن است از تغییرات ساختاری در تقاضا ناشی شوند. بهطور خاص، کاهش قابلتوجه در تقاضای سرمایهگذاری از سوی نهادها و خریداران خرد، یا افزایش سریع عرضه، میتواند منجر به افت پایدار قیمت طلا شود.»
این گزارش زنگ هشداری است برای سرمایهگذارانی که انتظار دارند روند صعودی طلا بدون وقفه ادامه یابد. نشانهها حکایت از آن دارند که بازار طلا در یک نقطه تعادلی حساس قرار گرفته و جهت بعدی قیمتها، بهشدت وابسته به تحولات ژئوپلیتیکی، نرخ بهره و رفتار بانکهای مرکزی خواهد بود.