از «سبد غذایی مطلوب ایرانیان» چه میدانیم؟

روزنامه هفت صبح | اینجا چندین بار از نفوذ سعید جلیلی در اجزا مهم دولت رئیسی نوشتهایم. در حوزه دیپلماسی باقری کنی معاون او در حال ادامه مذاکرات برجام است، دیگر معاون او دکتر جبلی ریاست صدا و سیما را برعهده دارد،برادر او یعنی وحید جلیلی قائممقام معاونت سیماست و چهرهای بسیار مهم در صدا و سیما و تصمیمگیریهایش محسوب میشود. رئیس سازمان تامین اجتماعی،رئیس ایرنا و مدیریت روزنامه ایران، همه به نوعی با سعید جلیلی و البته جبهه پایداری تعریف میشوند و همه نشانههای نفوذ ایدههای سعید جلیلی در دولت رئیسی هستند.
ایده بنزین برای همه که در کیش به شکل آزمایشی اجرا شد از دیگر نمونههای اجرا شدن ایدههای سعید جلیلی و نیروهای نزدیک او هستند. حتی در دورهای که مسئله صدورمجوز برای افزایش قیمت خودرو در دو کمپانی خودروسازی کشور منوط به موافقت جلیلی شده بود . شاید نقطه شکست تیم جلیلی و پایداریها؛ عقب نشینی از طرح صیانت فضای مجازی باشد که با مقاومت گروه حامیان قالیباف در مجلس فعلا متوقف شده است.
اینهارا گفتیم تا متوجه شوید که ایدههای سعید جلیلی و تیمش که به هرحال ابعاد اصولگرایانه رادیکال دارند فعلا در بسیاری از شئونات زندگی ما جاری هستند. همه میدانیم که دولت رئیسی در محدوده اختلافات پایداریها و قالیبافیها در حال تنفس است و سعی میکند با تکیه بر تکنوکراتهای اصولگرای عملگرا مثل مخبر، از این گپ ایجاد شده در اردوی اصولگرایان به سلامت عبور کند. با این حال ایدههای سعید جلیلی را نباید تئوریهای تخیلی در نظر گرفت.
حالا سعید جلیلی ایده سبد غذایی مطلوب ایرانیان را مطرح کرده که باز هم وظیفه جدیدی را به دولت محول میکند . این بار دخالت در بهبود شرایط تغذیه مردم . ایده جالبی است اما در دورنمای خود نشان از استمرار شرایط اقتصادی فعلی را تداعی میکند . در واقع پایداریها و سعید جلیلی راه تفاهم بین المللی را تا حدی بن بست میدانند و شیوههای معمول توسعه و رفاه اقتصادی و اجتماعی را مورد نقد قرار میدهند.
ایده بهبود سبد تغذیه مردم ایران هم نشان از نگاهی بلند مدت به استمرار شرایط فعلی سیاسی و اقتصادی را در خود نهان دارد. شاید هم بدبینانه نگاه میکنیم.حالا اصل خبر را بخوانید و شما هم مثل ما اول به این نتیجه میرسید چقدر جالب و شاید مثل ما دورنمای این ماجرا جلوی چشمانتان ردیف شود:
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام در ابتدای جلسهای باحضور مسئولان وزارت کشاورزی با موضوع بررسی برنامه سبدغذایی مطلوبایرانیان گفت: از سال ۹۷، دهها میلیارد دلار به ارز ترجیحی تخصیص داده شد، اما نه تنها سبد غذایی مردم به شکل مطلوب تامین نشد بلکه به آن آسیب جدی رسید و سرانه مصرفغذایی آحاد جامعه کاهش پیدا کرد.
سعید جلیلی همچنین گفت که طبق نظر کارشناسان، متوسط نیاز غذایی روزانه هریک از آحادجامعه ۲۵۷۸ کیلوکالری است که دولت باید برنامهای برای تامین آن داشته باشد؛ با درنظر گرفتن جنبههای کشاورزی، اقتصاد، نظامسلامت و اجرایی برنامهای تحت عنوان «سبدغذاییمطلوبایرانیان» حداقل در ۱۳ قلم کالا تنظیم شد و درابتدای کار دولتسیزدهم این برنامه به معاوناول رئیسجمهور و وزیرکشاورزی ارائه شد تا درصورت لزوم در لایحه بودجه ۱۴۰۱ استفاده شود.
برنامه سبدغذایی مطلوبایرانیان، برنامه سه لایهای جلیلی برای تامین استاندارد غذایی خانوار ایرانی در دوران انتخابات سال ۱۴۰۰ بود. این برنامه سال گذشته و در ایام انتخابات مطرح و در آغاز بهکار دولتسیزدهم، در جلسات جداگانهای به وزیرکشاورزی و معاوناول رئیسجمهور ارائه شد.
برنامه سبد غذایی مطلوبایرانیان در ابتدای سالجاری نیز مجددا برای رئیسجمهور ارسال شد که پس از دستور ایشان به وزارتجهادکشاورزی جلسهای باحضور مسئولان این وزارت برای بررسی این طرح برگزار شد.در برنامه سبد مطلوب غذایی پیشنهادی برای ایرانیان، سیزده قلم کالا جهت تامین حدود دو هزار و پانصد کیلو کالری انرژی در روز تعریف شده که از جمله آنها نان، برنج، گوشت سفید، گوشت قرمز، تخم مرغ، لبنیات، ماکارونی، روغن، شکر، میوه و سبزی است.
در این طرح، مردم به سه دسته تقسیم میشوند.اقشار کمتر برخوردار جامعه دسته اول را تشکیل میدهند که تمام این سبد به آنها ارائه میشود؛ به دسته دوم بخشی از این سبد داده میشود و آن کالاهایی است که در تأمین آن مشکل دارند؛ کما اینکه در سالهای اخیر تأمین مواد پروتئینی مانند گوشت قرمز و سفید برای اقشار متوسط هم سخت بود. بخش سوم که به لحاظ کمیتعداد کمتری از جامعه هستند و از توانمندی لازم برای خرید تمام این سبد برخورداند، به آنها در این زمینه خدماتی ارائه نمیشود.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام در ادامه گفت که باتوجه به تحولات چندماه گذشته بهویژه در حوزه موادغذایی، مجددا این طرح جهت بهرهبرداری لازم برای رئیسجمهورمحترم ارسال شد؛ براساس مبانی دینی، عقلی، اخلاقی و طبق قانوناساسی، تامین خوراک و برطرف نمودن محرومیت در زمینه تغذیه از کارویژههای مجموعه نظام و دولت است.