بیمه فقط یک ریال پوشش میدهد | بعضی از داروها فقط در ظاهر تحت پوشش بیمهها هستند

در سیستم نسخهنویسی ما داروهایی وجود دارد که پوشش بیمهای آن کمتر از 10 ریال است
هفت صبح| در سیستم تازه نسخهنویسی پزشکان وقتی در حال وارد کردن نسخه بیمار در سیستم یکپارچه الکترونیک هستند میتوانند ببینند که کدام داروها تحت پوشش بیمه قرار دارند و کدام داروها تحت پوشش نیستند. به این ترتیب آنها میتوانند برای رعایت حال بیمار، از بین داروهای مشابه دارویی را تجویز کنند که تحت پوشش بیمه است. البته وزارت بهداشت هم در راستای حمایت از جیب مردم پزشکان را در این مسیر تشویق میکند و گاهی اگر پزشکی در این زمینه خیلی کوتاهی کرده باشد با مشکلاتی مواجه خواهد شد.
تا اینجا همه چیز منطقی است اما باز هم بعضی از مراجعه کنندگان به پزشکان وقتی به داروخانه میروند با قیمتهای بالای داروها مواجه میشوند و تقصیر را متوجه پزشک میدانند در حالی که انگار ماجرا چیز دیگری است و دیگر اینکه یک دارو تحت پوشش بیمه باشد، منصفانه شدن قیمت آن را تضمین نمیکند چرا که ممکن است بیمه فقط تا یک ریال از قیمت دارو را پوشش داده باشد.
ممکن است فکر کنید شوخی میکنیم، حق هم دارید یک ریال پوشش بیمهای واقعا شوخی است اما این واقعا شوخی است که انگار دولت و بیمهها با مردم دارند. این را به تازگی یک پزشک در فایلی ویدئویی توضیح داده و توجه زیادی هم در شبکههای اجتماعی جلب کرده است. دکتر هما حمصی در اینستاگرام خود ویدئویی منتشر و تعریف کرده که در سیستم نسخهنویسی ما داروهایی وجود دارد که پوشش بیمهای آن کمتر از 10 ریال است.
او گفته که بیماران در مراجعه به داروخانه متوجه قیمت بالای دارو شدهاند، از این اتفاق عصبانی شده و با داروساز درگیر شدهاند، داروساز هم گفته که بیمه فقط یک ریال از دارویی بسیار رایج و پرمصرف را پوشش میدهد. بیماران دوباره مطب او برگشتهاند و هر چقدر این خانم دکتر توضیح داده که نمیدانسته میزان پوشش بیمه چقدر بوده آنها باور نکردهاند. خیلی از پزشکان دیگر هم در بخش کامنتها یا با کوت کردن ویدئوی خانم دکتر گفتهاند که آنها هم بارها چنین تجربهای داشتهاند اما چرا چنین اتفاقی باید بیفتد و اساسا بیمه یک ریالی چه معنی میتواند داشته باشد؟
متهم: بیمهها، دولت و شرکتها
این روایتها طبیعتا پای خیلی از نهادها را به موضوع باز میکند از دولت گرفته تا بیمهها. دولت که همیشه با گسترده خواندن طیف داروهای تحت پوشش بیمه ها دستاورد میسازد و بیمهها که متهم هستند در برخی موارد اینطور به تعهداتشان عمل میکنند. اگرچه بعضی ها فکر میکنند تفاوت چندانی بین بیمه ها و دولت وجود ندارد و در نهایت دولت به عنوان سیاست گذار اصلی باید پاسخگو باشد.
بعضی از پزشکانی که در این مورد اظهار نظر کرده اند پای شرکت های داروسازی را هم به ماجرا باز کرده اند و گفته اند شاید یک شرکت توانسته بیمه ها را راضی کند که با پوشش حداقلی هم که شده داروی تولیدی اش در لیست تحت پوشش ها باشد تا توسط پزشکان انتخاب شود. بر اساس اطلاعات موجود تا اواخر سال ۱۴۰۳، بیمههای پایه مانند تأمین اجتماعی و بیمه سلامت حدود ۱۹۵۳ قلم دارو را تحت پوشش قرار دادهاند که شامل داروهای عمومی، ضروری و برخی داروهای خاص میشود.
همچنین در طرحهایی مثل «دارویار» که از سال ۱۴۰۱ اجرا شده، تعداد داروهای تحت پوشش افزایش یافته و به عنوان مثال، ۳۶۶ قلم داروی ضروری برای بیماران مزمن (مثل دیابت و فشار خون) و ۱۰۰ قلم داروی پرمصرف مثل داروهای سرماخوردگی به لیست بیمه اضافه شدهاند. اینها عددهایی هستند که وزارتخانه میتواند با آن کارنامه خودشان را سنگین کند و بگوید سال به سال دامنه داروهای بیمه شده را گستردهتر میکند.
به ما مربوط نیست!
تا اینجای کار تامین اجتماعی بیشترین واکنش را به این ماجرا نشان داده و در اطلاعیهای توضیح داده که چطور ماجرا به اینجا کشیده و چه کسانی مقصر هستند. اینطور که تامین اجتماعی گفته نحوه و میزان پوشش خدمات درمانی توسط سازمان تأمین اجتماعی و سایر سازمانهای بیمهگر، بر اساس مصوبات و تصمیمات شورای عالی بیمه سلامت و هیات وزیران تعیین میشود و همه بیمهها آن را به طور یکسان اجرا میکنند و هیچ تفاوتی در پوشش بیمهها نیست و سازمان تأمین اجتماعی امکان و اختیار خارج یا اضافه کردن دارو در فهرست تحت پوشش بیمه را ندارد و همچنین یارانه دارویی در خصوص برخی داروها نیز توسط دولت پرداخت میشود و ارتباطی با سازمانهای بیمهگر ندارد.
اطلاعیه تامین اجتماعی به آن داروی خاصی که در ویدئو به آن اشاره شده هم میپردازد و میگوید: در خصوص داروی مورد اشاره در فیلم، «کپسول مولتیویتأمین تراپوتیک» نیز سازمان تأمین اجتماعی و همه سازمانهای بیمهگر بر اساس مصوبات و احکام نهادهای یاد شده اقدام میکنند. در این رابطه متاسفانه ارائه اطلاعات نادرست از سوی تکنیسین داروخانه به فرد مراجعه کننده باعث ایجاد اشتباه شده است.
اعداد صفر، یک و دو که در سامانه دارویی سازمان تأمین اجتماعی نمایش داده میشوند، تنها کاربرد سازمانی دارند و به معنای پوشش یکریالی دارو نیستند، برای داروهایی که تحت پوشش بیمه قرار ندارند و از طریق صندوق بیماران خاص و صعبالعلاج یا دارویار پوشش داده میشوند، عدد یک نمایش داده میشود، در صورت نمایش عدد یک برای دارویی، به این معنی است که یارانه دارو یا حمایت صندوق خاص و صعبالعلاج به آن دارو تعلق میگیرد.