شکرآب شدن روابط امارات و عربستان برسر اسرائیل

روزنامه هفت صبح | در تصور جهان برای سالیان دراز امارات و عربستان دو برادری بودهاند که سیاستهای خود را از روی یکدیگر نوشتهاند. اما حالا مدتی است که اوضاع به هم خورده است. ریشه اختلافها البته در جنگ یمن بود. امارات در جنوب یمن نیروهای خودش را داشت که از ریاض پیروی نمیکردند و حاضر نبودند که در این کشور بمانند و از آبروی خود به نفع عربستان خرج کنند.
آنها ترجیح میدادند با حمایت از القاعده زیر پای جنوبیها بنشینند تا حساب خود را از دیگر مناطق این کشور جدا کنند. اما ریاض برنامهای متفاوت داشت و ترجیح میداد به یکباره تمام یمن را به نفع خود ببلعد و سیاستهای خودش را در این کشور جلو ببرد. این در حالی بود که ابوظبی با حزب اصلاح که سعودیها حمایتش میکردند چپ افتاده بود.
موضوع اختلاف بعدی بر سر قطر است. کینه اماراتیها از امیرنشین قطر بیشتر از سعودیهاست و وقتی ریاض حاضر به گفتوگو و آشتی شد، آنها پا پس کشیدند و حتی مانع از جلو رفتن گفتوگوها شدند و عربستان هم به تبعیت از امارات موضوع را چندان پیگیری نکرد. همچنین اختلاف تاریخی میان ریاض و ابوظبی درباره میدان نفتی «الشیبه» (میدان نفتی الشیبه، از میادین نفتی عربستان سعودی است، که در منطقه ربعالخالی، در جنوب شرقی این کشور قرار دارد، همچنین در فاصله ۱۰ کیلومتری جنوب شهر ابوظبی، امارات متحده عربی قرار دارد.
میدان نفتی الشیبه در سال ۱۹۹۸ کشف شد. میزان ذخیره درجای نفت خام این میدان بالغ بر ۱۴ میلیارد بشکه برآورد میشود) اشاره به تلاشهای امارات برای تجزیه بخشی از عربستان به نفع خود دارد. برخی معتقدند که امارات متحده عربی برای کشف میدانهای جدید گازی به دنبال الحاق بخشهایی از عربستان سعودی است، از سوی دیگر عربستان به عنوان یک کشور بزرگ و غنی از ثروتهای طبیعی نمیخواهد زیر چتر محمد بن زاید برود.
حالا روزنامه انگلیسی فایننشیال تایمز روایت تازهای را از بحران نوشته است:فایننشیال تایمز انگلیس از شکلگیری بحران در روابط عربستان و امارات در زمینههای مختلف خبر داد. روزنامه فایننشیال تایمز انگلیس فاش کرد که روابط میان عربستان و امارات در بیش از یک سطح بحرانی شده و این مسئله با تصمیم اخیر امارات برای توسعه انرژی تولیدی خود برای حمایت از برنامههای متنوع سازی اقتصاد این کشور در ارتباط است.
این رسانه نوشت: امارات در حالی که تلاشهای ریاض برای پایان دادن به ممنوعیت تجارت و سفر به قطر را پذیرفته است، اما درعین حال نگران این سرعت آشتی با دوحه است. همچنین آغوش باز امارات برای اسرائیل در پی عادی سازی روابط میان آنها در سال گذشته میلادی عربستان را شوکه کرده است.
طبق این گزارش، منابع مطلع اعلام کردند که بحث در ابوظبی و در شرکت ملی نفت این کشور درباره اینکه آیا اوپک را ترک میکند و خروج از اوپک به امارات برای تأمین مالی برنامههای متنوع سازی اقتصاد خود کمک میکند، بالا گرفته است.پس از عدم موفقیت در مذاکرات میان کشورهای صادرکننده نفت، اختلافاتی میان عربستان و امارات بر سر تمدید توافق کاهش تولید به وجود آمد و وزیران انرژی دو کشور از مواضع کشور خود دفاع کردند.
در همین حال، عبدالعزیز بن سلمان، وزیر انرژی عربستان در سخنانی گفت: پیشنهاد عربستان و روسیه برای تمدید توافق کاهش تولید به جز امارات مورد قبول همه بود.وی افزود: توافق میان اعضای اوپک پلاس به جز یک کشور وجود دارد و اگر طرفی نکاتی داشته است چرا پیش از این درباره آن سکوت کرده است؟عبد العزیز بن سلمان ادامه داد: من ۳۴ سال است که در نشستهای اوپک پلاس حضور دارم و طی این سالها شاهد درخواستی مانند درخواست امارات نبودهام.
در مقابل سهیل المزروعی وزیر انرژی امارات تاکید کرد که درخواست کشورش عدالت و انصاف است.وی افزود: امارات خواستار مقابله به مثل مانند دیگر کشورهاست و بیش از آنکه صبر کردیم و قربانی شدیم؛ نخواهیم پذیرفت که ظلم تداوم یابد.المزروعی ادامه داد: امارات تا آوریل آینده متعهد به توافق کاهش تولید است، اما اینکه ما را مجبور به انعقاد توافق جدید و پیوند دادن آن با افزایش تولید میکنند، حتی اگر همه کشورها موافق باشند، آنرا یک درخواست منطقی نمیدانیم، چراکه موقعیت ما با این کشورها متفاوت است.