کاربر گرامی

برای استفاده از محتوای اختصاصی و ویدئو ها باید در وب سایت هفت صبح ثبت نام نمایید

با ثبت نام و خرید اشتراک به نسخه PDF روزنامه، مطالب و ویدئو‌های اختصاصی و تمامی امکانات دسترسی خواهید داشت.

کدخبر: ۳۸۵۰۷۶
تاریخ خبر:

مرور قیمت مسکن، دلار، طلا و... در سال ۱۳۹۰

مرور قیمت مسکن، دلار، طلا و... در سال ۱۳۹۰

روزنامه هفت صبح، صدرا بکتاش | ۱۰سال آزگار در این صفحه میزبان ضیافتی بوده‌ام که البته سور و ساتش با تلاش صمیمانه همکارانم از جمله احمدرضا نجفی تهیه شده است. ما هنوز کاری که در دوم اردیبهشت ۹۰ و سه چهار ماه قبل آن در پروسه پیش تولید آغاز کردیم را دوست داریم و برایش از جان مایه می‌گذاریم. صد البته اشتباهاتی هم داشته‌ایم. مثل توصیه به مقاومت در برابر وسوسه فروش سبد سهم‌های بورسی در ماه اول سال ۱۴۰۰

پیش از تعطیلات کلی زمان گذاشتیم و با بررسی روند ۱۰سال گذشته متوجه شدیم در همه این سال‌ها فروردین بورس مثبت بوده. پس با اطمینان خاطر پیش‌بینی کردیم سرمایه‌گذاران می‌توانند بخشی از ضرر و زیان نیمه دوم سال را جبران کنند. متاسفانه شاخص در روزهای معاملات فروردین ما را پیش شما خجالت زده کرد اما هنوز معقتدیم قبول شکست و خارج کردن سرمایه‌ها از بورس عاقلانه نیست. اوضاع همیشه اینطوری نمی‌ماند و روزهای خوب سرانجام از راه می‌رسد.

سهم‌ها را بفروشیم، کجا برویم؟ دلار و سکه و طلا وضع خوبی ندارند و رفتن به بازار ارزهای دیجیتال مثل وارد شدن به میدان مین است. بحث سوتی فرق می‌کند. آنها نمک هر کاری هستند. متشکریم که وقتی قیمت خرید دلار را بیشتر از نرخ فروش ذکر کردیم مهربانانه از ساعت ۹ صبح تا ۹شب یکی یکی تذکر دادید.

رفیق خوب به درد این‌جور موقع‌ها می‌‌خورد دیگر! قدم تک تک آنهایی که تلفنی برای خرید جهیزیه، گوشی موبایل دانش‌آموزی، ماشین جدید، سپرده‌گذاری بانکی، تاخیر در واریز سود سپرده، قری در قابلمه فلان برند ایرانی، مشکلات بسته‌های اینترنتی و بقیه چیزها مشورت می‌گیرند و راهنمایی می‌خواهند هم روی تخم چشم‌هایم. هنوز هم با حوصله حاضریم به این سوال‌ها جواب بدهیم چون ۱۰سال آزگار است شنیدن صدای شما و خواندن پیام‌هایتان چه دوستانه، چه منتقدانه و چه عصبانی، یک جان به مجموع جان‌هایمان اضافه می‌کند.

برای اینکه بدانید در این ۱۰سال با هم چه چیزهایی را پشت سر گذاشته‌ایم سری به شماره‌های نخست روزنامه هفت صبح می‌زنیم. به دوم اردیبهشت ۱۳۹۰٫ فکر می‌کنید در آن سال دلار چقدر بوده؟ سکه و هرگرم طلا را چقدر می‌فروختند؟ برای خرید بهترین گوشی موبایل، جدیدترین لپ‌تاپ و تبلت، صاحبخانه شدن و خرید ماشین چه رقمی پرداخت می‌کردیم؟ یک لیوان آب خنک دم دستتان بگذارید. باور کنید ما خودمان هم قربانی هستیم. فقط قرار است این‌ها را با هم مرور کنیم.

*** قیمت سیگار و دود و سرطان
گزارش یک صفحه راهنمای بازار در شماره اول به قیمت سیگار در اردیبهشت سال ۱۳۹۰ اختصاص دارد. ان‌شاءالله که شما هیچ وقت اهل دود نباشید اما مقایسه آن گزارش با وضع فعلی می‌تواند تورم و روند رشد قیمت‌ها را برایمان روشن کند. در آن زمان قیمت یک بسته سیگار بهمن کوچک ۵۰۰تومان بوده.

برای خرید همین بسته سیگار در حال حاضر باید چهار هزار و ۵۰۰تومان پول بدهیم. کنت شماره چهار سیگاری است معادل کنت‌ سوییچ شماره هشت الان. در سال ۹۰ برای خریدش باید هزار و ۸۰۰تومان پول می‌‌دادیم ولی الان باید برای همان ۲۰نخ سیگار ۱۶ تا ۱۷هزار و ۵۰۰تومان پول داد. سیگاری‌ها ما را ببخشید اما باید یادآوری کنیم آن موقع برای خرید یک بسته سیگار کمل فقط دو هزار تومان پول پرداخت می‌کردید.

*** قیمت مسکن، اجاره و فروش
متوسط قیمت مسکن در تهران امسال به حدود ۳۰میلیون تومان به ازای هر مترمربع رسیده است. به‌این ترتیب برای خرید خانه‌ای نقلی با متراژ ۴۰تا ۵۰متر باید صفرهای پشت قیمت را بر مبنای میلیارد محاسبه کنیم. اوضاع اجاره هم این‌شکلی است که باید ۱۰۰میلیون تا یک میلیارد تومان پول پیش و ماهی چهار تا پنج میلیون تومان اجاره (در حالت خوشبینانه) بپردازیم. فکر می‌کنید در دوم اردیبهشت سال ۹۰ اوضاع چطور بود؟

جانم برایتان بگوید که در آن سال می‌توانستید یک خانه ۷۲متری دو خوابه در محله پونک را با پرداخت ۲۲میلیون تومان پیش و ماهیانه ۴۵۰هزار تومان اجاره کنید. در ستارخان مستاجری برای یک خانه ۷۲متری، ۱۵میلیون پیش و ۶۰۰میلیون اجاره ماهیانه پرداخت می‌کرده است. اجاره خانه‌ای با همین متراژ در شهرک غرب ۱۵میلیون پیش و ماهیانه ۷۰۰هزار تومان تعیین شده بود. در مجیدیه شمالی برای خانه‌ دو خوابه ۷۵متری با ۲۷میلیون تومان رهن کامل معامله کرده بودند.

در جردن با آن همه شکوه و اسم و رسم خانه‌ای ۷۵متری را ۷۰میلیون رهن کامل کرده بودند. حدودا متری یک میلیون تومان! الان همه این عدد ها شکل رویاست. سمت دفتر هفت‌صبح در سال ۹۰ یکی از بچه‌ها خانه‌ای ۷۵متری را با پنج میلیون پول پیش و پرداخت ماهی ۵۰۰هزار تومان اجاره کرده بود. الان با پول پیش آن موقع می‌تواند یک موبایل ارزان‌قیمت بخرد و با اجاره آن ‌سال‌ها دو سه کیلو گوشت!

در شماره اول نوشته‌ایم شخصی خانه‌ای ۴۱متری را در محله پیروزی با پرداخت ۴۵میلیون تومان نقد و به‌اضافه ۲۰میلیون وام خریداری کرده است. در نارمک آپارتمانی ۸۱متری با پارکینگ و انباری و آسانسور و دو اتاق خواب ۱۹۰میلیون تومان معامله شده بود. بیایید بقیه محله‌ها را بی‌خیال شویم. اعصابمان را از راه نیاورده‌ایم که!

*** قیمت تبلت‌ و سیمکارت و گوشی‌ موبایل
شماره اول هفت‌صبح که منتشر شد تازه آیفون ۴ چهار معرفی شده بود و چون اندروید تازه‌کار به‌حساب می‌آیند چندان جدی‌شان نمی‌گرفتیم. خود من در فروردین ۹۰ آیفون ۴ با ظرفیت ۳۲گیگابایت را به‌انضمام گارد و گلس و قاب خریدم ۹۵۰هزار تومان. الان باید برای یک آیفون SE مدل ۲۰۲۰ دست‌کم ۱۵، ۱۶میلیون تومان پول بدهیم. در شماره اول نوکیا N8 و سامسونگ M8910 را مقایسه کرده‌ایم. قیمت اولی ۵۰۰هزار تومان بود و دومی را ۳۳۰هزار تومان می‌فروختند.

نوکیا N8 به‌خاطر دوربین ۱۲مگاپیکسلی خود شهرت داشت. جالب اینکه بعد گذشت ۱۰سال حسگرهای عکاسی در آیفون ۱۲ فعلی هم ۱۲مگاپیکسل هستند. در آن سال سیمکارت دائمی کد یک همراه اول را ۷۱۰هزار تومان، سیمکارت کد دو را ۴۶۰هزار تومان، کد سه را ۳۸۰هزار تومان، کد چهار را ۲۹۰هزار تومان، کد پنج را ۲۸۵هزارتومان، کد شش را ۲۸۰هزار تومان و و کد هفت و کد هشت را به‌ترتیب ۲۷۵هزار تومان و ۲۶۰هزار تومان می‌فروشند.

هفته پیش گزارشی درباره بازار لپ‌تاپ نوشتیم و در آن گفتیم برای خرید یک لپ‌تاپ مناسب و تقریبا قدرتمند باید الان حدود ۲۰میلیون تومان پول بدهید. ۱۰ سال پیش در اردیبهشت ۹۰ در جدول قیمت انواع لپ‌تاپ آمده یک لپ‌تاپ Dell با پردازنده Core i7، حافظه موقت شش گیگابایت و حدود یک ترابایت حافظه ذخیره‌سازی یک میلیون و ۵۳۰هزار تومان است. همین برند Dell یک مدل مهربان‌تر داشته که ۱۳۰هزار تومان ارزان‌تر بوده اما به‌طور کلی با بودجه ۷۰۰هزار تومانی هم می‌توانستید لپ‌تاپی ساده مناسب کاربری عمومی بگیرید. قیمت چنین لپ‌تاپی الان حدود ۱۳ تا ۱۵میلیون تومان است.

مقایسه قیمت انواع تبلت هم می‌تواند برگ تمام درخت‌های محله‌تان را بریزد. تبلت در آن سال‌ها محصولی تازه‌وارد به‌حساب می‌آمد و اپل تازه آی‌پد را معرفی کرده بود. آی‌پدهای آن‌روز هیچ شباهتی به آی‌پدهای معرفی شده در مراسم سه‌شنبه شب نداشتند. چه از نظر مشخصات فنی و چه از نظر قیمت. در اردیبهشت ۱۳۹۰ می‌توانستید گران‌ترین آی‌پد سیمکارت‌خور را به‌قیمت ۹۹۰هزار تومان بخرید. آن موقع به چنین چیزی گرانقیمت می‌گفتیم درحالی که قیمت آی‌پد جدید از حدود ۸۰۰دلار شروع می‌‌شود و وقتی به ایران بیاید باید برایش حدود ۲۵میلیون تومان پول بدهیم. گران‌ترین تبلت‌های سامسونگ در سال ۱۳۹۰ حدود ۷۶۵هزار تومان قیمت داشتند. لعنت بر شیطان!

*** قیمت ماشین داخلی و خارجی
اردیبهشت ۱۳۹۰ سروش سالاری که الان در آلمان ساکن است برایمان نوشته سمند EF7 را در بازار آزاد ۱۷میلیون و ۳۰۰هزار می‌فروشند. یک دستگاه سمند SE را می‌توانستید در آن روز به قیمت ۱۳میلیون و ۲۰۰هزار تومان بخرید. سایپا ۱۳۲ یا همان پراید معروف هشت میلیون و ۹۰۰هزار تومان، ریو ۱۴میلیون و ۷۰۰هزار تومان و تیبای ۱۲۰،۱۳۰میلیون تومانی الان ۱۱میلیون و ۴۰۰هزار تومان ارزش داشته‌اند.

لطفا براعصاب خودتان مسلط باشید چون قرار است به قسمت سخت ماجرا برسیم. در اردیبهشت سال ۹۰ ملت برای خرید مگان اتومات ۳۶میلیون و ۲۰۰هزار تومان و برای خرید مگان ۱۶۰۰ حدود ۳۱میلیون تومان پول می‌دادند و قیمت تندر ۹۰ تیپ دو ۱۵میلیون و ۸۰۰هزار تومان بود.

*** قیمت دلار، سکه و طلا
زحمت تولید محتوای بازارهای طلا، ارز و سکه در ابتدای انتشار روزنامه برعهده منصور اولی بوده. کسی که الان ترجیح داده تهران را ترک کند و در شهر قشنگ زادگاهش در استان کردستان به روزنامه‌نگاری مشغول است. او برایمان نوشته در اردیبهشت ۹۰ قیمت سکه تمام طرح جدید با رشد ۹هزار تومانی به ۶۱۹هزار تومان بوده است. امروز دوم اردیبهشت سال ۱۴۰۰ همین سکه را باید ۱۷قیمت آن زمان بخریم. قیمت هر گرم طلا ۱۸عیار در جدول پایین آمده ولی آن موقع برای همین مقدار طلا ۵۴هزار و ۹۴۰تومان پول می‌دادیم.

تازه در آن روز بازار رشد ۶۴۰تومانی هر گرم طلا را تجربه کرده بود. رسیدیم به چیزی که انتظارش را می‌کشیدید. دلار در روز انتشار اولین شماره هفت صبح هزار و ۳۴۵تومان بوده. الان چی؟ حدود ۲۴هزار تومان. تقریبا ۱۷برابر نه؟ نکته عجیب در آن زمان قیمت سکه طلای یک گرمی تقریبا ۲۵هزار تومان بیشتر از یک گرم طلای ۱۸عیار قیمت داشته است. امروز در حالی که یک گرم طلای ۱۸عیار یک میلیون و ۲۰هزار تومان است، سکه یک گرمی را باید دو میلیون و ۱۰۰هزار تومان بخریم.

*** قیمت لوازم خانگی و کنسول‌های بازی
حوزه لوازم‌خانگی را در سال اول انتشار هفت صبح نگین میلانی‌خلیلی پوشش می‌داد. آنطور که او نوشته در اردیبهشت سال ۹۰ یک دستگاه ماشین لباسشویی سامسونگ را ۵۶۷هزار تومان می‌فروخته‌اند. همچین چیزی الان قیمت مشخصی ندارد چون نایاب است. اگر فروشنده باانصافی پیدا کنید ۲۰،۲۵میلیون و اگر به پشت آدم‌های بد بخورید حدود ۳۰میلیون تومان پیاده می‌شوید. لباسشویی معمول ال‌جی در آن زمان ۴۷۵هزار تومان قیمت داشته. احساس می‌کنم شما هم دارید مثل من عصبانی می‌شوید. بیایید برویم یک جای دیگر!

پلی استیشن سه در سال ۹۰ خیلی تازگی نداشت و دو سه سالی جلوی دست همه بود. اگر به قصد خرید یکی از آنها به بازار می‌رفتید ۲۵۰هزار تومان می‌دادید فروشنده و تمام. الان مدل جدید کنسول بازی سونی حدود ۲۰میلیون تومان است. سونی کنسول‌های بازی را با یک دسته کنترلر می‌فروشد و کاربران مجبور هستند یک دسته اضافی بخرند. قیمت دسته اضافی PS5 حدود یک میلیون و ۵۰۰تومان است اما در سال ۹۰ برای خرید دسته اضافی PS3 می‌توانستید ۵۸هزار تومان پول بدهید.

تازه‌ترین تحولاتکاربران ویژه - اقتصادیرا اینجا بخوانید.
کدخبر: ۳۸۵۰۷۶
تاریخ خبر:
ارسال نظر
 
  • _user_1570657088

    من در تعجبم که گاهی رئیس جمهور میگه : در سته که قیمت‌ها بالا رفته ولی تا حدی حقوق و دستمزدها هم بالا رفته !!! سوالی که از رئیس‌جمهور محترم دارم اینه که مثلا یه ک ارگر و کارمند ۱۰ ساله که پول جمع کردند ک ه خونه و ماشین بخرند و ناگهان هر دو مورد ۵ برابر میشه ، و با فرض افزایش ۵ برابری حقوق و دستمزد ، آیا می‌شود با پول بی ار زش شده همان خانه یا خودرو را خرید ؟ آیا زمان منتظر ما می‌ماند که ده سال پول جمع کنیم و مثلا همان آپارتمان ده سال قبل را بخریم ؟