چرا مالک کروز استراتژی رقیبش را دنبال نمیکند؟

روزنامه هفت صبح | یک: در هشتمین جلسه رسیدگی به پرونده کروز نوبت به دفاعیات حمید کشاورز توچایی رسید. موسس و مالک گروه قطعهسازی کروز که به عنوان متهم ردیف اول این پرونده شناخته میشود. در تمام هفت جلسه گذشته او در صف اول مقابل قاضی صلواتی مینشست و همه منتظر ارائه دفاعیات او بودند. آیا او هم مثل همتای خود مالک قطعه سازی عظام میتواند با یک دفاع محکم شرایط را به نفع خود برگرداند؟
عباس ایروانی پارسال توانسته بود با همین روش عنوان اتهامی خود را از افساد فیالارض به مشارکت در قاچاق سازمان یافته تغییر دهد. در پرونده کروز هم اتهام حمید کشاورز قاچاق حرفهای قطعات خودرو به میزان حدود ۳۴ هزار میلیارد تومان و تحصیل مال نامشروع به میزان ۲۲۰ میلیون یورو است. محتوای کامل دفاعیات روز گذشته او در هیچکدام از خبرگزاریهای کشور به طور کامل منعکس نشده. خبرگزاری میزان متعلق به قوهقضائیه هم بخشی از دفاعیات او را نقل کرده.
همین در دسترس نبودن متن کامل لایحه دفاعیات کشاورز، مسئله مهمترین تفاوت عملکرد ایروانی و او در روزهای سخت جلسات دادگاه است. مدیرعامل عظام مرتب متن کامل دفاعیاتش در جلسات دادگاه را روی سایت شخصی خود منتشر میکرد تا افکار عمومی را در جریان وقایع دادگاه بگذارد اما حمید کشاورز تاکنون چنین اقدامی انجام نداده است.
دو: در جلسه اول دادگاه پرونده کروز نماینده دادستان هنگام قرائت کیفرخواست اعلام کرد که متهم ردیف اول پرونده یعنی حمید کشاورز توچایی فرزند حسن تابعیت آمریکایی دارد. در جلسه روز گذشته اما وقتی قاضی درباره همین موضوع از کشاورز سوال پرسید او تکذیب کرد و گفت فقط دارای تابعیت ایرانی هستم. کشاورز در ادامه گفت اساسا هیچکدام از اتهامات وارده را قبول ندارم و تمامی آنها را رد میکنم.
سه: حمید کشاورز در بخشی از ارائه دفاعیاتش، گزارشی از فعالیتهای اقتصادی شرکت کروز ارائه کرده و شرح داده که در دوران تحریم برای تامین قطعات خودرو چه اقداماتی انجام داده. این متهم مدعی شده که بعضی اطلاعاتی در کیفرخواست آمده اشتباه است. حمید کشاورز و مجموعه کروز در مجموع بیش از ۲۶ درصد سهام ایرانخودرو و بیش از ۶۲ درصد سهام بهمنموتور را در اختیار دارد. او ماجرای خرید سهام ایران خودرو را در دادگاه اینطور تعریف کرد که «در سال ۸۷ به همراه شریک خود آقای علیپور سهام ایرانخودرو را خریداری کردیم.» منظور او از آقای علیپور، محمد علیپور فطرتی فرزند حسین است که در جلسه اول دادگاه به عنوان متهم ردیف دوم این پرونده اسم برده شد و نماینده دادستان گفت این متهم تابعیت کانادایی دارد و در حال حاضر متواری است.
در مورد محل فعلی سکونت او اطلاعاتی منتشر نشده اما املاکی در آمریکا هم به نام او ثبت شده است. کشاورز در جلسه دادگاه دیروز گفت که در سال ۹۰ سهام آنها در ایرانخودرو به ۱۴ درصد رسیده و به عنوان یکی از اعضای هیات مدیره ایرانخودرو انتخاب شدند و در حال حاضر به عنوان عضو غیرموظف در ایران خودرو حضور دارند و هیچ نقشی در اداره این شرکت برعهده آنها نیست. با توجه به انتقادهای اخیر از کیفیت خودروهای داخلی به نظر میرسد کشاورز ترجیح میدهد حداقل از فشار افکار عمومی در این زمینه در امان باشد.
او در ادامه مدعی شد: «طی سالهای اخیر اتهامات بسیاری علیه بنده مبنی بر اینکه به اطلاعات نهان شرکت ایران خودرو دسترسی دارم مطرح شده است، اما در هیات تجدیدنظر شورای رقابت از اتهامات مبرا شدهام.» حتی این جمله گلایهآمیز را هم اضافه کرده: «نماینده حقوقی شرکت ایران خودرو علیه گروه کروز شکایت کرده اما به عنوان بزرگترین سهامدار ایران خودرو توانایی مقابله با شکایت این شرکت علیه خود را ندارم.»
چهار: حمید کشاورز در خرید گروه خودروسازی بهمن اینطور توضیح داد: «سال ۹۵ و زمانی که گروه بهمن به مزایده گذاشته شد در قالب یک شرکت ثالث و با گرفتن شریک سومی گروه بهمن را خریداری کردیم.» در مورد این قسمت از اظهارات کشاورز باید توضیح بدهیم که کروز ۵ سال پیش در قالب کنسرسیومی به نام ویسمن موتور توانست ۶۲٫۲درصد سهام بهمنموتور را خریداری کند. ویسمنموتور در سال ۱۳۹۳ تاسیس شده و کروز
به واسطه شرکت تدبیر سرمایهآراد تملک آن را برعهده دارد. شریک سومی که از آن اسم برده هم احتمالا هلدینگ رایزکو باشد که در ترکیب هیات مدیره ویسمن نماینده دارد.
پنج: حمید کشاورز در دفاعیات خود به این موضوع اشاره کرد که شرکت او هیچ بدهیای به سیستم بانکی کشور ندارد. تمام تعهدات ارزی خود را تسویه میکند و هیچ بدهی مالیاتی و بیمهای ندارد. این نکته شاید مهمترین وجه تمایز مالک کروز با سایر متهمانی باشد که تا قبل از این در دادگاه مفاسد اقتصادی محاکمه شدند. او حتی اضافه کرد که هلدینگ قطعهسازی کروز ۶ هزار میلیارد تومان از ایرانخودرو وسایپا طلبکار است. پیش از این در آمارهایی اعلام شده بود که این شرکت سالانه ۳ هزار میلیارد تومان قطعه به این دو شرکت خودروسازی داخلی ایران میفروشد.
شش: در جلسات قبلی دادگاه از سوی نماینده دادستان عنوان شده بود که حمید کشاورز به حسین فریدون بابت انتخابات مجلس نهم پول داده و این موضوع با تکذیب فریدون مواجه شد. حالا خود کشاورز هم در دفاعیات خود گفته: «شرکت کروز هیچ ارتباطی با حسین فریدون و مسعود احمدیزاده ندارد اما آنقدر عاقل هستیم که از دستگاه سیاسی کشور فاصله بگیریم زیرا سیاست با اقتصاد تفاوتهای بسیاری دارد.» در مورد عنوان اصلی اتهام یعنی قاچاق و پرداخت رشوه به کارکنان گمرک در این جلسه خیلی توضیحات مفصلی داده نشد. حمید کشاورز به عنوان متهم ردیف اول پرونده صرفا در مورد قاچاق کالا گفت:
«برای ورود کالا به داخل دو مجرا وجود دارد من قاچاقچی را فردی میدانم که با لنج و بدون پرداخت هیچ حقوق و عوارضی کالا را به داخل وارد میکند اما همواره از مجرای قانونی کالاها را به کشور وارد کردیم. صنعت خودروسازی هیچ ارز ارزانی را استفاده نکرده است. شرکت کروز کالاهای متعددی را از خارج از کشور خریداری و به داخل وارد میکند و این شرکت هیچگاه کم اظهاری یا بیش اظهاری نداشته است. شرکت کروز مجبور بود تا کالاها را به صورت هوایی وارد کشور کند و برای همین هم مبلغ ۲ میلیون دلار هزینه حمل ونقل کالا به صورت هوایی را پرداخت میکنیم.»