گزارش یک شکست: چرا ایران به هدفهای خود در واکسیناسیون مردم نرسید؟

روند واکسیناسیون در ایران بسیار کند پیش می رود و اهداف محدود اعلام شده نیز محقق نشدند. به گزارش وبدا، دکتر کیانوش جهانپور - سخنگوی سازمان غذا و دارو - در این باره گفت:
جمهوری اسلامی ایران برای خرید بیش از ۴۲ میلیون دز واکسن از ماهها قبل اقدام کرده بود و خرید بیش از ۲۱ میلیون دز واکسن از مسیر خرید مستقیم و سبد کوواکس، پیش از این قطعی شده بود که از این میان تا پایان سال ۹۹، تحویل دو میلیون و ۸۰۰ هزار دز از سوی تامین کنندگان مختلف، وعده داده شد ولی عملا این مهم محقق نشده است. دو میلیون و هشتصد هزار دز شامل واکسن اسپوتنیک وی روسی ، کواکسین هند و آسترازنکای انگلیسی بود.
جهانپور درباره هرکدام از این سه واکسن اینگونه توضیح داد:
مشکلات فنی و کندی تولید و تقاضای بالای واکسن اسپوتنیک وی موجب شد که از حداقل یک میلیون دز وعده داده شده تا پایان سال ۹۹، تنها تحویل حدود ۴۲۰ هزار دز عملیاتی شود، از طرفی ۳۷۵ هزار دز از ۵۰۰ هزار دز واکسن کوواکسین هند که تا پایان اسفند ماه باید تحویل داده می شد به همراه سایر ثبت سفارش های دیگر کشورها و حتی محموله های واکسن های تحت لیسانس تولیدی در هند، با ممانعت دادستانی هند مواجه شده است.
او در مورد آسترازنکا هم گفت: محموله اول شامل یک میلیون و ۳۰۰ هزار دز واکسن آسترزنکا از مسیر کوواکس نیز با تاخیر در تولید و عرضه مواجه شده است و عملا با تاخیر و در بازه زمانی طولانیتری به دست ما خواهد رسید. لذا برنامه ریزی واکسیناسیون حداقل یک میلیون و ۳۰۰ هزار نفر مشمول فاز یک تا پایان سال شمسی گذشته که با لحاظ بسیاری از محدودیت ها پیش بینی شده بود، عملا محقق نشد.
او همچنین تصریح کرد: با توجه به عرضه ناکافی رزین و ژل، تولید مشترک واکسن اسپوتنیک وی در ایران و سایر مراکز خارج از فدراسیون روسیه نیز با تاخیر روبرو خواهد بود و در نتیجه عمده واکسیناسیون همگانی علیه کووید۱۹ در ایران با تکیه بر تولید ملی رقم خواهد خورد.