با گذشت بیش از دو ماه از سال ۱۴۰۵، مشکلات معیشتی بازنشستگان بیش از هر زمان دیگری به یکی از دغدغه‌های اصلی جامعه تبدیل شده است. افزایش مداوم قیمت کالاهای اساسی، هزینه‌های درمان و مخارج روزمره باعث شده بسیاری از بازنشستگان برای تأمین نیازهای زندگی با چالش‌های جدی روبه‌رو شوند.

در چنین شرایطی، موضوع وام ضروری و افزایش حقوق سال جاری به دو مطالبه مهم و فوری مستمری‌بگیران تأمین اجتماعی تبدیل شده است؛ مطالباتی که هنوز پاسخ نهایی و روشنی برای آنها اعلام نشده است.

وام ۷۰ میلیونی؛ مطالبه جدید بازنشستگان

در حالی که سال گذشته وام ضروری بازنشستگان تأمین اجتماعی با مبلغ ۵۰ میلیون تومان، کارمزد ۴ درصد و بازپرداخت ۲۴ ماهه پرداخت شد، امسال زمزمه‌هایی از افزایش قابل توجه این تسهیلات به گوش می‌رسد.

نصرالله سامدی، نایب‌رئیس کانون عالی بازنشستگان تأمین اجتماعی، خواستار پرداخت وام‌های قرض‌الحسنه حداقل ۷۰ میلیون تومانی برای بازنشستگان و کارگران شده و معتقد است این اقدام می‌تواند بخشی از فشارهای اقتصادی موجود را کاهش دهد.

با این حال، سازمان تأمین اجتماعی و بانک رفاه کارگران هنوز رقم نهایی وام سال ۱۴۰۵ را اعلام نکرده‌اند و تصمیم‌گیری نهایی به جلسات مشترک میان مسئولان و نمایندگان بازنشستگان موکول شده است.

احکام جدید تا نیمه خرداد صادر می‌شود

از سوی دیگر، موضوع افزایش حقوق و صدور احکام جدید نیز در کانون توجه بازنشستگان قرار دارد. حقوق فروردین و اردیبهشت بر اساس احکام سال گذشته پرداخت شده و همین مسئله موجب شده بسیاری از مستمری‌بگیران منتظر اعمال افزایش‌های جدید و دریافت معوقات خود باشند.

بر اساس اعلام سازمان تأمین اجتماعی، احکام جدید بازنشستگان حداکثر تا ۱۵ خردادماه صادر و در سامانه بارگذاری خواهد شد. به این ترتیب، حقوق خردادماه با اعمال افزایش‌های مصوب و بر اساس احکام جدید پرداخت می‌شود.

افزایش ۶۰ درصدی برای حداقل‌بگیران

مطابق مصوبات مزدی سال ۱۴۰۵، حداقل‌بگیران تأمین اجتماعی افزایش ۶۰ درصدی حقوق را تجربه خواهند کرد. همچنین سایر سطوح بازنشستگان نیز از افزایش ۴۵ درصدی به همراه مبلغ ثابت تعیین‌شده بهره‌مند می‌شوند.

اگرچه این افزایش‌ها می‌تواند بخشی از کاهش قدرت خرید بازنشستگان را جبران کند، اما بسیاری از مستمری‌بگیران همچنان خواستار تسریع در پرداخت معوقات و اجرای کامل برنامه‌های حمایتی هستند.

اکنون نگاه هزاران بازنشسته به تصمیم نهایی درباره وام ضروری و زمان پرداخت مابه‌التفاوت حقوق‌ها دوخته شده است؛ تصمیماتی که می‌تواند نقش مهمی در بهبود شرایط معیشتی این قشر ایفا کند.