
روزنامه هفت صبح، مصطفی آرانی| این هفته به دو سوال مطرح شده توسط مخاطبین روزنامه و سه سوال مطرح شده توسط مخاطبین سایت حقوقی دادراه پاسخ خواهیم داد که در مورد اخیر پاسخها از وکیل، مجتبی عاشوری است.
سوال یک: همسر من 20 سالی است که در مغازهای که متعلق به پدر و مادرش بوده، بدون قرارداد و کرایهای کاسبی میکرد. البته با اجازه دایی خود. حالا درخواست تخلیه کردند. همسر من 10سال پیش هم با اجازه دایی خود هزینه زیادی خرج این مغازه کرد. در ضمن مغازه در طرح است و کلا جزو خیابان خواهد شد. آیا چیزی دست ما را خواهد گرفت؟
پاسخ: ایشان به تناسب اینکه آیا متوفیان یعنی مادر یا پدرشان وراث دیگری دارند یا نه، میزان سهمشان از آن مغازه (یا بعد از فروش به مسئولان آن طرح، از ماعوض یا قیمت آن) مشخص خواهد شد. حتما به عنوان فرزند سهمی دارند ولی میزان آن مشخص نیست. در این چند سال هم اگر اجازهای از دایی به صورت کتبی دارند، اساسا به پرداخت اجرت المثل نیز مکلف نیستند و البته خرجی هم که برای مغازه کردند نمیتوانند از او دریافت کنند مگر اینکه خود او این هزینه را پذیرفته باشد.
سوال دو: آپارتمانی دارم به نام خودم ولی در صلح برادرم است یعنی حق اجاره یا رهن یا فروش بدون اجازه ایشان ندارم. حالا اگر همسرم مهریهاش را اجرا بگذارد میتواند آپارتمان را توقیف کند؟ یا بانک میتواند بهجای ندادن وام توقیف کند؟
پاسخ: نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضائیه در این خصوص این است: عقد صلح با توجه به مواد 754 و 757 قانون مدنی موجب انتقال مورد صلح به متصالح میشود. احراز صحیح یا باطل یا مبطل بودن هرگونه شرطی که ضمن آن شده است، نیازمند رسیدگی قضایی است. بنابراین، طلبکار با صرف وجود شرط ضمن عقد صلح که مدعی مبطل بودن آن شرط است، نمیتواند تقاضای توقیف مورد صلح را در قبال طلب خود از مصالح نماید مگر آن که پس از طرح دعوا برابر مقررات قانونی حکم مبنی بر بطلان عقد صلح مزبور صادر شود.
به بیان دیگر، ملک شما تا زمانی که صلح پابرجا باشد و معتبر، قابل توقیف نیست.
سوال سه: برای خواهر محجورم با کمک سرپرستی و کمک مالی برادرم، خانهای به نام ایشان خریداری کردیم. خواهرم به دلیل محجوریت تحت سرپرستی و قیمومیت برادرم هستند. زمان فروش خانه مذکور با وجود اینکه هم قیم نامه و هم وکالتنامه را هنگام فروش به اداره ثبت احوال و بنگاه دادیم، خریدار با علم به محجور بودن خواهرم خانه وی را با امضای او به عنوان فروشنده ملک خریداری کرد. حال بعد از 8 سال و فک رهن خانه توسط خریدار، اداره سرپرستی اجازه انتقال سند نمیدهد و دادگاه قصد به اعلام بطلان معامله دارند. با اینکه خریدار در زمان معامله ملک علم به محجور بودن خواهرم داشته و از او به عنوان فروشنده ملک امضا گرفتند الان بعد از 8 سال میتواند طلب ملک به مبلغ روز از ما داشته باشد؟
پاسخ: باید اجازه ولی یا دادستان اخذ میشد و امکان ابطال وجود دارد.
سوال چهار: همسرم در اوایل اختلافات ما برخی از وسایل کوچک که میشد با دست برد را وقتی خانه نبودم با خود برده است. مثل اتو و آبمیوهگیری و لپتاپ و … و الان درخواست استرداد جهیزیه داده و مدعی است که وسایل را نبرده است. تکلیف من چیست؟
پاسخ: اصل بر برائت است و مدعی یا شاکی میبایست بتواند ادعای خویش را اثبات نماید صرف ادعا مثبت مدعا نخواهد بود. بنابراین شما باید این ادعا را ثابت کنید که وی این کالاها را برده است.
سوال پنج: بنده دست کسی چک دارم. 8 ماه قبل شکایت کرد و گفت حکم جلب گرفتم ولی اقدامی نکرد. حال بعد گذشت 8 ماه آیا پرونده مختومه میشود و ایشون باید از اول شکایت کند یا با همان پرونده قبلی و حکم جلب میتواند اقدام کند؟
پاسخ: در مورد جلب زمان مشخصی را نمیتوان تعیین کرد. ضمنا در صورتی که تاریخی به طور مثال روی جلب سیار نوشته شده باشد، در صورتی که دلیل جلب، همچنان برقرار باشد، امکان آن وجود دارد که حکم جلب، تمدید شود.
دوشنبه هر هفته به پرسشهای حقوقی شهروندان پاسخ میدهیم. شما هم میتوانید سوالات خود را به دو نشانی الکترونیکی زیر یا پیامک 09202001707 ارسال کنید:
PR@7Sobh.com
mo.masjedi@gmail.com