قیمت دلار پس از توافق ایران و آمریکا به چه عددی میرسد؟

تحلیلگران اقتصادی معتقدند قیمت دلار در صورت توافق ایران و آمریکا سقوط سنگین و تاریخی را تجربه خواهد کرد.
قیمت دلار و طلا که سال گذشته را با رکوردشکنی به پایان رساند، همچنان توجه سرمایهگذاران را به سمت خود جلب کرده است. با توجه به تقاضای موجود در بازار به نظر میرسد برخی بر این باورند که این بازارها همچنان جای رشد دارند.
با این حال اما برخی دیگر این گزاره را مطرح میکنند که این بازارها اشباع شدهاند و به زودی وارد فاز اصلاحی خواهند شد؛ بهویژه بازار سکه که با حباب بسیار بالا در حال معامله است. این رخداد البته ابتدای همین هفته در بازار طلا و سکه مشاهده شد اما ورود تقاضای جدید به بازار، از تداوم اصلاح جلوگیری کرد و قیمتها را دوباره در مسیر صعودی قرار داد.
اما دلیل این نوسانات چیست؟ امسال سال کدام بازار است؟ سجاد بوربور، کارشناس اقتصادی، به این سوال پاسخ داده است.
قیمت دلار بازار آزاد بیش از 50 درصد حباب دارد
*با توجه به نرخ فعلی دلار در بازار آزاد، دیدگاه شما درباره ارزش واقعی دلار در سال ۱۴۰۴ چیست؟
در حال حاضر دلار در بازار آزاد حدود 105 هزار تومان و سکه حدود 95 میلیون تومان معامله میشود. اما بر اساس محاسباتی که با توجه به حجم نقدینگی فعلی کشور (حدود ۱۰۵۰۰ هزار میلیارد تومان) و رشد اقتصادی حدود سه تا ۳.۵ درصد انجام شده، ارزش ذاتی دلار روی کاغذ حدود ۶۳ هزار تومان است. این یعنی دلار در بازار آزاد بیش از ۵۰ درصد حباب دارد!
*چه عواملی بیشترین تاثیر را بر قیمت دلار و طلا داشتهاند؟
بخشی از آن به عوامل ژئوپلیتیکی بازمیگردد. در سال ۱۴۰۳ اتفاقاتی نظیر تنش با پاکستان، درگیریهای اسرائیل و حماس و حزبالله، حملات موشکی متقابل میان ایران و اسرائیل، تغییرات سیاسی در سوریه، تحریمهای فزاینده، روی کار آمدن ترامپ در آمریکا و انتخابات زودهنگام ریاست جمهوری در ایران رخ داد.
مجموعه این رخدادهای وحشتناک و عجیب باعث شد فعالان اقتصادی و اهالی بازار به این نتیجه برسند که دلار و طلا حرکت خواهند کرد. از همین رو افراد به سمت داراییهای امن مانند طلا و دلار حرکت کنند و این تقاضا منجر به رشد حباب در قیمتها شد. به این ترتیب دلار دچار حباب 50 درصدی، سکه دچار حباب 30 درصدی و طلای آبشده دچار حباب 10 درصدی شد.
فشار حداکثری ترامپ بر ایران 1600 همت کسری بودجه به بار میآورد
فشار حداکثری ترامپ میتواند فروش نفت ایران را به حدود یک میلیون بشکه در روز کاهش دهد؛ در قانون بودجه سال 1404 آمده است که ما امسال روزانه سه میلیون و 750 هزار بشکه نفت تولید میکنیم. حدود دو میلیون بشکه مصرف داخلی است که به پالایشگاهها میدهند. به این ترتیب یک میلیون و 750 هزار بشکه باقی میماند.
با فرض اینکه بودجه کشور ناترازی خاصی نخواهد داشت و کسری بودجه هم جبران خواهد شد، با پیشبینی اینکه ایران بتواند حداقل یک میلیون بشکه نفت به پالایشگاههای کوچک چین بفروشد، در نتیجه نسبت به بودجه روزی 750 هزار بشکه نفت عقب هستیم.
پیش بینی من این است که اگر تا پایان 2025 اتفاق خاصی نیفتد و قوی سیاهی به وجود نیاید، نفت وستتگزاس به حدود 50 دلار برسد. اما به طور خوشبینانه میگوییم نفت ایران را مثلا 60 دلار بخرند، ضرب در روزی 750 هزار بشکه، ضرب در 365 روز سال، حدود 16.5 میلیارد دلار کسری بودجه است! اگر دلار را در این فضا 100 هزار تومان در بازار آزاد در نظر بگیریم، حدود 1600 همت کسری بودجه خواهیم داشت!
کاهش فروش نفت ایران و رشد نقدینگی، دلار را تا پایان سال به 115 هزار تومان میرساند
چاپ 800 همت پول توسط بانک مرکزی در حال حاضر حدود 6300 همت نقدینگی خلق خواهد کرد. در حال حاضر نقدینگی کل کشور حدود 10500 همت است و حدود 63 درصد رشد نقدینگی را در سال 1404 تجربه خواهیم کرد. این در صورتی است که ما بتوانیم روزانه یک میلیون بشکه نفت صادر کنیم.
همچنین رشد اقتصادی را هم حدود سه درصد بگیریم، 60 درصد هم تورم خواهیم داشت و به این ترتیب ارزش واقعی دلار با این حساب تا پایان امسال 100 هزار تومان خواهد بود. اما آیا قیمت دلار میتواند بالاتر از این برود؟ بله؛ قیمت دلار در پایان سال 1404 میتواند تا 115 هزار تومان نوسان کند.
توافق ایران و آمریکا سقوط دلار را تا کانالهای 80 و 90 هزار تومانی، در پی خواهد داشت
*اگر بین ایران و آمریکا توافقی امضا شود، سرنوشت بازارها چه خواهد بود؟
اگر ما به تفاهمی حتی ضمنی با دولتهای غربی برسیم، دلار از همین جا سقوط میکند و به 80 الی 90 هزار تومان تا پایان سال خواهد رسید. در نتیجه بورس افت خواهد کرد و طلا و سکه هم افت و حباب خالی میکنند. مسکن هم رشد خاصی نخواهد داشت.
باز هم تاکید میکنم در صورت تداوم این سیاست از سوی بانک مرکزی، پول همچنان در سال 1404 سرد خواهد بود و به این ترتیب سود بانکی و اوراق در این سال جذابترین مقصد سرمایهگذاری است.