۲زنِ تاجر و برادرزاده استاد در انتخابات اتاق بازرگانی

روزنامه هفت صبح، نگین باقری| شنبه وقتی تعداد آرا انتخابات اتاق بازرگانی اعلام شد، همه نگاهها به سوی تاجر همیشه در سایه بازار خشکبار افتاد. احمدرضا فرشچیان این بار توانست با چند تفاوت برجسته نسبت به دوره قبل، بیشترین آرا انتخابات را به سبد خود بریزد. صحبت از برادر زاده استاد فرشچیان است که برخلاف عموی خود به جای هنر، استعداد بیشتری در تجارت و بازرگانی داشته. در این انتخابات دو زن هم توانستند وارد اتاق تهران شوند؛ یکی فریال مستوفی که چهره نامآشنای حوزه معدن است و دیگری زن کمتر شناختهشدهای که اتفاقا همین چند وقت پیش با بردن یکی از جوایز امینالضرب در روزنامه هفت صبح مفصل معرفی شد.
989 رای برای فرشچیان
احمدرضا فرشچیان شبیه یک سایه است؛ همه جای بازار حضور دارد اما کمتر دیده میشود. خودش میگوید معمولا علاقهای به قرارگرفتن در معرض رسانهها نداشته. برای همین هم نه سایت شخصی دارد و نه قصه او جایی نوشته شده. از سوی دیگر نام فرشچیان بالای لیست ائتلاف برای فردا هم نیامده بود که بگوییم بالانشینی باعث خوشنشینیاش شده. پس راز این تعداد طرفدار بالای او در چیست؟
به نظر میرسد تنوع فعالیت احمدرضا در تجارت باعث شده که اسم و رسم محکمیبرای تجار داشته باشد. حالا این شرکتهایی که مرد بازرگان مدیریت میکند چیست؟ فرشچیان قصهاش را برای هفت صبح اینطور روایت میکند: «همان طور که از نام فامیلیام پیداست خانوادگی همه در کار فرش بودیم. یعنی پدر و پدربزرگم صادرکننده فرش بودند.»
دو سال بعد از تولد این مرد 59 ساله در شهر تهران، خانواده او حوزه کاریشان را به سمت محصولات کشاورزی توسعه میدهند و کسب و کاری را شروع میکنند که 30 سال بعد به صادرکننده برتر کشور تبدیل میشود. آن هم نه یک بار بلکه شرکت صادرات خشکبار خانواده فرشچیان تاکنون 5 بار به عنوان صادرکننده برتر معرفی شده است. احمدرضای بازرگان سه خواهر و برادر دارد که به جز یک نفر بقیه همگی در همین حوزه کار میکنند.
خودش میگوید زمانی که دانشگاه میرفت کار کردن را در شرکت خانوادگی خود در خیابان سمیه تهران شروع کرد و حالا هم دو پسرش مانند خود او و پدرش شغل آبا و اجدادی را ادامه دادهاند. احمدرضا فرشچیان لیسانس حسابداری مدیریت مالی از دانشگاه آزاد و همچنین کارشناسی ارشد ادبیات زبانهای خارجی از دانشگاه بهشتی دارد و در کنار تحصیلات دست از فعالیت در بازار هم برنداشته.
او و خانوادهاش در مرحله بعد شرکت دوم خود را در حوزه تامین مواد اولیه صنایع غذایی تاسیس میکنند که شامل موادی مانند روغن، پودر کاکائو، قهوه و … میشود. این ماجرا بعدا به یک شرکت دیگر در حوزه صنایع سلولوزی میرسد که محصولاتی مانند کاغذ تولید میکند.
فرشچیان دور قبل اتاق با حدود 1400 رای نفر اول بخش کشاورزی بود و این بار با 989 رای نفر اول بخش صنعت و البته کل اتاق تهران شده.
حالا تقریبا میتوان فهمید فرشچیان چطور توانسته بیشترین طرفداران را به خود جذب کند. این فعال اقتصادی هم در حوزه کشاورزی فعال است و هم در بخش صنعت. امسال با کارت بازرگانی شرکت بزرگ خود در حوزه صنایع غذایی وارد انتخابات شد ولی در دور نهم به نمایندگی از کمپانی بزرگ خشکبار خود از حوزه کشاورزی به اتاق بازرگانی رسید.
همانطور که از مقایسه تعداد آرا هم مشخص است امسال مشارکت اتاق تهران فاصله زیادی تا دور نهم داشته. آن زمان مسعود خوانساری، سرلیست همین ائتلاف برای فردا حدود 1800 رای آورده بود که بالاترین آرا وقت خود اعلام شد. با این حال این جایگاه در دور کنونی در حالی به فرشچیان رسیده که حدود 1000 رای کمتر از خوانساری در دور نهم است. نکته دیگر اینکه خود فرشچیان در دور نهم 1400 رای آورده بود که باز هم آرا امسال او حدود 500 رای کمتر از چهار سال قبل است.
زنان اتاق: فریال و مریم
فریال مستوفی و مریم تاجآبادی حالا تنها زنان اتاق تهران هستند که توانستند آرا کافی را به دست آورند. با رد صلاحیت فاطمه مقیمیو انصراف هاله حامدی فقط فریال مستوفی از بخش معدن باقی مانده بود تا اینکه یک اسم جدید هم به ائتلاف برنده، یعنی «برای فردا» معرفی شد و مریم تاج آبادی هم توانست برای اولین بار راهی ساختمان خیابان وزرا شود. فریال مستوفی را به عنوان مالک بزرگترین معادن کشور میشناسند. او دزفول متولد شده و اتفاقا نام فامیلی مستوفی از نامهای مشهور و قدیمیاین شهر است.
او در نوجوانی به همراه خانواده به تهران آمد و در ۱۷ سالگی برای ادامه تحصیل به انگلستان رفت. بعد از گرفتن فوق لیسانس اقتصاد به ایران برگشت و در ۲۳ سالگی تدریس آمار در دانشگاه را شروع کرد. بعد از سه سال تدریس، با آغاز انقلاب فرهنگی و تعطیلی دانشگاهها دوباره به انگلستان برگشت. البته اینبار ازدواج کرده بود و با همسرش در همان انگلستان، شرکتی راه انداخت و اولین فعالیتهای تجاریاش را آغاز کرد. سال 1360 مذاکرات خود با شرکت آاگ را شروع و شعبههای دیگر شرکت او تاسیس شد.
سال 1372 به ایران برگشت و اولین شرکت داخلی خود را به راه انداخت. اینکه چرا وارد حوزه معدن شد به ماجرای سفر اول او به چین برمیگردد که بیشتر پروژههای این کشور مربوط به حوزه فولاد و معدن بود و فریال را هم به همین سمت و سو سوق داد. او این کسب و کار را ادامه داد طوری که چند سال پیش در یکی از مصاحبههایش گفته بود: « به اتفاق همسرم چهار شرکت را در انگلیس، فرانسه، چین و هنگکنگ و سه شرکت در ایران مدیریت میکنیم.»
مریم تاج آبادی کیست؟
در هفتمین مراسم امینالضرب فقط اسم یک زن دیده میشد. مریم تاج آبادی شرکت دانش بنیان گروه تک ژن زیست را دارد که از پایه گذاران غذاهای سودمند و پروبیوتیک محسوب میشود. او یک بار قبلا در سال 1400 به عنوان شخصیت سال صنعت غذا انتخاب شده، یک بار دیگر هم همین امسال رئیسی از او به عنوان زن کارآفرین تقدیر کرده. همچنین یک بار از سخنرانان مراسم فعالان اقتصادی در دیدار با رهبری بوده و یک بار هم یکی از کارخانجات خود را با حضور حسن روحانی افتتاح کرده است.
او مهندسی پزشکی را تا مقطع دکتری دانشگاه پلی تکنیک ادامه داده و استادیار دروسی مانند بیوفیزیک و بیوشیمیدر دانشگاه علم و صنعت است. قصه ورود او به صنعت از سال 1391 شروع شده. یعنی زمانی که با ایده تولید ثروت از میکروبهای مفید، امپراطورهای نامرئی زمین، فعالیت صنعتی را شروع میکند که امروز بیشتر متمرکز بر حوزه دارویی و محصولات پروبیوتیک است.
سرنوشت مهرههاي بانفوذ
ماراتن انتخابات ساعت 20 شنبه تمام شد و چهرههای مهمیمثل آل اسحاق که روزی روی صندلی ریاست همین ساختمان وزرا مینشست نتوانست به خط پایان نزدیک شود. جالب اینکه تا اواسط اسفندماه نام وزیر اسبق بازرگانی و مرد سنتی اتاق تهران در سه فهرست انتخاباتی اتاق تهران هم به چشم میخورد و همین باعث شد که از ائتلاف براي فردا کنار گذاشته شود و به جای او حمیدرضا صالحی بنشیند که اتفاقا از بخش بازرگانی هم آرا لازم را به دست آورد.
با غیبت چهرههای قدیمیاتاق حالا ریش سفید را باید محمود نجفی عرب بدانیم که از گروه صنعت بالا آمده. محسن بهرامیارض اقدس هم که چهره ارشد گروه بازرگانی است. چهره دیگری که باید حتما نام او را در رده قدرتمندترینهای اتاق بیاوریم حسین سلاح ورزی است که نه از اتاق تهران بلکه از خرم آباد راهی اتاق ایران شد. با اینکه اسم او ارتباطی با ائتلاف برای فردا ندارد اما همه میدانند که او و خوانساری که سرلیست این ائتلاف در دو دوره قبل بوده، به هم نزدیکند. برای همین هم همیشه اجماع زیادی روی اسم او بوده و نفوذ زیادی در اتاقها داشته است.
آنهایی که گفتند نه
تعداد غایبها و آنهایی که انصراف دادند در این گزارش نمیگنجد ولی اگر قرار باشد فقط چهرههای مشهوری که دیگر در دهمین دوره انتخابات نام نویسی نکردند بیاوریم باید ابتدا به نام علاءمیرمحمدصادقی و غلامحسین شافعی اشاره کنیم. مهرههای وزنداری که از بعد از انقلاب در همه دوران اتاق بازرگانی حضور داشتند ولی این بار مسیر خود را از خیابان وزرا جدا کردند. این تصمیم را نه فقط آنها بلکه چهرههای مهم دیگری مانند ناصر ریاحی، محمد اتابک، محمد لاهوتی، سید رضی حاجی آقا میری،هاله حامدی، مجید حسینی و به طور کلی 15نفر از اعضای اتاق نهم تهران هم تکرار کردند.