کاربر گرامی

برای استفاده از محتوای اختصاصی و ویدئو ها باید در وب سایت هفت صبح ثبت نام نمایید

با ثبت نام و خرید اشتراک به نسخه PDF روزنامه، مطالب و ویدئو‌های اختصاصی و تمامی امکانات دسترسی خواهید داشت.

کدخبر: ۴۲۶۷۶۶
تاریخ خبر:

نگاهی به قیمت جدید بلیت هواپیما

نگاهی به قیمت جدید بلیت هواپیما

روزنامه هفت صبح، گروه بازار | وزیر راه‌وشهرسازی یک هفته پیش اعلام کرد شخصا در جلسه‌ای با حضور نمایندگان شرکت‌های هواپیمایی حاضر می‌شود تا آنها را مجاب کند قیمت‌ بلیت هواپیما را کاهش دهند. درخواست طرفی که آن سوی میز می‌نشست پیش از جلسه مشخص بود؛ لغو محدودیت‌هایی که پس از شیوع کرونا در نظر گرفته شده بود و اجازه نمی‌داد به‌خاطر رعایت فاصله اجتماعی تمام ظرفیت خود را به مسافر اختصاص دهند.

از این سمت مردم هم خواسته‌هایی داشتند و می‌گفتند پنج‌ماه پیش، زمانی که محدودیت‌های کرونایی اعمال می‌شد، قیمت بلیت هواپیما تا سقف ۳۰ درصد بالا رفته و برداشته شدن محدودیت‌های کرونایی باید باعث شود قیمت بلیت هم در همین حدود ارزان شود. پس از یک هفته کش‌وقوس روز گذشته بالاخره سازمان هواپیمایی اعلام کرد میانگین کاهش قیمت بلیت هواپیماها ۱۳ درصد است. از مقایسه دو عدد احتمالا عصبانی یا نهایتا سرخورده می‌شوید اما این همه‌ ماجرا نیست؛ لااقل برای آنهایی که چاره‌ای جز سفر با هواپیما ندارند.

‌جزئیات یک جلسه با حضور وزیر
«قیمت بلیت هواپیما پس از حدود پنج ماه کاهش پیدا می‌کند.» این تیتری بود که حدود یک هفته پیش روی خروجی خبرگزاری‌ها قرار گرفت. ایسنا نوشته از ابتدای روی کار آمدن رستم قاسمی به‌عنوان وزیر راه‌و‌شهرسازی دولت سیزدهم در روزهای نخست شهریور ماه، این انتظار می‌رفت که سروسامانی به وضع قیمت بلیت هواپیما داده شود.

در نهایت در جلسه روز سه‌شنبه مقرر شد تا در روز شنبه ۲۹ آبان ماه نرخ‌های جدید اعلام شود. این خبرگزاری در گزارش خود به موضوع مهمی اشاره کرده است: قیمت بلیت هواپیما در تیر ماه امسال در مسیرهای مختلف داخلی بیش از ۳۰ درصد افزایش پیدا کرد و انتظار می‌رود که کاهش قیمت نیز متناسب با آن باشد.

معاون وزیر راه‌و‌شهرسازی و رییس سازمان هواپیمایی کشوری سه، چهار روز پیش جزئیات جلسه شورای عالی هواپیمایی که با حضور رستم قاسمی وزیر راه‌و شهرسازی برگزار شد را شرح داده است: درباره موضوعاتی نظیر رفع محدودیت ۶۰ درصدی ظرفیت پذیرش پرواز و افزایش ظرفیت پروازها بحث‌هایی مطرح شد و با توجه به استدلال‌های موجود توسط سازمان هواپیمایی، نماینده شرکت‌های هواپیمایی و سایر اعضای شورا، توافق بر این شد که از اول آذر نرخ بلیت هواپیما به میزانی که متعاقبا اعلام خواهد شد، کاهش پیدا کند.

دیروز یکشنبه یعنی آخرین روز از آبان ماه جزییات کاهش قیمت بلیت هواپیماها بالاخره اعلام شد. خلاصه‌اش می‌شود همان چیزی که مقصود اسعدی‌سامانی دبیر انجمن شرکت‌های هواپیمایی در گفت‌وگو با خبرگزاری تسنیم مطرح کرده است: کاهش ۱۳ درصدی میانگین قیمت بلیت پروازهای داخلی.

همین حالا می‌توانید چشم‌هایتان را ببندید و به‌زمین و زمان ناسزا بگویید ولی اگر تصمیم بگیرید اجازه ندهید عددها گولمان بزنند، در اظهارات اسعدی‌سامانی می‌توان به جزییات دقیق‌تری دست‌ ‌پیدا کرد. مثلا به‌گفته او قیمت بلیت هواپیما در برخی مسیرهای داخلی دو و در بعضی مسیرها تا ۳۳ درصد کاهش پیدا کرده است. چقدر گیج‌کننده! نه؟

مسعود اسعدی‌سامانی در ادامه می‌گوید از اول آذرماه ۱۴۰۰ بر اساس برنامه‌ریزی انجام شده با همکاری وزارت راه، سازمان هواپیمایی کشوری و شرکت‌های هواپیمایی قیمت بلیت هواپیما از فردا کاهش پیدا کند. به طور متوسط قیمت بلیت پروازهای داخلی ۱۳ درصد کاهش پیدا کرده اما به‌طور دقیق کاهش قیمت بلیت بین دو تا ۲۸ درصد است. بیشترین کاهش قیمت به پرواز تهران- بم با کاهش ۳۳ درصدی اختصاص دارد یا سقف قیمت مسیر پروازی تهران- مشهد که قبلا یک میلیون و ۷۸ هزار تومان بود که با کاهش ۹ درصدی به ۹۸۲ هزار و ۴۸۲ تومان رسید.

اسعدی سامانی همچنین از حذف کف قیمت در نرخنامه جدید خبر داده و می‌گوید قرار است از این به‌بعد فقط سقف قیمت اعلام شود. به این معنی که نرخ‌ها شناور باشد و مردم بتوانند بر اساس ساعت یا روز پرواز، بلیت با قیمت پایین‌تر خریداری کنند. مثلا در روزهای میانی هفته می‌توان بلیت پرواز تهران- مشهد را با قیمت ۵۶۶ هزار تومان خریداری کرد. به گفته او ارزان‌ترین سقف قیمت در مسیرهای پروازی به پرواز تهران- اراک تعلق دارد که مسافران مجبور می شوند در گران‌ترین حالت برای آن ۵۶۶ هزار و ۸۰۰ تومان پول پرداخت کنند.

توجیهات شرکت‌های هواپیمایی
شرکت‌های هواپیمایی برای تعیین و اعلام نرخ‌های جدید بلیت هواپیما توجیهات خاص خودشان را دارند؛ چیزهایی از قبیل افزایش هزینه‌ها، بالا بودن نرخ ارز و مثلا تقاضای زیاد که خودش را در افزایش استقبال از سیستم حمل‌ونقل هوایی نشان می‌دهد و امکان دارد با آزادسازی نرخ بلیت پروازها بیشتر هم شود. صادقانه اعتراف می‌کنیم که این قسمت گزارش ممکن است کلافه‌تان کند یا در بهترین حالت حوصله‌تان را سر ببرد اما اگر بخواهیم عادلانه قضاوت کنیم، نمی‌توانیم آن را نادیده بگیریم.

توجیهات شرکت‌های هواپیمایی است دیگر! شرکت‌ها می‌گویند نرخنامه جدید بلیت هواپیماها با احتساب دلار ۲۸ هزار تومانی تعیین شده است و چون ۶۰ درصد هزینه شرکت‌های هواپیمایی ارزی است، به‌طور طبیعی تغییر نرخ ارز تاثیر بسزایی در تعیین قیمت بلیت دارد. آنها ابراز امیدواری کرده‌اند تغییری در قیمت ارز رخ ندهد تا دوباره موضوع افزایش قیمت بلیت پیش نیاید.

مسعود اسعدی‌سامانی می‌گوید هزینه‌های ارزی شرکت‌های هواپیمایی زیاد است و شرکت‌ها تلاش می‌کنند خدمات مناسب مورد مطلوب مردم ارائه دهند و پروازهای ایمنی انجام شود. امیدواریم با تدابیری که اتخاذ خواهد شد و با افزایش ناوگان و افزایش پروازهای منطقه‌ای و ارائه سرویس فرودگاه‌های کوچک‌تر اقشار بیشتری ازمردم از خدمات حمل‌و‌نقل هوایی استفاده کنند.

نرخ دلار تنها عامل تاثیرگذار بر هزینه‌های مسافرت بر هواپیما نیست. شرکت‌های هواپیمایی در سال‌های اخیر به‌دلیل مسائل ناشی از تحریم و شرایط شیوع کرونا با مشکلات متعددی مواجه بودند. به‌همین دلیل در سال گذشته تعداد زیادی از پروازها کاهش پیدا کرد و شرکت‌ها با محدودیت‌هایی مواجه شدند اگرچه امسال با توجه به‌کاهش شیوع کرونا، شرایط حمل‌و‌نقل هوایی بهبود پیدا کرده است.

شرکت‌های هواپیمایی همچنین کاملا جدی از ایده آزادسازی قیمت بلیت هواپیما دفاع می‌کنند. مسعود اسعدی‌سامانی می‌گوید: «آمار و ارقام نشان می‌دهند آزادسازی نرخ بلیت‌ پروازهای داخلی موجب افزایش استفاده مردم از هواپیما شده است. ما پیش از آزادسازی نرخ‌ها سالانه حدود ۱۷ تا ۱۸ میلیون مسافر از طریق حمل و نقل هوایی جابه‌جا می‌کردیم.

اما پس از آزادسازی این رقم به حدود ۲۴ میلیون نفر مسافر رسیده است و این نشان می‌دهد آزادسازی نرخ‌ها شرایطی فراهم می‌کند که اقشار بیشتری از مردم از حمل‌و‌نقل هوایی استفاده کنند. امیدواریم با کاهش نرخ ارز و کاهش هزینه‌های شرکت‌های هواپیمایی درصد بیشتری از مردم امکان استفاده از حمل‌و‌نقل هوایی را داشته باشند». انشاءالله! ما هم امیدواریم. لابد چون کار دیگری از دستمان برنمی‌آید. بخصوص وقتی وزیر مملکت با آن شوکت و شکوه نتوانسته در جلسه با نمایندگان شرکت‌های هواپیمایی آنها را راضی کند، بیشتر از این تخفیف دهند.

نگاهی به قیمت جدید بلیت هواپیماها
برویم سر اصل مطلب؛ جایی که عددها حکمرانی می‌کنند و احتمالا می‌توانند باعث دلهره‌تان شوند. جستجو در نرخنامه‌ اعلامی نشان می‌دهد قیمت بلیت هواپیما از مبدا تهران به مقصد اراک از امروز حداکثر ۵۶۶ هزار و ۹۰۰ تومان خواهد بود. برای سفر به اردبیل با هواپیما باید حداکثر ۷۶۵ هزار و ۴۰۰ تومان پول بدهید.

قیمت سقف بلیت برای مسافران ارومیه از مقصد تهران ۷۵۸ هزار و ۹۰۰ تومان است. از تهران برای سفر به اصفهان باید ۷۲۷ هزار و ۷۰۰ تومان پرداخت کنید. ناشکری نکنید چون در صورتی که مقصد شما اهواز باشد، احتمالا مجبور باشید تا ۹۰۱ هزار و ۹۰۰ تومان هزینه کنید. حداکثر قیمت بلیت پرواز تهران به آبادان از امروز ۹۵۵ هزار تومان است. برای سفر هوایی به بندرعباس از مقصد تهران باید یک میلیون و ۲۶۷ هزار تومان هزینه کنید و در صورت سفر هوایی به تبریز قیمت بلیت هواپیما ممکن است به ۸۵۱ هزار و ۵۰۰ تومان برسد.

سفر هوایی از تهران به رشت حدود نیم ساعت تا ۴۰ دقیقه زمان می‌برد اما هزینه بلیت آن ۶۷۱ هزار و ۳۰۰ تومان خواهد بود. یک خانواده پنج نفره برای سفر هوایی به مشهد و زیارت بارگاه امام رضا باید تنها چهار میلیون و ۹۱۲ هزار تومان پول بلیت هواپیما بدهند چون قیمت بلیت پرواز تهران به مشهد ۹۸۲ هزار و ۴۰۰ تومان است. در حالی که از مبدا شیراز باید برای سفر به مشهد نفری یک میلیون و ۱۴۰ هزار تومان پول بلیت هواپیما بدهید.

تبریزی‌ها برای زیارت امام رضا باید یک میلیون و ۳۰۴ هزار تومان پول بلیت هواپیما بدهند. وضع سفر تفریحی هم تعریف چندانی ندارد. قیمت بلیت هواپیما از مبدا تهران به کیش نفری یک میلیون و ۳۰۱ هزار تومان خواهد بود و کسی که قصد دارد از شیراز به کیش پرواز کند باید ۷۶۵ هزار و ۷۰۰ تومان برای خرید بلیت کنار بگذارد. عدد و رقم‌های عجیبی است نه؟

راهنمای شکایت از شرکت‌های هواپیمایی
نرخ‌های جدید بلیت هواپیما قرار است از امروز اعمال شود اما به‌گفته مسئولان سازمان هواپیمایی هماهنگی‌ها احتمالا یکی، دو روز زمان خواهد برد. در این مدت چطور می‌توان از شرکت‌های هواپیمایی شکایت کرد یا اختلافات را پی گرفت؟ مردم می‌توانند شکایت و گلایه‌های خود را از طریق سازمان هواپیمایی کشوری به عنوان دستگاه متولی و ناظر پیگیری کنند.

سامانه حقوق مسافر این امکان را به مردم می‌دهد تا از دستورالعمل‌های تدوین شده درباره حقوق مسافر در پروازهای داخلی و بین‌المللی مطلع شده و بر اساس همین دستورالعمل‌ها و در صورت بروز تخلف از سوی ایرلاین‌ها یا همان شرکت‌های هواپیمایی، آژانس‌های هواپیمایی و حتی فرودگاه‌های کشور شکایت کنند. مسافران پروازهای داخلی و بین‌المللی که از شرکت‌های هواپیمایی داخلی یا حتی خارجی برای سفرهای خود استفاده می‌کنند، می‌توانند از طریق سایت سازمان هواپیمایی کشوری به نشانی اینترنتی cao.ir و در بخش سامانه حقوق مسافر شکایت خود را ثبت کنند.

البته در سامانه حقوق مسافر به هنگام ثبت درخواست چند نکته برای مردم یادآوری شده است. به عنوان مثال اگر مسافری از شرکت هواپیمایی یا آژانس هواپیمایی شکایت داشته باشد ابتدا باید به همان شرکت هواپیمایی مراجعه کرده و شکایت خود را طرح کند و در صورت نرسیدن به پاسخ مناسب، سوابق شکایت خود از این شرکت یا آژانس هواپیمایی مورد نظر را در این سامانه ثبت کند.

یکی دیگر از نکاتی که مردم برای رسیدگی بهتر به شکایتشان باید به آن توجه کنند این است که اگر تخلفی را از سوی هر یک از بخش‌های مختلف در حوزه هوانوردی عمومی مشاهده می‌کنند، آن را ثبت و ضبط کرده و با مدارک و مستندات شکایت خود را به ثبت برسانند تا روند و چگونگی رسیدگی به شکایت بهتر دنبال شود. به‌عنوان مثال اگر گرانفروشی صورت می‌گیرد یا ایرلاینی به هنگام پرواز شیوه‌نامه‌های بهداشتی و دیگر پروتکل‌های ابلاغی را رعایت نمی‌کند، بهتر است از آن تصویری تهیه کرده و شکایت خود را همراه آن تصویر یا سند در سامانه حقوق مسافر بارگذاری کنند.

کدخبر: ۴۲۶۷۶۶
تاریخ خبر:
ارسال نظر