پای مایک پنس هم بهماجرای خروج اسناد از کاخ سفید باز شد

روزنامه هفت صبح، رامتین لطیفی| جو بایدن در مقابل پرسش خبرنگاران درباره اسناد یافت شده در اقامتگاههای قانونی و دفاتر کارش و چند و چون این ماجرا، با آرامش و لحن همیشگیاش، ۳ کلمه به زبان آورد «چیز مهمی نیست». این جمله بایدن ۲ تحلیل عمده را به همراه داشت. تحلیل اول مبنی بر آن بود که وضعیت بایدن در برابر آنچه برای دونالد ترامپ رخ داده بود، به واقع هیچ به حساب میآمد و چیز مهمی نبود. چه از منظر تعداد و چه از منظر درجه اهمیت، این اسناد قابل مقایسه با اسناد ترامپ نبودند.
ترامپ هزاران سند را به سرقت برده بود که بیش از ۳۰۰ سند آن در زمره اسناد طبقهبندی شده قرار میگرفت و بخشی از این اسناد مربوط به جنگافزارهای نوین اتمی آمریکا بود که لو رفتن آن میتوانست به مثابه پایانی بر دنیا و حیات بشر تلقی شود. به نقلی ۱۰ و به نقلي دیگر ۱۵ سند از اسنادی که نزد بایدن مانده بود در زمره اسناد طبقهبندی شده قرار میگرفت و مهر فوق سری بر روی آن زده شده بود که بالاترین درجه اهمیت در اسناد طبقهبندی شده است.
گفتنی است تمامی این اسناد به بخش کشورهای خارجی مربوط میشدند و حامل اطلاعاتی درباره اوکراین، ایران و انگلستان بودند که البته با گذشت ۸ سال از زمان جمعآوری این اطلاعات و تغییراتی که در این کشورها رخ داده است، دیگر چندان هم اطلاعات مهمی به حساب نمیآمدند و به تعبیری اطلاعات سوخته بودند. بر این اساس و با این توضیحات، جو بایدن میتواند با طیب خاطر بگوید ماجرای اسناد چیز مهمی نیست.
تحلیل دوم ناظر به مفروضات دیگری است. پیدا شدن اسنادی که در اقامتگاههای قانونی و دفاتر کار بایدن یافت شده بود، در هر صورت بر روی پرونده دونالد ترامپ، دست کم نزد افکار عمومی تاثیر گذاشت و زهر آن پرونده را گرفت. بخش قابل توجهی از مردم آمریکا که تجلی آن را میتوان در شبکههای اجتماعی، به ویژه توئیتر رهگیری کرد، اعتقاد داشتند که ماجرای بایدن نیز مانند ماجرای ترامپ است و در این ۲ پرونده اصل بر نفس عمل است و کم و کیف ماجرا اهمیت خاصی ندارد.
بنابراین بخشی از افکار عمومی توقع داشتند که مجازات هر ۲ نفر باید همسان و یکی باشد. به این ترتیب به نظر میرسد اتاق فکر دولت بایدن در نهایت به این جمعبندی رسیده است که عطای مجازات ترامپ در پرونده اسناد را به لقایش ببخشد و با رو کردن پروندههای جدید، شرکای جدیدی برای خود بتراشد و شرایط موجود پیرامون پرونده بایدن را تلطیف کند. این افراد در قدم اول به سراغ مایک پنس، معاون دونالد ترامپ در زمان ریاستش بر دولت رفتند و از قضا دست خالی هم بازنگشتند.
جالب است بدانید پنس و وکیل شخصی او در ماجرای اسناد بایدن، انتقادات بسیار تندی را نثار او کردند و وکیل پنس ضمن تقبیح عملکرد بایدن، به مردم اطمینان داده بود که هیچ سندی نزد پنس او نمانده است. دیروز ماموران افبیآی و نمایندگان وزارت دادگستری آمریکا که با مجوز مریک گارلند، وزیر دادگستری آمریکا وارد ویلای پنس در ایندیانا شدند، با جعبههایی حاوی اسناد کاخ سفید خارج شدند.
هنوز مشخص نیست که تعداد دقیق این اسناد یا میزان حساسیت آنها چقدر است اما نامه وکیل پنس به اداره آرشیو ملی مبنی بر آنکه «تعدادی جعبه که در آن اسناد طبقهبندی شده نگهداری میشد به طور سهوی به ویلای پنس فرستاده شده است» نشان میدهد که نمیتوان به سادگی از کنار این ماجرا عبور کرد. با این حساب این رشته سر دراز دارد و طبیعی است که بایدن با آرامش بگوید «چیز مهمی نیست.»
گمانهزنیهای تایید نشده حاکی از آن است که ۴ جعبه شامل اسناد طبقهبندی در اقامتگاه پنس کشف شده است. سوال خبرنگاران درباره محل نگهداری این اسناد که ناظر بر امنیت آن محل بود سبب شد تا وکلای پنس بگویند«تمامی این اسناد در گاو صندوق شخصی او نگهداری میشد و از نظر امنیت محل نگهداری هیچ جایی برای نگرانی وجود ندارد. همچنین چسبهای نواری روی درب جعبهها هم نشان میدهد که این جعبهها هرگز باز نشدهاند و این اسناد به طور سهوی وارد گاو صندوق پنس شدهاند و خود او از این موضوع کاملا بیاطلاع است.»
البته گزارش ماموران افبیآی ادعای وکلای پنس مبنی بر نگهداری از اسناد در گاو صندوق را تایید میکند اما نکتهای که اکنون مورد توجه رسانهها قرار گرفته و سبب شده است که در بیاطلاعی پنس از ماجرا تشکیک صورت بگیرد، جملات پنس در یکی از مصاحبههای قدیمی اوست. پنس در مقابل سوال مجری بخش تجارت شبکه خبری فاکس که از او پرسیده بود روزش را چگونه شروع میکند گفته بود«زندگی من منظم است و سالهاست که همین برنامه را پیش میگیریم.
صبح زود از خواب بیدار میشوم و بلافاصله به سراغ گاو صندوق میروم که دستیارم اسناد را در آن میگذارد. اسناد را بیرون میکشم و تعدادی از آنها را بررسی میکنم و سپس برای حضور در محل کار از خانه خارج میشوم.» با این اظهارات میتوان گفت ادعای بیاطلاع بودن پنس از وجود اسناد طبقهبندی شده درون گاو صندوق خانهاش، ادعایی کذب و دروغ است.
این اتفاق واکنشهای بسیاری، به ویژه در میان سران سرشناس حزب جمهوریخواه داشت. سناتور دیک دوربین که رئیس بخش قضایی مجلس سناست گفت هنوز باور اینکه پنس عامدانه اسنادی را با خود به خانه برده باشد برایش سخت و دشوار است. سناتور لیندسی گراهام هم گفت با شناختی که از پنس دارد نمیتواند بپذیرد که او با این کار امنیت ملی را به خطر انداخته باشد. در میان تعجب همگان، دونالد ترامپ نیز از معاون سابق خود حمایت کرد و با چاشنی تحقیر در شبکه اجتماعی تروث نوشت «مایک پنس، مردی بیگناه است. دست از سر او بردارید.
او هرگز در زندگی خود به طور عامدانه کار غیر صادقانه و مزورانهای انجام نداده است.» این ماجرا سبب شد وکلا و دستیاران بیل کلینتون، جورج دبلیو بوش و باراک اوباما به صورت خودجوش و خودخواسته دفاتر و محل اقامت این ۳ رئیسجمهور پیشین آمریکا را تفتیش کنند. تا این لحظه دستیاران هر ۳ رئیسجمهور اعلام کردند که هیچ سندی نزد آنها نگهداری نمیشود و هر آنچه در اختیار این افراد قرار داشته، به اداره آرشیو ملی تحویل داده شده است.
قانونگزاران میگویند زمانی که در ۲ دولت متوالی از ۲ حزب متفاوت، این اتفاق تکرار میشود یعنی یک سیستم معیوب است و باید در مورد طبقهبندی اسناد، نحوه برچسب زدن به آن و رهگیری اینکه کدام سند در اختیار چه فردی قرار گرفته است قوانینی جدیدی وضع شود. اگرچه اکنون این اتفاق حیثیت سیاسی ۲ رئیسجمهور و یک معاون رئیسجمهور را تحتالشعاع خود قرار داده است و ممکن است به قیمت خارج شدن هر ۳ نفر از رقابتهای انتخاباتی ریاستجمهوری ۲۰۲۴ منجر شود.
اما بحث مهمتر برای قانونگزاران آمریکایی مسئله امنیت ملی است و لو رفتن حتی یک برگ از این اسناد میتواند آرامش و ثبات در این کشور و حتی جهان را بر هم زند. به گفته قانونگزاران این نکته نیز باید محتمل شمرده شود که وقتی سیستم حفاظت و رهگیری اسناد طبقهبندی شده تا این حد معیوب است، سرویسهای اطلاعاتی کشورهای دیگر نیز به راحتی میتوانند در این حیطه ورود کنند و آب هم از آب تکان نخورد.