دستگاه مهربانی برای حیوانات

روزنامه هفت صبح، هانیه درویش | گزارشی از اولین دستگاه مکانیزه تامین غذا برای حیوانات شهری در فضاهای عمومی شهر.دستگاه مهربانی مصداق بارز ضربالمثل یک تیر و دو نشان است یعنی شما میتوانید با این کار هم به کاهش آلودگی محیطی کمک کنید و هم خوراکی برای حیوانات شهری تهیه کنید. کافی است کمی مهربان و حیوان دوست باشید.
پارک قیطریه که تعداد زیادی گربه را در خود جای داده است میتوانست بهترین گزینه برای استقرار این دستگاه باشد و حالا چند روزی است گربههای پارک دستگاه جدیدی را بین خود میبینند که بوی غذا میدهد و شاید بتواند غذای روزانهشان را بدون دردسر برایشان تامین کند. با دنیا ذوالقدری، مدیر عامل شرکت پت واش که بانی این دستگاه مهربان شده است گفتوگویی کردهایم.
*** یک تیر و دو نشان
سطلهای زباله همیشه جایگاهی برای تامین خوراک گربههاست. برای همین است که وقتی داخل سطل زباله آشغال میاندازید همیشه منتظرید از داخل آن صدای گربه بشنوید یا گربهای از درون سطل بیرون بپرد. اینجا نقش تفکیک زباله و جدا کردن غذاهای خشک و تر از هم بسیار حائز اهمیت است. حتی گاهی خطر بریدن زبان یا دست و پای حیوانات با درقوطی ها هم وجود دارد. حالا با دیدن یک دستگاه تفکیک زباله در پارک قیطریه به نظر میرسد این معضلات تا حدود زیادی حل شده است.
اما این دستگاه چیست و از کجا آمده؟ دنیا ذوالقدری میگوید:« این دستگاه وارداتی است و نمونه آن را در خارج از کشور دیده است و دوستدار حیوانات و محیط زیست بودنش باعث شده با هزینه خود این دستگاه را به ایران بیاورد و آن را در پارک قیطریه مستقر کند.» هرچند که فعلا تنها یک عدد از این دستگاه در ایران وجود دارد اما با اختراع دستگاههایی مشابه میتوان این رویه را گسترش داد و فرهنگسازی کرد.
*** جمع آوری ۲۰۰ بطری در یک روز
حالا نزدیک به دو هفته است که دستگاه مهربانی در پارک مستقر است. مردم وقتی از کنار آن رد میشوند میایستند و بروشور آن را مطالعه میکنند و در برنامه آینده خود خرید غذای حیوانات و ریختن آن در دستگاه را قرار میدهند. ذوالقدری هدف اصلی از استقرار این دستگاه را ایجاد فرهنگسازی در زمینه تفکیک زباله و غذارسانی به حیوانات شهری و کمک به محیطزیست میداند و درباره میزان استقبال از این دستگاه میگوید:
« میزان استقبال در این مدت کوتاه بسیار بالا بوده و در روز حداقل تعداد ۲۰۰ بطری جمعآوری میشود که این تعداد با شناخت بیشتر افراد از این دستگاه روز به روز بیشتر میشود. همچنین بازخوردها بسیار مثبت و خوب بوده و ما این را از تلفنهایی که به مجموعه ما و شهرداری میشود متوجه میشویم.»
*** یک دستگاه با دو مخزن غذا و آب
دستگاه مهربانی یک ورودی ظرف دارد و یک ورودی آب و مکانیزم آن به این ترتیب است. این دستگاه یک پنل خورشیدی دارد که باتریهایش از انرژی خورشید شارژ میشود و سنسوری دارد که بر اساس آن مقداری غذای خشک برای گربهها در ظرف ریخته میشود. یعنی بعد از اینکه بطریهای بازیافتی، شیشه و قوطیهای نوشابه را داخل دستگاه میاندازید بر اساس سنسور دستگاه حجم معینی غذای خشک که مخصوص حیوانات است در ظرف غذای پایین ریخته میشود.
همینطور اگر بطری آب دارید که ته مانده آن را دیگر نمیخواهید یک مخزن بطری آب دارد که با انداختن آن بطری داخل مخزن آب آشامیدنی تمیز به گربهها میرسد و بطری به دست اداره پسماند.به این ترتیب گربهها هم میتوانند از آب و غذای تمیز و مناسب استفاده کنند. ذوالقدری میگوید:« این دستگاه به این ترتیب میتواند به محیطزیست و تفکیک زباله کمک کند که شهروندان میتوانند زبالههای خودشان را داخل این دستگاه بیندازند. با این کار هم به حیوانات شهری غذارسانی و هم تفکیک زباله میشود چون داخل این دستگاه هیچ زبالهای جز زبالههای بازیافتی ریخته نمیشود و این کمک بزرگی به تفکیک زباله برای شهرداری است.»
*** در هوای سرد بیشتر به داد حیوانات برسید
با ورود به فصل پاییز و در پی آن زمستان، هوای سرد و یخبندان دسترسی به غذا را برای حیوانات شهری به شدت سخت میکند. به همین دلیل وجود جایگاههایی مشخص که خوراک حیوانات را تامین کند کار بسیار مهم و ارزشمندی است. در این بین گربهها در فضای شهری آزادانه در رفت و آمدند و طی این سالها به زندگی در کنار انسانها خو گرفتهاند.
سگها در فضاهای خارج از شهر یا در پارکهای جنگلی پراکندهاند و این دستگاهها میتواند برای سگها هم مورد استفاده قرار گیرد. به این ترتیب در جایی که سگها هم هستند میتوان از غذای خشک مخلوط سگ و گربه استفاده کرد تا هر دو گروه بتوانند از آن استفاده کنند. این دستگاهها به میزان ۱۰کیلو غذای خشک گنجایش دارد و چه خوب است اگر به تعداد زیاد در سطح شهر پراکنده شود و این شیوه غذارسانی مدرن به حیوانات فرهنگسازی شود.