چرا خودتان و آقازادهتان به دورهمی رفتید؟

روزنامه هفت صبح، گروه تلویزیون | اکران «گشت ارشاد ۳» باعث شده سعید سهیلی این روزها زیاد در رسانهها دیده شود تا درباره فیلم خود صحبت کند. این کارگردان زبانی آتشین دارد و معمولا مصاحبههای او پر است از نیش و کنایه مستقیم و پنهان. احتمالا بریدهای از حرفهای اخیر سهیلی درباره ریحانه پارسا، شادمهر عقیلی و … را دیده و خواندهاید. او در مصاحبه با تی وی پلاس، مهران مدیری را هم از دم تیغ انتقاد خود گذرانده است و او را در ماجرای پخش نشدن مصاحبه زندهیاد ناصر ملکمطیعی مقصر دانسته. حق با سهیلی است یا مدیری؟ اگر او چنین تفکری دارد چرا خودش و البته پسرش در دورهمی شرکت کردند؟
مورد اول| بازخوانی یک ماجرا
چهار سال پیش در چنین روزهایی اتفاقی عجیب در تلویزیون رخ داد. در واپسین روز آذر سال ۹۶ اعلام شد که قرار است ناصر ملک مطیعی به همراه علی پروین مهمان برنامه «من و شما» شبکه شما باشد. همزمان خبر پخش گفتوگوی او در برنامه «دورهمی» رسانهای شد. در لحظه پخش اما جلوی هر دو برنامه گرفته شد و بعدها، نسخه مصاحبه ملک مطیعی در «دورهمی» به اینترنت راه یافت. درباره عجیب بودن این اتفاق، همان زمان همه رسانهها نوشتند و از «بدسلیقگی» تلویزیون انتقاد کردند. حالا سعید سهیلی با گفتههای خود یک ماجرای تلخ قدیمی را زنده کرده ولی اینبار نوک انتقاد را سمت مهران مدیری گرفته است؟
مورد دوم| متهم:مدیری
سعید سهیلی برای بیان نقدش، ابتدا خود را جای مهران مدیری قرار داده و در ادامه از زاویه نگاه مجری «دورهمی» ماجرا را تحلیل کرده:«من اگر جای مهران مدیری بودم بعد از آن که ناصر ملکمطیعی را با آن عظمت، با آن ابهت، با آن بزرگی، با آن منش، با آن آقایی، آوردمش در برنامه «دورهمی» و نشاندمش روی آن مبل و از او برنامه گرفتم و ضبط کردم و قول پخش دادم و جلوی پخشش گرفته شد، دیگر «دورهمی» را، به عنوان اعتراض، ادامه نمیدادم.
چرا باید ملکمطیعی بیاید روی مبل «دورهمی» بنشیند، مصاحبه کند، منتظر شود که پخش شود، بمیرد و پخش نشود و بعد مهران مدیری آن برنامه را ادامه بدهد؟!» بازنشر این گفتهها مطابق معمول منجر به صفکشی کاربران فضای مجازی شده. طرفداران مهران مدیری دلخورند و موافقان سهیلی فرصت تازهای برای انتقاد از مجری «دورهمی» بهدست آوردهاند.
مورد سوم| یک سوزن به خودت
عجالتا بحثی بر سر درستی یا نادرستی نظر سهیلی نداریم منتها وقتی این کارگردان معترض رویه یک برنامه و مجری آن است، باید اعتراضش را در عمل هم نشان دهد. سهیلی اما ۱۵ خرداد ۹۹ مهمان «دورهمی» شد. چند ماه بعد یعنی ۱۸ دی ۹۹ هم سینا مهراد پسر سعید سهیلی در این برنامه شرکت کرد.
طبعا پدر و پسر هویتی جداگانه دارند اما سهیلی میتوانست هم خودش در «دورهمی» شرکت نکند و هم از فرزندش بخواهد که چنین کند. مشابه انتقاد سهیلی را پرویز پرستویی در مراسم تشییع ملک مطیعی به زبان آورده بود:«آقای مهران مدیری عزیز شما مگر نمیدانستید که ناصر عاشق مردم بود چرا از این قسمت از برنامه خودتان دفاع نکردید ۴۰سال نام این هنرمند را نیاوردید مگر دزدی یا اختلاس کرده بود؟!» ادبیات پرستویی هم آرامتر است و هم این که برخلاف سهیلی، دعوت «دورهمی» برای مصاحبه را رد کرده.
مورد چهارم| چالش مدیری
و اما اگر نظر ما را بخواهید، مدیری در این ماجرا مقصر نیست. چه بسا او تلاش خود را کرده ، چه بسا مدیر شبکه نسیم و دیگر تصمیمگیران تلویزیون موافق پخش مصاحبه ملک مطیعی بودهاند اما حکم نهایی خارج از تلویزیون تحمیل شده. وانگهی استعفای مدیری ، دردی را دوا نمیکرد جز این که منجر به تعطیلی یک برنامه پرطرفدار میشد. در این صورت خیلیها بیش از پیش دلخور میشدند؛ آن هم برنامهای که در اوج بود. طبعا مدیری با ادبیات مخصوص خود میتوانست ناراحتیاش را نشان دهد تا بین او و تصمیمگیرندگان حذف مصاحبه ملک مطیعی فاصله بیفتد. با این حال او مقصر نیست و کار چندانی از دستش برنمیآمد.
مورد پنجم| مثل نود
مواردی در تلویزیون هست که مجری و برنامه ساز اگر روی آنها اصرار کنند، در نهایت خودشان حذف میشوند. برنامه نود شاخصترین مثالی است که میتوان به آن اشاره کرد. سهیلی میگوید:«یک جایی باید داد بزنیم، یک جایی باید حرف بزنیم. اگر مهران مدیری میایستاد آن برنامه پخش میشد.» اصل حرف درست اما داد و فریاد الزاما منجر به نتیجهای معقول نمیشود؛ گاه اوضاع خرابتر میشود. برای رقم زدن یک اتفاق و اصلاح امور باید تعادل را حفظ کرد.