صمیمیت ساترا با ویاودیها!

روزنامه هفت صبح| معاون کاربران و تنظیمگری اجتماعی ساترا از توافق جدید این سازمان با دادستانی کل کشور خبر داده و گفته بر اساس این توافق هیچ اثری نباید بدون مجوز از ساترا توسط سکوها منتشر شود. این در حالی است که در یکی دو هفته اخیر یکبار دیگر جنگ بزرگی میان این نهاد زیرمجموعه صداوسیما و پلتفرمهای پخش آنلاین خانگی در گرفته است.
ویاودیهایی چون فیلمنت و نماوا و فیلیمو که اصلیترین بازیگران سریال و فیلم آنلاین کشور به شمار میروند ساترا را متهم میکنند که بدون داشتن جایگاه قانونی و با داشتن استانداردهای صداوسیمایی و رویههای بسیار کند و کشنده، در حال نابود کردن استارتاپهای ویدئویی کشور است.
ساترا تا آنجا پیش رفته که در همراهی با رئیس سازمان صداوسیما اخیرا حتی به رئیسجمهور هم نامه زده و خواستار فیلتر فیلیمو شده بود. نامهای که به نظر میرسد ابراهیم رییسی آن را زیاد جدی نگرفته است. حالا ساترا در یک یارگیری دیگر به سراغ دادستانی رفته تا به نوعی برای مقابله با پلتفرمهای داخلی حوزه محتوای ویدئویی بتواند پرقدرتتر ظاهر شود.
محمدصادق افراسیابی با اشاره به مذاکرات ساترا با دادستانی کل کشور که به گفته او با هدف انتظام بخشی به زیستبوم و در عین حال رسیدگی به اعتراضات احتمالی سکوها برگزار شده خبر داده که از این پس قرار شده مشاور دادستان کل کشور ضمن شرکت در جلسات شورای صدور مجوز انتشار ساترا، از نزدیک در روند تصمیمگیری راجع به صدور مجوزها قرار گیرد و نکات مدنظر را اعلام کند. اما این دیدار را در میانه تقابل این نهاد با استارتاپهای ویدئویی چطور میتوان ارزیابی کرد؟
ساترا از دادستانی چه خواسته است؟
این مدیر ساترا گفته در این جلسه تمام اعضای جلسه متفقالقول بودند که هیچ اثری نباید بدون مجوز از ساترا توسط سکوها منتشر شود. همچنین هر چند در گذشته رویهای برای بررسی اعتراضهای احتمالی سکوها در حوزه انتشار آثار نمایش خانگی وجود داشت اما در این جلسه تلاش شد روندی مناسبتر برای بررسی هرچه دقیقتر اعتراضات احتمالی تعیین شود.
او رئیس و مدیران سابق ساترا را هم به کمکاری متهم کرده و تاکید کرده شاید در گذشته به خاطر عدم تبیین مناسب، برخی ابهامات در خصوص پشتوانه حقوقی سازمان تنظیم مقررات صوت و تصویر فراگیر در فضای مجازی برای برخی اشخاص وجود داشت اما امسال مجموع قوانین و مقرراتی که به موجب آن ساترا صلاحیت لازم را برای صدور مجوز سکوها و تولید و انتشار سریالهای نمایش خانگی دارد، توسط معاونت حقوقی ریاستجمهوری اعلام شد که به زعم او اقدامی خوب و بجا بود.
افراسیابی گفته علاوه بر قوانین مورد استناد معاونت حقوقی ریاستجمهوری، در نگاشت نهادی سند معماری کلان شبکه ملی اطلاعات که به تصویب کمیسیون عالی ارتقای محتوای شورای عالی فضای مجازی رسیده و توسط مرکز ملی فضای مجازی ابلاغ شده است، تکالیف مهمی برای سازمان صداوسیما در نظر گرفته شده که از آن جمله موارد مربوط به نمایش خانگی و سامانههای نمایش ویدئوی درخواستی است.
محمدصادق افراسیابی درخصوص صدور مجوز فعالیت سکوها و مجوز تولید و انتشار آثار نمایش خانگی هم گفته هم اکنون ۳۳۷سکو از ساترا مجوز دارند که ۱۴۷سکو دارای مجوز انتشار محتوای نمایشی هستند. همچنین به گفته او صرفا در شش ماه گذشته ۴۰سریال مجوز تولید را مشروط به انجام مراحل استعلام عوامل دریافت کردهاند.
یک دستاورد برای ساترا به گفته او هم این بوده که طبق ارزیابی ۴۰روز مرکز پایش و بهبود فضای کسبوکار وزارت امور اقتصادی و دارایی ساترا رتبه دوم صدور مجوز در درگاه ملی صدور مجوزها را کسب کرده که به تفسیر او بیانگر رویکرد حاکم بر سازمان صداوسیما برای تسهیلگری است!
معاون کاربران و تنظیمگری اجتماعی ساترا در پایان با اشاره به اینکه از ماه گذشته هر هفته مدیر یکی از سکوهای دارای مجوز از ساترا در جمع مدیران سازمان تنظیم مقررات صوتو تصویر فراگیر در فضای مجازی و نهادهای مرتبط با مأموریت تخصصی سکوی مدعو، حضور پیدا میکند، تاکید کرده ساترا در این برنامه که «صمیمانه» نامگذاری شده به دنبال این است که مطالبات سکوها را بشنود و علاوه بر هماندیشی برای ارتقای زیستبوم کمک کند که میان نهادهای تخصصی مرتبط با سکو و مدیران سکو تعاملی برای رونق کسبو کارهای این حوزه ایجاد کند.
مخالفان رویهها و سیاستها ی ساترا
اما ساترا هرچقدر همراه و موافق کم داشته باشد مخالف زیاد دارد. نهادی محدودیتساز که حداقل در دنیای آنلاین و استارتاپی از اقبال چندانی برخوردار نیست. از جمله اینکه بعد از نامه رئیس صداوسیما صنف ویاودیها حسابی برآشفته شد و با انتشار نامهای سرگشاده خطاب به رئیس سازمان صداوسیما، با لحنی کنایهآمیز از جبلی تشکر کردند که «در این زمانه سخت که باران مشکلات از هر سو بر اقتصاد غیردولتی میبارد» به آنها یادآوری کرده که ارزش تلاش برای حیات فرهنگی کشور چقدر است.
آنها در این نامه پرسیدهاند: چطور میتوان نظارت بر یک صنف نوپا و محبوب و خصوصی را به نهادی سپرد که نه تنها قانون مصوب و مشخصی برای نظارت در این بخش ندارد، بلکه ضوابط حرفهای و معقولی نیز برای نظارتِ مدنظر خود- به شکل شفاف و قابل رویت و نظارت مردمی- تدوین و ارائه نکرده است. همچنان که هیچ تعریفی از «صوت و تصویر فراگیر» ندارد!
در مجلس هم باد چندان به بادبان ساترا نمیوزد. مهمترین محل پیگیری مطالبات استارتاپها در مجلس هم وجاهت قانونی ساترا به سبب آنکه با رأی نمایندگان مردم شکل نگرفته را محل تردید میداند. رئیس کمیته دانشبنیان و اقتصاد دیجیتال مجلس در اینباره گفته شورایعالی امنیت ملی طی نامهای به مجلس خواستار تدوین و تصویب قوانین مورد نیاز در حوزه صوت و تصویر فراگیر با قید فوریت شده است.»
مجتبی توانگر اعلام کرده صداوسیما حاضر نیست قانون پیشنهادی خود را برای صوت و تصویر فراگیر ارائه کند. او همچنین گفته است، تفسیر صداوسیماییها از حیطه صوت و تصویر فراگیر در فضای مجازی بسیار موسع و حالت یله و رها بوده و عملاً به نظر مسئولان این سازمان، هر آنچه صوت و تصویر که در اینترنت منتشر میشود باید از سازمان صداوسیما اخذ مجوز کند و حتی پستهای اینستاگرام مرتبط با فیلم هم از سوی سکوها با صداوسیما تنظیم شود. به نظر نمیرسد یارگیری جدید ساترا و رو کردن ژست صمیمیت با استارتاپها هم بتواند تغییری در جایگاه و نگاه مشکوک آنلاینها به آن داشته باشد. در چند سال گذشته تصویری از ساترا و ماموریت محدودیتزای آن ساخته شده که به این سادگیها رفع نخواهد شد.