کاربر گرامی

برای استفاده از محتوای اختصاصی و ویدئو ها باید در وب سایت هفت صبح ثبت نام نمایید

با ثبت نام و خرید اشتراک به نسخه PDF روزنامه، مطالب و ویدئو‌های اختصاصی و تمامی امکانات دسترسی خواهید داشت.

کدخبر: ۳۵۱۳۴۶
تاریخ خبر:

آمارهایی از وضعیت اشتغال ‌رشته‌های دانشگاهی ‌

آمارهایی از وضعیت اشتغال ‌رشته‌های دانشگاهی ‌

روزنامه هفت صبح | دیروز خبری در شبکه‌های اجتماعی دست به دست می‌شد که آمارهای عجیبی درباره وضعیت اشتغال رشته‌های دانشگاهی مختلف ارائه داده بود. طبق آمار این جدول بیشترین بیکارها با ۴۱درصد فارغ‌التحصیل رشته کامپیوتر هستند و بعد از آن هم رشته‌های محیط‌زیست، هنر و علوم فیزیکی قرار دارند. کمترین تعداد بیکاران طبق این جدول هم به دامپزشک‌ها تعلق دارد.

از نظر تعداد هم مهندسی‌ها بیشترین بیکارها هستند با ۳۰۱ هزار بیکار. این جدول ابتدا در کانال‌های اقتصادی منتشر شده و معلوم نیست منظور نویسنده آن از رشته‌های فیزیکی چه بوده اما مرور جدیدترین آمارهای رسمی که در همین مورد منتشر شده نشان می‌دهد که اوضاع کاملا عکس چنین گزارشی است.

*** پرچم کامپیوتر هنوز بالاست
مهرماه سال گذشته اداره کل ارتباط با صنعت وزارت علوم اعلام کرد که یک پایش جامع و کامل در زمینه میزان اشتغال فارغ‌التحصیلان رشته‌های مختف انجام داده که قرار است از این به بعد به طور مستمر این پایش را انجام بدهد اما فعلا خبری از پژوهش جدید نیست، پژوهش قبلی هم که قدیمی محسوب نمی‌شود می‌گوید اتفاقا وضعیت اشتغال بچه‌هایی که کامپیوتر خوانده‌اند بد نیست و هرچقدر هم بیشتر ادامه تحصیل بدهند احتمال اینکه کار پیدا کنند بیشتر می‌شود.

فارغ‌التحصیلان این رشته در جدول وزارت علوم در جایگاه هفتم و نزدیک به ۵۷درصد فارغ‌التحصیلان این رشته از مقطع کارشناسی مشغول به کار مرتبط هستند. وضعیت اشتغال کسانی که فوق لیسانس کامپیوتر گرفته باشند خیلی بهتر است، آنها بین فارغ‌التحصیلان مقطع فوق لیسانس بین تمام رشته‌ها بهترین وضعیت را دارند و نزدیک به ۸۱درصدشان به کار مرتبط مشغول شده‌اند، فارغ‌التحصیلان مقطع دکترای کامپیوتر هم باز جای خوبی در جدول شاغلان رشته‌های مختلف دارند. آنها با داشتن بیشتر از ۹۰درصد اشتغال مرتبط در رتبه سوم ایستاده‌اند.

*** وضع مهندسی‌ها خوب است
دقیقا برخلاف آنچه در جدول تازه منتشر شده آمده، وضعیت مهندسی‌ها در زمینه اشتغال نسبت به بقیه گروه‌ها بهتر است. در مقطع کارشناسی غیر از رشته زبان انگلیسی که با داشتن ۶۸درصد شاغل، در رتبه اول ایستاده شش رتبه بعدی به رشته‌های مهندسی اختصاص دارد. در بین فوق‌لیسانسه‌ها هم باز وضعیت مهندسی‌ها خوب است و بین ۱۵ رشته‌ای که بیشترین شاغل را دارند شش رشته آن هم در جایگاه‌های بالا به آنها تعلق دارد.

*** علوم انسانی در خطر
اینکه بیشترین بیکارها به رشته‌های علوم انسانی متعلق باشد موضوعی نیست که کسی را متعجب کند چون از سال‌ها پیش وضعیت به همین شکل بوده است. طبق تازه‌ترین آمار وزارت علوم فارغ‌التحصیلان مقطع کارشناسی رشته‌های تاریخ، شیمی و آمار بدترین وضعیت را دارند. در ادامه و با بالاتر رفتن مقطع تحصیلی جامعه آماری که مورد مطالعه قرار گرفته‌اند وضعیت به همین شکل باقی مانده است فقط در بین فوق لیسانسه‌ها شیمی یک رتبه بالا رفته و جای خودش را به فیزیک داده اما تاریخ و آمار در همان وضعیت باقی مانده‌اند.

*** زه گهواره تا گور دانش بجوی
آمارهای وزارت علوم نشان می‌دهند هرچه افراد از مقطع تحصیلی بالاتری برخوردار باشند شانس کار کردنشان در رشته مرتبط بیشتر می‌شود، مثلا بالاترین میزان اشتغال در مقطع کارشناسی کمی بیشتر از ۶۸درصد و متعلق به رشته زبان انگلیسی است اما وقتی بالاتر می‌رویم یعنی به جدول فارغ‌التحصیلان مقطع کارشناسی ارشد نگاه می‌کنیم می‌بینیم بالاترین رشته بیشتر از ۸۰درصد شاغل دارد و اشتغال بالای ۷۰درصد تا میانه‌های جدول ادامه پیدا می‌کند.

وضعیت در مقطع دکترا به مراتب بهتر است. در این مقطع یک رشته با صددرصد اشتغال و چهار رشته با بالای ۹۰درصد اشتغال داریم و غیر از سه رشته پایین جدول بقیه همگی بالای ۷۰درصد اشتغال دارند. البته بعضی‌ها می‌گویند با افزایش تعداد فارغ‌التحصیلان مقاطع بالا خیلی طبیعی است که شانس اشتغال برای فارغ‌التحصیلان مقاطع پایین‌تر کم شود و این لزوما به معنی تخصص گرایی بازار کار ایران نیست اما به هر حال آنچه آمارها نشان می‌دهند این است که هرچه افراد بیشتر درس بخوانند شانس اشتغالشان در کار مرتبط بیشتر می‌شود.

*** دنبال علاقه‌ات برو
همانطور که بازار توصیه‌های مبتنی بر اشتغال به تازه کنکور داده‌ها در شبکه‌های اجتماعی مخصوصا توئیتر داغ است و هرکس از سختی‌های درسی که خوانده و وضعیت بازار کار رشته خودش می‌گوید، عده زیادی هم شروع کرده‌اند به حرف زدن درباره اینکه باید ۱۸ساله‌ها دنبال علاقه‌شان بروند. به همین دلیل هم از هشتگ «برو_دنبال_علاقت» استفاده می‌کنند. آنها این هشتگ را زیر اعلام پشیمانی‌شان از نخواندن رشته مورد علاقه‌شان یا موفقیت ناشی از رفتن دنبال علاقه می‌زنند و به کسانی که در آستانه ورود به دانشگاه هستند تاکید می‌کنند که اگر به رشته تحصیلی‌شان علاقه نداشته باشند روزهای سختی در انتظارشان خواهند بود.

توضیحات

*

توضیحات

*

توضیحات

*

توضیحات

*

تازه‌ترین تحولاتکاربران ویژه - اقتصادیرا اینجا بخوانید.
کدخبر: ۳۵۱۳۴۶
تاریخ خبر:
ارسال نظر