خبر بد برای رانندههای پلاک شهرستان در تهران
شورای شهر میخواهد تعرفه طرح ترافیک پلاکهای شهرستانی را زیاد کند؛ موفق میشود؟
هفت صبح| «خوبه بری شمال راهت ندن؟ یا جریمهت کنن؟ بری جنوب راهت ندن خوبه؟ یا شیراز، اصفهان، مشهد.» دیروز بین رانندههای اسنپ هم بر سر برنامه جدید شهرداری برای رانندههای پلاک غیرتهران بحث بود. این را یکی از آنها میگفت و دیگری جواب میداد: «شما اونقدر زیاد هستین که ما تهرانیا شدیم مهمان، شما شدین میزبان.» توافقی بین آنها وجود نداشت. همانطور که بین شورای شهر، شهرداری و وزارت کشور توافقی نیست.
اولینبار روز شنبه بود که خبر مهم رانندهای با این تیتر منتشر شد: پلاک شهرستان نمیتواند بیشتر از 7 روز در تهران بماند. این یک خط خبر، خیلی کامل نبود. ماجرا از این قرار است که در بین دستورهایی که در جلسه روز شنبه شورای شهر تصویب شده بود، یکی از آنها به مسافربری با پلاک شهرهای دیگر در تهران مربوط میشد. شورای شهر میخواهد پیشنهادی به وزارت کشور بدهد که در روزهای آلودگی خودروهای شهرستان فعالیت نداشته باشند یا اینکه درصورت حرکت، پول بیشتری به شهر داری تهران بدهند. پیشنهادی که جزئیات آن را تصویب کرده اما قبل از اینکه به دست وزارت کشور برسد، وزیر گفته آن را قبول ندارد.
شهرستانیها دوبرابر بیشتر پول دهید
دیروز خبرنگار خبرگزاری تسنیم نوشت شورای شهر میخواهد در ازای طرح ترافیک، از رانندههای پلاک شهرستان پول بیشتری بگیرد. «از سال آینده ورود خودروهای پلاک شهرستان به محدوده طرح ترافیک نرخهای متفاوتی خواهد داشت و برای تردد بیش از ۱۰ روز در ماه باید دوبرابر شهروندان تهرانی عوارض بپردازند.»
این عدد چطور حساب میشود؟ همیشه از قبل باید افراد برای ورود به طرح، مجوز میخریدند. حالا اتفاق جدید این است که با ضوابطی که شورای شهر تصویب کرده، خودروهای پلاک غیرتهران برای یک تا دو روز تردد در محدوده طرح، یک درصد بیشتر از تعرفه بقیه تهرانیها پول میدهند. همچنین برای تردد بین 4 تا 7 روز، طرح برای آنها با ضریب 1/2درصد حساب میشود و برای کسی که بیش از 7 روز در تهران بوده و در این محدوده ترافیک رفتوآمد داشته باشند (یعنی رانندههای تاکسی شهرستانی) این نرخ با ضریب 1/5 درصد محاسبه میشود.
این عددها رو کاغذ چطور حساب،کتاب میشوند؟ بیایید یکییکی جلو برویم. شهرداری برای سال 1404 میخواهد از هر پلاک تهران 112 هزار تومان نرخ پایه ورود به طرح ترافیک بگیرد. برای راننده اسنپی که همیشه در این محدوده تردد دارد میتواند این مبلغ را حدود 170 هزار تومان حساب کند. ادعای شهرداری این است که سالانه 30 هزار خودروی شهرستانی وارد این محدوده میشود، پس میتواند از این گروه 5 میلیارد و 70 میلیون تومان (یعنی دو برابر بیشتر از تهرانیها) درآمد داشته باشد.
وزیر کشور به مصوبه شورای شهر محدودیت تردد هفت روزه با پلاکهای شهرستان در شهر تهران واکنش تندی نشان داده و تلویحا تایید کرده که همه این کارها به خاطر درآمدزایی است. او گفته: ما نمیتوان قوانین را زودبهزود عوض کنیم، زیرا شهر محل کار نیست و مردم کارمند ما نیستند که هر موقع خواستیم آئیننامهها را تغییر دهیم.
مردم میخواهند در شهر آرامش داشته باشند و زندگی قابل پیشبینی داشته باشند و هر روز تغییرات جدیدی ایجاد نشود. نکته بعد اینکه اگر بقیه شهرها همین تصمیم را بگیرند که خودروهای پلاک تهران وارد آن شهرها میشود عوارض سنگین بر آن ببندند، یک جدایی ایجاد میشود و وفاق بین شهرها از بین میرود.
وزیر قبول نکرد؛ طرح اصلاح میشود؟
وزیر کشور اگرچه فعلا مخالفت کرده اما شورای شهر ممکن است پیشنهاد خود را با اصلاحاتی به دست آنها برساند. پیشفرض شورای شهر در این جلسه این بوده که بار آلودگی تهران (علیالخصوص مرکز شهر) روی دوش رانندههای غیرتهرانی است. این موضوع حقیقت دارد؟ محققان دانشگاه شریف اخیرا به این نتیجه رسیده بودند که میزان کل تولید آلایندهها در شهر تهران از منابع ساکن و متحرک 725 هزار تن در سال تخمین زده میشود.
چقدر از این میزان را شهرستانیها تولید میکنند؟ براساس مطالعات شهرداری تهران، سالانه میزان تولید و انتشار آلایندگی خودروهای پلاک شهرستان در پایتخت ۷۵ هزار تن بوده. یعنی فقط 10 درصد از کل آلودگی تهران زیر سر پلاکهای شهرستان است.
ضمن اینکه محمدرضا سرابپور، کارشناس شهری هم میگوید میزان آلایندگی خودروهای پلاک شهرستان در قبال تاکسیهای فرسوده چیزی نیست. علاوه بر این یک بررسی دو ماهه نشان میدهد در این مدت خودروهای شهرستان 28 درصد از کل خودروهایی که وارد طرح شدند سهم داشتند. پس چرا شورای شهر دوسوم خودروها را کنار گذاشته و به این یکسوم مشغول شده؟