شهر لبنیات میهن چگونه به وجود آمد؟

روزنامه هفت صبح، فرید عطارزاده | هفته گذشته در گزارشی مفصل به بررسی آتشسوزی بخشی از انبار کارخانه میهن پرداختیم و گفتوگوی کوتاهی با مدیر این غول لبنیات انجام دادیم. در این گزارش میخواهیم به کارخانه میهن و تولیدات آن با نگاه جزئیتری بپردازیم و این نکته را بررسی کنیم که «میهن» چه نقشی در بازار پر سود صنعت لبنیات کشور بازی میکند. قبل از آن اما ببینیم ماجرای آتشسوزی به کجا رسید؟
* یک: مدیر میهن هفته گذشته در پاسخ به هفت صبح گفته بود که نه علت حادثه هنوز مشخص شده و نه میزان خسارت مالی آن. تنها خبر خوب این بود که آتشسوزی خسارت جانی نداشته است.
* دو: این آتشسوزی در یکی از سولههای بزرگ میهن (که شامل چند انبار است) در محل کارخانه اصلی که در اسلامشهر (جاده شورآباد) واقع شده، رخ داد. یکی از استراتژیکترین سولههای میهن که حدود ۱۰هزار مترمربع وسعت دارد. این آتشسوزی در بخش بالایی آن که قسمت اداری و بایگانی و در قسمت همکف، بخشی از قسمت خط تولید، سردخانهها و کارگاهها وجود داشت، رخ داد که در حدود ۲هزار و ۵۰۰ تا ۳هزار متر وسعت داشت. در کنار محل آتشسوزی، سه سوله بزرگ دیگر نیز وجود داشت که با توجه به وجود سردخانه و منبع گاز آمونیاک، امکان داشت آتش و حرارت به مخزن گاز آمونیاک سرایت کند و فاجعهای بزرگ رخ دهد که خوشبختانه با اقدام مناسب ماموران آتشنشانی این اتفاق رخ نداد.
* سه: دو انبار واقع در سولهای که آتش گرفت، انبار نگهداری از مواد اولیه نظیر روغن، کارتن و… بود. بنابراین خط تولید و دستگاههای این کارخانه آسیب چندانی ندیدند و به همین دلیل دوباره تولید این کارخانه از سر گرفته شده است. کارشناسان بیمه تخمین زدهاند خسارت مالی وارد شده در حدود ۱۰ تا ۱۵میلیارد تومان است که برای این کارخانه رقم چندان قابل توجهی محسوب نمیشود. همچنین در گزارش اولیه خسارت آمده که دلیل این آتشسوزی اتصال سیم برق بوده اما هنوز معلوم نیست که این اتفاق سهوی بوده یا عمدی.
* چهار: یکی از حاشیههای جالب این آتشسوزی آن بود که تقریبا همه برندهای رقیب میهن، نسبت به وقوع این حادثه ابراز تاسف و همدردی کردند؛ از «گلرنگ» و «کاله» گرفته تا «مینو» و صدها شرکت دیگر. اتفاقی حرفهای و البته کم سابقه در صنعت FMCG کشور. تقریبا همه برندهای مشهور در اینستاگرام خود نسبت به این حادثه واکنش نشان دادند و روابط عمومی شرکت میهن نیز در یک اقدام حرفهای آنها را منتشر کرد که با این کار توانست توجه کاربران معمولی را نیز به سمت خود جلب و همدردی آنها را نیز دریافت کند.
*** میهن و هدفگذاری جدید
* یک: همزمان با کاهش شدید صادرات محصولات صنایع لبنی به کشورهای همسایه (عراق، افغانستان و پاکستان)، برندهای مختلف از جمله میهن، همه ظرفیتهای تولیدشان را داخل کشور گذاشتند و میخواهند با افزایش فروش در کشور آن را جبران کنند. از سوی دیگر این برند، سودای اول شدن در کشور دارد و با نامگذاری کارخانه خود به نام «شهر لبنیات» و خرید چند کارخانه کارتنسازی جدید میخواهد صفر تا صد تولید، بستهبندی و توزیع محصولاتش را بیشتر از گذشته در اختیار داشته باشد. از سال ۱۳۹۵ بود که استارت ساخت «شهر لبنیات» خورده شد.
* دو: حدود سه سال قبل بود که میهن کمپین اول لبنیاتش را به شکل گستردهای انجام داد و به یکی از بازیگران اصلی تبدیل شد. از ابتدای تابستان نیز این برند، دومین کمپین گسترده خود را آغاز کرده که همچنان ادامه دارد. این شرکت از نظر توزیع از رقیبان دیگر خود مانند پاک، پگاه و کاله عقبتر است و به نظر میرسد با افزایش فروش قصد دارد این عقبماندگی در توزیع را جبران کند. جوایز بزرگ، قرعهکشیهای متنوع، تبلیغات تلویزیونی و بیلبوردهای مختلف از اجزای اصلی این کمپین است.
اصولا مدیران میهن علاقه زیادی به تبلیغات سنتی دارند. گفته میشود این برند ماهانه در حدود ۱۲۰ تا ۱۵۰میلیارد تومان فقط صرف هزینه تبلیغات تلویزیونی خود میکند. همچنین گفته میشود که قرارداد میهن و صداوسیما به صورت مشارکتی بسته شده (چیزی شبیه عالیس) و از سود فروش محصولات میهن، چنین رقمی برای اردیبهشت ماه نصیب صداوسیما میشود. میهن جمعه شبها نیز مراسم قرعهکشی را به صورت زنده و با اجرای محمد سلوکی از تلویزیون پخش میکند، یعنی یکی از گرانترین زمانهای صداوسیما. اسپانسر قسمتهای زیادی از برنامه «دستپخت» شبکه یک نیز لبنیات میهن است.
* سه: جایزه بیامو برای بستنی پریما، سفر پاریس و کیش برای سالار، سکه برای ماست و لبنیات از جمله قرعهکشیهای میهن است که رقیبان خود را زمین زده است.
* چهار: اگر بخواهیم بازار لبنیات را به چند دسته مهم تقسیم کنیم، بازار شیر تقریبا در دست میهن است. بازار بستنی تا قبل از کمپین گسترده میهن در دست کاله بود اما حالا تقریبا نصف به نصف شده است. ماستهای «همزده» و «یوگو ماست» میهن که تیزرهای آن نیز از تلویزیون پخش میشود جزو سبد جدید محصولات میهن است که البته هنوز نتوانسته به عنوان بازیگر اصلی این حوزه شناخته شود.
میهن قبلا چندان تبلیغی درباره محصولات پنیر خود انجام نمیداد اما حالا تبلیغاتاش در حوزه پنیر بسیار گسترده شده است. پنیر سه گوش (مک)، پنیر خامهای، پنیر سفید ایرانی و… از جمله این محصولات هستند. میهن در حال ارزشگذاری بر محصول پنیر خود است و کانسپتهایی مانند گرفتن یک کیلو پنیر از پنج کیلو شیر و… را در ذهن کاربران حک میکند تا ارزش پنیر این برند در نظر مخاطبان افزایش پیدا کند. با این وجود در این حوزه نیز میهن هنوز به عنوان بازیگر اصلی شناخته نمیشود.
*** ماجرای جدایی برادران پایداری و تاسیس دومینو
«ایوب پایداری» بنیانگذار و مدیرعامل لبنیات میهن است که تا سالهای سال همراه با برادرش «فرامرز پایداری» که سهامدار و قائممقام او بود به توسعه «میهن» مشغول بودند که اختلافات در نگاه مدیریتی باعث شد تا «فرامرز پایداری» از او جدا شود و برند «دومینو» را تاسیس کند. پسران این دو نفر نیز که جزو افراد تاثیرگذار این کارخانه محسوب میشدند، از یکدیگر جدا و هر کدام در کارخانه پدرشان مشغول به کار شدند. در سال ۱۳۹۰ کارخانه جدید دومینو راهاندازی شد با لگویی تقریبا شبیه میهن.
به نظر میرسد «ایوب پایداری» از این اتفاق هنوز ناراحت است. او در مصاحبهای گفته:« اگر میهن دچار انشعاب نمیشد و خانواده پایداریها به دو شرکت میهن و دومینو تقسیم نمیشدند قطعا امروز میهن به سهم ۹۰درصدی بازار بستنی دست مییافت.» این اتفاق دقیقا برای برند چوپان نیز رخ داده و برادران «باهری» از یکدیگر جدا شدند و یکی از آنها کارخانه «ماهشام» را ثبت کرد.
برادران «پایداری» نیز مانند برادران «باهری» چند سالیاست که هیچگونه ارتباط کاری با یکدیگر ندارند و در بازار با هم به شدت رقابت میکنند. درباره جدایی میهن و دومینو البته شنیده میشود که «فرامرز پایداری» خط تولید سابق میهن را برداشته و نام برند دومینو را روی محصولات آن گذاشته و برادر دیگر یعنی «ایوب پایداری» تنها نام و برند «میهن» را برداشته و خط تولید خود را مجددا راهاندازی کرده است. این گمانهزنی البته تاکنون تایید نشده است.
*** دورخیز میهن
حالا «میهن» روز به روز بزرگتر میشود و تصمیم دارد به جز حوزه لبنیات، حوزههای دیگر را نیز برای خود کند. برند «طبیعت» یکی از این برندهاست که از سال گذشته تبلیغات وسیع آن آغاز شده و در حال نزدیک شدن به هدفگذاری خود است و به عنوان یکی از بازیگران روغن و برنج شناخته میشود. اعضای هیات مدیره این شرکت شامل «ابوالفضل پایداری»، «محمد مختاریانی کندری»، «علی پایداری کندرودی» و «سید کاظم میرغنی» است.
برند «خوشبخت» یکی دیگر از زیرمجموعههای هلدینگ میهن است که در زمینه تولید چاشنیجات مانند ربگوجه فرنگی، خوراک لوبیا، تن ماهی، خوراک بادمجان و… فعالیت میکند.
برند «مکنزی» که آن هم در زمینه تولید چاشنیجات فعالیت میکند از دیگر تولیدات این شرکت است.
هلدینگ میهن در زمینه سوپرمارکتهای زنجیرهای نیز وارد شده و میخواهد تا پایان امسال به عنوان رقیب جدی هلدینگ گلرنگ و فروشگاههای «افق کوروش» فعالیت کند. فروشگاههای میهن «دیلی مارکت» نام دارد که البته قبلا «هایمارت» نامگذاری شده بود. آیا این فروشگاههای «دیلی مارکت» میتواند به رقیب جدی برای «افق کوروش» تبدیل شود؟
*** چند حاشیه درباره میهن
میهن در سالهای گذشته با حاشیههای مختلفی روبهرو بوده و هر از گاهی چند شایعه درباره آن شنیده میشود. سایت «بازار نیوز» به برخی از این شایعهها و حاشیهها اشاره کرده که آنها را مرور میکنیم. لازم به توضیح است انتشار این شایعهها به منزله تایید هفتصبح نیست و صرفا بازگوکننده این موارد هستیم.
* چگونگی توسعه کارخانه میهن در زمان ریاست بهمنی بر بانک مرکزی
* ادعای زاکانی نماینده وقت مجلس درباره فاسد بودن احتمالی برخی از مواد اولیه
* واردات گسترده روغن پالم
* ماجرای خرید شرکت سایپای خمین( به نام ابوالفضل پایداری)
* ماجرای خرید سردخانههای دولتی با قیمت مناسب و گرفتن وام به واسطه آنها
* واردات ۸۰۰۰ تن برنج از هند و تایلند و دیگر کشورهای آسیایی
* چگونگی خرید شرکتهای ورشکسته دولتی
* میزان واقعی تولید شیر و عدم توازن آن با تولیدات این کارخانه
* ماجرای ماده ۳۹ قانون نوسازی وزارت صنایع و معادن
* پشت پرده حمایت و روابط شخصی برخی مسئولان با مدیران کارخانه میهن
* تخصیص ارز ۴۲۰۰ تومانی از سوی بانک مرکزی به شرکتهای وابسته به خانواده آقای پایداری (شرکت طبیعت سبز پارس کهن، شرکت مجتمع صنایع غذایی میهن، شرکت غذا فرآور پنگوئن، شرکت غلاتبان، صنایع برودتی اوگور آریا، گروه صنعتی پلیمر پاک آریان، پترو پاک مشرق زمین، یکتا صنعت مامونیه، افرا صنوبر سبز ایرانیان و…) برای واردات مواد اولیه و شائبه عدم عرضه بخشی از آن در سامانه نیما