طلای آنلاین؛ از تبلیغات وسوسهانگیز تا واقعیتهای نگرانکننده
رشد سریع پلتفرمهای فروش آنلاین طلا، فرصتی تازه برای سرمایهگذاری است یا تهدیدی جدی برای بازار طلا؟
پلتفرمهای فروش آنلاین طلا، با سرعتی سرسامآور در حال رشد هستند و این مسئله نگرانیهایی جدی را رقم زده است. بیلبورد تبلیغاتی یکی از این پلتفرمها تقریبا در سراسر شهر به چشم میخورد در حالی که روی آن به شکلی طعنهآمیز نوشتهاند طلا نیازی به تبلیغ ندارد. این پلتفرمها مدعی هستند با حذف واسطهها و ارائه اطلاعات شفاف، تجربه خرید طلا را برای کاربران تسهیل میکنند، اما واقعیت چیز دیگری است. در کنار این مزایا، چالشهایی نیز وجود دارد. کلاهبرداری، خالیفروشی و نبود نظارت کافی، از جمله نگرانیهای مطرحشده در این حوزه است. مهمترین سوال این است که آیا رشد سریع پلتفرمهای فروش آنلاین طلا، فرصتی تازه برای سرمایهگذاری است یا تهدیدی جدی برای بازار طلا؟
راهنمای خرید و فروش طلای آنلاین
پلتفرمهای آنلاین طلا، روی کاغذ خدمات خرید و فروش آنلاین طلا را تسهیل میکنند و تجربهای تازه برای سرمایهگذاران طلا فراهم میآورند.
کاربران پس از ثبتنام و ایجاد حساب کاربری، میتوانند با واریز وجه، انواع مختلف طلا مانند سکه، شمش و زیورآلات را به صورت آنلاین خریداری کنند. قیمتها در این پلتفرمها بر اساس نرخ لحظهای بازار طلا بهروزرسانی میشود.
یکی از ویژگیهای جذاب این پلتفرمها، امکان سرمایهگذاری با هر مقدار پول است. برخلاف روشهای سنتی که برای خرید طلا، نیاز به سرمایه اولیه بالایی بود، پلتفرمهای خرید و فروش آنلاین طلا این محدودیت را برداشتهاند. کاربران میتوانند با هر مقدار پولی که در اختیار دارند، حتی مبالغ بسیار کم، اقدام به خرید طلا کنند. این ویژگی، سرمایهگذاری در طلا را برای همه اقشار جامعه، از جمله جوانان و افرادی با درآمد متوسط، امکانپذیر خواهد کرد.
قیمت هر گرم طلای ۱۸ عیار در حال حاضر به حدود پنج میلیون و ۶۰۰ هزار تومان رسیده و خرید و فروش آنلاین طلا در چنین شرایطی تنها با داشتن ۱۰۰ هزار تومان پول نقد وسوسهانگیز به نظر میرسد.
خرید و فروش آنلاین طلا در این شیوه میتواند با سرمایه کوچک ۱۰۰ هزار تومانی انجام شود و هر وقت که دارایی فرد به عدد مورد نظر رسید، او قادر است نسبت به برداشت سرمایه خود در قالب طلا یا موجودی نقدی خود اقدام کند.
مزایا و معایب طلای آنلاین؛ آنچه باید بدانید
الزام پلتفرمهای آنلاین طلا به خرید فیزیکی طلا به ازای هر سرمایهگذاری جدید ریسکهای احتمالی را کاهش خواهد داد. با این کار کاربران اطمینان پیدا میکند که سرمایهگذاری آنها پشتوانه فیزیکی دارد. این امر اعتماد کاربران را به پلتفرمها افزایش داده و از بروز کلاهبرداری جلوگیری میکند.
در صورت وجود الزام به خرید فیزیکی طلا، پلتفرمها موظف به ارائه گواهی مالکیت برای طلای خریداری شده خواهند بود، اما احتمالا این کار را نمیتوان به صورت ۱۰۰ درصد پیاده کرد، چون با چالشهایی همراه است.
خرید و نگهداری فیزیکی طلا، هزینههایی را برای پلتفرمها به همراه دارد که ممکن است در نهایت به کاربران منتقل شود و هزینههای سرمایهگذاری را افزایش دهد. در این نوسان قیمت طلا زیاد است. گاهی مواقع نوسان قیمت طلا از صبح تا شب به ۵۰ تا ۱۰۰ هزار تومان و البته در مواقعی به ۲۰۰ هزار تومان میرسد.
اجرای سیستم خودکار که پس از دریافت هر سفارش، مستقیم برای خرید طلا اقدام کند، پیچیده خواهد بود ضمن اینکه ممکن است این وسط بعضی پلتفرمها هم با رندی بخواهند از زیر بار مسئولیت شانه خالی کنند. نبود نظارت کافی بر فعالیت این پلتفرمها، میتواند منجر به بروز مشکلات متعددی شود، اما خطر بزرگتر همان خالیفروشی است.
خالیفروشی در بازار طلای آنلاین
خالیفروشی یک ریسک بزرگ برای کسبوکار پلتفرمهای خرید و فروش آنلاین طلا به حساب میآید. خالیفروشی به معنای فروش چیزی است که در حال حاضر در اختیار فروشنده نیست.
خالیفروشی در بازار طلا، به این معنی است که فردی اقدام به فروش طلا میکند، در حالی که آن طلا را در اختیار ندارد و قصد دارد در آینده آن را خریداری کرده و به خریداری که از او طلا خریده تحویل دهد. فرض کنید شما یک کیلو طلا ندارید، اما آن را به قیمت امروز به کسی میفروشید. شما امیدوارید که قیمت طلا در آینده کاهش پیدا کند تا بتوانید با قیمت پایینتری آن را خریداری کرده و به مشتری تحویل دهید و از این تفاوت قیمت سود کنید.
اگر قیمت طلا به جای کاهش، افزایش پیدا کند، شما مجبور خواهید شد طلا را با قیمت بالاتری خریداری کنید و متحمل ضرر زیادی شوید. در برخی موارد، خالیفروشان ممکن است قصد بازپرداخت پول را نداشته باشند و اقدام به کلاهبرداری کنند.
بسیاری از کشورها خالیفروشی در بازارهای مالی را غیرقانونی میدانند. چون خالیفروشان ممکن است قصد بازپرداخت پول را نداشته باشند و اقدام به کلاهبرداری کنند.
برخی افراد به دنبال کسب سود سریع و کوتاهمدت هستند و حاضرند ریسک خالیفروشی را بپذیرند، اما قسمت خطرناک ماجرا، همانطور که گفتیم، اینجاست که حتی اگر پلتفرم حسن نیت داشته باشد، به خاطر بالا بودن نوسان قیمت طلا همیشه شمشیر داموکلس را بالای سر خود احساس خواهد کرد. بعید نیست در روزی پرنوسان، آنها نتوانند از عهده خرید طلا و تحویلش به سرمایهگذاران بربیایند.
طلای آنلاین یا اوراق گواهی طلا؟
خرید اوراق گواهی طلا در بورس، توسط منتقدان به جای خرید و فروش طلا در پلتفرمهای آنلاین توصیه میشود، چون به عقیده آنها امنیت بیشتری دارد. سوای این مسئله هر یک از این روشها مزایا و معایب خاص خود را دارند که انتخاب بهترین روش به اهداف و ریسکپذیری سرمایهگذار بستگی دارد.
پلتفرمهای خرید و فروش آنلاین طلا، با ارائه امکاناتی مانند خرید و فروش آسان، سرمایهگذاریهای خرد و دسترسی ۲۴ ساعته، تجربه سرمایهگذاری در طلا را برای کاربران تسهیل کردهاند. این پلتفرمها معمولاً به کاربران اجازه میدهند تا با مبالغ کم، حتی کمتر از یک گرم طلا، اقدام به خرید کنند.
تردید در مورد نحوه نگهداری طلا و پشتوانه فیزیکی آن، احتمال کلاهبرداری در برخی پلتفرمها یا تفاوت قیمت طلا در این پلتفرمها با نرخ بازار آزاد، مهمترین معایب سرمایهگذاری در پلتفرمهای آنلاین هستند.
اوراق گواهی طلا، نماینده بخشی از یک شمش طلای فیزیکی است که در انبارهای امن نگهداری میشود. خرید این اوراق به معنای مالکیت بخشی از آن شمش طلا است. کل عملیات در بورس و زیر نظر یک سیستم حسابشده و امتحان پسداده انجام میشود، بنابراین اطلاعات مربوط به میزان طلا و محل نگهداری آن به صورت شفاف در دسترس است.
نگهداری طلا در انبارهای امن بورس، امنیت سرمایهگذاری را افزایش میدهد. ضمن اینکه علاوه بر اوراق گواهی، ابزارهای مالی دیگری مانند صندوقهای سرمایهگذاری طلا نیز در بورس موجود است. اگر دنبال عیب و ایراد خرید طلا از بورس باشید، باید روی محدودیت زمان معاملات، هزینههای معاملاتی بالا و الزام به دانش بالا به منظور سرمایهگذاری در بورس کالا و سامانه معاملاتی آن اشاره کنیم.
خرید و فروش آنلاین طلا در پلفترمهای جدید و نوظهور، شاید گزینه مناسبی باشد، اما برای سرمایهگذاران حرفهای و کسانی که به دنبال شفافیت و امنیت بیشتر هستند، سرمایهگذاری در بورس گزینه بهتری است.