اکنون به وقت توقیف!
برنامهای که قرار بود مخاطبانش را به سفری به عمق تجربیات انسانی و جهانی از کتاب، فیلم، موسیقی و... ببرد
هفت صبح| سه شنبه، 6 آذر اولین قسمت «اکنون» به کارگردانی و تهیهکنندگی محمدرضا رضائیان از فیلیمو منتشر شد. برنامهای گفتگومحور که با اجرای سروش صحت قرار بود مخاطبانش را به سفری به عمق تجربیات انسانی و جهانی از کتاب، فیلم، موسیقی و... ببرد.
بعد از آغاز پخش این برنامه با حضور علیرضا قربانی اما ساترا باز هم نتوانست بیطرفانه قضاوت کند و پای مجوز صادر شده برای ساخت این برنامه بماند، به همین خاطر با نامهای از توقیف «اکنون» پس از پخش قسمت اول(!) خبر داد. اتفاقی که محمدجواد شکوری مقدم، مدیر عامل فیلیمو، با انتشار توئیتی درباره آن اینطور نوشت: «اکنون نامهای از ساترا به دستم رسید که مشخص شد تحمل پخش یک قسمت از برنامه «اکنون» سروش صحت را هم نداشتند... وقتی رقیب، نقش داور و رگولاتور رو داشته باشد، همین میشود که به خودش اجازه بدهد چنین نامهای بزند و «اشاره» را هم جز حق مالکیت حساب میکند!»
این جریان و نگاهی که البته تازگی هم ندارد، به طور حتم ناشی از وجود رگولاتوری است که با تعارض منافع در بحث نظارت و تنظیمگری مواجه است. صدا و سیمایی که پلتفرمها را رقیبی برای جذب مخاطبانش و دلیلی برای مهاجرت همان مخاطبان از صدا و سیما به نمایش خانگی میداند.
در متن نامه رییس ساترا هم آمده است: «احتراما؛ پیرو نامه شماره ۱۲۳۰/۴۶۴۷ مورخ ۱۴۰۳/۰۸/۳۰ در خصوص تعهد کتبی آن رسانه محترم با مضمون عدم اشاره مستقیم و غیرمستقیم به برنامه «کتابباز» و تعیین تکلیف استعلام صیانت مهمانان برنامه «اکنون»، لازم به ذکر است با توجه به عدم همکاری آن رسانه محترم در خصوص موارد فوق و اشاره مجری برنامه (آقای سروش صحت) و مهمان برنامه (آقای علیرضا قربانی) و همچنین اشاره در بخشهای جنبی برنامه صحبتهای خانم محیا ساعدی و آقای احسان عبدیپور (که در نسخه ارسالی به ساترا این بخشها وجود نداشت) به برنامه «کتابباز» که مالکیت فکری آن برای سازمان صداوسیما میباشد. «اکنون» تا تعیین تکلیف غیرقابل انتشار میگردد.»
در این میان اعتراض به مطرح کردن عنوان کتابباز توسط مجری و مهمان برنامه اکنون در حالی مطرح شده است که درست بعد از پخش این برنامه، برنامه «جام جم» شبکه یک سیما، در بخش مرور اخبارش، «اکنون» را کاری از تیم «کتابباز» دانست و برایشان آرزوی موفقیت کرد!
این توقیف عجیب و نامه عجیب تر؛ جدای از اینکه نشانه واضحی از اتصال رگولاتور به نهاد رقیب در تولید و پخش است، نمایشی عریان از فهم نادرست از مالکیت معنوی است؛ آنجا که «اشاره کردن» را نیازمند اجازه از صداوسیما میداند! اصولاً طبق کدام قانون یاد کردن و اسم بردن صرف از یک برنامه، حق مالکیت معنوی یک اثر را تحتالشعاع قرار میدهد؟همین نگاه عجیب و غریب در ممیزی است که داد هنرمندان را درآورده و تقریبا همه برندهای صداوسیما دیگر نمیخواهند در این رسانه فعالیت کنند.
باید منتظر ماند و دید این نگاه پرابهام و جانبدارانه که قطعا فعالیت بخش خصوصی را مختل میکند تا کجا ادامه خواهد داشت؟!