اپیزودهای جدید سریال توقیف به‌خاطر حجاب

اجتماعی
اپیزودهای جدید سریال توقیف به‌خاطر حجاب

روزنامه هفت صبح، نگین باقری| سریال دنباله‌دار تعطیلی کسب و کارها به دلیل کشف حجاب پنجشنبه هفته پیش به اپلیکیشن «طاقچه» رسید و درنهایت روز گذشته به تهدید بیمه «از کی» و سریال «نیسان آبی» ختم شد. در این میان دستور توقیف یک رویداد سینمایی هم از وزارت فرهنگ آمد و چندین واحد اقتصادی کوچک دیگر هم موقتا بسته شدند ولی اهمیت و ابعاد درگیری هیچ کدام از آنها به اندازه تعطیلی فضاهای استارتاپی نبود.

ماجرای این گروه‌ها از چه زمان و کدام پلتفرمی شروع شد؟ دقیقش را بخواهید از دی ماه. اول خبر پلمب یک داروخانه در تهرانپارس آمد، سپس ماجرا به پلمب پاساژ اوپال و بعد کافه‌ها و رستوران‌ها رسید و در نهایت اواخر دی ماه آینه‌های آسانسور دیجی‌کالا برای آن دردسرساز شد و سریال پلمب استارتاپ‌ها را کلید زد.

حوالی آخر دی ماه تعدادی از کارمندان دیجی‌کالا عکس‌هایی از آسانسور این شرکت منتشر کردند که نشان می‌داد دیجی‌کالا روی آینه آسانسورهای خود استیکرهایی با محتوای شجاعت زنان چسبانده. به یاد بیاورید که داریم درباره سال 1401 و اتفاق‌های حول آن حرف می‌زنیم . حالا مورد دیجی‌کالا در آن روزهای دی ماه این بود که این زنان عکس‌های خود را بدون روسری یا با کلاه منتشر کردند و در توئیتر گذاشتند.

بیسیمچی مدیا که یک کانال رادیکال اصولگرا محسوب می‌شود و تسلط فوق‌العاده‌ای روی ترندهای روی توئیتر دارد آن عکس‌ها را بازنشر کرد. آن هم با این کپشن که «لطفا یک نفر پیگیر این شرکت‌ها باشد». بعد از آن کانال صابرین نیوز آن را بازنشر داد و موضوع به خبرگزاری‌ها رسید. از جمله خبرگزاری سازمان تبلیغات اسلامی، یعنی خبرگزاری مهر. خبرنگار مهر که البته برخلاف سنت همیشگی این خبرگزاری اسم خود را پای مطلب ننوشته بود، با چنین تیتری محتوای خود را شروع می‌کرد:

«ترویج مشهود فساد و عمل حرام در پلتفرم معروف فروش آنلاین» در نهایت معاون حقوقی دیجی‌کالا به دادستانی تهران رفت و توضیحاتی داد. ماجرا آن دفعه با این اظهارات معاون حقوقی به پایان رسید که «مکان کشف حجاب دیجی‌کالا نبوده و تصاویر را هم کارمندان منتشر نکرده‌اند و کار افرادی بوده که قصد سوءاستفاده داشتند.»

این را گوشه ذهنتان داشته باشید که هم زمان و یا بعد از این داستان دیجی‌کالا، پلمب یک پل عابر پیاده در سی ام خرداد ماه و سپس پلمب سینما ماندانای 62 ساله هم در تیر ماه توجه‌ها را به خود جلب کرد. سینما ماندانا که به خاطر حجاب تماشاگران و یکی از بازیگران پلمب شده بود 8 کارگر داشت که همانجا اقامت داشتند و این ماجرا زندگی آنها را هم با دردسرهایی روبه‌رو کرد. همچنین پلمب‌ها منطقه توریستی سوادکوه، یک لنج باری گردشی، سرای عامری‌ها در کاشان، شیرینی فرانسه و ده‌ها کافه دیگر در شهرهای مختلف را درنوردید تا دفعه بعد دوباره پای دیجی‌کالا باز شد.

دیجی‌کالا؛ برداشت دوم
دوباره دیجی‌کالا و دوباره همان کانال بیسیمچی. این بار عکس را از لینکدین یکی از کارمندان بخش بازرگانی این شرکت برداشته بودند و عمق تصویر آن آنقدر زیاد بود که ماجرا دیگر با توضیح معاون و رئیس کار حل نشد. برای دیجی‌کالا شنبه هفته قبل پرونده قضایی تشکیل و به فاصله یک روز، ساختمان اداری این شرکت از سمت فراجا پلمب شد.

فروشگاه به کار خودش ادامه می‌داد اما ساختمان شعبه گاندی با یک برچسب زرد که تا قبل از این به همین دلیل فقط به در کافه‌ها می‌زدند بسته ماند. ماجرا حتی تا وزارت خارجه آمریکا هم پیش رفت و باعث شد تا دیجی‌کالا ایمیل و پیامکی به کارمندان خود ارسال کند که در آن درخواست کرده بود با ملاحظات بیشتری از این به بعد در محل کار حاضر شوند. اما با این کارها هنوز هم دفتر اداری آنها بازگشایی نشده.

حمله به طاقچه، درست همان لحظه‌ای که انتظارش نمی‌رفت
روز سه‌شنبه هفته قبل تنش‌ها به طاقچه رسید. احتمالا در فضای استارتاپی طاقچه (اپلیکیشن مربوط به کتاب) دورترین جایی بود که می‌شد حدس زد این ماجرا به شرکت آنها هم برسد. هم سرمایه‌گذار آن دارای ریشه‌های محکم و با نفوذی در کشوراست و هم مدیرعامل آن روحیات اصولگرایانه دارد.

عکس کارمندان طاقچه را کاربری به نام کیانوش اولین بار در توئیتر گذاشت و صفحات توئیتر انقلابی و بیسیمچی هم آن را بازنشر کردند. کانال قرارگاه سایبری عمار با انتشار تصویری از پرسنل پلتفرم طاقچه به تمسخر نوشت: «گویا فروش اینا هم کم شده، میخوان با خبر پلمب اسمشون رو بندازن سر زبان‌ها!» حتی کاربرانی از طیف مقابل این کانال تلگرامی هم با بررسی ریشه‌های مالی و مدیریتی طاقچه تحلیل‌های توطئه محور داشتند که آنها برای معروف کردن خودشان این سر و صدا را راه انداخته‌اند. نتیجه چه شد؟

با چرخیدن این عکس قطع همکاری‌ها جرقه خورد و ناشران «به‌نشر (انتشارات آستان قدس)، خط‌مقدم، شهید کاظمی، راه‌یار و شهید هادی»که همگی انتشارات مذهبی هستند اعلام کردند که از ادامه فروش کتاب‌هایشان در این پلتفرم امتناع می‌کنند. همزمان با این خبر هم خبرگزاری‌ها اعلام کردند که برای طاقچه پرونده قضایی تشکیل شده است.

ماجرا تا پنجشنبه هفته قبل به اینجا رسید که مؤسسات انتشاراتی دیگر مثل خانواده سازمان تبلیغات اسلامی یعنی «سوره مهر»، «امیرکبیر»، «بین‌الملل»، «خوارزمی»، «صاد» و «پژوهشکده باقرالعلوم» هم گفتند که قطع همکاری می‌کنند. از بین همه آنها به نشر و شهید کاظمی و موسسه فرهنگی انقلاب اسلامی از همه اهمیت بیشتری داشتند که می‌خواستند طاقچه را رها کنند. حالا واکنش طاقچه چه بود؟

محمد حسین غفوری، از بنیانگذاران این پلتفرم در فضای مجازی نوشت: «بابا ما کاری نکردیم، این عکس مال یکسال و نیم پیشه، یکی از بچه‌های طاقچه و خارج طاقچه که رفته بوده کلاً از شرکت، از طاقچه و خارج از طاقچه یه جمعی رو جمع کرده از دوستانش و رفتن کیک خوردن و اینا بعد اومدن دم دیوار بیرونی طاقچه عکس گرفتن، بعد هم تو صفحه شخصی منتشر کرده، حالا بعد این مدت سر دیجی‌کالا ملت حساس شدن. یکی تازه ریتوئیتش کرده، الان ما باید بابت این موضوع جواب بدیم؟» خوشبختانه هنوز طاقچه پلمب نشده و خبر جدیدی تا این لحظه درباره آن نیامده که چه سرنوشتی در انتظارش است.

ردپای سوسن تسلیمی در یک مراسم سینمایی
همزمان با طاقچه ماجرای بی‌حجابی در پوستر سیزدهمین دوره جوایز آکادمی فیلم کوتاه ایران (ایسفا) هم خبری شد. محتوای پوستر هم عکسی از سوسن تسلیمی در فیلم «مرگ یزدگرد» که نیمی از صورتش پیداست. با این حال سوم مرداد ماه وزیر این رویداد سینمایی را توقیف کرد. البته روز بعد مهلت شرکت در این مسابقه تمدید و با یک پوستر دیگر رویداد اطلاع رسانی شد.

بعد از آن نوبت روغن غنچه بود که باز روز دوشنبه هفته قبل با همین بهانه خبری شود. البته نه آنقدر پر سر و صدا که برای بقیه کمپانی‌ها اتفاق افتاد. بیسیمچی مدیا آن روز عکسی از تبلیغ روغن غنچه منتشر کرد که در آن از یک خانم بدون روسری استفاده شده بود. این بار بدون اینکه تنش در فضای شبکه اجتماعی پخش شود، غنچه تبلیغ خود را حذف کرد و دیگر صدایی از تشکیل پرونده مانند موارد قبلی به گوش نرسید.

لنز دوربین‌ها روی زنان
صبح روز گذشته چند کاربر توئیتر از زاویه یکسان فیلمی منتشر کردند که حاوی تصاویر پشت صحنه سریال نیسان آبی بود. صحنه در شهرک صنعتی چهاردانگه اسلامشهر ضبط می‌شد و یک زن بدون روسری (در حالی که روسری دور گردنش قرار گرفته) دیده می‌شد. بعد از انتشار این توئیت‌ها عوامل انتظامی و پلیس فتا فرماندهی انتظامی اسلامشهر با مراجعه به محل فیلمبرداری، ضمن تذکر و اخطار جدی به عوامل ساخت این سریال، به آنها اعلام کردند در صورت تکرار و مشاهده تخلف از ادامه ساخت سریال جلوگیری خواهند کرد.

مورد خاص کینه از «ازکی»
بیسیمچی مدیا روز گذشته یک ویدئو از شرکت بیمه «ازکی» منتشر کرد که دوربین خیلی تند از روی تصویر آدم‌ها می‌گذرد و با اینکه دقت کردن به حجاب کارمندان کاری سخت است زنان بدون حجاب این ویدئو را نمایش می‌دهد. اهمیت این یک مورد در این بود که این اتفاق درست در روزهایی افتاد که بیمه مرکزی خیلی دل خوشی از بیمه‌های آنلاین ندارد و دائم در تلاش برای محدود کردن آنهاست، این تصاویر باعث شد که سازمان مرکزی خیلی سریع‌تر از آنچه تصورش می‌رفت واکنش نشان دهد. طوری که خبرگزاری تسنیم کمتر از 24 ساعت بعد از انتشار این عکس خبر داد که «پرونده تخلف این شرکت خرید بیمه، روی میز بیمه مرکزی قرار گرفت و احتمال تعلیق مجوز این شرکت وجود دارد.»

دیدگاهتان را بنویسید