هفت صبح| دروازه‌بان پیشین تیم ملی و استقلال می‌گوید: «تیمی که می‌خواهد قهرمان شود باید گلر شش‌دانگ داشته باشد؛ اما استقلال فاقد آن است!» شکست ۳ بر ۲ در دیدار برگشت و حذف استقلال از لیگ قهرمانان آسیا سطح ۲ در دیداری حساس با الحسین، با اشتباهی عجیب از سوی حبیب فر‌عباسی، دروازه‌بان این تیم‌ تلخ‌ترشد. در ثانیه‌های پایانی این مسابقه، پیشروی فرعباسی برای شرکت در حمله، به‌جای حفظ نتیجه تساوی، به شکست تبدیل ‌‌و پرونده استقلال در این رقابت‌ها بسته شد. در بازی مقابل الحسین، پس از آنکه آبی‌پوشان نتیجه را ‌‌از دست‌رفته دیدند، فرعباسی بار دیگر به محوطه جریمه حریف اضافه شد.

 

بااین‌حال، در همان لحظات، مشخص بود که استقلال تمرکز کافی برای استفاده از این فرصت آخر را ندارد و بازیکنان با چینشی آشفته در محوطه جریمه حریف حاضر بودند. فرعباسی نیز به شکلی نامناسب در نزدیکی تیر دروازه حریف قرار گرفت، درحالی‌که می‌توانست با جای‌گیری بهتر، فرصت سرزنی برای هم‌تیمی‌هایش را افزایش دهد. به همین بهانه با منصور رشیدی دروازه‌بان اسبق تیم استقلال تماس گرفتیم و بحث‌های جالبی در‌خصوص دروازه‌بانی هم مطرح شد که در زیر از نظر شما می‌گذرد.

 

برای خیلی‌ها این پرسش به وجود آمده که چرا در دقیقه ۵+۹۰ بازی با الحسین اردن، حبیب فرعباسی از دروازه خارج شده و به محوطه جریمه حریف رفت که گل بزند؟ این کار اشتباه نبود؟!
به‌هرحال خواسته ‌‌شانس خودش را برای گلزنی امتحان کند؛ اما مگر چند گلر موفق به این کار شده‌اند؟ وظیفه یک دروازه‌بان حفاظت از دروازه است و این اقدام ریسک بسیار بزرگی بود. دیدیم استقلال روی همین صحنه گل سوم را خورد و کار تمام شد.

 

خود شما چنین کاری کرده‌اید؟
زمانی که ما بازی می‌کردیم این حرکات ریسکی مُد نبود و سعی می‌کردیم ساده دروازه‌بانی کنیم و تیم خود را به دردسر نیندازیم.

 

  شما جزو کسانی بودید که با جدایی سیدحسین حسینی از استقلال مخالفت کردید؛ اما گوش ساپینتو و باشگاه در نقل‌وانتقالات زمستانی بدهکار نبود؟
درست است. حسین حسینی سال‌ها در استقلال بازی کرده و کاپیتان این تیم بود. من نمی‌گویم سیدحسین ایراد نداشت؛ اما حداقل از آنتونیو آدان یا حبیب فرعباسی جلوتر بود. به نظر من تیمی که می‌خواهد قهرمان شود باید گلر شش‌دانگ داشته باشد.

 

استقلال گلر شش‌دانگ دارد؟
اگر بخواهم تعارف را کنار گذاشته و صادقانه جواب بدهم، نه! استقلال یک گلر پا به سن گذاشته به اسم آنتونیو آدان دارد که یک سال بازنشسته شده بود و در اسپانیا بازی نمی‌کرد. حبیب فرعباسی هم گلر خوبی است؛ اما به‌عنوان گلر دوم جذب شد و...
 

اما برخی از منتقدان حسینی معتقد بودند سیدحسین هم گلر شش‌دانگی نیست و در دربی‌ها موفق نبوده‌‌؟
ببینید، گلر شماره یک ایران بدون شک علیرضا بیرانوند است. او سال‌هاست خرج خود را از بقیه جدا کرده و قهرمانی‌های لیگ‌برتر را تعیین کرده است. بعد از بیرانوند شماره ۲ چه کسی است؟

 

پیام نیازمند و سیدحسین حسینی! البته محمد خلیفه گلر تیم ملی امید هم نشان داده دروازه‌بان آینده‌داری است.
دقیقاً درست گفتید. وقتی علیرضا بیرانوند به تراکتور رفته بود باید سیدحسین را حفظ می‌کردیم. منتقدان و خیلی‌ها حرف‌هایی می‌زنند؛ اما استقلال و منافع این تیم اهمیت داشته و دارد.

 

  اسم علیرضا بیرانوند را آوردید که ظاهراً پالس‌های مثبتی به استقلالی‌ها برای فصل آینده داده است. نظر شما چیست؟
مگر با تراکتور قرارداد ندارد؟
 

گویا پایان فصل جاری، قراردادش با تراکتور تبریز به پایان می‌رسد.
من نمی‌دانم بیرانوند به استقلال می‌آید یا نه اما این را می‌دانم او یکی از بهترین گلرهای تاریخ فوتبال ایران است.

 

به نظر شما بیرانوند بهتر است یا احمدرضا عابدزاده؟
به نظر من علیرضا بیرانوند و احمدرضا عابدزاده هر دو در یک سطح هستند!

 

جدا؟
من از نگاه یک دروازه‌بان این حرف را می‌زنم. علیرضا بیرانوند از سن پایین به تیم ملی راه پیدا کرد که عابدزاده هم این‌چنین بوده است. بیرانوند خیلی زود پیراهن فیکس تیم ملی را از آن خود کرد و از همان اول هم کم‌اشتباه و فوق‌العاده ظاهر شد که احمدرضا عابدزاده هم همین‌طور عمل کرده است. بیرانوند خاطرات شیرینی از جمله مهار پنالتی رونالدو برای تاریخ فوتبال ایران ساخته و احمدرضا عابدزاده هم در این زمینه بسیار خاطره‌سازی کرده ‌و هر دو شرایط فیزیکی و فنی مشابهی داشته و دارند.

 

زنده‌یاد ناصر حجازی را در قیاس با احمدرضا عابدزاده و علیرضا بیرانوند در چه سطحی می‌بینید؟
به نظر من خدابیامرز ناصر حجازی هم از عابدزاده بهتر بود و هم علیرضا بیرانوند. ناصر حجازی یک گلر بسیار باهوش بود که تعریف دروازه‌بانی را در فوتبال ایران عوض کرد. من و او در استقلال و تیم ملی رقیب بودیم و ۴۵ سال هم با این مرد بزرگ رفاقت کردم. همیشه به‌عنوان یک رقیب و انسان بزرگ به او احترام گذاشته و خواهم گذاشت. ناصر حجازی در فوتبال ایران مثل یاشین در فوتبال روسیه است.

 

  حالا که بهترین گلر تاریخ فوتبال ایران را انتخاب کردید، می‌خواهیم بپرسیم بهترین بازیکن تاریخ کشورمان کیست؟
(بلادرنگ) پرویز قلیچ‌خانی که سردار فوتبال ایران بود. او می‌توانست در سه پست دفاع، هافبک و فوروارد باقدرت بازی کند و در هر سه پست هم ستاره بود. خارجی‌ها به او لقب پرویز کبیر داده بودند و مطمئن باشید در آلمان، ایتالیا یا هر کشور اروپایی هم به دنیا می‌آمد باز به تیم ملی راه پیدا کرده و ستاره می‌شد.

 

  گفت‌وگوی جالبی شد و از شما سپاسگزارم. به‌عنوان آخرین سؤال می‌خواهیم نتیجه بازی استقلال و مس رفسنجان را پیش‌بینی کنید؟
شانس استقلال مقابل تیم مجتبی جباری بیشتر است؛ اما لیگ امسال لیگ شگفتی‌هاست که امیدوارم مس رفسنجان در این بازی شگفتی‌سازی نکند!

 

گفت‌وگوی قدیمی با ناصر حجازی نشان می‌دهد رقابت سالم او و منصور رشیدی عامل پیشرفت هر دو و بخشی ماندگار از تاریخ دروازه‌بانی ایران بود
 

‌  زنده‌نام ناصر حجازی خیلی منصور رشیدی را قبول داشت و همواره از رقیب خود تعریف و تمجید می‌کرد.
وقتی با منصور رشیدی گفت‌وگو کردیم، در لابه‌لای صحبت‌های خود بارها به یاد مرحوم ناصر حجازی افتادیم. منصور رشیدی مثل همیشه از رقیب قدیمی خود در استقلال و تیم ملی تعریف و تمجید کرد و حیفم آمد چیزی از خدابیامرز حجازی ننویسیم.


سال‌ها پیش به سفارش ‌جهانگیر کوثری در روزنامه همشهری و سرویس ورزشی، مصاحبه‌ای تخصصی و مفصل درباره دروازه‌بانی با ‌ناصر حجازی انجام دادم.
گپ‌وگفتی که به ‌دور از حواشی فوتبال، استقلال و تیم ملی فقط به دروازه‌بانی اختصاص داشت و خدابیامرز ناصر حجازی در آن مصاحبه به نگارنده گفت: منصور رشیدی دروازه‌بان شجاع و بسیار کم اشتباهی بود. او می‌توانست ۱۰ برابر بهتر از من شود و سال‌ها در تیم ملی و استقلال فیکس بازی کند اگر آنقدر ساده نبود! منصور رشیدی خیلی زودجوش می‌آورد و از کوره در می‌رفت.

 

همین عصبانیت آنی و لحظه‌ای خیلی به فوتبال منصور آسیب زد؛ هرچند هر زمانی هم که در استقلال و تیم ملی درون دروازه ایستاد باقدرت و اعتماد به‌نفس بالایی کار کرد. به طور مثال در جام ملت‌های ۱۹۷۶ آسیا که من غایب بودم، منصور رشیدی توانست در همه بازی‌ها کلین‌شیت کند و همراه تیم ملی به قهرمانی برسد. آن رکورد منصور رشیدی و نخوردن حتی یک گل در طول برگزاری جام ملت‌های آسیا هنوز هم دست‌نخورده باقی‌مانده است. کاش منصور رشیدی یک مقدار روی اعصاب خود تسلط داشت و تصمیمات آنی نمی‌گرفت. البته با همه این حرف‌ها معتقدم منصور رشیدی یکی از گلرهای برتر تاریخ فوتبال ایران است که جایگاه ویژه‌ای هم دارد.


آن روز مرحوم ناصر حجازی از گوردن بنکس دروازه‌بان تیم ملی انگلیس در جام‌جهانی 1966 به عنوان الگوی خود اسم برد و وقتی اسم احمدرضا عابدزاده وسط آمد، یادآوری کرد: اولین بار خود من به عابدزاده توصیه کردم استقلالی شود. او آن زمان 18 ساله بود و در تام اصفهان بازی می‌کرد. او بسیار با اعتماد به نفس بازی می‌کرد‌. به خاطر همین یاد خودم افتادم که در 18 سالگی به پیراهن تیم ملی و تاج سابق رسیدم. البته مدل دروازه‌بانی من و احمدرضا عابدزاده خیلی با هم فرق می‌کرد!

 


نکته؛ ‌ ناصر حجازی و منصور رشیدی هر دو بارها اعتراف کرده‌اند دلیل اصلی رشد و پیشرفت هر دو در استقلال و تیم ملی رقابت آنها با هم بوده‌‌. آن روزها و حتی در دهه 60 و 70 نیز تیم‌های بزرگ دو دروازه‌بان بزرگ و هم‌سطح داشتند که باید برای فیکس شدن رقابت می‌کردند اما چند سالی می‌شود گلرهای سرشناس و شماره یک برای باشگاه تعیین تکلیف کرده و دروازه‌بان دوم را خود به سرمربی و باشگاه معرفی می‌کنند!