کاربر گرامی

برای استفاده از محتوای اختصاصی و ویدئو ها باید در وب سایت هفت صبح ثبت نام نمایید

با ثبت نام و خرید اشتراک به نسخه PDF روزنامه، مطالب و ویدئو‌های اختصاصی و تمامی امکانات دسترسی خواهید داشت.

کدخبر: ۳۵۳۰۹۹
تاریخ خبر:

صف‌آرایی رسانه‌ای درآستانه یک دادگاه جنجالی

روزنامه هفت صبح | از بازداشت محمد الف ۳۳ ماه می‌گذرد؛ کسی که اگر اسمش را در جریان پرونده بازداشتی‌های معروف به «فساد اقتصادی» نشنیده باشید، حتما اسمش حین شنیدن از حاشیه‌های سریال شهرزاد به گوشتان خورده است، البته ممکن است معلم یا فرهنگی بازنشسته باشید و موقع پیگیری خبرهای مربوط به اختلاس در صندوق پس‌انداز فرهنگیان و بانک سرمایه با این اسم برخورد کرده باشید.

بنابراین احتمالا در جریان تفاوت‌های پرونده او و گره خوردن اسمش با سلبریتی‌هایی مثل بازیگران سریال شهرزاد هستید، پس این را هم بدانید که در آستانه برگزار شدن دور تازه دادگاه او و بقیه متهمان پرونده بانک سرمایه، یک صف‌آرایی رسانه‌ای تازه راه افتاده است. از طرفی عده‌ای از هنرمندها و البته وکیل متهم سعی می‌کنند در گفت‌وگو با رسانه‌ها فضای مثبتی برای او ایجاد کنند و از طرفی عده‌ای دیگر از جمله رسانه‌های اصولگرا می‌خواهند به افکار عمومی یادآوری کنند که او دقیقا با چه اتهاماتی روبه‌روست. البته این وسط یک‌سری اتهامات جدید هم رو کرده و ادعا می‌کنند که اینها ابعاد تازه پرونده است.

*** ادعای زوایای پنهان
تا قبل از دیروز، اتهام محمد الف به صورت خلاصه این بود که در همکاری با یک شبکه بزرگ که از چهره‌های شناخته‌شده آن سیدهادی رضوی (داماد محمد شریعتمداری)، حسین هدایتی ، احسان دلاویز و… بوده‌اند، اقدام به گرفتن وام‌های کلان (۳۰ تا ۶۰ میلیاردتومانی) از بانک سرمایه می‌کردند؛ بانکی که صندوق ذخیره فرهنگیان و طبیعتا معلم‌های بازنشسته، یکی از سرمایه‌گذاران اصلی آن است، این وام‌ها بدون طی کردن مراحل قانونی، گذاشتن ضمانت معتبر و پشتوانه اعتباری مناسب گرفته می‌شدند و از آن‌طرف هم خبری از بازپرداخت وام‌ها نمی‌شده.

در واقع با دست بردن در ارزش واقعی املاک به عنوان وثیقه از وام های کلان تری برخوردار می شدند. او و دوستانش متهم شدند که در همین حین، مقدار خیلی زیادی هم رشوه داده‌ و مقداری هم پولشویی کرده‌اند. یک‌سری اتهامات کوچک (نسبت به کل ارزش پرونده) هم به او وارد شد مثل اینکه چند میلیارد تومان از این پول‌های کثیف را وارد سینما کرده است. یکی دیگر از نکات جالب پرونده او و دوستانش اتهام تشکیل شرکت‌های صوری با مدارک هویتی کارتن‌خواب‌ها بود که سروصدای زیادی راه انداخت. از آنجا که او ازتهیه‌کننده‌های پروژه‌های سینمایی زیادی از جمله سریال شهرزاد بوده، پای چهره‌های سینمایی و دستمزدهای میلیاردی آنها هم به ماجرا باز شد.

از این خلاصه پرونده که بگذریم، به گزارش دیروز بعضی از سایت‌ها از جمله مشرق‌نیوز می‌رسیم که خبر از انتساب یک‌سری اتهامات جدید به متهم داده‌اند. مشرق‌نیوز تحت عنوان زوایای جدید از پرونده او نوشته: «با تکمیل تحقیقات پرونده محمد الف و نحوه دریافت تسهیلات ده‌ها میلیاردتومانی از بانک سرمایه، به نظر می‌رسد موضوع خروج صدها هزار دلار ارز از کشور در سال‌های گذشته یکی از زوایای پنهان این پرونده باشد.

آنچه در جریان رسیدگی ضابطان و دستگاه قضایی به این پرونده، آشکار شده و پیش از آن، سرنخی از این موضوع افشا نگردیده بود، مربوط به خروج مبالغ قابل‌توجهی ارز از کشور، پیش از دستگیری این شبکه به‌ویژه محمد الف است؛ موضوعی که می‌تواند از دلایل صدور کیفرخواستی با عنوان اخلال عمده در نظام اقتصادی (پولی و ارزی) کشور توسط مقام قضایی باشد.»

*** استخدام خارجی‌ها
مشرق‌نیوز ادعا کرده که بررسی‌ها نشان می‌دهند شبکه مرتبط با این تهیه کننده ، با ایجاد یک فرآیند چندلایه و پیچیده، در نهایت بخش قابل‌توجهی از تسهیلات دریافتی از مجموعه‌هایی چون بانک سرمایه را از طریق تعدادی صرافی مورد اعتماد، به خارج از کشور منتقل می‌کردند که عمده این تخلف در سال‌های پیش از دستگیری متهم و تیم همکار او در بانک سرمایه رخ داده است.

طبق این رصد که به کمک شبکه بانکی کشور صورت گرفته، ۵ صرافی با دریافت مبالغ صدها میلیون‌تومانی در ایامی که قیمت دلار، حدودا ۱۰ درصد رقم فعلی آن بوده، اقدام به انتقال ارز به خارج از کشور جهت استفاده متهم و برخی اعضای اصلی این شبکه کرده‌اند که برخی از این صرافی‌ها، علاوه‌بر تبدیل تسهیلات بانک سرمایه به ارز، در چرخش پول‌ها میان شرکت‌های این شبکه نیز نقش ویژه‌ای ایفا می‌کردند.

ویژگی مهم دیگر این شبکه صرافی، کمک به خارج کردن تسهیلاتی بوده که شرکت‌های موسوم به کارتن‌خواب، از بانک سرمایه دریافت می‌کردند که در این برنامه، برخی اعضای متواری شبکه مذکور نقش ویژه‌ای داشته و سود کلانی را از این بابت به جیب زده‌اند. طبق بررسی‌ها، تیم محمد الف با استخدام تعدادی از اتباع خارجی و حتی اروپایی و استفاده از شرکت‌های تاسیس‌شده توسط این افراد، اقدام به انتقال ارزهای مذکور به این حساب‌ها کرده که بعضا تبدیل به فعالیت‌های اقتصادی در خارج از کشور یا سرمایه‌گذاری در امور مختلف شده که با احتساب رشد نزدیک به ۱۰ برابری قیمت ارز، سود چشمگیر اما نامشروعی را برایشان رقم زده است.

*** پای یک زن در میان است؟
معلوم نیست مشرق‌نیوز برای جذاب‌تر شدن پرونده موضوع نقش‌آفرینی یک زن را وسط کشیده یا واقعا باید منتظر ظاهر شدن یک زن در مراحل بررسی متهم و شرکا باشیم. این سایت نوشته: تعدادی از شرکت‌های فعال در این چرخه از جمله کمپانی «م» و دلال‌های آسیایی و اروپایی فعال در این چرخه، هم‌اکنون تحت نظارت و رصد ضابطان قضایی قرار داشته و مقدمات برخورد لازم با آنها فراهم شده است.

هرچند که برخی از آنها همچون یک زن ایرانی ساکن خارج از کشور، تلاش بسیاری برای پاک کردن نام و ردپای خود از این چرخه انتقال ارز داشته‌اند که خوشبختانه بی‌اثر مانده است. طبیعتا با ادامه رسیدگی به این پرونده توسط دستگاه قضایی که خوشبختانه مسیر جدید مدیران ارشد آن، راه را برای رسیدگی به پرونده‌های مهم اقتصادی و فساد باز کرده، مشخص خواهد شد این شبکه تا چه حد در برخی بخش‌های بانکی کشور ریشه دوانده بود.

*** غلو می‌کنند
به نظر می‌رسد در مقابل این اتهامات، طیف دیگری ایستاده‌اند که می‌خواهند جرم متهم را کوچکتر از آنچه مخالفان می‌گویند نشان دهند. طبیعتا وکیل او در همین گروه قرار دارد. او که در چند ماه گذشته بارها در حمایت از موکلش با انواع و اقسام رسانه‌ها گفت‌وگو کرده، اتهامات جدید علیه محمد الف را بزرگ‌نمایی و غرض‌وزری شخصی می‌داند و می‌گوید: «حفظ حرمت افراد مثل حفظ حرمت خون است و با این‌‌همه دست‌‌اندرکاران پرونده غلو زیاد کرده‌اند. وقتی با اقرار یک متهم، یک متهم دیگر را پای چوبه دار می‌‌برند، نمی‌شود حرف زد. با آنکه طبق نظر مقام معظم رهبری در خطبه عید فطر سال ۸۸ «اقرار هر کسی فقط علیه خودش حجت شرعی است»، این رفتارها را که آدم می‌‌بیند دلش می‌گیرد.»

او با اشاره به مراحل این پرونده می‌‌گوید: «من سلسله‌مراتب را برای رسیدن صدایم به رئیس قوه قضائیه طی کردم، اما چون یک ‌سال است که ایشان صدای مرا نشنیده است مجبورم از طریق رسانه حرفم را بزنم. به اعتقاد من عدالت قضایی همان اجرای قانون است، اما در پرونده محمد الف شاهد اعمال نظرات شخصی هستیم.»

از آن‌طرف بعضی از سلبریتی‌ها هم با روش‌های مختلف حمایتشان از محمد الف را اعلام کرده‌اند، عده‌ای از آنها که همان حدود سه سال پیش نامه نوشتند و اعلام کردند که بی‌گناه است و باید پرونده‌اش با دقت بیشتری بررسی شود، اخیرا هم عده دیگری از آنها در نامه‌ای به رئیس قوه قضائیه از در زندان ماندن محمد الف، آن هم با وجود خطر کرونا ابراز نگرانی کردند و نوشتند: « ۶۲ ماه از بازداشت بی‌سرانجام یکی از فعالترین و مؤثرترین چهره‌های فرهنگ و هنر کشور در سالیان اخیر، آقای …، می‌گذرد.

جنجال و حاشیه‌سازی‌های زرد رسانه‌ای در حذف یک چهره خلاق و موفق، نه‌تنها موجب شگفتی شد، بلکه مانع از ورود و اظهارنظر اهالی سینما به موضوع بود. با شیوع فراگیر ویروس کرونا و بحران دامنگیر، نمی‌توانیم دل‌نگرانی خویش نسبت به سرنوشت و سلامتی این چهره خلاق را پنهان کنیم.» پای این نامه اسامی برجسته‌ای به چشم می‌خورد از جمله نرگس آبیار، کیانوش عیاری، احمد مهرانفر و… البته بعضی‌ها مثل محمدحسین مهدویان امضای این نامه را تکذیب کردند.

کدخبر: ۳۵۳۰۹۹
تاریخ خبر:
ارسال نظر