
برخلاف روز شنبه که قیمت دلار دو کانال بالا رفت، روز یکشنبه بازار شاهد ریزش قیمتها بود.
اگرچه کاهش قیمت دلار در بازار اندک و در حد ۳۳۰ تومان بود، اما همین رقم باعث شد که دلار یک کانال عقب برود و از کانال ۳۶ هزار تومان به کانال ۳۵ هزار تومان سقوط کند. گزارشها حاکی از آن است که دلار در آخرین معاملات بازار ۳۵ هزار و ۹۲۰ تومان قیمت پیدا کرد و این در حالی است که در روز شنبه ۳۶ هزار و ۲۵۰ تومان به فروش رفت.
با وجود کاهش قیمت دلار در روز شنبه، اما روند قیمتها نشان میدهد که در دو روز اول هفتهجاری هر دلار آمریکا یک هزار و ۷۰ تومان بالا رفته است. از ابتدای آبانماه نیز بالغ بر سه هزار و ۱۴۰ تومان گران شده است.
به عقیده بسیاری از کارشناسان ارزی، عواملی چون سیگنالهای منفی از سوی طرفهای مقابل مذاکرات هستهای برجام، انتظارات تورمی ناشی از نااطمینانیهای موجود در فضای بازار و تبدیل سپردههای بلندمدت به سپردههای جاری را میتوان به عنوان محرکهای افزایش قیمت دلار دانست.
در حال حاضر این سوال مطرح است که آیا میشود جلوی گرانی قیمت دلار را گرفت؟ برخی کارشناسان در این خصوص به راهکاری همچون ترمز بر روی نرخ بهره بینبانکی و نرخ سود بانکی اشاره میکنند. به باور آنها، بانک مرکزی دست از سختگیری در این خصوص باید بردارد و برای افزایش نرخ بهره بین بانکی و نرخ سودهای بانکی تصمیم بگیرد. این یک تصمیم کوتاهمدت برای بازار ارز است.
البته تحلیلگران اقتصادی اعتقاد دارند در صورتی که فضای سیاست خارجی تغییر نکند، نمیتوان برای بلندمدت نگاه مثبتی به بازار ارز داشت.
از سوی دیگر، برخی از کارشناسان اقتصادی عنوان میکنند: حرکت به سمت یکسانسازی نرخ ارز و کاهش فاصله میان ارز نیمایی و ارز بازار آزاد و بهبود شاخصهای کلان مانند تورم، مهمترین سیاستهایی هستند که در راستای ثبات در بازار ارز میتوانند در کوتاهمدت در دستور کار قرار گیرند.
عباس آرگون، عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی تهران تاکید دارد: باقی ماندن ثبات و امنیت چه در جامعه و چه در اقتصاد، اصلیترین موضوعی هستند که باید به عنوان اولویت جذب سرمایهگذاری در دستور کار قرار گیرند. اینکه ما در شرایطی قرار بگیریم که هیچکس تصمیمات بلندمدت نگیرد و هرگونه حرکت جدید را به آینده موکول کند، قطعا به نفع اقتصاد ما نخواهد بود.