تهرانِ زاکانی کجاست؟
عضو شورای شهر تهران: الحمدالله دوره شهرداری رو به پایان است، امیدوارم ایشان زودتر بروند.
علی اصغر قائمی، عضو شورای شهر تهران با نقد عملکرد پر از وعدههای شهر تهران، میگوید هیچکدام از وعدههای او عملی نشد، حتی دیگر شعاری هم نیست.
علی اصغر قائمی درخصوص وعدههای شهردار تهران بیان کرد: زاکانی در روزهای ابتدایی که آمد ادعا کرد تهران قرار است الگوی جهان اسلام شود، نمیدانم شده است یا خیر... اگر الگو شده، کدامیک از شهرهای اسلامی به شهردار مراجعه کردند گفتند تجارب موفقیتآمیزتان را در اختیار ما بگذارید تا ما هم استفاده کنیم!؟ یا روی در و دیوار شعار نوشتند: «تهران شهر تلاش و سرزندگی» اما ما خبر چندانی از این شعار هم نمیبینیم، چه برسد به الگو شدن برای جهان اسلام.
این عضو شورای شهر تهران گفت: اگر شما آدرس این تهران را پیدا کردید، به ما هم آدرس را بدهید! ما هم این تهران را که شهردار تهران درخصوص آن صحبت میکند، ندیدهایم و خبری از آن نداریم.
قائمی درخصوص تذکرش به فهرست وعدههای محقق نشده شهردار تهران بیان کرد: متاسفانه شهرداری مانند گذشته به این تذکر جواب نداد. درباره بیشتر آن وعدهها، مهلتی که اعلام شده بود تمام شد و در لیست وعدههای بیسرانجام قرار گرفتند. به گفته قائمی «وعدههای محقق نشده در این دوره شهرداری، امید بسیاری از شهروندان را به بهبود وضعیت از بین برده است. سرمایه اجتماعی شهرداری هم در میان شهروندان و هم در میان کارکنان شهرداری دچار آسیب شده. این قابل جبران است؟»
وی با بیان اینکه جوامع با امید زنده هستند، میگوید: امید داریم این سرمایه اجتماعی بازگردد. دوره ایشان هم الحمدالله رو به پایان است و امیدوارم ایشان زودتر از شهرداری برود و اجازه بدهد که این تشکل که بارها به مردم شهر تهران اثبات کرده که میتواند بالنده و پرانرژی باشد، به دوران شکوفایی خودش بازگردد و شاهد این باشیم که هر روز در تهران اتفاقی تازه رقم بخورد.
شهردار تهران همچنان وعدههای روزهای ابتدایی حضورش در بهشت را میدهد؛ از ارزانسازی زندگی در تهران درحالی که هزینه مرگ هم در تهران نجومی و قبرهای چند طبقه امسال ۳۸۰ برابر گرانتر شد تا کاهش آلودگی هوا و ترافیک درحالی که تعداد روزهای آلوده همچنان رکورد میزنند. او همچنان معتقد است که تحریمها تاثیری در مشکلات کشور ندارد و اصل چالشها بیعرضگی و بیغیرتی مدیران است. اما او هنوز نتوانسته وعدههای خود در خصوص واگنهای مترو، اتوبوس، ون و موتورهای برقی چینی را محقق کند.
خبری هم از شهرکسازی چینی، هتلسازی و ورود یک میلیون گردشگر چینی در سال نیست. به گفته مدیران شهری تاکنون ۱۰ اتوبوس برقی به تهران رسیده و گفته میشود ۲ تراموا و ۱۲۹ اتوبوس هم از آب گذشته و به گمرک بندرعباس رسیدهاند. رقمی که هم با وعدههای چینی شهردار فاصله دارد و هم نیاز تهران.