مرور کارنامه بازیگری پریناز ایزدیار

روزنامه هفت صبح، محمد صابری| تعداد نقشآفرینیهای پریناز ایزدیار در سینما هنوز به عدد 20 نرسیده است و در عرصه سریالسازی هم او در مجموع تنها در 5 سریال در تلویزیون و شبکه نمایش خانگی ایفای نقش کرده است. ایزدیار که از ابتدای دهه 90 بهصورت حرفهای وارد این عرصه شده است، آنقدر حضور باکیفیتی در این حوزه داشته که بهرغم کمیت پایین آثارش، حالا بهعنوان یکی از بازیگران خاطرهساز در حافظه مخاطبان سینما و شبکه نمایش خانگی محسوب میشود.
آنچه در این گزارش کوتاه مورد بازخوانی قرار دادهایم مهمترین نقشهایی است که او در فیلمها و سریالها ایفا کرده و در کنار یکدیگر تصویر یک بازیگر تمام عیار را از او در حافظه ما ثبت کرده است. پریناز ایزدیار هنوز راهی طولانی پیش روی خود دارد و بنابر آنچه تا به امروز از او دیدهایم احتمالا با وسواس این مسیر را در ادامه راه خواهد پیمود. او همچنان میتواند ستاره بودن را تجربه کند.
پنج کیلومتر تا بهشت/1390
* درباره چه بود؟
در دورهای که ساخت سریالهای معناگرا بهشدت در تلویزیون باب شده بود، «پنج کیلومتر تا بهشت» یکی از آن تجربههایی بود که حسابی در زمینه برقراری ارتباط با مخاطب موفق عمل کرد و توانست تبدیل به تجربه موفقی در کارنامه سریالسازی علیرضا افخمی شود. سریال داستانی ماورایی درباره پسر جوانی است که توسط عدهای به نیت قتل، مورد سوءقصد قرار میگیرد اما به کما میرود و روحش تلاش دارد تا با نزدیکانش ارتباط بگیرد و به آنها اطلاع دهد که چه بر سرش آمده است. او در این مسیر با یک روح دیگر آشنا میشود و آن روح مسیر رفت و برگشت به دنیای آدمها را به او میآموزد.
* چه نقشی در آن داشت؟
پریناز ایزدیار بازیگر نقش همان روح راهنما در سریال است. روح دختری بهنام مینا که پیشتر از دنیا رفته و حالا تلاش دارد به امیرحسین که در کما بهسر میبرد کمک کند تا او بتواند به خواب معشوقهاش آیدا برود و او را از احوال خود باخبر کند. ایزدیار در این مجموعه که اولین تجربه بازیگری او مقابل دوربین هم محسوب میشود، نقشی متفاوت و مهم را برعهده گرفت.
* با کدام بازیگران همبازی بود؟
داریوش فرهنگ، مهدی سلوکی و شبنم مقدمی بازیگران اصلی سریال «پنج کیلومتر تا بهشت» بودند اما در میان آن، پریناز ایزدیار بیشترین نقشآفرینی مشترک را با مهدی سلوکی داشت؛ همان بازیگری که نقش امیرحسین را ایفا میکرد و حالا تبدیل به یک روح شده بود.
* اهمیتش در کارنامهاش چه بود؟
اولینها همیشه در کارنامه بازیگران حائز اهمیت هستند اما «پنج کیلومتر تا بهشت» فراتر از یک تجربه اول، توانست شهرت قابل توجهی را برای پریناز ایزدیار به همراه بیاورد.
سریال زمانه/ 1391
* درباره چه بود؟
در قیاس با سریالهای خاطرهساز و حتی جریانساز حسن فتحی، شاید تجربهای مانند «زمانه» یک تجربه خیلی معمولی بهحساب بیاید اما در فهرست مجموعههای ملودرام و خانوادگی تلویزیون، حتما میتوان آن را از آثار موفق و پرمخاطب محسوب کرد. سریالی که در سال 91 روی آنتن تلویزیون رفت و داستان آن با ماجرای ازدواج یک دخترعمو و پسرعمو بهنامهای بهزاد و بهار آغاز میشد. در این میان رازهای ناگفته درگذشت پدر بهزاد، او را در برابر عموی خود یعنی پدر بهار قرار میدهد و چالشهای میان آنها شکل میگیرد.
* چه نقشی در آن داشت؟
وقتی بهزاد در داستان «زمانه» به این شک میافتد که عمویش در جریان قتل پدرش نقش داشته است، تصمیم به استخدام یک وکیل میگیرد و پای کاراکتر ارغوان آذرنیا از همین مرحله به داستان سریال باز میشود. پریناز ایزدیار در این مجموعه بازیگر نقش ارغوان است و بهعنوان یک وکیل تلاش دارد تا واقعیتهای مربوط به گذشته دو خانواده را کشف و از حقوق موکلش دفاع کند.
* با کدام بازیگران همبازی بود؟
سریالهای حسن فتحی معمولا آثاری پربازیگر هستند. در سریال «زمانه» هم در کنار پریناز ایزدیار بازیگرانی همچون حسین محجوب، مهرانه مهینترابی، هومن برقنورد و فریبا متخصص ایفای نقش میکردند. بیشترین نقشآفرینی مشترک ایزدیار اما مربوط به حمید گودرزی میشود که در این سریال نقش بهزاد را ایفا میکرد.
* اهمیتش در کارنامهاش چه بود؟
حتما باید «زمانه» را اتفاقی مهم در کارنامه بازیگری ایزدیار دانست، نه به این دلیل که حضور ویژهای در این سریال داشته بلکه به این دلیل که این مجموعه، نقطه آغاز همکاری او با کارگردانی بهنام حسن فتحی است که هنوز هم بخش عمدهای از اعتبار کارنامه ایزدیار مربوط به همکاریهای بعدیاش با این فیلمساز میشود.
سریال شهرزاد/ 1394
* درباره چه بود؟
یک داستان عاشقانه در دل تحولاتی از تاریخ معاصر؛ این همان فرمول آشنا و محبوب حسن فتحی برای سریالسازی است. داستان سریال «شهرزاد» هم در بستر تحولات سیاسی و اجتماعی پس از کودتای 28 مرداد روایت میشود و در دل این اتفاقات شاهد دلبستگی میان شهرزاد و فرهاد بودیم. این عشق و دلدادگی البته سرانجامی غیرمنتظره پیدا میکند و با تصمیم بزرگآقا برای ازدواج شهرزاد و قباد، همهچیز دستخوش اتفاقاتی غیرمنتظره میشود. حسن فتحی با همراهی نغمه ثمینی، بهویژه در فصل اول، یکی از موفقترین تجربههای داستانگویی خود را به ثبت رساند.
* چه نقشی در آن داشت؟
وقتی بزرگآقا تصمیم به ازدواج دامادش قباد با شهرزاد میگیرد و دستور آن را صادر میکند، خبر ندارد این ازدواج و حواشی آن چه تأثیر مخربی بر دخترش شیرین خواهد گذاشت. پریناز ایزدیار در روایت «شهرزاد» ایفای نقش شیرین را برعهده داشت که یکی از کاراکترهای تأثیرگذار و پرچالش در روایت سریال هم بهحساب میآمد.
* با کدام بازیگران همبازی بود؟
مگر میشود خاطره سریال «شهرزاد» را در حافظه مرور کرد و بیخیال ترکیب درخشان بازیگران این مجموعه شد؛ از نقشآفرینی بینظیر علی نصیریان در نقش بزرگآقا گرفته تا شهاب حسینی و ترانه علیدوستی و مصطفی زمانی. حتی بازیگران نقشهای فرعی این سریال هم حضوری قابل توجه در این مجموعه داشتند. پریناز ایزدیار اما بیشترین نقشآفرینی مشترک را با علی نصیریان و شهاب حسینی در این سریال تجربه کرد.
* اهمیتش در کارنامهاش چه بود؟
حتما که باید نقش «شیرین» را یکی از نقاط اوج در کارنامه حرفهای پریناز ایزدیار تا به اینجا بهحساب آورد. نقشی که جایگاه او را در حافظه سریالبازهای حرفهای تثبیت کرد و البته تبدیل به سکوی پرتابی برای او هم شد تا بعدها بیشتر مورد توجه کارگردانها هم قرار بگیرد.
فیلم ابد و یک روز/ 1394
* درباره چه بود؟
در لابهلای اتفاقات جشنواره فجر سال 94 آنقدر خبرهای رسمی و غیررسمی درباره فیلمی که میتوانست تبدیل به پدیده آن سال شود به گوش میرسید که بسیاری منتظر رونمایی از آن بودند. «ابد و یک روز» همان فیلمي بود که فیلمساز جوانی بهنام سعید روستایی آن را کارگردانی کرده بود اما طیفی از بازیگران مطرح سینمای ایران در آن ایفای نقش کرده بودند. فیلم با داستانی مرتبط با یک خانواده حاشیهنشین، فراتر از انتظارها ظاهر شد و توانست بخش عمدهای از جوایز آن سال جشنواره فیلم فجر را هم بهنام خود ثبت کند.
* چه نقشی در آن داشت؟
در میان شخصیتهای متعدد فیلم «ابد و یک روز» که همگی عضوی از یک خانواده بودند، میتوان سمیه را کاراکتر اصلی و نقش اول فیلم بهحساب آورد. پریناز ایزدیار درست در روزهایی که به دلیل بازی در نقش دختر بزرگآقا در سریال «شهرزاد» برای بسیاری شناخته شده بود، در نقش سمیه ظاهر شد تا نقشی کاملا متفاوت از طبقه اجتماعی متفاوتی را ایفا کرده باشد.
* با کدام بازیگران همبازی بود؟
بازیگران اصلی فیلم سینمایی «ابد و یک روز» نوید محمدزاده و پیمان معادی بودند که هر دو نقش برادران سمیه را ایفا میکردند. شبنم مقدمی، ریما رامینفر و مهدی قربانی دیگر بازیگران این فیلم سینمایی بودند که باید اعتراف کرد نقشآفرینی کمنقص همه آنها تأثیر بسیار زیادی در موفقیت نهایی فیلم داشت.
* اهمیتش در کارنامهاش چه بود؟
پریناز ایزدیار با حضور در «ابد و یک روز» وجه دیگری از تواناییهای خود در بازیگری را به رخ کشید و توانست سیمرغ بلورین جشنواره فیلم فجر را هم شکار کند. او برای همین نقشآفرینی از جشن حافظ و جشن منتقدان هم جایزه بهترین بازیگری را کسب کرد.
فیلم ویلاییها/ 1395
* درباره چه بود؟
در میان روایتهای متعدد مردانه از سالهای جنگ و دفاع مقدس، فیلم سینمایی «ویلاییها» از اساس طعم و مزهای متفاوت داشت. فیلمی به کارگردانی یک فیلمساز زن که تلاش داشت قهرمانانی متفاوت از آنچه تا پیش از این در سینمای جنگ دیده بودیم را به تصویر درآورد. داستان فیلم درباره منطقهای ویلایی در پشت جبهه بود که همسران رزمندگان و فرماندهان حاضر در خط مقدم، در آن مستقر بودند. فیلم روایتی از چشمانتظاریها و زخمهایی بود که این زنان در سالهای جنگ تحمل کرده بودند.
* چه نقشی در آن داشت؟
خانم خیری یکی از کاراکترهای اصلی روایت «ویلاییها» است که پریناز ایزدیار ایفای نقش آن را برعهده دارد. او همسر یکی از فرماندهان ارشد است که تلاش دارد در میان زنان ساکن در منطقه ویلایی، از دیگران مراقبت کند. ایزدیار در این فیلم که به لحاظ سنی نسلی، فاصلهای معنادار با خودش دارد، بسیار موفق ظاهر شد و خوش درخشید.
* با کدام بازیگران همبازی بود؟
ثریا قاسمی یکی از متفاوتترین نقشآفرینیهای خود را در فیلم «ویلاییها» بهثبت رساند اما این فیلم منیر قیدی را باید از فیلمهای پربازیگر سینمای دفاع مقدس در سالهای اخیر بهحساب آورد. در کنار پریناز ایزدیار، طناز طباطبایی و آناهیتا افشار از دیگر بازیگرانی بودند که در این فیلم خوش درخشیدند و در میان بازیگران مرد هم علی شادمان و صابر ابر در این فیلم ایفای نقش میکردند.
* اهمیتش در کارنامهاش چه بود؟
پریناز ایزدیار برای این فیلم توانست دومین تندیس حافظ بهترین بازیگری را به ویترین افتخارات خود اضافه کند اما سوای از این توفیق، حضور در «ویلاییها» را میتوان از منظر تنوع ژانری آثار ثبتشده در کارنامه ایزدیار، حائز اهمیت دانست.
فیلم تابستان داغ/ 1395
* درباره چه بود؟
«تابستان داغ» از نظر سوژه فیلم غیرمنتظرهای در ویترین جشنواره فجر آن سال بود اما در اجرا و بهخصوص پایانبندی، نتوانست رضایت مخاطبان و منتقدان را کسب کند و شاید به همین دلیل زمانیکه در فهرست نامزدهای نهایی آن دوره رکورددار بیشترین نامزدی شد، برخی به آن خرده گرفتند و نظر داوران را به چالش کشیدند. این فیلم که اولین تجربه فیلمسازی ابراهیم ایرجزاد به حساب میآمد داستان زندگی نسرین است که تلاش دارد در فرآیند طلاق از همسرش، حضانت دخترش را از آن خود کند اما اتفاقی غیرمنتظره و ناگوار همه چیز را بههم میریزد.
* چه نقشی در آن داشت؟
پریناز ایزدیار در این فیلم سینمایی ایفاگر نقش اصلی یعنی نسرین بود. پرستاری که در زندگی شخصیاش دچار یک چالش جدی با همسرش شده اما در مواجهه با اتفاق تلخی که تجربه میکنند، شرایط برای همه آنها تغییر میکند. پریناز ایزدیار در این فیلم بهخوبی توانست نقش مادری را ایفا کند که فرزندش در معرض یک اتهام بسیار بزرگ قرار گرفته است.
* با کدام بازیگران همبازی بود؟
صابر در فیلم «تابستان داغ» ایفای نقش همسر نسرین را برعهده دارد. مینا ساداتی و علی مصفا هم دو بازیگر دیگر این فیلم بودند که فرزندشان بهصورت اتفاقی در خانه نسرین جان خود را از دست میدهد. مواجهه این دو زوج در فرازهای مختلف فیلم، لحظههای تأثیرگذاری را خلق کرده است.
* اهمیتش در کارنامهاش چه بود؟
«تابستان داغ» بار دیگر نام پریناز ایزدیار را در میان نامزدهای دریافت سیمرغ بلورین جشنواره فیلم فجر ثبت کرد اما جایزه اصلی برای این فیلم را او از جشنواره داکا شکار کرد. جشنوارهای که جایزه بهترین بازیگر زن خود را به این بازیگر اعطا کرد.
فیلم متری شیشونیم/ 1397
* درباره چه بود؟
بعد از فیلم سینمایی «ابد و یک روز» و توفیقات سریالیای که کسب کرد، طبیعی بود که همه در انتظار فیلم دوم سعید روستایی باشند. «متری شیش و نیم» همان فیلمی بود که انتظارش را داشتیم و سعید روستایی بهخوبی توانست ثابت کند که موفقیتهای فیلم اولش اصلا از سر اتفاق نبوده است. فیلم دوم روستایی بازهم حال و هوایی معطوف به طبقه آسیبپذیر جامعه داشت اما قصه خود را در بستری از یک ماجرای پلیسی روایت میکرد. ماجرايی پلیسی که تلاش دارد یکی از مهمترین سرشاخههای توزیع مواد مخدر در کشور را به دام بیندازد.
* چه نقشی در آن داشت؟
پریناز ایزدیار در فیلم «متری شیش و نیم» نقشی بسیار کوتاه دارد اما کیفیت حضور او در داستان و البته نقش مهمش در باز شدن یکی از گرههای اصلی پرونده، اهمیت نقش او را دوچندان کرده است. کاراکتر الهام در واقع دوستدختر سابق همان خلافکار اصلی است که پلیس در تعقیب اوست و به همین دلیل پای او هم به مسیر تحقیقات پلیس باز میشود.
* با کدام بازیگران همبازی بود؟
مانند فیلم قبلی سعید روستایی اینبار هم دو نقش اصلی فیلم به پیمان معادی و نوید محمدزاده واگذار شده بود. اینبار البته این دو برادر نیستند و یکی در قامت پلیس، بهدنبال شکار دیگری در قامت سرشاخه اصلی توزیع مواد مخدر در کشور است. یکی از سکانسهای درخشان نقشآفرینی ایزدیار در این فیلم مربوط به سکانس مشترک او و پیمان معادی در مرحله بازجویی است.
* اهمیتش در کارنامهاش چه بود؟
هر چند ایزدیار برای این فیلم هم نامزد دریافت تندیس حافظ برای بهترین بازیگری نقش مکمل شد اما این فیلم آورده ویژهای در کارنامه حرفهای ایزدیار به همراه نداشت.
فیلم سرخپوست/ 1397
* درباره چه بود؟
هنوز هم میتوان آن را یکی از متفاوتترین فیلمهای سینمای ایران در دهه 90 لقب داد. فیلمی که نیما جاویدی بعد از فیلم «ملبورن» آن را کارگردانی کرد و برخلاف انتظارات، هیچ ارتباطی از نظر فضاسازی و داستان با فیلم اول او نداشت. جاویدی در «سرخپوست» بهمعنای واقعی کلمه قصهگویی کرده است و همین ویژگی هم فیلم او را به اثری تحسینبرانگیز از نگاه مخاطبان و البته منتقدان سینمایی تبدیل کرد. داستان فیلم مربوط به زندانی است که برای تخریب در حال تخلیه است و حالا یکی از زندانیان سرآمد آن مفقود شده است.
* چه نقشی در آن داشت؟
سوسن کریمی کاراکتری است که درست در ساعت تخلیه زندان از زندانیان وارد داستان میشود تا شاید بتواند حکم زندانی فراری را دستخوش تغییر کند. او در مقام یک مددجو وارد زندان میشود و سرگرد جاهد در مواجهه با او دلبستهاش میشود. هر چند او همچنان وظیفه را بر احساسش ترجیح میدهد. ایزدیار در این فیلم ایفای نقش سوسن را برعهده دارد.
* با کدام بازیگران همبازی بود؟
نمیتوان از «سرخپوست» نوشت و اشارهای به حضور غیرمنتظره و البته تحسینبرانگیز نوید محمدزاده در این فیلم نداشت. محمدزاده که نقش سرگرد جاهد بهعنوان رئیس زندان را در فیلم ایفا میکند، تصویری کاملا متفاوت از کلیشهای که پیشتر از او در سینما دیده بودیم، خلق میکند. سکانسهای مشترک محمدزاده با ایزدیار از فصلهای جذاب و تماشایی فیلم است.
* اهمیتش در کارنامهاش چه بود؟
جشن حافظ بازهم برای این نقشآفرینی پریناز ایزدیار را تحسین کرد و تندیس بازیگری خود را باردیگر به این بازیگر اعطا کرد. البته فارغ از جوایز سینمایی باید اذعان کرد که «سرخپوست» به لحاظ استانداردهای بازیگری، جایگاه مهمی در کارنامه ایزدیار دارد.
سریال جیران/ 1401
* درباره چه بود؟
ایدهای که حسن فتحی برای سریال تازهاش داشته چیزی شبیه دیگر آثار شاخص کارنامهاش بوده است؛ روایتی عاشقانه در دل یک تحول تاریخی که در بستر آن، حوادث پیرامونی، بدون در نظر گرفتن خواست و صلاح آدمها بر روی سرنوشت آنها تأثیر میگذارد. «جیران» هم بهظاهر روایتی تاریخی از دوران سلطنت ناصرالدینشاه قاجار است اما داستان محوری آن درباره عشق میان آدمهاست، آدمهایی که هریک شايد سهمی از تاریخ نداشته باشند اما از تحولات تاریخی آسیب میبینند. سریال فتحی در آستانه توزیع قسمت چهلوچهارم قرار دارد و این یک رکورد در سریالسازی خانگی بهحساب میآید.
* چه نقشی در آن داشت؟
پریناز ایزدیار بعد از تجربه موفق «شهرزاد» در همکاری با حسن فتحی، در سریال «جیران» اعتماد این کارگردان را برای ایفای نقش اصلی بهطور کامل بهدست آورد. خدیجه تجریشی نام کاراکتری است که ایزدیار در این سریال ایفاگر آن است و بعدها شخص ناصرالدینشاه نام جیران را برای او انتخاب میکند. جیران معشوقی است که بابت تن دادن به عشق، هزینههای سنگینی را متحمل میشود.
* با کدام بازیگران همبازی بود؟
یکی از برگبرندههای سریال «جیران» ترکیب بازیگران آن است. اصلیترین بازیگر نقش مقابل پریناز ایزدیار در این سریال بهرام رادان است که ایفای نقش ناصرالدینشاه را برعهده دارد. در بخشهایی از سریال هم رویارویی او با بازیگران دیگری همچون مریلا زارعی در نقش مهدعلیا و یا مهدی پاکدل در نقش قراول خاصه، لحظههای جذابی را خلق کرده است.
* اهمیتش در کارنامهاش چه بود؟
حتما این از آن تجربههایی است که تا سالها در حافظه مخاطبان ماندگار خواهد شد. اصلا دور از انتظار نیست که ایزدیار تا سالها برای مخاطبان عام بهنام جیران شناخته شود و از این منظر میتوان این سریال را اتفاقی مهم در کارنامه حرفهای او قلمداد کرد.
فیلم ملاقات خصوصی/ 1400
* درباره چه بود؟
بهعنوان اولین تجربه کارگردانی، قطعا باید به امید شمس برای ساخت فیلم «ملاقات خصوصی» نمره قبولی داد. فیلمی که در جشنواره گذشته فیلم فجر بهشدت مورد توجه مخاطبان و البته منتقدان قرار گرفت و تا یک روز مانده به برگزاری آیین اختتامیه و تصمیمگیری ناگهانی دبیر جشنواره برای حذف سیمرغ بلورین بهترین فیلم از نگاه تماشاگران جشنواره، صدرنشین آرای مردمی بود و میتوان گفت بیشترین شانس را برای شکار این سیمرغ داشت. حذف این سیمرغ از ترکیب جوایز نهایی اما منجر به کنارهگیری کامل فیلم از داوری بخشهای دیگر با تصمیم تهیهکننده شد. «ملاقات خصوصی» داستانی درگیرکننده درباره یک عشق نامتعارف دارد که به دلیل موقعیت خاص کاراکترهایش پایانی تلخ پیدا میکند.
* چه نقشی در آن داشت؟
پریناز ایزدیار در این فیلم در کنار هوتن شکیبا، ایفاگر دو نقش اصلی هستند. پروانه شمس نام کاراکتری است که ایزدیار ایفای نقش آن را برعهده دارد. او یک دختر جوان در حاشیه شهر است که با خانوادهای درگیر با آسیبهای حاشیهنشینی، روزگار میگذراند و شغلش هم کسب درآمد از طریق پرورش گیاهان دارویی است. ارتباط ناگهانی او با فرهاد منجر به دلبستگی میان آنها میشود.
* با کدام بازیگران همبازی بود؟
هوتن شکیبا یکی از بهترینهای سینمای ایران در سالهای اخیر بوده که اتفاقا تا پیش از همین فیلم «ملاقات خصوصی» هم دو فیلم تحسینشده «ابلق» و «تیتی» را در ترکیب اکران امسال داشت و حالا سومین فیلمش در سال 1401 روانه پرده سینماها شده است. ایزدیار در کنار شکیبا، با بازیگران دیگری همچون ریما رامینفر و رویا تیموریان هم در این فیلم همبازی است.
* اهمیتش در کارنامهاش چه بود؟
هرچند نقشآفرینی پریناز ایزدیار در فیلم «ملاقات خصوصی» در فرازهایی یادآور فیلمهای دیگر اوست اما حضورش در نقش اصلی این فیلم حتما از اتفاقات ماندگار در کارنامه او محسوب میشود.