سیمین صفامهر؛ ستارهای گمشده در هزارتوی تاریخ

نخستین زن ایرانی که در رشته دوومیدانی در المپیک شرکت کرد
سیمین صفامهر، بانوی دونده ایرانی، نامی ماندگار در تاریخ ورزش زنان ایران است. او به عنوان یکی از نخستین زنان ایرانی که در بازیهای المپیک شرکت کرد، در کنار نازلی بیات ماکو در پرش ارتفاع و ژولیت گئورگیان در پرتاب دیسک، در المپیک ۱۹۶۴ توکیو حضور یافت.
آغاز راه
سیمین صفامهر در ۲۴ خرداد ۱۳۲۶ در تهران دیده به جهان گشود. او از جوانی به ورزش دوومیدانی علاقهمند بود و توانست با تلاش و پشتکار خود، در این رشته ورزشی به موفقیتهایی چشمگیر دست یابد.
حضور در المپیک ۱۹۶۴ توکیو
المپیک ۱۹۶۴ توکیو، نقطه عطفی در تاریخ ورزش زنان ایران بود. برای نخستین بار، زنان ایرانی توانستند در این رویداد مهم ورزشی شرکت کنند. سیمین صفامهر به عنوان یکی از سه بانوی ورزشکار ایرانی، در رشتههای دو ۱۰۰ متر و پرش طول به رقابت پرداخت.
اگرچه او نتوانست در این رقابتها به مدال دست پیدا کند اما حضورش در المپیک، گامی مهم در جهت حضور پررنگتر زنان ایرانی در عرصههای ورزشی بود.
افتخارات و دستاوردها
سیمین صفامهر علاوه بر حضور در المپیک، در مسابقات داخلی و بینالمللی دیگری نیز شرکت کرد. او همچنین به عنوان مربی، به تربیت و پرورش نسلهای بعدی ورزشکاران زن ایرانی پرداخت.
سیمین صفامهر در ۳ فروردین ۱۳۹۵ در تهران درگذشت. صفامهر، نمادی از تلاش، پشتکار و امید برای زنان ایرانی است. او با حضور خود در المپیک، راه را برای حضور پررنگتر زنان ایرانی در عرصههای ورزشی هموار کرد. او به عنوان الگویی برای نسلهای بعدی ورزشکاران زن ایرانی، الهامبخش خواهد بود.
او در المپیک تابستانی ۱۹۶۴ (توکیو) در دو ماده شرکت کرد:
- دو ۱۰۰ متر زنان، با زمان ۱۳٫۲ ثانیه، در گروه دوم از دور اول، نفر هفتم شد و از مسابقات حذف شد.
- پرش طول زنان، با رکوردِ ۵٫۰۶ متر، در مرحلهٔ مقدماتی ۳۱اُم شد و حذف شد.