فصلی تازه از داستان تکراری
مقایسهای از آنچه اندروید و iOS در اختیارمان قرار میدهند
هفت صبح| تصور کنید در سال 2007 هستیم که استیو جابز با آن پلیور یقه اسکی مشکیرنگش روی صحنه آمده و از گوشی اپل آیفون برای اولین بار رونمایی میکند. این دستگاه انقلابی که از جنس شیشه و فلز با طراحی شیک و مدرن ساخته شده، آمده است تا دنیای گوشیهای موبایل را دوباره تعریف کند.
یک انقلاب متفاوت هم طرفی دیگر در حال رخ دادن بود. گوگل در همان سال، یک استارتاپ کمتر شناخته شده به نام Android Inc را در اختیار خود درآورد.
این استارتاپ درواقع زمینه را برای مهمترین رقابت تنگاتنگ میان سیستم عامل اندروید و iOS در دنیای گوشیهای هوشمند ایجاد کرد. ریشههای اندروید به اولین سالهای دهه ۲۰۰۰ برمیگردد. سیستم عامل اندروید به عنوان مفهومی تجسم شده بود که بتواند پلتفرم مخصوص برای ارائه نوع جدیدی از تجربه موبایلی باشد. برخلاف آیاواس که تنها برای دستگاههای برند اپل ساخته شده بود، اندروید به عنوان یک سیستم عامل برای توده انبوه دستگاههای هوشمند توسعه یافت. گوگل قصد داشت یک پلتفرم پایه در اختیار سازندگان بگذارد تا هرکدام سیستم عامل اندروید را با توجه به دستگاه و هدف خودشان تنظیم کنند. غول تکنولوژی با این کار، تنوع و خلاقیت را به اکوسیستم اندروید راه داد. بعد از گذشت سالها حالا شاید فرصتی دوباره باشد برای مقایسه دو سیستم عامل اپل و گوگل برای تلفنهای هوشمند. سیستم عاملهایی که از هر روزی بیشتر به یکدیگر شباهت دارند اما همچنان قابلیتهای متفاوتی را ارائه میکنند.
این مورد در همه مقایسهها میان سیستم عامل اندروید و iOS دیده میشود و همیشه هم صحت دارد. اندروید هنوز هم مقابل ایجاد تغییر در صفحه خانه، صفحه قفل و آیکونهای اپلیکیشنها انعطاف بیشتری نشان میدهد. شما در دستگاههای اندرویدی حتی میتوانید رابط کاربری را با استفاده از ابزارهایی نظیر Nova Launcher به طور کامل تغییر دهید. اپل در خلال سالها تلاش کرده امکان سفارشیسازی و اعمال تغییرات را به آیاواس اضافه کند؛ اما این سیستم عامل هنوز هم به اندازه اندروید کاربر دوستانه و وسیع نیست.
نکته کاربردی: میتوانید صفحه خانه را روی سیستم عامل اندروید بچرخانید و در نمای Landscape هم تماشا کنید. همیشه بهتر است که کنترل زیادی روی ظاهر دستگاه هوشمند خود داشته باشید؛ حتی اگر فقط در حد افزودن یک اپلیکیشن به صفحه خانه یا گستردن ویجتها در جهتهای مختلف صفحه باشد. شایعه شده که اپل امکانات سفارشی سازی بیشتری را در iOS 18 خود معرفی میکند.
به نظر میرسد اپل هم به خوبی میداند که در این زمینهها از سیستم عامل اندروید عقب افتاده است. بسیاری از کاربران، ظاهر فعلی صفحه خانه و کتابخانه اپلیکیشن را در iOS فعلی شلخته و اشتباه میدانند. اغلب ترجیح میدهند اپلیکیشنهایی که نصب کردهاند را در قالب فهرست و همگی کنار هم مشاهده کنند. در حال حاضر کاربران برای پیدا کردن اپلیکیشنی که به صفحه خانه سنجاق نشده، باید به آخرین صفحه موجود خانه برود و ببیند اپل تصمیم گرفته است برنامه تازه را در کدام دستهبندی قرار دهد.
از نظر بسیاری کارشناسان و کاربران، بسته اپلیکیشنهای پیش فرض گوگل در سیستم عامل اندروید بهتر از اپلیکیشنهای آیاواس است . البته در این مورد هم موارد استثنا وجود دارد. باید جیمیل را با Apple Mail، گوگل داکز را با Pages، گوگل مپز را با Apple Maps و گوگل فوتوز را با Apple Photos مقایسه کنیم. به نظر میرسد که در نتیجه این مقایسه، کاربران اغلب محصولات گوگل را ترجیح میدهند. از طرفی هم بسیاری از کاربران Apple Music را بیشتر از رقیب گوگلی آن دوست دارند.
مجالی نیست که همه دلایل را با جزئیات بررسی کنیم؛ اما به طور کلی اپلیکیشنهای گوگل به سریع، قابل اطمینان و از همه مهمتر در دسترس بودنشان روی پلتفرمهای متعدد معروف هستند. برای مثال اگر کاربر تصمیم بگیرد یک فیلم از گوگل اجاره کند، میتواند انتظار داشته باشد که این فیلم روی تقریبا همه دستگاهها به خوبی اجرا شود. در مقابل آن، اجرا کردن Apple TV روی سیستم عامل اندروید ممکن است چالشی و پر از مشکل باشد.
وقتی پای اپلیکیشنها به میان میآید، باید در نظر بگیرید که اندروید اجازه میدهد تا توسعهدهندگانش ابداعات خود را در عمق این سیستم عامل ادغام کنند. اپل در مقابل انتقادات مرتبط همیشه امنیت سیستم عامل اندروید را برای این اجازه وسیع زیر سوال میبرد. اپلیکیشنهایی نظیر Tasker اجازه میدهند کاربران اتوماسیونها و روتینهای مختلفی ایجاد کنند. همین نرمافزار نشان میدهد مخصوصا افرادی که تمایل به کشف و دستکاری توانمندیهای سیستمی دارند، اندروید را به iOS ترجیح میدهند . بسیاری از علاقهمندان، گشودگی سیستم عامل اندروید را به همین خاطر برتر میدانند. در نتیجه، روی سیستم عامل اندروید میتوانید یک دستهبندی کامل از اپلیکیشنهای مفید را کشف کنید که در iOS اصلا وجود ندارند.
برای مثال، اپلیکیشنهای بررسی وضعیت سلامت باتری و استفاده، عیبشناسی مربوط به شبکههای ارتباطی WiFi و مدیریت فایلها را در نظر بگیرید. شاید هم برخی از کاربران به این اپلیکیشنها کاری نداشته باشند اما به هر حال بخش عمده افراد ترجیح میدهند امکان دسترسی به این قابلیتها در دسترس ایشان باشد. سیستم عامل اندروید به جز این اپلیکیشنها، همچنین امکانات بیشتری در زمینه چگونگی استفاده از آنها ارائه میکند. شما حالا میتوانید نسخههای متعدد از یک اپلیکیشن واحد را روی دستگاه اندرویدی خود نصب کنید. حتی قادر هستید دو اپلیکیشن را در کنار هم روی صفحه نمایش یکسان به اجرا درآورید و در اپلیکیشنهای پیش فرض سیستم هم تغییراتی اعمال کنید. برای مثال، میتوانید یک اپلیکیشن مجزا به منظور مدیریت پیامهای متنی نصب کنید. این امکان شاید هیچ وقت برای سیستم عامل iOS فراهم نشود.