قبیله وفادار به سیما
روزنامه هفت صبح، گروه تلویزیون| از ابتدای امسال تاکنون 20 بازیگر حداقل دو سریال روی آنتن داشتهاند. همین ابتدا لازم است اشاره شود که مواردی مثل سرزمین مادری، سامو بندری و رعد و برق از تولیدات قبل بودهاند که امسال به پخش رسیدند. با این حال اغلب بازیگران آنها همچنان با سریالهای تلویزیونی همکاری دارند.
در پرونده امروز درباره 10 نفر از آنها نوشتهایم و پیش از آن اشارهای به دیگران میکنیم. محمود پاکنیت در آتش و باد دوباره خان شد و اینبار نیز موفق بود. تب و تاب اما سریالی شکستخورده لقب گرفت. بازی فرهاد قائمیان در بازپرس و محرمانه شباهتهایی با کارهای قبلیاش داشتند اما سرزمین مادری عرصه قدرتنمایی دوباره بوده. حمیدرضا آذرنگ در نون خ 4 گام به جلو برنداشت اما در رحیل نقش یک مامور حکومتی را خوب بازی کرد.
دو سریال تاریخی عشق کوفی و رحیل زمینه درخشش مریم کاویانی پس از مدتها را فراهم آوردند. دیگر بازیگران دو سریالی اینها هستند: مهدی فقیه آتش و باد و سامو بندری که در اولی بهتر بود. کاظم هژیرآزاد بازپرس و رحیل که در دومی بهتر بود. فرخ نعمتی آتش و باد و رحیل که در دومی بهتر بود. نسرین مرادی نون خ 4 و تب و تاب که در اولی موفق عمل کرد و در دومی نه. ایوب آقاخانی تب و تاب و بازپرس که دومی نقش متفاوت کارنامهاش لقب گرفت. سام کبودوند نیکان و رعد و برق که در اولی خوب بود و بازیاش در دومی هنوز شروع نشده.
اندیشه فولادوند / بازپرس و رحیل
کیفیت سریالها: بازپرس ساخته احمد معظمی داستانی درباره فساد برخی اصحاب قدرت داشت. شروع قصه کوبنده نبود اما در ادامه توانست مخاطب وفادار و پیگیر تلویزیون را با خود همراه سازد. قصه سری اول رحیل در اواخر دوران قاجار روایت شد و بخشی از اتفاقات اجتماعی و نیز اندرونی را دربرمیگرفت.
موقعیت در سریالها: اندیشه فولادوند در بازپرس نقش زنی را بازی کرد که با اصحاب قدرت در ارتباط است و در رحیل ایفاگر نقش جادوگر در دوران قاجار شد.
عملکرد: از جمله بازیگران باسابقه است که ابایی ندارد همکاری خود با سریالهای تلویزیونی را ادامه دهد. نقش اندیشه فولادوند در سریال بازپرس آنقدر پیچیدگی نداشت که به بازیگر اجازه عرض اندام دهد. معنای این حرف این نیست که او از پس ماموریت برنیامد؛ اصولا نقش جای کار زیاد نداشت. در رحیل اما عهدهدار نقش یک جادوگر بود و بخشی از اتفاقات دراماتیک برپایه تصمیمها و رفتارهای او پیش میرفت. شاید در نگاه اول حرکات فولادوند در نقش یک جادوگر معمولی به نظر برسد اما واقعیت این است او کاری آسان برای نمایش حالات یک زن عجیب و غریب نداشته. گاه نیز دیالوگهایی طولانی همراه با حرکات عجیب و غریب انجام میداد و همین کارش را سختتر میکرد. در مجموع اندیشه فولادوند بهرهای بهتر از رحیل برد.
سوگل طهماسبی / عشق کوفی و بازپرس
کیفیت سریالها: عشق کوفی به کارگردانی حسن آخوندپور در دوران کوفه 61 هجری میگذشت و پس از آن وارد ماجرای قیام عاشورا شد. بازپرس داستانی بهروز داشت و انگشت روی پروندههای مفاسد اقتصادی گذاشت.
موقعیت در سریالها: سوگل طهماسبی در عشق کوفی نقش زنی بهنام تلما را داشت و نقش عروس اوحد (نادر سلیمانی) و همسر نعیم (حسین سلیمانی) را بازی میکرد. در بازپرس یک زن امروزی بود که در کنار رسیدگی به امور خانه، در جامعه نیز فعالیت داشت؛ بهعنوان معلم و نیز زنی که به فکر کمک به مستمندان است.
عملکرد: بازپرس سریالی متوسط بود و نقشی که طهماسبی در آن داشت، تیپهای آشنا را یادآور میشد. چالش اصلی او جایی رقم خورد که برای همسرش بهعنوان یک ضابط قضایی پاپوش درست شد. این اتفاق از طریق دادن پول نامشروع به این زن رخ داد. در بقیه موارد طهماسبی شخصیت مادر و همسری دلسوز را ارائه میکرد که لبخند از لبش محو نمیشد. در مقابل، عشق کوفی عرصه درخشش این بازیگر را فراهم کرد. از همان قسمتهای ابتدایی معلوم شد تلما با پدر همسر (نادر سلیمانی) سر ناسازگاری دارد و او را از نیش تند زبانش در امان نمیگذارد. در نهایت نیز به قتل رسید. تلما را میتوان یکی از بهترین نقشآفرینیهای طهماسبی در سالهای اخیر دانست.
لاله اسکندری / آتش و باد و محرمانه
کیفیت سریالها: آتش و باد ساخته مجتبی راعی که نوروز روی آنتن شبکه سه رفت برههای از تاریخ ایران و نحوه شکلگیری مشروطه را در بستر زندگی یک ایل در فارس به تصویر کشید که البته نامها و موقعیتهای موجود سریال، حاصل تخیل سازندگان و الزام درام است. محرمانه به کارگردانی محمود معظمي هم سریال جدید شبکه سه است که دستاوردهای پزشکی دانشمندان کشورمان در دوران کرونا به همراه ماجرای پروژه نفوذ و تحرکات دشمن را به تصویر میکشد. اولی مخاطبان نسبتا زیادی به دست آورد اما دومی با نقدهایی تند و تیز از سوی رسانهها مواجه شده است.
موقعیت در سریالها: لاله اسکندری در آتش و باد نقش زنی ایلاتی به نام بیبی کتایون را بازی کرد و در سریال محرمانه عهدهدار نقش یک خانم دکتر شده که در موقعیتی عجیب گیر افتاده.
عملکرد: بیبی کتایون در آتش و باد اولین تجربه جدی غیر شهری لاله اسکندری است. او در نمایش اقتدار یک زن ایلاتی عملکردی موفق داشت و با این نقش یکی از کارهای خوب کارنامهاش را به ثبت رساند. در محرمانه هم خوب است چون نقش اجازه کار به او میدهد. خانم دکتر طعمه سرویسهای جاسوسی شده و او به ناچار به همکاران و مرد عاشق پیشه، خیانت کرده. اسکندری استیصال شخصیت را باورپذیر نشان داده است.
نسیم ادبی / رحیل و محرمانه
کیفیت سریالها: در باکسهای قبل درباره رحیل و محرمانه نوشتیم. با افزودن این جمله که رحیل جزو محصولات خوب تلویزیون در سال جاری بود و توانست نظر برخی مخاطبان را جلب کند. فصل دوم این سریال نیز در راه است. محرمانه اما به دلیل عدم پرداخت متفاوت به یک داستان آشنا آنطور که باید توجهات را جلب نکرده.
موقعیت در سریالها: نسیم ادبی در سریال تاریخی رحیل نقش سردسته ندیمههای دربار را بازی میکرد. او در محرمانه ایفاگر زنی است که با سرویسهای جاسوسی ارتباط دارد و نقشههای آنها را اجرا میکند.
عملکرد: برخی بازیگران به دور از جنجال و هیاهو کارشان را پیش میبرند. نسیم ادبی جزو همین قبیله است؛ بازیگری که ابتدا در تئاتر درخشید و بعد از آن جذب سینما و تلویزیون شد. او در رحیل نقش یک ندیمه وفادر و مقتدر را بهاندازه و باورپذیر ارائه کرد. حتی تحکم او به زیردستان نیز به دور از اغراق بود. این بازیگر در سریال محرمانه نیز کاری را که باید انجام داد. ابتدا در قامت یک خدمتکار خود را به خانم دکتر (لاله اسکندری) نزدیک کرد و کمی بعد روی واقعیاش را نشان داد. همین حضور در دو موقعیت مختلف چالش خوبی برای نسیم ادبی بود تا بازیاش را از تکرار نجات دهد.
ثریا قاسمی / عشق کوفی، رحیل، سرزمین مادری
کیفیت سریالها: درباره عشق کوفی و رحیل نوشتیم. میماند سرزمین مادری ساخته کمال تبریزی که بالاخره پس از یک دهه از توقیف خارج شد و حالا همزمان تلوبیون و شبکه سه آن را پخش میکنند. این سریال داستانی از ایران معاصر دارد و در قالب روایت زندگی چند خانواده، مسائلی اجتماعی- سیاسی را مرور میکند. سریال سر و شکل دارد؛ قصه آن جذاب است و بازی بازیگران ستودنی.
موقعیت در سریالها: ثریا قاسمی در عشق کوفی نقش امسلمه یکی از همسران پیامبر اسلام(ص) را بازی کرد. در رحیل مادری بود که پسر میانسالش مورد ظلم ماموران حکومتی قاجار قرار گرفته. در سرزمین مادری هم نقش مادر خانواده را دارد که به اجبار تبعید میشوند.
عملکرد: بازیگر کهنهکار سینما و تلویزیون بارها نقش مادر را بازی کرده و بهرغم وجوه مشترک عملکردش به دل نشسته. در رحیل رابطه او با پسر ساده و میانسالش جذاب بود؛ در سرزمین مادری نیز شمایل مادران سنتی و معتقد را باورپذیر ارائه کرده. اتفاق خاص برای ثریا قاسمی در سال جاری بازی در نقش امسلمه یکی از همسران پیامبر است. او در عشق کوفی گریمی متفاوت از همیشه داشت و موقعیتش در داستان بهگونهای بود که بخش زیادی از بعد عاطفی ماجرای عاشورا را به دوش میکشید. قاسمی در بیان دیالوگها و ترسیم حالات شخصیت طوری عمل کرد که مخاطب تحت تاثیر قرار گرفت.
پژمان بازغی / نیکان و سرزمین مادری
کیفیت سریالها: نیکان ساخته علی سراهنگ داستان دختری به همین نام را روایت میکرد که پدرش از دوست قدیمی خود (پژمان بازغی) سوءاستفاده کرده و متواری شده است. سرزمین مادری را هم شرح دادیم که داستانش از چه قرار است.
موقعیت در سریالها: بازغی در نیکان نقش مردی کاسب و آبرومند را داشت که در مظان اتهام در ماجرای توزیع مکملهای ورزشی تقلبی قرار گرفته. او یکتنه دنبال اعاده حیثیت از خود است و همین چالش اصلی او محسوب میشد. محمودرضا نام شخصیتی است که بازغی در سرزمین کهن بازی کرده. او دارای خانوادهای ثروتمند و متصل به حکومت پهلوی است.
عملکرد: از بازیگران باتجربه سینما و تلویزیون است که علاوه بر بازیگری علاقه به اجرا و نیز حضور در گیمشوها و رئالیتیشوها نیز دارد. او رئیس انجمن بازیگران سینمای ایران هم هست و به همین خاطر پژمان بازغی مدام در معرض دید مخاطبان قرار دارد. فارغ از این مسائل اگر بخواهیم عملکردش در دو سریال اخیر را بررسی کنیم باید گفت او موفق بوده. شخصیتی که در نیکان داشت میتوانست تبدیل به تیپ شود اما بازغی باتجربهتر از این حرفهاست. نقش او در سرزمین مادری اما جذابتر است و جزو یکی از بهترین نقشآفرینیهایش لقب گرفته. او با خونسردی و بیتوجه به غرهای همسر در پی جاهطلبیهای خویش است.
سیدجواد هاشمی / عشق کوفی و بازپرس
کیفیت سریالها: در باکسهای قبل درباره کیفیت هر دو سریال نوشتیم.
موقعیت در سریالها: حبیب ابنمظاهر جزو معدود کاراکترهای واقعی سریال عشق کوفی بود که نقش او را سیدجواد هاشمی برعهده داشت. این بازیگر در سریال بازپرس نقش یک مامور قضایی را بازی کرد که با ضابط اصلی یعنی محسن قصابیان در ارتباط بود.
عملکرد: بازپرس اجازه نداد سیدجواد هاشمی عملکردی متفاوت از همیشه داشته باشد. بازی او یادآور تیپهای آشنای ماموران مثبت و دغدغهمند بود. ماجرای عشق کوفی اما فرق میکند. گریم این بازیگر سنگین بود تا جاییکه نمیشد حدس زد چه کسی نقش حبیب ابنمظاهر را بازی کرده. در نهایت این صدای بازیگر هویت واقعیاش را مشخص کرد. خود هاشمی درباره پذیرش این نقش گفته است: «حبیب ابنمظاهر را نیز یک شخصیت قبراق میدانم که با وجود سن بالا، فرمانده یمین سپاه امام حسین (ع) بوده. یک فرد کاملا با تجربه، کارکشته، توانمند و جنگاور. قاعدتا من نکات را از قبل میدانستم و تا حدودی اطلاعات درباره جزئیات زندگی این شخصیت داشتم. برای همین به نظرم آمد که این شخصیت را در سریال عشق کوفی با آگاهی بازی میکنم.» همه امتیاز بازی هاشمی به گریم برنمیگردد؛ او توانست شمایل شخصیت را به شکلی درست عرضه کند و مخاطب را تحتتاثیر قرار دهد.
نادر فلاح / آتش و باد و عشق کوفی
کیفیت سریالها: اشاره کردیم که آتش و باد و عشق کوفی چه شرایطی در زمان پخش داشتند؛ اولی تاریخ معاصر ایران را سوژه کرد و دومی سراغ تاریخ 61 هجری در کوفه رفت. هر دو آثار موفق امسال هستند.
موقعیت در سریالها: سرخو نام شخصیتی است که نادر فلاح در سریال آتش و باد برعهده داشت؛ یک مرد کممایه که سوداهای بزرگ در سر میپروراند اما بیعرضه بود! او در عشق کوفی نقش فاضل، یک قصاب را بازی میکرد که جزو شیعیان شهر کوفه بود و عقایدی محکم داشت. با این حال تصمیمی که دخترش گرفت او را مورد سوءظن قرار داد.
عملکرد: نادر فلاح با دو نقش متفاوت در دو سریال تاریخی آتش و باد و عشق کوفی موفق ظاهر شد. بازیاش در اولی رنگی از ملاحت نیز داشت؛ جاییکه با لکنت حرف میزد و کلمات را اشتباه ادا میکرد. همین مشخصه شخصیت را در سریال جذابتر کرد. در عشق کوفی اما کاملا جدی و گاه نیز عصبی بود. نادر فلاح مختصات شخصیت را قاعدهمند ارائه کرد. او در مصاحبهای گفته بود: «کار تاریخی در مقایسه با کاری که داستان آن در زمان حاضر میگذرد سختتر است. بخشی از این سختی به دلیل گریم و لباس است و بخشی هم به دلیل لوکیشنها.»
محسن قصابیان / بازپرس و همهگیری
کیفیت سریالها: داستان بازپرس را شرح دادیم؛ همهگیری ساخته محمدصادق بکتاشیان در واقع فصل دوم سریال موج اول محسوب میشود اما داستان آن مستقل از فصل اول است و ماجرا از جایی شروع میشود که کرونا دنیا را درنوردیده. کادر درمان چارهای ندارند جز اینکه یک بیمارستان صحرایی راه بیندازند و آنجا پذیرای بیماران شوند. در کنار این خط کلی، ماجراهایی هم مثل یک رئیس بیمارستان طمعکار، دلالان دارو و… وجود دارد. همهگیری جزو سریالهای ناموفق امسال محسوب میشود.
موقعیت در سریالها: محسن قصابیان نقش اصلی سریال بازپرس را برعهده داشت. او یک ضابط قضایی پاکدست بود که برای انجام وظیفه با دستاندازهای زیادی مواجه شده. ابتدا از شهرستان به تهران منتقل (تبعید) شد و در پایتخت نیز برای افشای فساد صاحبان رانت و ثروت از هیچ کوششی دریغ نکرد و گوشش بدهکار تهدیدها نبود. در همهگیری نقش یک پزشک دغدغهمند در دوران کرونا و سختیهایش را بازی کرد.
عملکرد: قصابیان بازیگر موفق این سالهای سینما و تلویزیون است و در بازپرس نیز شمایل یک مامور قضایی را دوستداشتنی و ملموس ارائه کرد. حتی میتوان گفت امتیاز اصلی سریال به حضور این بازیگر برمیگردد. همهگیری اما سریال خوبی نبود و تلاش قصابیان هم نتیجهای مثبت به همراه نداشت.
زندهیاد حسام محمودی / سوران و رحیل
کیفیت سریالها: سریال سوران به کارگردانی سروش محمدزاده را میتوان جزو اقتباسهای موفق دانست که توانست سرنوشت عجیب جوانی بهنام سوران را به تصویر بکشد و حرفش را مثل خود کتاب بیان کند. این مجموعه همچنین ماجراهای تاریخی کردستان در اواخر دهه پنجاه و ابتدای دهه شصت را سوژه قرار داد و دست روی جریانهایی مثل کومله و دموکرات گذاشت. بازنمایی عقیده آنها جزو مباحث قابلتامل سریال بود و دادههای خوبی در اختیار مخاطب کماطلاع قرار داد.
موقعیت در سریالها: زندهیاد حسام محمودی در سوران نقش یک مامور را برعهده داشت که ابتدای انقلاب برای آرام کردن اوضاع عازم کردستان میشود. او در رحیل ایفاگر نقش آخرین ولیعهد قاجار شد.
عملکرد: گفتن از حسام محمودی توام با افسوس است؛ بازیگری که امسال او را ناباورانه از دست دادیم؛ در حالیکه آرامآرام داشت قدرت خود را بیش از پیش به رخ میکشید. محمودی در سوران شمایل همراهیبرانگیز جوانهای انقلابی را ارائه کرد؛ همانهایی که روزگاری مایه آرامش بودند و درایت و مدیریتشان دلهای مردم را بههم نزدیک میکرد. محمودی در رحیل هم نقش ولیعهد عاشقپیشه قاجار را با جذابیت عرضه کرد و حالات مختلفش از بیم و امید را باورپذیر به نمایش گذاشت. روحش شاد… .