‌هفت صبح| صفحه آخر امروز و آخرین شماره این صفحه در سال 1404 ‌را برخلاف همیشه و متفاوت از روزهای گذشته می‌بندیم؛ کاری به مشاهیر و رویدادهای امروز و گذشته نداریم؛ ‌چند سال پیش بود که گزار‌ش‌هایی خواندنی از رویدا‌دها و برید‌ه‌هایی از تاریخ‌ از عید 1352 تا‌کنون را نوشتم. گزارش مفصل و خواندنی هم شد. پس چیز جدیدی در این حال و هوای عید از تاریخ معاصر نمی‌ماند که بنویسم؛ ‌امروز اما می‌خواهم با این مطلب گردشگری، تنها کمی از این روزهای جنگ فاصله بگیریم تا شاید ترغیب شوید به سفر بروید... 


تنها دو روز بیشتر به آغاز سال 1405 و‌ تعطیلات نوروزی نمانده. سال 1404 عجب سال سنگین و غم‌انگیزی بود. سال جنگ 12 روزه و حالا جنگ رمضان که ادامه دارد... خیلی‌ها احتمالا با آغاز جنگ و باتوجه به شهری که در آن زندگی می‌کنند و شدت حملات جنایتکاران آمریکایی-صهیونیستی به محل زندگی‌شان، احتمالا به سفر رفته‌اند؛ ‌اگر فرصت کردید ‌‌به ‌این مکان‌های گردشگری در ایران که کمتر به آن پرداخته شده، سر بزنید. قول می‌دهم سفر ‌شگفت‌انگیزی را تجربه کنید. به این امید که جنگ تحمیلی با پیروزی ایران به زودی پایان یابد و سفری امن را در این شهرها و مکان‌های زیبا تجربه کنید....

 

1-مسجد رنگونی‌ها


به عنوان یک آبادانی حتما سفر به آبادان در هوای لذتبخش بهاری را پیشنهاد می‌کنم. آبادان را برای این انتخاب کردم که با وجود‌ شناخته‌شده بودن، شاید به خاطر دوری از مرکز، خیلی‌ها قید سفر با خودروی شخصی به آن را بزنند. ولی این دفعه بی‌خیال دوری مسافت شوید و حتما سری به آبادان بزنید. ‌با شنیدن نام آبادان، واژه‌هایی مانند نفت و پالایشگاه و فوتبال به ذهن‌مان خطور می‌کند.

این شهر ‌ با مردمان خونگرمش، تاریخچه‌ای آمیخته با نفت و جنگ دارد‌‌. از سینما رکس گرفته (که البته دیگر اثری از آن نیست!) تا سینما تاج و موزه خانه بنزین، سواحل اروندرود و بهمنشیر زیبایش‌، ‌‌ته‌لنجی‌ها، فلافلی‌هایش و... جاهای دیدنی آبادان خاطره‌انگیز و فراموش‌نشدنی هستند.  یکی از این دیدنی‌ها، مسجد رنگونی‌هاست؛ مسجدی با بنایی عجیب و منحصر‌به‌فرد و اسمی خاص و متمایز. معماری مسجد یادآور بناهای هندی و نام آن، مربوط به رنگونی‌های مقیم آبادان است. داستان ساخت مسجد نیز جذابیت‌های خود را دارد و شنیدنی است. ‌

 

قدمت مسجد به دهه ۱۲۹۰ ‌‌شمسی بازمی‌گردد و بنای آن با حال‌و‌هوای هندی خود، برای گردشگران جذابیت زیادی دارد. مسجد رنگونی‌ها ‌ در فاصله کمی از اروندرود قرار دارد‌. هنگامی که پالایشگاه آغاز به کار کرد، افراد زیادی از شهرها و کشورهای گوناگون به این شهر مهاجرت کردند. بخشی از این مهاجران نیز از کشور‌های هند، پاکستان و برمه بودند که اکنون میانمار نامیده می‌شود. مسجد رنگونی‌ها در همان زمان‌، نزدیک پالایشگاه و با کمک مالی آن برای مسلمانان مهاجر رانگون ساخته شد. ‌
 

2-گِل‌فشان تنگ (ناپگ)


گل‌فشان بندر تنگ از جاهای دیدنی استان سیستان و بلوچستان در شهرستان چابهار است. کوه‌های گل‌افشان این منطقه در نزدیکی کنارک و در محل بندر تنگ واقع شده‌اند.‌ گل‌فشان بندر تنگ در ۱۰۰ کیلومتری شهرستان چابهار و در ساحل دریای عمان قرار دارد. گل‌فشان یکی از شگفت‌انگیزترین پدیده‌های ژئوتوریسمی است که خیلی مورد توجه زمین‌شناسان و علاقه‌مندان به طبیعت است. ‌گل‌فشان‌ها‌ در دنیا به صورت رنگی ‌و معمولی یافت می‌شوند که در گل‌فشان‌های رنگی، گل‌های مترشح شده به رنگ‌های سفید، زرد و صورتی دیده می‌شوند که حاکی از ترکیبات آهن در آنهاست.

‌چابهار در ۶۰ کیلومتری غرب خود، میزبان ۳ گل‌فشان است که دوتای آن به شکل تپه و دیگری به شکل آتشفشان بوده که تنها این نوع فعال است. مردم به زبان محلی به این پدیده ‌ناف دریا‌ یا ‌بولوبولو‌ می‌گویند. ‌ هنگام فعالیت گل‌فشان‌ها صداهایی شبیه شلیک تفنگ به گوش می‌رسد. ارتفاع گل‌فشان چابهار یا گل‌فشان تنگ بالغ بر ۲۰ متر بوده و قطر دهانه آن به ۱۲ متر می‌رسه.

 

3-گاوچاه ورزنه


حاج ابراهیم حیدری، پیرمرد ورزنه‌ای، یک حلقه گاوچاه را باز‌سازی و به یک فرصت طلایی برای جذب گردشگران تبدیل کرده ‌ و همه روزه پذیرای گردشگران است تا با این شیوه سنتی آبیاری آشنا شوند. حاج ابراهیم می‌گوید: « با این روش سنتی، روزانه سه‌ هزار مترمربع زمین کشاورزی را در دو نوبت صبح و عصر می‌توان آبیاری کرد. با این روش، دیگر نیازی به مصرف برق و استفاده از موتور آب‌ کشی نیست و برای بالا کشیدن آب از یک یا دو راس گاو کوهان‌‌دار سیستانی استفاده می‌شود.

گاویار به گاوها کمک می‌کند تا بر یک سطح شیب دار یا «گاو رو» حرکت کنند و دلو را که به چرخ چاه بسته شده، در حالی که پر از آب شده است، از کف چاه بالا بکشند. دستیار او نیز آب را از دلو خالی و در مزرعه هدایت می‌کند. این گاوهای من عادت کرده‌اند که اگر برای‌شان آواز نخوانم از چاه آب نمی‌کشند. گاوچاه حاج ابراهیم در مسیر تپه‌های ماسه‌ای ورزنه‌، در شرق استان اصفهان ابتدای جاده ورزنه به حسن‌آباد واقع شده است.

 

4-پل‌بند لشکر


شوشتر در استان خوزستان بیشتر از ۱۰۰ سازه آبی تاریخی دارد که از گذشته بر جای مانده‌اند. پل بند لشکر جزو صدها سازه آبی و از دیدنی‌‌های شوشتر است؛ برای هدایت آب بنا شد. این پل علاوه بر هدایت آب، برای برقراری ارتباط بین شهر شوشتر و دیگر آبادی‌های آن منطقه طراحی و ساخته شده بود. سازه اصلی پل‌بند لشکر از ایران باستان باقی مانده است؛ اما طاق‌های هلالی آن شاخصه‌های معماری عصر صفویه را در خود نهفته دارد.

 

5-غارهای بان مسیتی (غارهای سه‌گانه چابهار)


استان سیستان و بلوچستان در جنوب شرقی ایران یکی از مناطق بکر و عالی برای سفر به میان طبیعت و دل تاریخ است. غارهای سه‌گانه تیس یا بان مسیتی از جاهای دیدنی چابهار در روستای تیس، از نشانه‌های بکر و مرموز سکونت زرتشتیان در این منطقه است و بازدید از آنها به علاقه‌مندان تاریخ پیشنهاد می‌شود. غارهای سه‌گانه در روستای تیس از توابع شهرستان چابهار واقع شده‌اند. روستای تیس در ۱۰ کیلومتری شمال غربی چابهار و ضلع شرقی منطقه آزاد تجاری قرار گرفته است.

پیشینه این روستا به بیش از ۲‌۵۰۰ سال پیش و دوران هخامنشیان بازمی‌گردد‌. در اسناد موجود و نوشته‌های مربوط به لشکرکشی اسکندر مقدونی به ایران، از این روستا با عنوان «تیز» نام برده شده است. تاریخ‌نویسان دوره اسلامی، از این منطقه به‌عنوان بندر «تزیا» یا «تسی» و مرکز تجارت شکر ایالات مکران و گندم سیستان نام برده‌اند. این روستا در گذشته بندر تیس نامیده می‌شد و یکی از بنادر مهم بازرگانی دریای عمان به‌شمار می‌رفت. ویرانه‌های این بندر باستانی هنوز هم در اطراف روستا به چشم می‌خورند. ‌به‌رغم تلاش کارشناسان و باستان‌شناسان در طول سالیان، همچنان غارها یکی از اسرارآمیزترین مکان‌هایی هستند که ذهن بشر را به خود مشغول کرده‌اند. ‌ ‌

 

6-غار کتله‌خور


اگر شما هم از آن دسته افرادی هستید که در جریان سفر خود به نقاط مختلف ایران به بازدید از غارها هم علاقه‌مندید، شما را با یکی از وسیع‌ترین و طولانی‌ترین غارهای خاورمیانه آشنا می‌کنیم .صحبت از غار کتله‌خور است، جاذبه‌ای بی‌بدیل. غار کتله‌خور در 146 کیلومتری جنوب استان زنجان، در نزدیکی شهر کوچک گرماب از توابع شهرستان خدابنده واقع شده است.

شهر گرماب در منتهی‌الیه جنوب استان زنجان قرار دارد که از جنوب با استان همدان و از غرب با استان کردستان هم‌مرز است. فاصله کتله‌خور تا شهر گرماب حدود 6 کیلومتر است.  ‌کتله‌خور عمیق‌ترین غار ایران است که تاکنون شناسایی شده ‌. در وصف زیبایی این غار همین بس که اگر غار علیصدر همدان به دریاچه آبی‌اش می‌بالد، کتله‌خور اوج شکوه اشکال آهکی را اعم از چکیده و چکنده به تصویر کشیده است؛ بلورهای آهکی که منظره بی‌نظیری را در جای‌جای کتله‌خور پدید آورده‌‌اند. (بخش‌هایی از این گزارش برگرفته از لست‌سکند و کجارو ‌است.)